Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Baratkozzatesteddel.blog.hu

43 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
�" Nem eszem soha többé fehér cukrot, se fehér lisztet, és nem sózok rá semmire!" �" Este hat után és reggel 10 előtt nincs kajálás!" �" Amikor asztalhoz ülök, pár percre elcsendesedem, rámeditálok a táplálkozásra. Megfékezem a stresszevést." �" Minden második nap csak nyers növényi…..
Szólj az idősebb rokonaidnak és ismerőseidnek: NE SZEDJEN RUTINBÓL ASZPIRINT, HA EGÉSZSÉGES!   Az orvosok, helyesen, szívroham vagy stroke után életfogytig tartó aszpirinszedést írnak fel az embereknek, hogy megelőzzenek egy második megbetegedést. Néha olyan egészséges embereknek…..
Élményjógás gyakorlatok gerincvédelemmel: Napüdvözlet az alapoktól GERINCVÉDELEM. A különböző sportok és hétköznapi élet néha olyan mozdulatokat követel tőlünk, amikről érezzük (sajnos néha csak későn), hogy túl sok a gerincünknek. Ha megtanulod egy időben…..
A hét egyik legnagyobb port felkavaró híre szerint Kínában világra jött egy lombikbébi ikerlány pár, akiken embrió korukban génmódosítást hajtottak végre. Bár a hír igazságtartalmát még nem sikerült teljesen igazolni, a beavatkozást állítólag elvégző shenzheni egyetemi docens youtube híradását már…..
Baratkozzatesteddel.blog.hu 2018.12.06 15:53:20
Kösz, hogy olvastatok és kommenteltetek! Végigolvastam mindegyik hozzászólást, most csak 1-2 szálra fogok reagálni:

1. a kommentek egy részéből úgy értettem, hogy többen mellőznétek vagy ellenzitek az emberkísérleteket gátló szabályokat. Az érveitek közül megmaradt az, hogy efféle szabályok hátráltatják a fejlődést, vagy hogy úgyse lehet szabályokkal megakadályozni a tudományos újításokat. Az is felmerült, hogy a szabályok az egészségügyi lobbi termékei, akik félnek, hogy az innovációk feleslegessé teszik őket (ahogy írtátok: a nem-baleseti sebészeket), vagy legalábbis csökkentik a piaci értéküket.

Látjátok az érem másik oldalát? Tudtok mondani érvet az emberkísérleteket etikailag szabályozó törekvések mellett?

2. a kommentfolyam egy másik szálja a fenntarthatóság, népességnövekedés, környezetszennyezés, globális társadalmi egyenlőtlenségek. csecsemőhalandóság felé kanyarodott. Kíváncsi vagyok a véleményetekre az ezekben a témákban írt cikkünkről:
baratkozzatesteddel.blog.hu/2018/05/28/civilizalt_testbaratsag

Visszhangoztátok asszem azokat a nézeteket, amik szerint a csecsemőhalandóság a civilizáció fejlődésével csökkent, a felnőttkori várha élettartam pedig nőtt. Én úgy tudom, ez nincs így, a civilizáció előtti/melletti kultúrákhoz képest a legnagyobb csecsemőhalandóságot, legrövidebb élettartamot és a legrosszabb életszínvonalt a civilizáció (itt ebben az értelemben értve: baratkozzatesteddel.blog.hu/2018/05/28/civilizalt_testbaratsag) okozta, és a kezdeti mélyrepülés után kompenzáló technikákkal küzdöttük fel újra ezeket a mutatókat. Úgy, hogy az élettartam csak kicsit lett nagyobb a mai jóléti társadalmakban a törzsi életmódot folytatókhoz képest, az életszínvonal pedig rosszabb maradt.

A civilizáció "világ és emberképe", és a belőle fakadó életmód pedig döntően befolyásolta a népességnövekedést, környezetszennyezést, társadalmi egyenlőtlenségeket (és egyébként az egészségi állapotot testi és lelki szinten, a járványokat, a háborúkat, bűnözést, függőségeket).

Szerintem az általatok boncolgatott globális kérdésekben célszerűbb történelmi távlatokat figyelembe venni, a keresztmetszeti, jelenidejú képből nehezebb megfejteni az összes fontos részletet.
Képzeld el magad egy belvárosi szerda estén, egy körút menti jógastúdióban, egy jógaórán. A jógaoktató a különböző testgyakorlatokhoz úgy próbál kedvet csinálni, hogy elmondja, milyen jótékony hatást fejtenek ki a különféle belső szervekre, hogyan optimalizálja a hormonokat, és az agy működését.…..
A mindfulness tréning jótékony lelki hatását már sok tudós igazolta, ám a testi egészségre gyakorolt hatásáról vegyesek voltak a vélemények. Egy tudományos-ismeretterjesztő blogon közölt cikk szerint ma már kimondhatjuk, hogy a mindfulness elsajátítása: ☯ megelőzi a szív-érrendszeri betegségeket,…..
A gerinced magzatkorodtól kezdve a halálodig veled van.  Itt egy videó, aminek a segítségével a legbarátságosabban tarthatod a gerincedet:  Csináld! Nézd! Kérdezz!   Tarts velem ezen a beszélgetésen, és…  � Gyakorold a laza nyújtózkodás a gerinceddel, hogy fellélegezhessenek a görnyedt nyomás…..
     Tarts velem ezen a beszélgetésen, és barátkozz össze a testtartásoddal!    Kérj választ minden kérdésedre, amik mindig is foglalkoztattak a testtartásoddal kapcsolatban!   Gyűjtsd be a tippeket, amikkel mostantól kezdve életed végéig meg őrizheted gerinced egészségét!  Csináld velem a…..
  Régóta foglalkozom emberekkel és saját magammal. Újra és újra  rádöbbenek, mennyire sokan tudjuk, mit kéne tennünk, hogy egészségesebben vagy fenntarthatóbban éljük, és mégse csináljuk. Jógaoktatóként, sulykolom az elfogadást, türelmet a test felé. Terapeutaként a kíváncsiságot a belső…..
A daganatot úgy értheted meg, mint mutáns sejtek burjánzását. A génállomány mutációját elősegíthetik különféle tényezők (bizonyos sugárzások és kémiai vegyszerek, gyulladás és intenzívebb sejtosztódás), és minden pillanatban keletkeznek bennünk mutáns sejtek. Most is. A mutáció hatása…..
  Fél éve, hogy tedexerré váltam, és elmeséltem a történetemet az "energiával": a nagy találkozást, a megértését, az elvesztését, a keresését, és a megosztását másokkal. Elmondom nektek is a történetemet:     1.      Első találkozások az energiával Ti hisztek a testben áramló életerőben, a…..
"Az olcsó biztosítások megjelenése miatt jelentős felfutás előtt van a hazai magánegészségügy." "A szélesebb körben elérhető hazai magánszolgáltatást egyre többször erőn felül az alsó középrétegek is megpróbálják igénybe venni..." "...a társadalom ugyanis érzékeli, hogy az állami egészségügy…..
A civilizált népeknél négy megbetegedésből három megelőzhető lenne. A kis hétköznapi panaszoktól, a komolyabb megbetegedéseken át, a halálozásokig a döntő kiváltó okok a csontig rágott életmódbeli tényezők: mozgáshiány, táplálkozás, tartós stressz, káros szerek…..
Az International Body Psychotherapy Journal-ben 2017-ben megjelent cikkünk átdolgozott fordítása. A teljes eredeti cikk itt elérhető (LINK). Ez az írásunk pedig a Szomato-pszichoterápiás Szemelvényekben látott napvilágot.Szerzők: dr. Tihanyi Benedek T. és Czinege Ádám Balázs A civilizációhoz az…..
Bűntudat. Sok bűntudat övezi az ökológia, fenntarthatóság, környezettudatosság témáit. Miközben lehet, hogy fel tudsz sorolni több ökotudatos szokást is, amit életvitelszerűen megteszel, mégis a rengeteg ajánlás, előírás, további tipp között úgy érezheted: hatalmas…..
Neked is volt már olyan találkozásod másvalakivel, ami után sokkal kimerültebb, ingerültebb voltál, mintha leszívták volna az energiádat. � Volt olyan, hogy valakit a megállíthatatlan panaszáradata közben lelki szemetesnek használt?� S olyan, hogy az állandó…..
� Szociális állatként megállás nélkül monitorozzuk fajtársaink érzéseit (sőt, más állatokét is), és kikövetkeztetjük, mi történiik bennük� Egyrészről visszatükröződve megjelenik bennünk a másik érzelme, testi érzetei - pl. átélem a fájdalmat, amikor valaki elmeséli, hogyan verte be a…..
egy pillanatra adózz figyelemmel annak, h az érzékelés, még az internetezés közben is, a testen keresztül történik. adhatsz egy pillanat pihenőt a szemednek, kimasszírozhatod a szem környéki izmokat.   a testmozgást a 21. század elixírjének tartják. a legtöbben tudják,…..
az empátia egy kapcsolódási mód: amikor kíváncsian figyelsz a másikra, és megpróbálod megérteni és elfogadni, hogy éppen most mit érez, mi történik benne ... a nempátia minden olyan reakció, ami nem empatikus: amikor megpróbálod megváltoztatni a másikat, vagy helyette magadra figyelsz, magadról…..
  Tudományos tény, hogy a placebó valódi, testi változásokat is elindít. Nem minden betegség gyógyítására alkalmas, és nem is mindig 100%-os és tartós a hatása, mégis, igazolták a placebó-válasz létét a fájdalom, pszichiátriai problémák, autoimmun betegségek enyhítésében, és a sportteljesítmény…..
Az önismereti olvasmányok hatása   A pszichológiai és önsegítő szövegek olvasása közben elvileg rácsodálkozhat az emberi lélek működésére, mások véleményét megismerheted, milyen belső stratégiák a hatékonyak, és melyek kevésbé azok. Mit tudsz tenni, hogy felismerd ezeket magadban, és…..
A mindfulness-szel kapcsolatos kezdeti tudományos lelkesedés után megjelentek a tudományos kritikák is.  A nem-tudományos irodalomban, a médiában az ellentétek kiéleződtek, kialakulóban van két ellentétes tábor, a támadóké és a védelmezőké.  Egy furcsa szerzet, jógaoktató kutatóorvos vagyok, 7 éve…..
Hogy mi az a mindfulness, és az agykutatások szerint milyen jótékony hatása van az agy működésére és szerkezetére: megtudhattad a cikksorozat előző részéből.  Én is 2011 óta elégedetten kutatgattam a mindfulness és a testtudat témáit, és bár témavezetőmmel, egyre növekvő kétkedéssel néztük a…..
Az elmúlt egy évben a hazai médiában is fel-fellángol a mindfulness körüli vita: jó-e, vagy rossz, és egyáltalán mi az. Mintha egy csatatér alakult volna ki, egyoldalú támadókkal (olyan című cikkekkel mint: "már elménket is támadja a homeopátia"), és egyoldalú védőkkel ("a mindfulness…..
Az elmúlt időszakban számos hír, kelthetett érzelmi hullámokat benned. Pl. a választások hatását is ki-ki megtapasztalhatta a saját bőrén, pozitív vagy negatív érzelmekkel reagálva. Ismerős élmény, hogy csak görgeted és görgeted a hírfolyamot, cikkről cikkre kattintgatsz, mintha falnád az infót?…..