Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Wacunao

0 bejegyzést írt és 36 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Jó pár éve már, hogy itt a blogon megjelent az első óceánjárós képösszeállításom. Mivel kedvező visszajelzéseket kaptam, és annak idején amúgy is megígértem, eljött az ideje a második résznek. Az alábbiakban néhány ritkán látható óceánjárós képet (és történetüket) gyűjtöttem össze nektek. Kr. u.…..
Pangea Kurdok etnikai térképeken 2019.11.09 04:01:49
Jelen bejegyzés apropóját a néhány hete indított, a Szíria észak-keleti részén található kurd ellenőrzés alatt lévő területeket (Rojava) célzó katonai offenzíva kapcsán igyekszik körbejárni a kurd kérdés hátterét, különös tekintettel az etnikai viszonyokra. A bejegyzésben egyrészt összegyűjtöttünk…..
A Malév GH eddig sem pályázott nagy eséllyel a legkedveltebb cégnek járó babérkoszorú elnyerésére, de lassan inkább az aranybékasegg díjra lehet méltó (a díjat egy reklámblog találta ki, nem én). Olvasónk, Dóra (kérésére a nevét megváltoztattuk) tanulságos esete következik. Frissítés: a Wizz Air…..
Wacunao 2019.10.11 11:19:07
@VT Man:
Ez igaz, bár - hogy én is belekössek valamibe - szerintem a United-ra gondolsz :)
Az MTI Fotóarchívumával közösen indított sorozatunk Színes mindennapok címmel 1958-től minden évet érintve igyekszik bemutatni a magyar mindennapokat sosem látott archív, színes felvételeken. A legutolsó bejegyzésünk a sorban 1970-ig jutott, ma a következő két évet érintjük. 1971. január 18. A…..
Wacunao 2019.10.01 11:25:03
@T3.14: Vicces az a képaláírás, de az archívumban is már így összekeverve szerepel. Valószínűleg az "alapterületű, korszerűen berendezett szerelőcsarnokban 160" résznek kellett volna egyszerűen a "négyzetméter" és "nőt" közé kerülnie. Vagyis:
"1971. március 17. Tura Mária és Perényi Attiláné, az EVIG (Egyesült Villamosgépgyár) Ceglédi Villamos Kisgépgyárának dolgozói az elektromos kézi menetvágóolló meghajtó fődarabját szerelik. Munkájukhoz Loctite amerikai gyártmányú speciális ipari fémragasztót is használnak. A kétezer négyzetméter alapterületű, korszerűen berendezett szerelőcsarnokban 160 nőt foglalkoztatnak. MTI Fotó: Király Krisztina"
Előzmény: Tátralomnicról a Kőpataki-tóhoz és vissza A Tátralomnicról a Kőpataki-tóhoz vezető lanovka kiemelkedő műszaki teljesítménynek számított a megépültekor, az utóbbitól a Lomnici-csúcsra vivő drótkötélpálya pedig még ma is hihetetlennek tűnik, hogy létezik. A Kőpataki-tótól a csúcs felé…..
Wacunao 2019.09.12 16:27:21
@geegee: Nekünk szerencsére sikerült most feljutnunk pár napja. Olyan a rendszer, hogy mikor felérsz, kapsz egy kártyát rajta egy számmal, valamint mondják, hogy kb 50 perc múlva legyél itt, hogy lemehess. Addig kilátsz, fotózol, eszel-iszol stb, majd amikor bemondják a számodat, visszamész a felvonóhoz, visszaadod a kártyát, és végeredményben elvileg pontosan egy órával később indulsz le, mint ahogy feljöttél.
A megállító tábla nagyon népszerű hirdetési megoldás, hiszen nem kell hozzá más, csak a tábla, melyet azonnal ki lehet állítani az üzlet elé. A felépítése egyszerű, két táblalapot felül rögzítenek, alul lábakat szerelnek fel, a hirdetési felületeket pedig gyakran impregnálják, hogy ellenálljon az…..
Wacunao 2019.07.31 12:16:58
@JTom: Szerintem így sem stimmel, legalábbis az biztos, hogy Angliában 1221-ben nem volt egy kávézó sem :)
Wacunao 2019.07.31 12:52:46
@Hogyan történt: Hát, ha lett volna akkor valaki, aki elhozza egy ismeretlen növény termését egy olyan helyről (trópusok), aminek a létezéséről sem tudtak akkoriban, akkor valóban lehetett volna... :)
Egyértelműen a Wizz Air fő tulajdonosa dobta a legnagyobbat ma a Paris Air Show-n, az Indigo Partners azt jelentette be, hogy négy légitársasága összesen 50 darabot rendel az Airbus 320-as család új, nagy hatótávolságú modelljéből. Ebből 20 jön a Wizzhez, amivel 7-8 órás útvonalakat is repülhet majd…..
Éppen 150 éve 1869 májusában ért össze az amerikai Union Pacific és Central Pacific vasúttársaság által épített vonal. Az így elkészült a transzkontinentális vasút összekötötte a keleti és nyugati partot, azaz a két óceánt. Érdekesség hogy néhány későbbi nyomatról a középpontban ünneplők üvegeit…..
Teljesnek tűnik a Ryanair jövő téli menetrendje, már bejelentettek több új útvonalat az elmúlt hetekben, most hozzájött még újabb hat, abból kettő full meglepetés. Érdekes helyzet, a Wizz eddig mínuszban van, de állítólag náluk még lesz bejelentés. Néha már alig bírjuk követni az útvonalas…..
Wacunao 2019.04.02 09:51:44
@Fillér B. Gusztáv: Azért az az ingyenes fast track lehet, hogy jól jön majd néha :). Úgy emlékszem, két hónapja a nagy kedvezmény-csökkentéskor erről még nem volt szó.
Wacunao 2019.04.03 12:37:36
@Fillér B. Gusztáv: Igen, valóban nem ér olyan sokat, főleg, ha másokkal utazik együtt az ember.
A társkártyára is érvényesek amúgy ezek a kedvezmények?
Ha csak a geopolitikai realitásokat nézzük Donald Trump amerikai elnök március 25-i döntése ésszerű, miszerint elismeri Izrael szuverenitását a Szíriától 1967-ben elhódított Golán-fennsík felett. Azonban a döntés nem csak az Egyesült Államok korábbi álláspontjával megy szembe, hanem ENSZ határozatot…..
...és még egy ráadás   "DDQ, az egykori Szovjetunió repülőgép-eltérítéseiről szóló sorozatának utolsó részét olvashatjátok ma. De nem kell szomorkodni a téma kedvelőinek, néhány hét múlva egy rendkívül érdekes - szintén szovjet, és garantáltan ritkán látott - bűnügyi történetet olvashattok majd…..
Wacunao 2019.03.07 17:11:52
@DDQ:
Szóval ezek szerint ez csak egy "légből kapott" (bocs...) feltételezés :)
Komolyra fordítva a szót, azért nekem fura, hogy a hivatalos közleménybe ez így került bele, bármiféle indoklás vagy magyarázat nélkül, hogy mi alapján jutottak erre.
A 19. század első felében az Ausztrália belső részeire merészkedő első európai felfedezők (behatolók) makacsul kerestek egy a kontinensbelső jelentős részét elfoglaló nagy tavat, vagy beltengert, de végül valami egész mást találtak helyette. Mi táplálta ezt a makacsul kitartó, végül tévhitnek…..
Sokkal rosszabb feltételei lesznek hamarosan a Wizz Air hitelkártyájának, tavasztól lényegében dupla annyi idő alatt lehet összeharácsolni egy ingyenjegyre valót, mint eddig. Várható volt, meglepően sokáig kitartottak az aranyévek. Személyes háttérrel kezdve: kábé 15 éve fogadtam meg, hogy a büdös…..
Pangea Colorado állam 697 oldala 2019.01.30 20:00:09
Felnőtt fejjel körülbelül ugyanakkora földrajzos csalódás volt megtudni, hogy Colorado és Wyoming állam nem négyszög alakú (ill. foktrapéz - térképes ábrázolástól függően), mint amikor megtudtam, hogy az ötvenes években kiadott, ezen a tájon játszódó Winnetou regényekből a cenzúra eltávolította a…..
Wacunao 2019.01.31 10:08:38
@lezlidzsi84: Ez vicces :)

Kicsit off: "Új-Mexikó egy mindössze 24 kilométeres folyószakasz miatt nem kerülhet közéjük" - A térképre ránézve valóban úgy tűnik, hogy ott El Paso mellett a Texas-szal közös államhatárt a Rio Grande határozta meg valamikor, most azonban a folyó (gondolom a szabályozás miatt) egy kicsivel arrébb folyik, a határ pedig látszólag teljesen szabálytalanul kanyarog a kertvárosban a házak között...
Tudjuk, hol nyaralsz idén nyáron - legalábbis ha a cél az, hogy olcsón lehessen tuti helyekre eljutni. Alant mutatunk öt úti célt, ahová idén repülhetünk először nemcsak közvetlenül, de baráti áron - meg egyet, amely szintén új és nagyon király, de sajnos nem lesz jóáras. A titok annyi, hogy…..
Pangea A legforróbb év Svájcban 2019.01.20 15:03:26
Németországban és Svájcban 2019. január 18-án egy svéd diáklány példáját követve iskolások tiltakoztak a klímaváltozás ellen. Mivel a Pangea blog nem országos hírportál, ezért mi pontosabban fogalmaznánk; a klímaváltozás kérdéskörében a kormányuk által tanúsított inaktív magatartás ellen…..
Wacunao 2019.01.21 11:05:43
@Tranquillius:
"Az éghajlatváltozással kapcsolatban nem a hőmérséklet növekedése, vagy a tengerszint emelkedése a gond, hanem az, hogy az élővilág nem tud vele lépést tartani."

Valamint még az is, hogy a változás nagyságrenddel nagyobb, és gyorsabban következett (következik) be, mint korábban. Ez a mérték pedig szerintem már nem fér bele semmilyen eddigi ciklikusságba.
Lásd pl. ezt a szemléletes ábrát: www.xkcd.com/1732/
1900 körül. Amerikai gyapotfeldolgozó-üzem a Mississippi mellett..
Wacunao 2019.01.21 10:39:22
@Desmont: "nem robbbantja fel a benne lévő gázokat...?"
Én úgy tudom, hogy a német léghajók eredetileg inkább héliummal voltak töltve, ami sokkal biztonságosabb, mint a hidrogén, mert egyáltalán nem robbanásveszélyes. Valószínűleg a képen szereplő léghajóban is hélium volt.
Van ez az öt pont, amit az ellenzéki képviselők decemberben be akar(n)tak olvastatni a közmédiában, mert rájuk tört a forradalmi hevület, és ha teszem azt, odabent van egy Táncsics vezetéknevű alkalmazott, foggal szabadítják ki a Kunigunda úti vágószobából, de hát nem volt. Szóval mentek Szél…..
Wacunao 2019.01.07 17:23:18
A szocialista Magyarország mindennapjait - eddig még nem látott, eredeti színes fotókkal bemutató - sorozatunk folytatódik az MTI fotósainak munkáiból. Ma 1968-tól 1970-ig utazunk vissza az időben. 1968. május 8. A Vörös Csillag traktorgyár két DUTRA típusú traktorral segíti Ferihegyen a…..
Wacunao 2018.10.26 14:23:21
@ember a holdon?: Szent Ignác, azaz a vörösberényi katolikus templom.
Nem összekeverendő Vörösberény másik templomával, a (szerintem) híresebb, erődített reformátussal.
Fél évig tartó nyüglődés után a Wizz Air végre kikukázza az eddigi kaotikus poggyászkezelési rendszerét, megalkotta ugyanis a tökéletes és átlátható csomagszabályt - konkrétan lenyúlta a Ryanair nemrég bejelentett rendszerét. Igaz, némi balkáni fűszerezéssel. Lényeg: visszatértek ahhoz, hogy már a…..
Wacunao 2018.10.11 14:43:47
@pali923:
Lehet, hogy mások azok a méretek. A Wizzair-nek A320-as meg A321-es repülői vannak, a Ryanairnek meg B737-esek. Javítsatok ki, ha tévedek, úgy tudom, ez utóbbiaknak kicsivel keskenyebb a törzsük, tehát végeredményben az ülések alatti tárolók is kisebbek talán valamennyivel.
Íme, már a 250. Napi érdekest láthatjátok, olvashatjátok ma! A sorozatban eddig már több, mint 5550 képet mutattam be érdekes, rémisztő, sokszor szürreális, de mindenképpen ritkán látható múltunkból. Köszönöm, hogy eddig is velem, velünk tartottatok,  tartsátok meg ezt a jó szokásotokat a jövőben…..
Wacunao 2018.08.15 12:46:53
@Palánta: :)
Ha lehet hinni ezeknek a sztereotípiáknak, akkor talán nem is jártak rosszabbul, hogy a németek szervezték...
A fapados légitársaságok utasokat rendszeresen semmibe vevő húzásai nyomán indul kezdeményezés egy fogyasztóvédelmi csomag létrehozására, amely persze nem csak a diszkontcégekre vonatkozik majd. A cél első körben egy olyan uniós etikai kódex elfogadtatása a légitársaságokkal és repterekkel, amely…..
Wacunao 2018.08.09 17:29:33
@Fillér B. Gusztáv:
"már írtuk, semmi olyan nem lesz, amivel nőne pl. a fordulóidejük. semmi olyan, ami a működési modelljüket megváltoztatná."

Fontos ezt kihangsúlyozni, mert úgy látom, az itt megjelent javaslatok elég nagy része - ha megfogadnák - magában hordozná a fapados modell megváltoztatását, ami ennek a kezdeményezésnek nem célja (egy etikai kódexszel amúgy se hiszem, hogy sikerülne).

Továbbá felesleges idekeverni a biztonsági ellenőrzésekkel, repülőterekkel kapcsolatos javaslatokat is, pl "Ne lehessen olyan helyen sorakoztatni és várakoztatni az embereket, ahol nincs lehetőség WC-re menni." Gondolom a ferihegyi karámra gondolt a szerző, amivel teljes mértékben egyetértek, de ez nem a fapadosok, hanem a BUD szarrágása/igénytelensége miatt van.

Amik nem kerülnek sokba, csak kis szervezésbe vagy figyelmességbe, (tehát jó eséllyel betarthatók), cserébe sokat javítanak az utazás minőségén, az szerintem két dolog (mindkettő szerepelt már):
- Az a kézipoggyász, ami befér az ülés alá, minden esetben ingyen felvihető legyen. És szerintem azt sincs értelme korlátozni, hogy ez egy darab, vagy akár több, kisebb (pl kis laptoptáska + kis fotóstáska + duty free bor együtt is simán befér). Az, hogy ezek után a felső tárolókba való csomagok - amiknek ugye jóval kevesebb hely van, mint ahány szék - külön fizetősek-e (és akkor biztosan ott lesz fent), vagy ingyenes, de átminősíthetik feladottá, az már lehet az egyes légitársaságok döntése.
- Késés, járattörlés esetén normális utastájékoztatás, és a jogos esetekben kártérítés. Nem több. Nem kell rögtön 200 hotelszobát lefoglalni (persze az se baj, ha igen), annyi kell csak, hogy az utas minél hamarabb tisztában legyen a helyzettel, a lehetőségeivel (pl átfoglalás, saját hotel szervezés), és az esetleges következményekkel, azaz hogy ebből mennyit és mikor térítenek meg. A gépen lévő, vagy a földi kiszolgáló személyzettel elmondatni a naprakész infókat, illetve a mobilos appon tájékoztatni azt aikt lehet, nem hiszem, hogy nagy erőfeszítés lenne. Ehhez kapcsolódik, hogy jó lenne egy (kizárólag) erre a célra fenntartott helyi díjas telefonszám, és online ügyfélszolágat is.
Wacunao 2018.08.10 16:15:44
@deaks:
Igazad van, ezek szerint nem olvastam el alaposan... :)
Immár zsinórban ötödször lett a legjobb kelet-európai reptér a budapesti. A Budapest Airport természetesen dialadittas közleményt bocsátott ki erről, hiszen ez páratlan, ilyen még sosem volt. Egyrészt mindig örülünk, amikor bármilyen nemzetközi lista első helyén Budapest szerepel. Másrészt nézzük…..
Wacunao 2018.03.27 09:38:05
@_B_:
Nem attól függ, hogy mi a célállomás, és kell-e hozzá útlevélvizsgálat? Ti hova mentetek?

Én az utóbbi pár évben a Wizz-zel mindig a karámból indultam (legutóbb két hete), igaz, az úticél is mindig a schengeni övezeten belüli volt.