Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vékony Gábor

60 bejegyzést írt és 112 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A tengeralattjáróval és a Végtelen történettel nemzetközi hírnevet szerző német Wolfgang Petersen az 1990-es években már amerikai bérmunkák megbízható iparosaként dolgozott. A tengerentúlon forgatott második filmje (egyben az utolsó, amelynek forgatókönyvét is ő írta) indította el thrillerei sorát...
Az idén itthon bemutatott filmek közül ez a tíz tetszett a legjobban:..
Bizonyára számos mozinéző könnyedén össze tudna állítani egy Tarantino-szótárat: bosszú, bőséges és trágár beszéd, bűn, dögös zenék, egykori sztárok, emlékezetes figurák, erőszak, felborult időrend, fekete humor, idézetek más mozikból, műfaji keveredés, Samuel L. Jackson… A rendező kapcsán talán nem…..
Fábri Zoltán három évig tanult a Képzőművészeti Főiskolán, hogy festőművész lehessen, majd 1938-ban átiratkozott a Színművészeti Akadémiára, mert a filmrendezés kezdte érdekelni. A pályamódosításban döntő tényezőnek nevezte találkozását a francia lírai realizmus alkotásaival: „Marcel Carné, René…..
Vékony Gábor 2018.08.31 17:38:10
@Terézágyú: Köszönöm a kiegészítést, gondolom, A papucshőst akartad írni.
Vékony Gábor 2018.08.31 18:24:54
@fofilozofus:
Valóban van egy propagandisztikus oldala a Körhintának, de ez jóval enyhébb, mint az egy-két évvel korábbi magyar filmekben. Nem a téeszből való kilépés vagy a bennmaradás az igazán hangsúlyos, így talán nem is ez a cselekményszál marad meg a nézőben.
Egyébként majdnem ugyanennyi erővel érhetné a propaganda-vád A tizedes meg a többiek szovjetbarátságát, vagy A tanút, mert a Rákosi-rendszer kritikájával Kádárékhoz dörgölőzik.

Néha pedig a propagandafilmek is a kánon részei maradnak, a már említett Az akarat diadala mellett például az Amerika hőskora Griffithtől vagy Eisensteintől a Patyomkin páncélos.
Az előző részek által megemelt elvárások, a színész vakmerő mutatványaira épülő marketing és az idei nyár csekély izgalmat tartogató mozikínálata egyszerre avatja Tom Cruise akcióthrillerét potenciális sikerré...
Ha a világ tele van zsémbes és romlott felnőttekkel, akkor kamaszlelkű zsarunak lenni a legférfiasabb választás...
Ez a tíz film tetszett az idei hazai bemutatók közül a legjobban: 1. Brigsby mackó2. A négyzet3. Holdfény4. Paterson5. Tűnj el!6. Dunkirk7. Nyomd, bébi, nyomd!8. A régi város9. Testről és lélekről10. Szárnyas fejvadász 2049 Ezeken kívül jó volt még látni a Logant, a Kincsemet, az 1945-öt, az…..
Don Siegel és Clint Eastwood negyedik közös filmje – a szintén 1971-ben bemutatott Francia kapcsolattal együtt – közismerten meghatározó szerepet játszik a thriller és az akciófilm műfajának alakulástörténetében. Harry Callahan felügyelő a saját elvei szerint dolgozó, kizárólag a munkájának élő…..
Az osztrák főváros nemcsak a klasszikus zene, az operett, az építészet, a kulináris élvezetek vagy a plázaturizmus híveit vonzhatja ellenállhatatlan erővel, de a filmbolondok számára is számos meglepetést tartogat...
A kézműves horrorrendezőként induló, de egy éve már a mozikban is sikerrel bemutatkozó svéd alkotó, David F. Sandberg az Amikor kialszik a fény után ismét James Wan produceri felügyelete alatt dolgozhatott. A Wan által rendezett Démonok között előzményének, az Annabelle-nek a folytatását (mely…..
Fred Zinnemann noirja egyike a műfaj azon flmjeinek, amelyek a háború után középosztály fehér kerítései mögé kukkant be, és amely során kiderül, hogy a fényes felszín mögött a valóság sötét és kiábrándító. Megjelenésének idején nem aratott nagy szakmai vagy közönségsikert, aminek elsődleges oka a…..
A második világháború eseményei egyformán kiapadhatatlan forrását jelentik a hitelességet a zászlajukra tűző drámáknak (néhány közelmúltbeli példa: A város alatt, Az utolsó éjszaka Párizsban, Saul fia), illetve a korszakot és a közeget inspirációnak tekintő, változatos műfajú filmeknek (Becstelen…..
Dustin Hoffman augusztus 8-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját...
Egy svéd barkácshorror-rendező ígéretes bemutatkozása a moziban...
Ötven évvel ezelőtt került a mozikba Kovács András nagyszerű filmje...
„A rabszolgatartás napjainkban hatalmas üzlet. Egyszer láttam, amint egy gyereket eladtak hat töltényért. De nem tettem semmit.” Ha egy film ilyen komoly vallomással indul, akkor a néző reménykedhet egy súlyos, kortárs probléma feltáró megközelítésében, amely az etikai szempontot sem nélkülözi majd.…..
Az utóbbi években A majmok bolygója folytatásai mellett elköteleződő Matt Reeves rendező 2008-as Cloverfield című filmje leginkább a kiváló stratégiával felépített reklámkampányáról híresült el: cím nélküli előzetes, a lefejezett Szabadság-szobrot ábrázoló plakát, a…..
Az egykori katonai rendőr és karatebajnok, Chuck Norris filmkarrierje során is hű maradt eredeti „szakmáihoz”...
Az idei hazai bemutatók közül nem volt nehéz tíz jó filmet kiválasztani...
Az épp ma százesztendős, legendás színészt, Kirk Douglast egy kevésbé ismert alkotásának elemzésével köszöntjük...
A témában készült számos könyv, film és sorozat erősen elültette a köztudatban, hogy a sorozatgyilkosok döntő többsége férfi. Ha a rémtettek elkövetőiként mégis szóba kerülnek nők, akkor azok vagy a kórházi dolgozók („fekete angyal”) vagy a férjgyilkosok („fekete…..
Ha Balatonfüred, akkor bicikli, rizling és Árpád-kori templomok. A tihanyi túra és a dörgicsei kerekezés után harmadszor választottuk kiindulópontnak a reformkori hangulatú kisvárost egy gyorsan illanó hétvégére, s már hetekkel korábban vártuk a pillanatot, amikor majd megpillantjuk Akarattya után a…..
Hitchcock nem képes szabadulni tőlünk, bár most második kedvenc szőkéjét -- és első számú Grace Kelly-pótlékát --, Tippi Hedrent küldte a rovatba. És ugyan Mel Brooks-ról sok jót elmondhatunk (pl. hogy híresen humortalan), szépség terén biztosan nem veheti fel a versenyt a Hollywoodban sajnálatosan…..