Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pataba13

87 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha arról beszélünk, hogy a jakobinus diktatúra vezetője, Maximilien de Robespierre kegyetlen zsarnok volt, akkor még nem ismertük a jobbkezét, a férfit, aki szinte kamaszként kezdett rajongani érte, de személyisége és értékrendje sokkal összetettebb annál, minthogy elvtelen szadistának…..
Jelenkor Ki az ellenzék vezére? 2019.12.17 18:19:54
A Fidesznek gyakorlatilag egy másik ellenzékkel megküzdenie majd megküzdenie 2022-ben, mint 2018-ban. Az önkormányzati választások jobban összefogták a kormányellenes pártokat, igaz teljes megújulásról nincs szó, még érződik az újdonság régies szaga. Az embereket mindenki foglalkoztatja, ki az aki…..
Megdöbbentő adatok keringenek az interneten, melyek szerint a fiatal, tanuló korosztály közel harmada nem egyáltalán nem olvas könyvet, sőt az öt százalékot közelíti azoknak a száma, akik ezt minden egyes nap teszik. Mi az oka ennek? Valóban kiszorította a videojáték a szépirodalmat? Az irodalomtól…..
Talán Gyurcsány Ferenc az, aki a legtöbbet foglalkozott az utóbbi időben a fiatalok felé való nyitással. Habár a volt miniszterelnök sikeresnek tűnik, kérdés a leendő szavazók körében ő most csak egy menő bácsi vagy az új miniszterelnök. A fiatalok, különösen a 25 év alatti korosztály az, ahol a…..
Számtalan női íróról és költőről lehetne életrajzot vagy könyvet írni. Én mégis ezt 16 nőt választottam, hogy bemutassam életüket és munkásságukat. Kezdjük a legelején! Az első számon tartott női írókat a magyar barokk adta hazánknak Petrőczy Kata Szidónia és Bethlen Kata személyében.…..
Még egy teljes év van hátra az amerikai elnökválasztásig, ugyanakkor az egyre szűkülő demokrata mezőny már februárban megkezdi a féléves előválasztási ciklust. Most még egymás ellen harcolnak, a főcélpont azonban mindegyiküknek ugyanaz: Donald Trump Egyes elméletek szerint a Demokrata Párt…..
Ha azt állítom, Hillary Rodham Clinton sosem vesztett választást, akkor nagy valószínűséggel az Olvasó kacagna a képernyő előtt, és ha valamit mondana is, abban szerepelne Trump vagy Obama. Az állítást közelebbről megvizsgálva találhatunk benne igazságot, sőt Clinton valóban mindig többet nyert,…..
Annak ellenére, hogy Hillary Clinton nem indul a 2020-as amerikai elnökválasztáson, ugyanúgy fókuszba került, mint az egészségügy, a fegyvertartási reform vagy a bevándorlás kérdése. A demokrata jelöltek pedig egyértelműen feloszthatók aszerint, ki van vele és ki ellene! Donald Trump a 2018-as…..
Puzsér Róbert határozottan elutasítja, hogy ő szexista, hímsoviniszta vagy épp nőgyűlölő lenne. Ugyanakkor a nőkről írt gondolatai, nyilatkozatai másról tesznek tanúbizonyságot. De vajon tényleg lenézi a másik nemet vagy csak szokásos stílusában beszól? Puzsér arról híres, hogy tiszteletlenül,…..
Kirsten Gillibrand augusztus 28-án befejezte a 2020-as elnökválasztási kampányát, miután nem tudta magát kvalifikálni a harmadik demokrata vitára. Hogy jutott el idáig New York szenátora és mit nyújthat az Egyesült Államoknak a jövőben? Kirsten Gillibrand (leánykori nevén Kirsten Elizabeth Rutnik)…..
Jelenkor Az MSZP kálváriája 2019.08.08 09:59:41
Az EP-választás abszolút vesztesei a Jobbik és az MSZP, mégis utóbbi van kilátástalanabb helyzetben. Sokszor temették már a szocialistákat, de ezúttal ők temetik el önmagukat. Íme dióhéjban, mi történt a párttal az elmúlt hónapokban. A 2019-es évben az MSZP gyakorlatilag leépíti magát, ha szánt…..
Kedden és szerdán lezajlott a detroiti Fox Theatre-ben a CNN által rendezett második demokrata tévévita, amelyen a 20 elnök-aspiráns kétszer tízes csoportba felosztva ütköztethette érveit párttársaival. Ha a vita alatt déja vu érzésünk volt, jogosan érezzük. Nagyon megörültem, mikor megtudtam, a…..
Gyurcsány Ferencet sokan a magyar politika legnépszerűtlenebb embereként aposztrofálják, ám ma inkább megosztó, mint népszerűtlen. El tudják képzelni, hogy Medgyessy Péter vagy Bajnai Gordon pártot alapít, amely 9 év után 16%-ot szerez egy választáson? El tudják képzelni, hogy Medgyessy vagy Bajnai…..
A tegnapi napon 383-327 arányban az Európai Parlament megszavazta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének. A volt német védelmi minisztert az Európai Tanács javasolta a Bizottság élére, ám jelölését maratoni hosszúságú csúcs előzte meg. Von der Leyen teljesen más gondol Európáról, mint…..
A magyar sajtóban csak néhol jelenik meg egy-egy írás az amerikai demokrata elnökválasztásról, noha a tét, hogy ki lesz Donald Trump 2020-as kihívója. Kezdjük a legelején. Miért is jelentette közel harminc demokrata, hogy elindul az elnökválasztáson? Nos, egyrészt azért, mert Trump verhető,…..
Pataba13 2019.07.16 09:26:47
@Duke Silver: egyetértek. Harris szándéka egyértelmű: minél jobban meggyengíteni Bident. Habár szerintem ez felesleges, mivel Biden eddigi szereplése eléggé semmitmondó. Szerintem megtörténik vele ugyanaz, mint ami Jeb Bushsal történt a 2016-os republikánus előválasztáson.
Személyes véleményem szerint Sanders túl szélsőséges egy átlag amerikainak, ezért nála sokkal jobb választás Warren.
Pataba13 2019.07.16 20:19:32
@Duke Silver: Sajnos Harris származása rengeteg támadási felületet biztosít a republikánus oldalnak. Viszont nem hinném, hogy ő lesz a befutó. Az északi-keleti államokban (ahol Sanders és Warren nagyon megy) akár ötödik helyre is lecsúszik a kutatásokban (Buttigieg előzi meg). Így még van mit tennie.

A Sandersről írtakkal egyáltalán nem értek egyet. Kezdjük ott, hogy függetlenként szenátor, mégis a demokrata oldalon erősködik (tudom, szenátori kampányát ez a párt támogatta). Mikor a 80-as években függetlenként indult Vermont kongresszusi körzetében, az NRA volt kampányának egyik legnagyobb támogatója, később szenátorként nem is ment a NRA ellen, annak ellenére, hogy a demokraták így tesznek. Aztán az orosz szankciókat kétszer is leszavazta a szenátusban, mégis veszélynek tekinti Oroszországot. Leszavazta az átfogó bevándorlási reformot, mégis azt sürgeti. 2016-ban Clintont azzal támadta, hogy ő a Wall Street jelöltje, Clintonnal ellentétben viszont megszavazta Wall Street deregularizációs törvényt, mely rengeteg szabály alól menti fel a nagybankokat. Egy ilyen jelölt csakis hiteltelen lehet.

Warren története szenzációs. Teljesen önerejéből küzdötte fel magát idáig! De Hillary kampányát Bill Clinton elleni bosszúállásra aposztrofálni merész. Clintonék karrierje az elejétől fogva arra épül, hogy mindketten elnökök lesznek. Miután Bill kitöltötte a két ciklusát Hillary azonnal szenátor lett, majd meg is próbálta az elnökjelöltséget, csak jött Barack Obama (erről most írtam cikket, ha érdekel olvasd el :) ). Aztán a következő adandó alkalommal ismét elindult. Mindeközben közel harminc évnyi politikai tapasztalatot szerezve.
Nem tudom van-e olyan az olvasók közt, aki emlékszik még a 2008-as demokrata előválasztásra. Főképp az idősebbekre gondolok. Ha ma megnézzük az Egyesült Államok politikai légkörét, azt hihetjük, Barack Obama és Hillary Clinton mindig is jó barátok voltak. Az igazság viszont az, hogy egykoron ádáz…..
Hillary Rodham Clinton az Amerikai Egyesült Államokban sokszor volt első valamiben. Az emberek leginkább úgy gondolnak rá, mint a nő, aki 2016-ban nem lett elnök. Hogy jobban megismerjük őt, össze próbáltam gyűjteni életének legfontosabb momentumait képekben. 1947: Hillary Diane Rodham világra jön…..
A három K betűsre (Karácsony Gergely, Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor) június 26-ig lehet szavazni a budapestieknek a fővárosban számos csomóponton kihelyezett sátrakban. De mit is várunk ettől az előválasztástól? Vitakultúra, demokratikus értékek, a város jelöltje. Talán ezzel a három szóval…..
Ha azt mondom feministák, feminista mozgalmak, akkor akaratlanul is sokakban dühös, melltartóégető boszorkányok ugranak be. Pedig a feminista mozgalmak voltak azok, amik kiharcolták a demokratikus országokban a nők választójogát, küzdenek a munkahelyi és hétköznapi szexizmus ellen, elérték, hogy nők…..
Ki nem hallott volna Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő patkányozásáról? Ha még vannak olyanok, akik nem, azok is hamarosan meg fogják tudni, mert a Fidesz többlépcsős, országos tájékoztatókampányt indít az ügyben. Aki valóban lemaradt volna az ominózus esetről, nekik íme az…..
Sokáig tanakodtunk, hogy ivartalanítsuk-e Maxet. Max egy kétéves, fiú airedale terrier, és állítólag sokat segít majd neki az ivartalanítás. Nekem viszont fogalmam sem volt, hogy s mi ennek a menete. Én tapasztalatlanul vágtam bele, de élményeimet megpróbálom ebben a posztban összefoglalni, hátha…..
A Demokratikus Koalíció is bejelentette hét pontos családtámogatási javaslatcsomagját. Gyurcsány szerint Orbán családtámogatási csomagja sikertelen, mert adókedvezményektől és otthonteremtési kedvezményért nem fog senki gyermeket vállalni. Vissza kell vonni a "rabszolgatörvényt", mert ahol napi…..
A függetlenként politizáló, szocialista Bernie Sanders vermonti szenátor is bekapcsolódott a 2020-as demokrata előválasztásba, így már majdnem egy tucatnyi demokrata próbálná meg legyőzni 2020. november 3-án Donald Trumpot. A világnak érdemes lenne jobban koncentrálnia az előválasztásra, hisz aki…..
Madeleine Albright - az Egyesült államok első női külügyminisztere, aki a Clinton-kormány második ciklusában képviselte az USA-t nemzetközi porondon - tavaly áprilisban megjelent könyvében a Fascism: a Warning-ban fasisztának nevezte Orbán Viktor és a magyar politikai berendezkedést. Albright…..
Az előző részben megismerkedtünk az igeragozás csínjával, így eljött az ideje, hogy foglalkozzunk első témánkkal a családdal. Mielőtt azonban belevágnánk a közepébe nézzük meg a mai poszt nyelvtani részét: Határozott és határozatlan névelők Ehhez segítségül hívjuk a következő fotót, amely…..