Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vékony Gábor

73 bejegyzést írt és 93 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tavalyi bemutatók közül ez a toplistám:..
A Három óriásplakát Ebbing határában elsöprő sikere után meglepőnek tűnhet, hogy Martin McDonagh egy ír sziget intimebb közegébe, kisszerűbbnek tűnő konfliktusok közé helyezte új filmje cselekményét. Most először távoldott el a jelentől, és a bűnügyi tematikának is búcsút intett, de A sziget…..
A tavalyi évben itthon is bemutatott filmek közül választottam ki a tíz legjobbat. Igazán egyik sem emelkedett ki közülük, de rangsoroltam őket...
Paul Schrader nevéhez örökre hozzátapadt, hogy ő volt Scorsese Taxisofőrjének forgatókönyvírója, pedig azóta saját jogán, rendezőként is emlékezetes életművet épített magának. Miután a 2017-es A hitehagyott című filmmel pályája legnagyobb kritikai sikerét aratta – többek között íróként Oscar-díjra…..
Leginkább ezek az itthon is forgalmazott filmek tetszettek. ..
Ezek a filmek tetszettek a legjobban tavaly. Csak a legális formában elérhető alkotások közül válogattam. ..
A Heaven Street Seven Krézi sráca, illetve a Mézga család főcímdala, a Néha légy bolond egy kicsikét… fogja keretbe Lóth Balázs filmjét. A Pesti balhé a hülyeség erejét demonstrálva száll szembe a spontaneitást nélkülöző, a hétköznapi rutinba merevedett élettel...
Az idén itthon is bemutatott filmek közül ezek maradnak a legemlékezetesebbek számomra...
Ron Shelton rendezői pályájának első évtizedében a baseballt (Baseball bikák, 1988), a kosárlabdát (Zsákolj, ha tudsz!, 1992), a golfot (Fejjel a falnak, 1996) és az ökölvívást (Ilyen a boksz, 1999) is megfelelő terepnek tekintette arra, hogy különböző jellemű férfihőseit egymásnak ugrassza.…..
Fábri Zoltán három évig tanult a Képzőművészeti Főiskolán, hogy festőművész lehessen, majd 1938-ban átiratkozott a Színművészeti Akadémiára, mert a filmrendezés kezdte érdekelni. A pályamódosításban döntő tényezőnek nevezte találkozását a francia lírai realizmus alkotásaival: „Marcel Carné, René…..
A Fehér éjszakák után három héttel mozikba került Góliát is a kortárs svéd társadalom egy kevéssé ismert közösségét állítja középpontba. ..
S. Craig Zahler második filmje is az emberi pokol legmélyebb bugyraiba kalauzolja el nézőit...
Vékony Gábor 2019.09.15 13:30:28
@doggfather: Szerintem is nagyon erős mozi, és Vince Vaughn jelenléte csak fokozza a hatást. Köszi a színekkel kapcsolatos észrevételt!
A később André de Toth néven amerikai karriert építő rendező, Tóth Endre első öt művét még szülőhazájában forgatta. Ezt az öt filmet bő tíz hónapon belül mutatták be a magyar mozik, és a Két lány az utcán kivételével mindegyik elismerő kritikákat kapott. Tóth ennek ellenére elhagyta Magyarországot,…..
Vékony Gábor 2019.09.03 10:28:18
@enrikokaruszo: Egyetértek :)
Hollywood egy tehetséges és sikeres direktorral lett szegényebb 2012. augusztus 19-én, amikor Tony Scott angol filmrendező, producer - máig tisztázatlan okból -  egy Los Angeles-i hídról a mélybe vetette magát...
A tengeralattjáróval és a Végtelen történettel nemzetközi hírnevet szerző német Wolfgang Petersen az 1990-es években már amerikai bérmunkák megbízható iparosaként dolgozott. A tengerentúlon forgatott második filmje (egyben az utolsó, amelynek forgatókönyvét is ő írta) indította el thrillerei sorát...
Az idén itthon bemutatott filmek közül ez a tíz tetszett a legjobban:..
Bizonyára számos mozinéző könnyedén össze tudna állítani egy Tarantino-szótárat: bosszú, bőséges és trágár beszéd, bűn, dögös zenék, egykori sztárok, emlékezetes figurák, erőszak, felborult időrend, fekete humor, idézetek más mozikból, műfaji keveredés, Samuel L. Jackson… A rendező kapcsán talán nem…..
Fábri Zoltán három évig tanult a Képzőművészeti Főiskolán, hogy festőművész lehessen, majd 1938-ban átiratkozott a Színművészeti Akadémiára, mert a filmrendezés kezdte érdekelni. A pályamódosításban döntő tényezőnek nevezte találkozását a francia lírai realizmus alkotásaival: „Marcel Carné, René…..
Vékony Gábor 2018.08.31 17:38:10
@Terézágyú: Köszönöm a kiegészítést, gondolom, A papucshőst akartad írni.
Vékony Gábor 2018.08.31 18:24:54
@fofilozofus:
Valóban van egy propagandisztikus oldala a Körhintának, de ez jóval enyhébb, mint az egy-két évvel korábbi magyar filmekben. Nem a téeszből való kilépés vagy a bennmaradás az igazán hangsúlyos, így talán nem is ez a cselekményszál marad meg a nézőben.
Egyébként majdnem ugyanennyi erővel érhetné a propaganda-vád A tizedes meg a többiek szovjetbarátságát, vagy A tanút, mert a Rákosi-rendszer kritikájával Kádárékhoz dörgölőzik.

Néha pedig a propagandafilmek is a kánon részei maradnak, a már említett Az akarat diadala mellett például az Amerika hőskora Griffithtől vagy Eisensteintől a Patyomkin páncélos.
Az előző részek által megemelt elvárások, a színész vakmerő mutatványaira épülő marketing és az idei nyár csekély izgalmat tartogató mozikínálata egyszerre avatja Tom Cruise akcióthrillerét potenciális sikerré...
Ha a világ tele van zsémbes és romlott felnőttekkel, akkor kamaszlelkű zsarunak lenni a legférfiasabb választás...
Ez a tíz film tetszett az idei hazai bemutatók közül a legjobban: 1. Brigsby mackó2. A négyzet3. Holdfény4. Paterson5. Tűnj el!6. Dunkirk7. Nyomd, bébi, nyomd!8. A régi város9. Testről és lélekről10. Szárnyas fejvadász 2049 Ezeken kívül jó volt még látni a Logant, a Kincsemet, az 1945-öt, az…..
Don Siegel és Clint Eastwood negyedik közös filmje – a szintén 1971-ben bemutatott Francia kapcsolattal együtt – közismerten meghatározó szerepet játszik a thriller és az akciófilm műfajának alakulástörténetében. Harry Callahan felügyelő a saját elvei szerint dolgozó, kizárólag a munkájának élő…..
Az osztrák főváros nemcsak a klasszikus zene, az operett, az építészet, a kulináris élvezetek vagy a plázaturizmus híveit vonzhatja ellenállhatatlan erővel, de a filmbolondok számára is számos meglepetést tartogat...
A kézműves horrorrendezőként induló, de egy éve már a mozikban is sikerrel bemutatkozó svéd alkotó, David F. Sandberg az Amikor kialszik a fény után ismét James Wan produceri felügyelete alatt dolgozhatott. A Wan által rendezett Démonok között előzményének, az Annabelle-nek a folytatását (mely…..
Fred Zinnemann noirja egyike a műfaj azon flmjeinek, amelyek a háború után középosztály fehér kerítései mögé kukkant be, és amely során kiderül, hogy a fényes felszín mögött a valóság sötét és kiábrándító. Megjelenésének idején nem aratott nagy szakmai vagy közönségsikert, aminek elsődleges oka a…..