Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Graziano

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Tegnap hírül adták: Herta Müller kapja az idei irodalmi Nobel-díjat. Amit tudni kell róla, azt a Literán megtaláljátok, amiről most szó esik, az remélhetőleg a hétvégéig még fontos lesz.   Herta Müller Nobel-díja roppant kényelmetlen a román…..
  Bayer vs. Cser-Palkovics deathmatch izzaszthatja most a jobboldali főket: egy minapi erdélyi történet kapcsán két teljesen ellentétes álláspont késztetheti heves fejvakarásra azon milliókat, akik feltétel nélkül hisznek mind Orbán Viktornak, mind Bayer Zsoltnak. De akkor kinek…..
Mandiner blog A hazardőr bukása 2009.03.29 11:01:00
 A magyar politika legnagyobb hazárdjátékosa egy hete mindent feltett a pártelnöki poszt megtartására - sikerrel, hiszen szólt a vastaps, potyogtak a könnyek, összejött 85%-nyi támogató szavazat. Aztán a nagy önmentő húzást egy hét nehezen megmagyarázható…..
 Előbb az jelezték Sólyom Lászlónak Romániában, hogy nem időszerű március 15-i székelyföldi látogatása - állítólag azért, mert attól tartanak, hogy a köztársasági elnök a területi autonómia támogatásáról beszélne (korábban hasonlóan jártak el a szerb…..
Graziano 2009.03.13 19:49:17
@Zoli28: Azért ment neki a vmsz, mert Sólyom és beszari seggnyalói bementek abba a zsákutcába, amit a belgrádiak készítettek elő. Sólyomnak semmilyen körülmények között sem lett volna szabad belemenni abba, h a belgrádi kormány korlátozza az ottani programját. Innen kezdve nincs megállás a lejtőn. Vették is a lapot a románok és szopunk is alázattal.
Az igazi kérdés: miért egyezett bele Sólyom et co abba, h Belgrád diktáljon ebbe a kérdésbe???
A VMSZ az egyetlen helyes és korrekt választ adta eddig ebben az ügyben. Nekik még helyén van a szívük és főleg az eszük.
Graziano 2009.03.14 13:18:47
@medve2: Osztom a véleményt. Valóban nem kell diszkriminálni: egy év múlva bemenni a külügybe, napalm délig. Aztán megnézni ki mozog, és válogatás nélkül foszforgránátot a képükbe.
Az elmúlt években ez a magyar diplomácia csak arra volt képes, hogy megpróbálja elfogadtatni: törvényszerű a szopás, és szakmailag mért tartható az, ha mindig minket kúrnak meg. Szomszédsági téren pláne: szlovákok már évek óta szopatnak a magyar diplomácia csendes asszisztálásával; ukránok, ha épp nincs jobb dolguk, akkor mosnak be, a szerbek most meghálálják a maguk módján a februárban pancser módon nyújtott magyar támogatást gázügyben, a románok pedig miután kirántották Ukrajna alól a fél tengert, tovább nyomulnak a hagyományos harci ösvényükön. (Ha szélesebb kontextusba nézzük az elmúlt hetek román eseményeit, igencsak marginális az a szempont, hogy kire fognak a székelyek szavazni... Azon még van idő dolgozni és sokba nem kerül.)
Mindenki, aki számít, igyekszik valahogy erősíteni geopolitikai helyzetét a környéken. Csak nálunk divat, hogy a diplomácia pártszimpátiától függetlenül, a láthatatlan ember stratégiáját követi. MInél kevesebb a ruha rajta, annál észrevehetetlenebb. A túlélés szempontjából ez mindenképp sikeres stratégia, amiben nem is kis pénz is van, de minél hosszabb ideig gyakorolják, annál több időt van fedetlenül a seggük. Amit meg is dugnak jól az arra járók. - No free lunch.
 Egy 30 fős csoport támadt az Iváncsik Gergő kisfiának születését ünneplő veszprémi kézilabdacsapat tagjaira egy szórakozóhelyen. A csapat román beállósát, a 26 éves Marian Cozmát halálra késelték. A második számú, horvát kapust, Ivan Pesicset vesén szúrták, el…..
Graziano 2009.02.08 17:37:04
@reconquistador: Én nem építettem semmit. De azért megnézném, hogy mikor képes már valaki ebből a szájhős társaságból végre csinálni is valamit...
Graziano 2009.02.08 17:38:21
@Francois Pignon: Affelé mennek a dolgok, ha jól megnézed a posztokat.
Yda nevű olvasónk hívta fel figyelmünket az alábbi kedves kis hírre:  Erdélyben közbeszerzési pályázatot írtak ki a 132-es megyei út Hargita megyei szakaszának felújítására (az út a Hargita megyei Szentegyházát köti össze a Brassó megyei Szászhomoróddal és…..
Graziano 2009.02.07 15:29:35
Egy kicsit el van tévedve a jegyzetíró, asszem.
Az a mondat kétségtelenül szerencsés, sőt nagy hülyeség, egy magyar cégtől. De egy romántól már kevésbé... Eléggé ismert, hogy a konzorcíumot a román cég vezette, azaz az ő feladata volt az ajánlati dokumentáció összeállítása és a szükséges fellebbezés elkészítése is. A Betonút ott hibázott, hogy tagként nem figyelt oda a fellebbezés minden mondatára és így ez a mondat benne maradt.
Ami egyébként megfelel a törvényi rendelkezéseknek. Mindenki, aki Romániában pályázik tudja, hogy a közbeszerzési eljárás nyelve a román. Román nyelven kell beadni minden egyes papírt, hitelesen lefordítva stb. És maga a bontási procedúra is román nyelven történik.
Jogilag a fellebbezés tiszta.
Érdekes, hogy a jegyzetíró azon viszont nem akad ki, hogy a régiók építőmestere olyan ajánlatot adott be, és olyan ajánlatot fogadott be az önkormányzat, ami nem volt megszámozva laponként. Ez önmagában kizáró követelmény. Ez tette lehetővé, hogy nagy valószínűség szerint, utólag csökkentsék az árat. Ez valódi korrupció, nem formális hiba. Ha tudják, bontás után a konkurencia árát, akkor utólag ki lehet cseréln a papírt...
A Vegyépszer médiakapcsolatai ismertek itt és ott egyaránt. Nem csoda, hogy most így próbálja legitimálni ócska korrupt csalását.
A számos magyar cég, aki az itteni gazdasági válság miatt rohangál ki elcsípni egy-egy munkát, tehet annyit, hogy megtanul románul. E nélkül nem fog menni.
Még Hargita megyében sem. A dilettánsok pedig olyasmiről írjanak, amihez értenek.

Graziano 2009.02.07 15:30:50
Négy év és másfél hónap telt el, szóval semmilyen szempontból nem aktuális pont a mai napon a téma. De nem hagy nyugodni a lelkiismeret, úgyhogy most meggyónom az Internetnek: annak idején a kettős állampolgárság ellen szavaztam. Ma már bánom, sőt szégyellem. Szóval, ha most…..
Graziano 2009.01.23 21:44:13
@osborne: Az hogy már úgy beszél mindenki erről a kérdésről, ez a cikk is, mintha ez csupán egy belpolitikai jobb-bal dolog lett volna. Már fel se merül a gondolkodásban, hogy az egyenletnek van egy másik oldala is. A bravúr, hogy úgy lehet elmés cikkeket stb írni, hogy fel se tűnik, hogy egy ilyen ügy mögött, akár sikeres, akár nem, olyan élő emberek vannak, akiknek nincsen lehetőségük érdemben befolyásolni egy olyan ügyet, ami elvileg róluk szólna.
Graziano 2009.01.23 22:37:29
@osborne: A kettős állampolgárság alapvetően szembe ment, mint politikai ötlet, az autonómia filozófiájával. Ami arról szólna, hogy a magyar közösségek a saját történelmi, földrajzi környezetükben próbálnak kialakítani "kis magyar világokat", h élő klasszikusokat idézzek.
Elfogadása esetén lényegében azonnal felszámolódtak volna a határon túli magyar - politikai - érdekképviseletek. A politikai elitjük, ha él a lehetőséggel, azonnal "árulóvá" válik vagy, ha nem él a lehetőséggel, eltűnhetett volna a közösség mögüle.
A lépés ugyanakkor nem oldotta volna meg a magyarországi demográfiai gondokat, sőt növelte volna a magyar közösségek közötti feszültséget, megnőtt volna a külhoni magyarok befogadásának az elutasítottsága.
Persze ez így is megnőtt bizonyos körökben.
A külpolitikai, biztonságpolitikai vonatkozásokról most kár lenne beszélni.
Röviden és vázlatosan ezek lettek volna a hátrányok.
Ja, és ellenzékből egy országot se lehet kormányozni. A Kárpát-medencét pláne nem.
A pozitív vonatkozások is számosak, de egy felülír mindet, a számomra.
A lépés, amennyiben társadalmi konszenzus övezi, övezte volna, lehetőséget adott volna arra, hogy az a kihaló generációja a határon túli magyaroknak, akik élete, egészsége, józan esze, családja ráment arra, hogy magyarként megmaradjon egy többnyire ellenséges vagy minimum barátságtalan, sokszor idegen környezetben, történelmi igazságszolgáltatásban részesüljön. Ők ténylegesen visszakaphattak volna valamit, amit annak idején elvettek tőlük. Ugyanolyan módon, ahogy ez az egész történet most az asztalra került, a fejük felett. Nos, ezek az emberek mostanában úgy halnak meg, hogy búcsúzóul az az ország, ami egész életükben viszonyítási pont volt számukra, fogta magát és beleszart a koporsójukba. RIP
Szóval én ezért szavaztam mellette.
 Az Index szerint ezekben a percekben közli Gyurcsány Ferenc a szocialista frakcióval, hogy az IMF-hitel lehívásához (és az államháztartás aggasztó finanszírozási helyzetének stabilizálásához) milyen intézkedéseket vár Magyarországtól a Nemzetközi Valutaalap. A…..
 Lola megnyugodhat, megvan Almássy Kornél. Az MDF majdnem-elnökjelöltje sajtótájékoztatón számolt be a visszalépéséhez vezető előzményekről. Fegyveres NBH-sok, baráti figyelmeztetések és zsarolás a HVG.hu videóján. Többek között azt kérdezi, hogy hogyan kerülhetett…..
 A tegnap kirobbant, titkosszolgálati és nemzetbiztonsági elemekben gazdag ügyről ma újabb részleteket tudhattunk meg.  Szilvásy György invitálására ülésezett a nemzetbiztonsági kabinet, Dávid Ibolya pedig sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a trónjára törő…..
 „A magyar konyha nagy kincse a főzelék” – jelentette ki Lévai Anikó Kolozsváron. Hogyan kerül a főzelék az asztalra, Lévai Anikó meg Kolozsvárra? A válasz egyszerű: holnap tartják Romániában az önkormányzati választásokat, Orbán Viktor felesége pedig…..
Graziano 2008.06.02 09:14:15
Az éjjel végigjártam Csíkszeredát és Sepsiszentgyörgyöt. Néhány rövid megjegyzés a tapasztaltakról.
Szeredában Borboly eredményváró központja a sétálóutcában egy belső udvarban volt. Zene, pia, étel (a vendégek hozták a hidegtálakat), nagy kivetítő, Borboly plakátai a falakon. A társaság csupa fiatalból állt: többségükön rajta volt Borboly zöld kampánypólója is. Erre mondják, hogy csupa szép, 'jóarcú' fiatal. A karmester Kórodi Attila miniszter volt. Ő kiabálta túl a zenét, ahogy megtudott valamilyen részeredményt. Az elején minden győzelmi jelentésre ittak egy konyakot, de aztán egyre több lett a jó eredmény, egyre kevesebb a konyak.
Hosszasan beszéltem Borbollyal és megkérdeztem, hogy miben látta fölényes győzelmének az okát. Szerinte egyértelműen a saját pozitív kampánya, a door-to-door, a megye összes falújának a bejárása és a fideszes kampányelemek kritikátlan átvétele az MPP részéről együttesen adták a győztes képletet. Borboly plakátai elég meggyőzőek voltak, az RMDSZ helyett/mellett, saját arcát nyomta ezerrel, jól kinagyítva (a kampány nem egy szépségverseny) és korrekt üzenetekkel szórta meg a hargitai falvakat: Itt jártam, megismertem a gondjaikat, tudom mit kell tennem, valami ilyesmi. És nagy sárga smilely-k jelezték, hogy ő pozitív. Azt mondta, hogy vagy 200 km-t gyalogolt a kampány alatt. Szász Jenőnek nyomát se látták a falvakban, szerinte. A Fideszt sok dícsérő szó nem illette ebben a társaságban, nem csoda. De azért rossz volt látni, hogy ez a társaság akár egy fideszes kampánybulin is jelen lehetett volna, úgy 1990-ben. Azaz nem maffiózok, komcsik és nemzetárulók vitték a hátukon Borbolyt ebben a kampányban, hanem egyetemisták, fiatal értelmiségiek, egyszóval olyanok, amilyenek a fideszesek is voltak anno.
Az Mpp nagy hibája volt, szerintük, hogy nem vették figyelembe a térség sajátosságait, amikor a fideszes stílust egy az egyben importálták. Ezek: a negatív kampány, durva negatív, személyeskedő kampány (láttam egy klippet valamelyik honlapon, ahol két kemény legény, árpádsávos zászló alatt felgyújt egy Borboly-bábút, á lá dolce styl palestino. De ez akár kamu vagy provokáció is lehetett.) Tény, hogy az MPP erősen nyomta a Fidesz szerint tuti mozgósító telefonos, géphangos kampányt, még a szavazás napján is,ami nagyon visszatetsző lehetett az ittenieknek. Egyes vélemények szerint ez a telefonos kampány jelentős mértékben gyengítette Szász esélyeit és riasztotta el az embereket a szavazástól, pontosabban az MPP-től.
Jó volt az RMDSZ networkje is. Kórodival már vasárnap délben beszéltem fagyizás közben és már akkor nagyon bizakodó volt. Baromira jól érezték a köz véleményét.
Érdekes az is, hogy az RMDSZ központjától Borbolyék túl sok segítséget nem kaptak. Ez jól is jöhetett nekik, mert így előtérbe tudták helyezni a jelölt fiatalságát és azt, hogy ők jelentik a dinamikus megújulást és nem az új párt. Ez valahol mulatságos is volt, ismerve a két jelölt meglehetősen telt testalkatát. De egy jó imidzskampány csodákra képes...
A Kórodi-Borboly páros jelentheti azt a tengelyt, ami mentén valamilyen megújulás, generációváltás következhet be az RMDSZ vezetőségében. Elszántak, kifejezetten jó csapatuk van és az a tény, hogy a Fidesz és Kövér L. kedvencét lealázták a megyében, nagyon megerősíti pozicíójukat az RMDSZ felső vezetésében.
Csíkszereda város sorsa nem volt kérdés egy percig se. Ezzel ott nem foglalkozott senki. Szerintük az MPP jelöltje nagyon gyenge volt, nem csinált semmit (ezt az elmúlt 4 évre értik) és még az mpp-s bázis sem szavazott szívesen rá. Pedig a kampányzárón még Deutsch Tamás is részt vett. (Azért az egy kicsit ciki, sokak szerint nagyon ciki, hogy minden nevesebb fideszes politikus és frontember felvonult Szász Jenő mellett, és mindez csak ennyit ért... Ezen nem ártana elgondolkozni!)

Folyt. köv. Sepsiszentgyörgy.
Graziano 2008.06.02 11:50:46
Sepsi:
Ez már egy teljesen más történet volt úgy hajnali 1-2 között. Az eredményváró központban elég gyászos hangulat volt, amit még lehangolóbbá tett az üres sörös dobozok ide-oda gurulása a székek között. Alig két tucat fő volt a színháteremben, ahova a falra vetítettek egy elég bonyolult excell táblát, amit folyamatosan frissítettek a beérkező részadatokkal. A letargián az sem változtatott, ha néha bejött egy-egy jobb adat. Egyértelmű volt, hogy Tamás Sándor elviszi a megyei elnökséget, de az est elején még igencsak rezgett a léc. Antal Árpád helyzete már ismert, ő egyértelműen úgy szólt többször is, hogy a barátai támadták hátba, persze nem Szász Jenőre gondolta.
Az okok: lényegében minden kérdezett véleménye egyezett abban, hogy a bukta két tényezőre vezethető vissza: az RMDSZ megroppanása, már-már szétesése Kovászna megyében, ami az elmúlt négy év gyenge politikai és közigazgatási tevékenységének köszönhető, meg talán annak is, hogy sok szervezetet megosztott a volt megyei alelnök függetlenként való indulása, illetve Orbán Viktor "húzta be" az egyébként ismeretlen és a közigazgatásban teljesen dilettáns jelölteket Sepsin.
Nem szeretném leírni, hogy miket próbáltak üzenni Orbánnak és általában a fideszeseknek...
Itt Sepsin volt a legkeményebb és a legdurvább a harc mindkét fél részéről. Erről valakinek érdemes lenne írni valamit,tanulságos nagyon.
A román faktor. Kovászna megyében sokkal erősebb a román szavazói jelenlét, mint Hargitában. Azt is mondhatni, hogy a magyar pártok vitái láttán, valósággal vérszemet kaptak és eszméletlenül erősen nyomultak. Amikor ott voltam épp úgy nézett ki, hogy a román képviselők képezik a mérleg nyelvét a sepsi tanácsban. Ahogy komoly dilemma a második fordulóra, hogy meg kell-e, lehet-e egyáltalán megszólítani a román választókat és állásfoglalásra kényszeríteni valamelyik jelölt mellett. Ami azért vicces is lehet: Orbán jelöltjére vagy a Koszovót is megjárt, a román sajtó szerint, ultranacionalista és autonomista Antal Árpádra szavazzanak-e a derék román szavazók, ha egyáltalán elmennek!! Innen kezdve a román politikai kavarás mozgástere nagyságrendekkel megnő. Vajon mit lép Basesecu elnök ebben a helyzetben? (Költői kérdés:)
Komoly meglepetés Kézdivásárhely eleste rmdsz-szempontból. Viszont ez nem volt meglepő az RMDSZ vezetői számára. Szerintük a polgármester, aki még közéleti karrierjét a bálványosi táborok szervezésével kezdte, arrogáns volt, biztos volt a győzelmében, későn kezdte a kampányát és csak félgőzzel vitte, mert biztosnak érezte a győzelmét. Mindenki elismeri róla, hogy remek városgazda, rengeteget tett a városért, sokat fejlesztett stb. De meg akarták büntetni viselkedése miatt. Hát, valahogy ismerős ez az érvelés 2002-ből...
Paradox, hogy a kovásznai mpp felépítői, pl. Gazda Árpád és csapata, nem kapott komoly helyeket Szász Jenő jóvoltából. Szász csak olyanokat nevezett meg, akik tőle függnek és nincs saját hátterük, helyi bázisuk. Az unitárius pap nagyon szimpatikus és megnyerő, de egy egész megye fejlesztését rábízni....kérdéses. Csinta Samu, a Bálint György újságíró akadémia, asszem így híjják, végzettje, aki a kolozsvári Krónika (Vegyépszer) főszerkesztője volt, szintén nem az a jelölt, akinek sok köze lenne a városgazdálkodáshoz, pontosabban a helyi MPP-hez. Ejtőernyős ő a javából.
Kovászna megyében az egyértelmű nyertes jelenleg,szerintem, a román érdekképviselet erősődése. Ez, ha beindul, aligha leállítható. Tényezők lettek, számolni kell velük. Azt is mondhatni, hogy látványosan szűkül Székelyföld is. A nemzetárulózás, a románbérencezés, az orbánozás, a fideszezés, mint szitkoszó csak most kezdődik igazán. Sok településen Tusnád, Barót minimális a két oldal közötti különbség. Ezeken a helyeken gyilkos kampány és karakterrombolás várható.
Egyértelmű, hogy az RMDSz jobban bírja az iramot anyagilag és szervezeti erőforrás tekintetében. Ezen még az Udvarhelyen bevetett fidelitaszos kommandó sem tudott vátoztatni, röhögtek is rajtuk sokan. A balhét viszont könnyen a Fidesz viheti el. Markó este már értelmezte is, sajátosan, a verseny mozgósítás ellenes hatását. Illetve mintha hallanám az aggyon pénzt az Orbán - féle kirohanásokat.
És amikor mindez lezajlik, a Fidesz levonul a pályáról (Édes Erdély, itt vagyunk, hogyha baj van, elhagyunk!) és lekopnak a plakátok, marad Kovászna megyében a lövészárok háború. Az RMDSZ és az MPP ott fogja szivatni egymást, ahol a legjobban lehet: a települések fejlesztésén, a közművek rehabilitációján, az útak javításán. A harc csak most kezdődik igazán. Hogy ebből őszre, hogy lesz közös lista? Hogy fog Markó mozgósítani, hogy Szász Jenőből szenátor legyen...?
Mindebből azt vonom le, hogy a stratégiai előny az MPP oldalán van: pár hónapos párttal sikerült megroppantani az RMDSZ pozicíóit a szorványban és Székelyföldön egyaránt. De hogy mit fognak annak érdekében tenni, hogy ezzel ne az egész magyarság érdekképviseleti pozicíóit roppantsák meg, az még kérdéses. Vonatkozik ez Barkó Méláékra is.