Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Idomeneusz

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
        Ez lenne az.         Nem hiszem, hogy Leonard Cohen rajongana érte, de ki kellett próbálnom. MP4 formátumban van fent, MP3-ban túl nagy volt a fájl. Tessék fülhallgatón fullra nyomva hallgatni, sajnos én vezényeltem a szimfonikus zenekart, miközben a gombocskákat nyomogattam, szóval nem…..
Idomeneusz 2020.12.27 12:20:41
TGM egészen biztosan nem filozófus, legalábbis semmiképpen nem művel professzionális filozófiát abban az értelemben, ahogyan pl ezek az emberek teszik:

www.kcl.ac.uk/philosophy/about/people?role=Academics

TGM “csak” egy borzasztóan művelt közíró, aki szerintem rendkívül szórakoztatóan ír, sőt, többnyire a vele készült interjúkat is élvezettel olvasom, persze ki tudja, biztos van ebben valami bűnös élvezet...

JT nagyon pontosan ráérzett, hogy a TGM politikai nézeteinek metszete pl az enyémekkel nullmértékű, a marxizmusától meg egyenesen borsódzik a hátam. De hát ez persze kurvára lényegtelen, csak egy személyes megjegyzés.

TGM olykor fölényeskedő hangnemét rendkívül irritálónak találom. A magam részéről igyekszem elmélyülni a személyes ízlésemnek megfelelô íróóriások munkásságában; és cserébe nagyon szívesen kifaggatnám TGM-et, hogy mondja már el nekem a Krein-Milman tétel bizonyítását, vagy hogy hogyan kell olyan nem amenábilis csoportot konstruálni, amibe a szabad csoport nem ágyazható bele, vagy meséljen nekem kicsit a klasszikus mechanika Hamilton-Jacobi egyenletéről, esetleg magyarázza el, hogy körülbelül hogyan működik egy nagyfeszültségű megszakító.

“A dolgoknak általában nincsen tanulsága, nem is különösebben jelképesek, sőt úgy nagyjában meglehetősen értelmetlenek...” Annyit mindenesetre megkockáztatnék, hogy a fent leírtak ellenére valószínűleg nagyon jó lenne nekünk (=Magyarországnak) ha sokkal-sokkal több TGM formátumú/habitusú ember lenne a köztudatban.
     Jelentem: aludtam.  Persze egyszer felébredtem és megnéztem mindent (538, NYT, fogadóirodák).  Lujzával szólva, azt írja az újság: " Trump and Biden are now separated by about 164,000 votes, with Trump leading. But the more than 460,000 outstanding mail ballots left to be counted are likely…..
Idomeneusz 2020.11.05 17:36:28
@Gábor Zoltán Kiss: Ne tessen szíves lenni fullba tolni a Kretént. Ha ilyen szépeket tetszik mondani, illene valami forrással alátamasztani valamivel, ami hitelesebb a Ripost-nál vagy Trump Twitter account-jánál. "Amúgy honnan állítják, hogy ez hazugság?" Lesz szíves visszapörgetni 2-3 kommentnyit, vagy megnézni

abcnews.go.com/Elections/2020-us-presidential-election-results-live-map

Nem olyan bonyolult. Bár nem tudom, miért fárasztom magam ezzel, annyi értelme van Önnen "vitatkozni", mint egy galambbal sakkozni. Már rég mattot kapott, de még mindig diadalittasan járkál fel-alá a sakktáblán, azt össze-vissza fosva.
                Az elmúlt napokat kvázikaranténban töltöttem ( kétszer lementem a kisboltba és tegnap vettem ezt a barbadosi cuccot, amiből a poszt megírása alatt elfogy féldeci ) és Királyhegyi Pállal szólva, most ment el teljesen a kedvem a koronavírustól.          Ami most jön, az egy…..
Idomeneusz 2020.03.26 17:51:02
@Egon Estragon: Lehet félreértem, mert már amit mondasz, az helyes, ám maga az állítás triviális szerintem. Ahogy JT mondta, haegy félcsoportnak (legyen S) nincsen valódi részfélcsoportja, akkor az egy egy elemű félcsoport: S= {p}. Persze, hogy az a nyomorult p idempotens lesz, hisz S félcsoport a feltétel szerint, tehát pp az S-ben kell legyen, tehát pp =p :)
  A tanszék épületét bezárták. Mielőtt hazamentem, felírtam az irodám táblájára:  "visszajövök".  Kétesélyes, tudom.  Vettem harminc ceruzát, egy hegyezőt, hét füzetet és belevetettem magam valamibe. Ez is kétesélyes. A jó dolgok mindig kétesélyesek.   ..
       Kedves Elvtársakelvtársnők, Kedves Járásielvtársakelvtársnők, Kedves Megyeielvtársakelvtársnők!  Külön köszöntöm internacionalista barátainkat az Észak-Bagundai szocialista elvtársakat, akik egyenesen az imperialista körök által támogatott Dél-Bagundai, faszom, fordítva, erők elleni…..
      Hét évvel ezelőtt írtam egy posztot "Nem Kövér Lászlóról szóló poszt " címmel. Abban a posztban Neumann Jánosról volt szó, és egy problémáról, ami Neumann János kedvenc algebráival volt kapcsolatos.    Felkerült egy preprint a netre, amelyben a szerzők azt állítják, hogy megoldották azt a…..
        Nyilvánosságra hozták az ERC Starting Grant pályázatának eredményét.       Az ERC a European Research Council-t jelenti, ez a legfontosabb európai tudományos pályázat. Három kategória van, a Starting Grant 2-7 éve  PhD-zett, a Consolidator Grant 7-12 éve PhD-zett, az Advanced Grant pedig a…..
  (arra gondoltam, hogy az év utolsó posztja ne egy  tádzsik szotyilovagról szóljon, hanem valami érdekesről, ünnepelvén, hogy megvan a húszmilliomodik letöltés a Vincenten, whatever "húszmillió letöltés" means...)   Néhány éve már írtam a skálafüggetlen hálózatokról, leginkább arról a sokak által…..
Idomeneusz 2019.01.04 19:42:06
@Bourbaki: ouch... Amúgy nekem volt szerencsém hozzá, tanított... Egy jó darabig azt hittük a legtöbb csoptársammal, hogy mi vagyunk teljesen hülyék; aztán egyre inkább úgy tûnt, hogy nem csak és kizárólag ez a helyzet. Mindig belengte egy ilyen "félreismert, mellôzött géniusz" aurája, egy jókora adag arroganciával megspékelve. Ez még mind nem lenne gond nyilván, de mikor valaki egy "haladóbb" diffgeo kurzust tart, de alapvetô topológiai dolgok nincsenek meg neki, akkor gáz van... Volt egy pár ilyen fasza élményünk sajna
Idomeneusz 2019.01.04 20:45:09
@harmadikszem: Nem, bocs; a linkelt arXiv-os cikk szerzôjérôl beszéltem! Robert Bryant sajnos nem tanított :)
Idomeneusz 2019.01.05 02:50:33
@Mister Gumpy: Példák: 1) A normális - teljesen reguláris - reguláris terek közötti különbségbe többször belezavarodott. 2) Egy ponton valaki rákérdezett, hogy akkor tudná-e emlékeztetni a diszjunkt-únió topológia definíciójára, és egy igen/nem/itt egy könyv, nézd meg stb válasz helyett annyi volt, hogy "ez tök szemléletes, mi nem világos?" Aztán többen is erősködtek, hogy de, de légyszi már, és leginkább a hablatyból utána az derült ki, hogy nem igazán tudja. 3) Több hasonló eset volt, és csak a legritkább esetben vette a fáradtságot, hogy köv órára megnézze, korrigáljon, stb. 4) Az órai bizonyítások során orbitális ugrások voltak, többnyire pont a lényegi lépések lettek kihagyva... Mikor valami konkrétumra kérdezett rá a bizonyításban valaki, legtöbbször a válasz egy kacifántos körmondat volt a bourbakista iskola rossz mivoltáról, és az arnoldisták nagyszerűségéről.

Ezek így kontextusból kiemelve lehet, hogy semmitmondóak, sőt, lehet, hogy kontextusban is. De akiktől pl halmazelméletet vagy nem-kommutatív gyűrűelméletet vagy absztrakt harmonikus analízist tanultam, soha nem engedték meg maguknak, hogy a felkészületlenségnek akár csak a gyanúja vetődjön rájuk.

Nagyon régen volt ez, és ettől még nyilván nyugodtan lehet kiváló szakember a területén. Inkább csak afféle megjegyzés volt ez (félig magamnak), hogy nem igazán lep meg a magam tapasztalatai alapján, ha a cikkeiben is vannak necces húzások.

Nem ismerem, mint embert; sőt, az is nagyon könnyen lehet, hogy mint matematikust (oktató vagy kutató) is félreismertem, és csak nekem (meg azon régi évfolyam zömének) támadt ez a benyomása :)
    Ez a két ember szerdán házasodott össze. A belügyminiszter pedig nemtetszésének adott hangot az esküvő miatt. Az egyik zsidó, a másik muszlim. És azért mindennek van határa. A hölgy egy izraeli tévészemélyiség, aki a keményvonalas Beitar Jeruzsálemnek drukkolt gyerekkorában. A férfi pedig egy…..
Idomeneusz 2018.10.14 16:13:16
@Jobb és közép: A szerzô egy matematikus aki nem Magyarországon él, szóval nagyon ügyesen eltaláltad, jár a csoki. Valószínûleg meghívott elôadóként van az említett város egyik egyetemén.
      A 444.hu-n most jelent meg egy cikk Atiyahról és a Riemann-hipotézisről.       Az igazság az, hogy Atiyah korábban is foglalkozott a Riemann-féle zétafüggvénnyel. Írt egy közös cikket a témavezetőmmel, amelyben tulajdonképpen a Riemann-zétáról volt szó, de nem a számokon értelmezett…..
Idomeneusz 2018.10.02 00:29:10
@ámbátor: Meg tudnád mutatni ezt a "statisztikát"?
Idomeneusz 2018.10.02 11:08:22
@ámbátor: Köszönöm! A pdf-et sajnos nem tudom megnyitni (most), de az idézetben látom, hogy "mathematicians peak on average at 26.5 years of career age". Ez mondjuk hihetônek tûnik.
   "Aztán jött a matematika, a Gödel-szabály, amely annyit tesz, hogy nem lehet olyan matematikai képletet felírni, amit ne lehetne egy másik matematikai képlettel megcáfolni. "  (Kásler Miklós)  ..
   "    Ezért is mondtam el már sokszor és mondom el most is, hogy a közgáz a CEU-val versenyez Magyarországon. Ez egy ilyen helyzet és most hagyjuk a politikát! Mi velük versenyzünk itthon. (lánczi) "   A Corvinus jelenleg is aktív oktatói közül, tudomásom szerint közgazdaságtudományi…..
Örülünk, Vincent? Maposzt 2018.04.08 09:06:04
        Legyen egy ilyen poszt is. Holnap majd lesz holnapposzt. Mert lesz holnap. Nyugi.        Nincs tippem. Az nem igaz, hogy bármi történhet, de aránylag sok minden...
Idomeneusz 2018.04.09 00:47:29
@Ahava: akurvafaszba. Ez kb olyan, mintha Lovecraft írt volna egy egypercest. Milyen kár, hogy igaz...
        TGM a HVG-n magyarázta el, hogy miért nem demokrata Gyurcsány. Elsősorban azért nem demokrata a Gyurcsány, mert le akarja ültetni Orbánt és klánját.         " Vitatkozni kell az ellenféllel, nem pedig fenyegetni. Az, hogy ezt az egyszerű és közismert szabályt Gyurcsány Ferenc ellenfelei…..
Idomeneusz 2018.02.17 23:46:49
@szopjátok le a arabjaitokat tetű sorosbérencek:
*Libsik
*Szíria nagy kezdôbetû

Ez nem az Index komment szekció, próbáljunk meg helyesen írni, értem?
Idomeneusz 2018.02.17 23:51:44
@Dunába lövetési miniszter..:
Miért kell megvárni a választásokat? Kérlek fejtsd ki a gondolatmenetedet kicsit bôvebben, az mégsem járja, hogy belengetsz egy ilyen nagyvonaló ajánlatot, aztán csak így itt hagysz minket lógva (hogy a képzavaroddal éljek) :((
Idomeneusz 2018.02.18 01:57:00
@Dunába lővetésí miniszter...:
Lol Szilárd, te vagy az? Azt hittem, disznót vágtok a hétvégén vagy valami más kultúrprogramotok van. Hiába na, jó azt látni, hogy egyéb bokros teendőitek mellett azért szántok időt egy kis burkolt (?!) zsidózásra. Csak aztán ügyesen-okosan, pártközpontban rá lett erre bólintva? Hátha van valami ongóing biznisz a Köves rabbival tudod, fontos dolog az időzítés...
       Az egykori marxista szerkesztő, mai orbánista ideológus Lánczi András letiltotta a Corvinus egyetemen Szél Bernadett LMP-képviselő előadását.      Ezzel mintegy párhuzamosan konferenciát rendeztek a Corvinuson a 1917-2017 Kommunizmus és a mai Európa címmel. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága…..
Idomeneusz 2017.11.12 11:13:28
A Medvegyev Péternek van 1984-bôl az Econometrica-ban publikációja:
scholar.google.com/scholar?hl=hu&as_sdt=0%2C5&q=medvegyev+peter&oq=medvegye

(Nem kötôdik szorosan, de az Oxford University Press-nél jelentek meg a Stochastic Integration Theory c. könyve, jó kis könyv.)