Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sandokan50

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Csak mondom Fél százalék 2018.03.08 12:37:26
A kampányra való tekintettel ismét megszórnak bennünket, nyugdíjasokat Erzsébet-utalványokkal. Remek, bár azért kicsit jobban örülnék, ha adományok helyett azt kapnánk meg, ami a törvény szerint jár.  Most éppen van erre egy aktuális példám. Van egy törvény, hogy ha a nyugdíj mellett dolgoznak az…..
sandokan50 2018.03.10 22:25:53
sandokan50 2018.03.10 22:27:47
"...A nyugdíj mellett dolgozók egyébként tavaly óta kérhetik a külön – tehát a rendes nyugdíjemelésen kívüli – növelést. A Gyurcsány-kormány ugyanis korábban a dolgozó időskorúakat nyugdíjjárulék megfizetésére kötelezte. Ennek mértéke 2007-ben a nyugdíj melletti munkával elért jövedelem 8,5, 2008-tól pedig 9,5 százaléka. A kormány úgy döntött: ezért cserébe a keresmény fél százalékát kérelemre, külön nyugdíjnövelés formájában visszaadja. A kormány bőkezűsége a következő példával szemléltethető: ha a dolgozó nyugdíjas munkájával havonta százezer forintot keres, akkor abból tavaly – a jövedelemadón felül – egy hónapban 9500 forintot vontak le nyugdíjjárulék címén, míg a külön nyugdíjnöveléssel havi ötszáz forintot kaphat vissza. A félszázalékos emelés viszont csak akkor jár, ha a dolgozó nyugdíjas 2007 eleje óta minimum 365 napot munkában töltött. Kiss Sándor elmondta: ezt az időt nem szükséges egyhuzamban munkával tölteni; tehát az előírt napok több részletben is összegyűjthetők.
A külön növelés azonban nem jár automatikusan. Azt az érintetteknek kérelmezniük kell, méghozzá a dolgozó nyugdíjas lakóhelye szerinti regionális nyugdíj-biztosítási igazgatóságtól. A külön növelés egyébként beépül a nyugdíjba, vagyis a későbbi rendes emelésekkel annak összege is gyarapszik majd. Ám így is legalább tizenöt évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a nyugdíjjárulékként egy év alatt befizetett összeget a dolgozó időskorú külön nyugdíjemelésként visszakapja."