Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Wacunao

0 bejegyzést írt és 91 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tényleg, hogyan? A válasz röviden az, hogy véletlenül, legalábbis nem teljesen szándékosan. Paradox módon ugyanis a világ legnagyobb, látványosan környezetromboló vasércbánya-komplexuma egyben egy jókora esőerdő- és szavannadarabot óvott meg az elmúlt évtizedekben a felégetéstől és a mezőgazdasági…..
Wacunao 2023.12.14 11:44:15
@lezlidzsi84:
Nézegettem kicsit a térképet, és úgy tűnik, hogy a Marabánál lévő közúti-vasúti hídon baloldali közlekedés van, az északról jövő út a híd előtt és után is átmegy a másik útpálya és a sínek alatt. Erre vajon miért volt szükség? Egyáltalán, miért kell ilyenkor középen vezetni a vasutat?
Korunk egyik legnagyobb és talán legvitatottabb beruházása a kínai Három-Szurdok-gát, a legek létesítménye: erőműve a legnagyobb névleges teljesítményű a világon, és az utóbbi időben áramtermelési rekordokat döntöget, miközben a tározótóban lévő vízmennyiség hatásaként 0,06 mikromásodperccel lett…..
Wacunao 2022.12.14 15:17:14
@gigabursch:
Vagyis majdnem pont Budapest. Ami önmagában azért nem egy durva népsűrűség, bár igaz, meredek folyóparti környezetben talán mégis.
Wacunao 2022.12.15 13:32:51
@lezlidzsi84:
Köszi a részleteket a zsilipről!
"A szomszédos kamrák kapui közösek" - ezt hogy kell érteni?
Illetve az, hogy két páhuzamos - gondolom ellentétes irányú - út van, az mennyire számít extrának?
1915 körül. Fotósok Moszkvában, a Kreml falánál..
Wacunao 2022.06.07 17:16:07
@geegee: 2 liternyi levegő felhajtóerejét 2 dl térfogatú ólom (amennyi simán elférhet rajta), már kiegyenlíti, és ez már lehet, hogy elég ahhoz, hogy nehezebb legyen a víznél.
De tekintve, hogy a kép alapján felállva kb nyakig érne neki a víz, valószínűleg onnan indulva állhatott be ebbe a pózba - akár üres tüdővel is.
Wacunao 2022.06.13 13:20:13
@geegee:
Úgy, hogy az emberi test sűrűsége alig nagyobb a víznél, vagyis kb 145-148 liter lennél teljesen üres tüdővel. (Leginkább az izomszövet-zsírszövet arányán múlik, a testalkatodtól függően ez akár 150+ liter is lehet). Teleszívva pedig már simán 150 l feletti, ami meg nem merül le.
Pangea Ukránok és oroszok 2022.04.20 10:14:19
Az orosz–ukrán háború kapcsán olyan mennyiségű információ ömlik ránk nap mint nap, hogy gyakran még a konfliktus okainak megértéséhez alapvető fontosságú háttérinformációkra is nehéz rátalálni a nagy hangzavarban. Még nehezebb kiszűrni a kétes eredetű, propagandaszervezetek által terjesztett…..
Wacunao 2022.04.21 15:07:00
@lezlidzsi84: Köszi a cikket, várom a következőt :)

@Mitya Ivanov: Bocs, hogy ilyen apróságba kötök bele, de "a független Ukrajna előtt, a FÁK időszakban" az mikor volt? Merthogy a FÁK pont a függetlenedések után alakult meg (azért "F"), nem?

"a zártabb közösségekben általánosen elterjedt volt az a nézet, hogy ..." Hadd ne menjünk bele abba, hogy milyen nézetek vannak/voltak akárhol a világon tetszőleges évszázadban általánosan elterjedtek :) Szóval ezt simán el tudom hinni
A legutóbbit több mint ötvenezren láttátok, tehát mondhatni népszerű a sorozat és a Napi érdekes képeinek amúgy is vérfrissítésre van szüksége, szóval kicsit megint pihentetem a jövő hétig. Most ismét jöjjön az Észbontó tények világa!..
Wacunao 2022.04.19 12:27:18
@MostKomolyan???:
A Detroit melletti Henry Ford Museum of American Innovation-ben van kiállítva amúgy, több másik elnöki kocsival együtt.
Tudom hogy sokan közületek szerettétek az immár több, mint öt éve jégre tett Techstory blogot, amelynek gazdája walter néha megtisztel minket egy-egy bejegyzéssel, amit a Ritkán Látható Történelem formátumához igazít. Most örömmel jelentem hogy mindjárt két cikkel is jelentkezik, amik az óceánjárók…..
A Színes mindennapok sorozatra összesen eddig 800 ezer kattintás érkezett, ami elképesztő szám. Az eredetileg színesben készült régi magyar fotók számomra nagyon kedvesek és tudom hogy nektek is tetszenek. Most 1974-ből láthattok 26 fotót! Imperiál és Color Star, MALÉV és FKF, dohánylevél és…..
1964. Egy rendőrtiszt ugrik a vízbe a floridai, St. Augustine-i Monson Motor Lodge motel - csak fehérek számára fenntartott - medencéjébe, hogy véget vessen a fekete polgárjogi aktivisták demonstrációjának..
Wacunao 2021.10.20 14:04:29
@¿Qué tapas hay?:
Ha kinyitják az ablakokat, azzal nem lehett volna megelőzni azt, hogy kitörjenek? Nyilván csak egy bizonyos légnyomás-határig, de ugye a ragasztószalagos megoldás is ilyen.
Wacunao 2021.10.21 08:15:09
@¿Qué tapas hay?:
Persze, nem is a nyithatatlan kirakatokra gondoltam, hanem a felsőbb emeleti lakásablakokra.
"nem lehet minden ablakot kinyitni, meg folyamatosan nyitvahagyni" - Ezt viszont én így utólag máshogy látom. Nem tudom, hogy akkoriban lehetett-e, és ha igen, mennyivel korábban tudni, hogy légitámadás várható, de szerintem két lehetőség van:
1. kinyitom az ablakot, majd a támadás után becsukom
2. csukva hagyom, a támadás után meg megvárom, hogy az üveges a másik 10000 után az enyémet is megcsinálja.
Az első esetben valószínűleg rövidebb ideig van nyitva :)
1910 körül. Rákhalász gyerekeivel és zsákmányával. Manaia, Waikato, Új-Zéland..
Wacunao 2021.09.24 09:48:02
@Locassen:
Köszi! Így már érthető, de azért ettől még kicsit fura, hogy vajon - ahogy írtad - miért nem a legénységet követték, illetve tudták-e, hogy azok a csónakok elöl vannak.

Manapság a mentőmellényekkel az lehet a hasonló gond (igaz, nem hajó, hanem repülő esetében), hogy már bent felfújják, és emiatt nehezebben jutnak ki.
bircahang Elutazni Kubából 2021.09.17 06:06:00
Gyerek és kora kamaszkorom - sőt későbbi kamaszkoromban is, de akkor már ennyire kizárólagosan - fő hobbija a földrajz volt. Az intelligens aspergeresek egyik jellemzője, hogy van valami mániákus kedvenc témájuk. Ismertem olyat, aki fejből ismerte az összes vasútvonalat Európában, egy másik az…..
Vakáció a városban a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években. Talán sokunknak van erről valamilyen élménye, különösen azoknak akik a fővárosban voltak gyerekek, és néhány nyarat a penelházak árnyékában töltöttek el...
Mostani történetünk a Szovjetunió felbomlásának zűrzavaros időszakába vezet vissza minket. A történelem meghatározó eseménye volt a világhatalom felbomlása, mely természetesen nem egyik napról a másikra történt meg, de mégis viszonylag rövid időn belül lezajlott. Az események több szálon futottak,…..
1853 körül. Egy asszony mosáshoz vesz vizet egy angol falu kútjáról. Csaknem 170 éves a fotó ..
Wacunao 2021.04.27 11:08:56
@gigabursch: Láttam, de én komolyan kérdeztem. Bár most, hogy mondod, lehet, hogy mégis igazatok van... :)
Kisgyerekként minden gép tetszett nekem, ami pedig "magától" működött, azt egyenesen csodának láttam. A tömegközlekedésben viszonylag kevés dolog működött automatikusan akkoriban: ilyenek voltak a "tökönverős" kapuk* a metróban, és a mindenfelé sorakozó étel- és italautomaták. Róluk van szó: Ma…..
Wacunao 2021.04.23 12:00:03
@SzMiki:
Tűz esetén nyilván lett volna vészhelyzeti funkció (akár automatikusan, akár kézzel aktiválva), ami kinyitotta volna a karokat.
A mostani bejegyzés némileg rendhagyó módon egy többszerzős apa-fia bejegyzésként született meg, ugyanis az írás hajózási vonatkozásait, illetve visszaemlékezéseit Segyevy Zoltán írta, aki közlekedésmérnöki tanulmányai során fedélzeti tiszti ágazatra specializálódott, és több évig szolgált a MAHART…..
Wacunao 2021.04.14 10:31:25
@rdos:
Azt szerintem vedd még figyelembe, hogy egy kisebb hajónak a hossza és a merülése is kisebb, valamint sokkal jobban lehet vele manőverezni (azaz korrigálni), ezek miatt jóval nagyobb iránytévesztést is kibír megfeneklés nélkül.
Egy ekkora hajó meg már lehet, hogy pár foknyi/pár tíz méternyi tévedés miatt elkezdte befúrni az orrát a csatorna szélébe, onnan meg már nem volt visszaút a tehetetlensége miatt.
Budapest etnikai diverzitása elmarad a nyugat-európai nagyvárosokban tapasztalt szinttől, ugyanakkor a magyar fővárost is már több, kulturálisan és nyelvileg sokszínű tömegeket mozgató migrációs hullám érte el. Joggal vetődik fel a kérdés: vajon Budapesten van-e multietnikus környék? Létezik a…..
Wacunao 2021.03.30 10:44:46
@rdos:
Meg is válaszoltad: azért mert pont a negyedük kínai. Ha mindenki kínai lenne, akkor "kínai egész"-nek hívnák, nem "kínai negyed"-nek :D
(Bocs)
1884. A legrégebbi ismert fotó egy tornádóról Dél-Dakotában készült..
Wacunao 2021.03.24 11:52:32
@MIG-31: "Amúgy a 3 kerekű szerintem nem autó"
Nemcsak szerinted, hanem jogilag sem, pont ez volt a lényege: motorbiciklinek (azaz inkább triciklinek) számított, így kisebb adót kellett fizetni, és más jogsi kellett hozzá.
(Mondjuk fogalmam sincs a brit szabályozásokról, hogy ez utóbbi konkrétan inkább előny vagy hátrány volt.)
Pangea A két Bajkonur 2021.02.07 12:33:40
A bajkonuri szovjet űrközpontról szóló egyik gyakori anekdota, hogy az valójában több száz kilométerre fekszik a múlt rendszerbeli térképeken megjelölt helyétől, mindez pedig a szovjet dezinformációs politika egyik leglátványosabb jelensége volt. Persze, ha jobban belegondolunk, mi értelme volt…..
Wacunao 2021.02.17 11:26:52
@gigabursch:
A minél nagyobb tengerszint feletti magassággal én vitatkoznék. Ugyan nem számoltam utána, szóval lehet, hogy neked van igazad, de szerintem ahhoz, hogy felvigyünk egy rakétát kb 6000 m magasra (nyilván részekben) sokkal több üzemanyag (azaz energia) kellene, mint amennyit azon spórolunk, hogy utána maga a rakéta már 6 km-rel kevesebbet emelkedik. Lényegesen nehezebb elérni a Föld körüli pályához szükséges sebességet, mint a magasságot, és az előbbihez csak elhanyagolhatóan járul hozzá az, hogy a kerületi sebesség a hegy tetején magasabb kicsit.
Wacunao 2021.02.17 15:31:14
@gigabursch:
Na igen, csak szerintem azért sem érdemes semmiképpen felvinni a hegyre (nem csak a Chimborazora, hanem bárhova), mert az a tengerszinthez képest _semmilyen_ előnnyel nem jár (a rengeteg nyilvánvaló hátránnyal szemben).
Wacunao 2021.03.04 11:02:32
@rezgaras:
Pontosan, bár te az első kozmikus sebességre gondolsz. (A szökési sebesség az az, ami ahhoz kell, hogy teljesen elhagyjuk a Föld gravitációs terét.) Értéke egyébként 420 km magasan, ahol pl az ISS is kering, egy kicsivel már kevesebb, kb. 27560 km/h
A koszinuszos csökkenés pedig onnan jön, hogy az x°-os szélességi kör hossza (majdnem) pont cos(x°)-szerese az egyenlítőének, vagyis a kezdeti kerületi sebesség is ennyivel lesz kisebb.
Ausztrália belső területeinek felfedezéstörténetét ott hagytuk abba, hogy az egyre nehezebb és barátságtalanabb terepen előremerészkedő felfedezők/állathajtók elől kezdett eltűnni a kontinens belsejét borító nagy tó délibábja, és egyre egyértelműbb lett, hogy a kontinens belseje igencsak száraz az…..
Wacunao 2021.02.24 14:53:57
@rdos:
Hát, ezen a szélességi körön valóban vannak Afrikában erdők (mint ahogy amúgy Ausztráliában is, a keleti parton), de itt található az egyik legszárazabb sivatag is, Namíbiában. Egy kontinenssel arrébb ugyanezen a szélességen meg ott van a másik legszárazabb sivatag, az Atacama.
Valamint, hogy mennyire nem csak a szélességen múlik a csapadék, arra jó példa a három Guyana Dél-Amerikában, illetve Szomália: Ugyanazon a szélességen fekszenek, ugyanúgy egy nagy kontinens keleti partján, mégis az egyik esőerdő, a másik meg sivatag.
Ettől még igaz lehet, amit írsz az őslakosokról, de ahogyan a poszt is mutatja, az éghajlat kialakulása ennél sokkal összetettebb.
1864. november. A William T. Sherman tábornok vezette északi csapatok vasútvonalat rongálnak meg Atlanta térségében, hogy nehezítsék a déliek ellátását..
Wacunao 2021.02.08 13:04:45
@Aureliano Buendía:
Hol van ez a kereszteződés pontosan?
Wacunao 2021.02.08 18:00:52
@Aureliano Buendía:
Köszi
Fura, mert a képaláírásban is "merőleges" szerepel, és a képen is egészen derékszögűnek látszik, ezért eszembe sem jutott ilyen hegyes szögű kereszteződéseket keresni a környéken.
De egyébként szinte biztosan ez az, a fotó meg kb innen készülhetett: https://www.google.hu/maps/@53.089412,-0.8045689,3a,15y,349.66h,86.76t/data=!3m6!1e1!3m4!1sc092qbCq52svLQCtuAEfsw!2e0!7i16384!8i8192?hl=hu
Az a 100-as tábla (vajon mi/h vagy km/h?) még mindig megvan :)
Wacunao 2021.02.09 09:45:08
@¿Qué tapas hay?:
A "100 MPH-s LASSÚjel" hallatán a magyar ember azért csendben elmorzsol pár könnycseppet...
Áll, mint Katiban a gyerek. Ugye mindenki hallotta már ezt a szólást? No hát ez az alkalmatosság itt a kati, a bébikomp őse egy húszas évekbeli fotón..
Wacunao 2021.02.03 10:29:57
@gintonic.azigazi:
Ha már:
De vajon összesen hány hold földet adott nekik a Holdon?
Az 1935-től Kodachrome néven forgalmazott diapozitív (Európában pedig az Agfacolor) tette lehetővé a színes fotózás tömeges elterjedését. Az Egyesült Államokban a Kodaktól kapható film sajátos színvilága oly annyira jellemzővé vált a korszakra, hogy a korabeli színes képeken látható "mesevilág"…..
Wacunao 2020.09.07 14:37:19
@szega85: Az az 1942-es detroiti kép szerintem abból az épületből készült, amiben most (a Google szerint) a Wayne State University Department of Computer Science van, jóval beljebb a Woodward Ave-n (A Warren Ave sarkán). Az utcát nézve valóban nem sok minden változott, a legfeltűnőbb, hogy a villamos most az út két szélén halad.
https://www.google.hu/maps/@42.3585606,-83.065582,3a,60y,3.23h,87.68t/data=!3m6!1e1!3m4!1sVYmA6YApqQxm6kD0aiS97w!2e0!7i16384!8i8192!5m1!1e2
Július 12. óta újabb határvillongásokra került sor Örményország és Azerbajdzsán határán. A két állam kapcsolata már a Szovjetunió felbomlása óta viharos, de a mostani konfliktus több szempontból is egészen újszerű. Ezért ebben az írásban a jelenlegi határvillongások kiújulásának okait és…..
Wacunao 2020.07.31 17:16:10
@Tom Sinner: valamint:
"... mind Örményország, mind pedig Azerbajdzsán igyekszik az ellenfél veszteségeit kihangsúlyozni, és a sajátjait elhallgatni." - ennek sincs sok értelme... :)
Wacunao 2020.08.03 11:26:35
@staropramen:
Befelé nyilván. Nade itt a kifelé (a nemzetközi közvélemény felé) történő kommunikációról van szó, ott meg inkább az ellenség kegyetlenségét szokás kihangsúlyozni, nem a sajátot :)