Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Racionalista

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mi történt My Laiban? 1968. március 16-ának reggelén történt. A dél-vietnami Quang Ngai tartománybéli Son My falucsoporthoz tartozó My Lai kunyhóiban a parasztok többsége reggelijét készítette, amikor tüzérségi tűz csapott le a település szélén, majd amerikai helikopterek értek földet a…..
Racionalista 2018.03.30 12:16:09
@Attilajukkaja:
Az okokat szerintem Monty jól leírta ebben, és a következő részben. Pusztán csak arra akartam célozni, hogy egy adott "ok" feltárása nem egyenlő azzal, hogy mentegetjük azt, ami történt. Amerika politikai okokból volt ott, amivel lehet egyetérteni, meg lehet nem egyetérteni, de ott volt, és kész. Ebből nem fakad közvetlenül, hogy muszály volt megtörténnie My Lai-nak. Persze ha nincs ott az ami hadsereg, lehetőség sem lett volna rá, de ennek ellenére száz helyen NEM történt ilyesmi, tehát a jelenlét, és a vérengzés közé nem lehet egyenlőségjelet rakni, oda azért még kellett egy csomó plusz körülmény. Amiket elég részletesen kibontott Monty, meg a kommentek is.
Racionalista 2018.03.30 12:27:46
@Monty H.:
Itthonról, íróasztal mellől könnyű azt mondani, hogy NEM teszem meg. Akik ott voltak, kb átlagemberek, valószínűleg ugyanúgy gondolták még otthon. De amikor belekerül az ember a feje búbjáig, akkor könnyű másképp látni a világot. Vagy inkább nehéz ugyanúgy látni. A fent említett kísérletek pont ezt bizonyították be, ugyanolyan átlagemberekkel, mint Te, én, vagy bármelyik kommentelő, hogy (majdnem) bárkit meg lehet úgy terhelni pszichésen, hogy utána rossz döntést hozzon. Majdnem bárkit, hiszen a C századból sem mindenki lett vérengző állat.
És még egy jó példa: Míg Thompson pilótaként kívülálló maradt, addig Dennis Johnson hadnagy nem tudott, hiába csak 1 napot volt a századdal. Gyalogosként ugyanazok a hatások érték, és a csoport tagjaként is hajlamosabb lett a csoport viselkedését felvenni.
Egy tragédia utójátéka Hogy mi történt My Laiban 1968. március 16-án, már tudjuk. A történtek krónikája azonban úgy teljes, ha az incidens következményeit is megvizsgáljuk. Folytatódott a háború... Az akció végeztével a lapok a hivatalos jelentés alapján számoltak be a Barker-harccsoport…..
Racionalista 2018.03.23 20:30:47
@NGOsok vágtak hajdan e tájnak:
"A német és japán városok elleni..." Már fiatalkoromban sem értettem, hogy a törikönyvekben: ha minket bombáznak az összekovácsolja a népet, de ha mi az ellen városokat bombázzuk, hogy az majd rontja a morált....
"...tovább folyik a bárgyú amerikai filmek formájában..." Nem a bárgyúság zavar, hanem a történelemhamisítás. De ugye ez "film" nem kell semmihez hűnek lennie. Ennek ellenére úgyis mindenki arra fog emlékezni, hogy az U-571ről a jenkik szerezték meg az Enigmát, stb.
Racionalista 2018.03.26 15:43:14
@Timár Lénárd: Douhet tábornok nem propagandista volt.
Nem hiszem, hogy bármikor mondott olyat, hogy: "ja, az elméletem csak az ellenségre igaz, saját magunkra nem..."