Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Paracord

8 bejegyzést írt és 226 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Paracord A gazemberség érdemérem 2022.05.01 00:09:01
Már ilyen is létezik bizony: "Gazemberség érdemérem". Azok kapják, akik az ukrajnai háborúban különösen nagy gazemberségeket követnek el, leginkább civilek és védtelenek ellen. Alapja egy aktus: Vlagyimir Putyin április 19-én kitüntette és előléptette az Azatbek Omurbekov alezredes vezette 64-es…..
Már 7 éve annak, hogy az oroszok bemutatták 2015-ben a szokásos nagy májusi díszszemléjükön az új csodafegyverüket a T-14 Armata harckocsit. Azóta számtalan lehetőségük lett volna ennek az új típusnak az éles bevetésére például Szíriában és Ukrajnában, ám alig-alig jutottak szerephez. Szíriában…..
Defcon A halál 50 napja 2022.04.12 21:04:07
Április 14-én új szakaszhatárhoz érkezik az orosz-ukrán háború, mert Ukrajna népe ekkor mondhatja majd el, hogy kerek 50 napja állja a sarat a világ második legerősebb hadseregének kikiáltott orosz haderő támadásaival szemben. Ráadásul mindezt úgy, hogy egyetlen nagyvárosa sem esett még el. Csak…..
Az idén februárban Ukrajna ellen megindult orosz katonai támadás komoly változást hozott a Putyin képviselte agressziótól régóta tartó Észak-európai országokban. A balti államok még erősebb NATO támogatást kértek, miközben végleg leváltak az orosz energia-ellátásról, a finnek és svédek pedig…..
Paracord 2022.04.15 13:43:08
@bordon: Te viszont kicsit "bonyolíthattad volna" a hozzászólásod, mert abból, amit írtál látszik a teljes hozzá nem értésed és tájékozatlanságod. Fura te gyakorlatilag egyetlen mondatod sem stimmel. :)

Mellesleg a Baltikum 3 országból áll, ezek: Észtország, Lettország és Litvánia. Mindhárom NATO tag 2004 óta. Ezekbe max az Észak-Atlanti Szerződés telepíthet atom-fegyvereket. Erről ennyit.
Az orosz - ukrán háború közel 1 hónapja tart már és bizony több tanulságot levonhatott már a világ mindabból, ami ebben a bizonyos 1 hónapban zajlott Ukrajnában. A nyugati elemzők, katonai szakértők és NATO tisztek számára azonban a legérdekesebb fejlemény mégis csak az, hogy az orosz hadsereg…..
Az orosz - ukrán háború kapcsán körvonalazódni látszódik 5 olyan tanulság, melyekre nem csak történészként - illetve a külföldi nyilatkozatokat figyelő érdeklődőként sőt biztonságpolitikával foglalkozni szerető publicistaként - hanem egyszerű hírolvasókként is azonnal felfigyelhetünk. Ezek közül két…..
Paracord 2022.03.06 20:33:03
@Kivancsi: Vagy ... van egy lakás, ahol fiatalok beszélgetnek és egy ideges szomszéd, akit zavar a beszéd, átmegy hozzájuk egy vascsővel és agyonveri őket, majd rájuk gyújtja a saját lakásukat. Nagy hős ugyebár.
Paracord 2022.03.06 20:39:30
@midnightcoder2: Ezt az érvelést sokszor olvasom, de kétszeresen sántít. Először is az egyik agresszió miért menti fel a másikat. Te csak azért agyonvernéd a téged zavaró szomszédodat, mert egy másik szomszéd is ugyanezt megtette? Ha egyszer előfordult ilyesmi, akkor más másik is megteheti. Attól, hogy az USA csapatokat küldött Afganisztánba a tálibok ellen és Irakba Szaddam ellen, most az oroszok is fossá lőhetik az ukrán városokat?

A másik: frissítsd már fel légyszi az emlékezetemet, hogy az amcsik hol és mikor is lőttek szét komplett, milliós nagyvárosokat, lakóházakkal együtt (mint a 3 milliós Kijev és a másfél milliós Harkiv? Mert én nem emlékszem ilyenekre. Bagdad annak idején gyorsan elesett, nem lőtték sz@rrá tudtommal. Más világváros tüzérségi és levegőből történő szétbombázásáról nem tudok. De lehet, hogy csak nem ugrik be. Ha tudsz hasonló volumenű amerikai pusztításról, mint ami most megy Ukrajnában 12 napja, mesélj már légyszi!
Paracord 2022.03.06 20:48:56
@Motorogre: Szerintem ugyanabban az országban élünk, úgyhogy ha én nem aludhatok nyugodtan, akkor te sem. És Kelet-Európa sem, mert Putyintól bármi kitelik még akkor is ha a tudja, hogy a NATO-val való esetleges háborúját (atom ide vagy oda) nem nyerhetné meg. Ez egyszerű matek.

Ami a flottát illeti, egy dolog az, hogy a Kaszpiról belőhetnek Szíriába és egy másik, hogy ha ezt Ukrajnába tenné, mit érne el vele.

Ami a tankok ellátottságát és az orosz katonák élelmezését illeti: a sietve összetákolt 60 km-es konvoj, mely a cuccot viszi a tovarisok után arra, utal, hogy sokkal rövidebb harcra számítottak. Valszeg pár naposra. Persze hogy k&rva sok az olajuk, de nem dolgoztak ki komolyabb utánpótlási logisztikát, lévén, hogy úgy hitték eddigre már a Majdanon fotózkodhatnak barátnőiknek.
Az elmúlt években a drónipar jelentős fejlődésen ment keresztül, hiszen a drónok nem csak elfogadottabbá, de széles körben használatossá is váltak. A katonaság azonban nemcsak a drónok használatára fókuszál, hanem az elhárító rendszerek kifejlesztésére is...
Mizantróp Az oroszok Vietnamja 2022.02.27 22:23:51
Az orosz hadsereg 4 napja támadja folyamatosan teljes erőbedobással Ukrajnát, egyelőre nem sok eredménnyel. Amit 4 háborús nap után ugyanis a világ második legnagyobb és legfejlettebb hadserege fel tud mutatni az két közepes méretű város elfoglalása, Melitopol és Nova Kakhovka bevétele. Ennyi.…..
Paracord Oroszország válsága 2022.03.01 15:28:12
Az orosz - ukrán háború, melyet Moszkvában a lakosságnak afféle hadgyakorlatként kommunikálnak (és büntetik, aki háborút emleget) 6 teljes napja tart már és még nem látni a végét. A gyors győzelem, melyet a Föld második legnagyobb katonai hatalmától mindenki elvárt volna egyre késlekedik. Az ukrán…..
A paracord szó két angol nyelvű kifejezés összevonásából született: parachute (ejtőernyő) és cord (zsinór). Eleinte a különböző hadseregek fegyveresei, leginkább az amerikai haderő katonái és különleges egységei használták csuklójukra feltekert formában, hogy speciális körülmények között, például a…..
Mintegy 48 órával ezelőtt, február 24-én Oroszország hadserege hadüzenet nélkül megtámadta Ukrajnát és több irányból (északról, ÉK-ről, keletről és délről) földön, vízen, levegőben behatolt a szuverén Ukrajna területére. Az első 24 órában az orosz katonai erők szinte teljesen megsemmisítették az…..
Paracord 2022.02.27 15:16:50
@HgGina: Nem erősséged a matek. Oroszországnak 3 ezer korszerű és vagy 8-9 ezer elavult harckocsija van. Ha ebből 4 nap alatt elveszít 150-et, az igenis nagy veszteség.
Paracord 2022.02.28 06:26:51
@HgGina: A 150 kilőtt harckocsi kurv@nagy veszteség ezt Putyinék is tudják. Ha ugyanis továbbra is napi 30-40 tankot lőnek ki az ukránok, akkor az Ukrajnában bevethető 2-3 ezer orisz harckocsi 1-2 hónap alatt elfogy. Ennyi. A másik: az ukrán harckocsik száma másodlagos, tekintve, hogy a ruszki tanok felét vállról inditható cuccokkal szedték le vagy drónokkal (néhányat tüzérséggel). Nem véletlen, hogy pontosan ILYEN eszközöket kapnak a napokban Nyugat-Európától. :)
Coyote Casino Royale (2006) [1.] 2021.10.27 20:26:57
Rendező: Martin Campbell, főszerepben: Daniel Craig, Bond-girl: Eva Green és Caterina Murino, főgonosz: Mads Mikkelsen. Stílusos, elegáns, izgalmas és akció-dús, négy jelző, melyek nagyon jó leírják a legjobb Craig-filmet. Az Eva Green - Daniel Craig párbeszédek élvezetesen sziporkázóak, Caterina…..
Paracord 2022.01.03 12:55:53
Gyermetegre hangolt viccelődéssel és szétkenődött masszaként irritáló CGI-ütközetekkel kiszippantották az utolsó levegőt is az általam nemrég szinte bálványozott Marvel Moziverzumból. Régi hősöm, James Bond hatodik Eon-iterációja szintén méltatlan, nézőbőgető közjátékként akasztotta szögre a Walther…..
Paracord 2022.01.03 12:51:23
Az amerikaiak 2020 februárjában Dohában tárgyaltak először a tálibokkal (legalábbis magas diplomáciai szinten) mégpedig az afganisztáni háború befejezéséről és az amerikai kivonulásról. Aztán egy évvel később, 2021 április 14-én Joe Biden hivatalosan is bejelentette egy sajtótájékoztatón, hogy…..
Paracord 2021.08.29 13:58:59
@Burgermeister: A 12 katona is valóságos. A film végén megmutatják azt a valódi alakulatot, amely emberveszteség nélkül harcolt Dosztum tábornokkal Masai Sharif városáért. Épp 12-en voltak. Mindannyian hazajöttek, mindet kitüntették.
Szinte a hihetetlennel határos, hogy a Free Guy című menthetetlenül műanyag "ízű" és harmatgyenge agymenést ugyanaz az ember (Shawn Levy) rendezte, aki a Vasökölt és az Éjszaka a múzeumban -t. Bár az alaptörténet kétségtelenül alkalmas arra, hogy mélyebb tartalmakat is belemagyarázzunk [mint…..
Erwin Rommel a második világháború egyik legtehetségesebb katonai vezetője volt és a német hadsereg talán legkiválóbb tábornoka. A legfiatalabban kapta meg a legmagasabb német katonai rendfokozatot és lett tábornagy (generalfeldmarschall) Hírnevét az Afrika Korps élén szerezte (mint a hírhedt…..
Paracord 2021.07.21 17:46:26
@Weißkopf: @Pierr Kardán: @Kovacs Nocraft Jozsefne: Arról, hogy 1944 júniusában agyonverve lettek volna a németek, egy érdekes adat:

1944 júniusa után, még kerek 8 hónapig, az 1945 márciusi áttörésig (remágeni csata) tartóztattak fel egy két milliós szövetséges haderőt Nyugat-Európában!!!

Na ennyire voltak "agyonverve" 1944 tavaszán. :))
Sok - sok éve, 1972 június 17-én fontos esemény forgatta fel az USA közvéleményét: öt kormánynak dolgozó személyt tartóztattak le ugyanis a washingtoni Watergate épületben, mert betörtek a demokrata párt irodáiba és lehallgató-készülékeket helyeztek ott el. Alig 25 hónappal később (1974 augusztus…..
Az igazi Star Wars fanok és Csillagok háborúja mániásak (vagyis a komplett 2,3, 10 és 11 rajongói csoport) elfogadja azt a tényt, hogy a franchise egy olyan világot teremtett, mely meseszerű és amelyben nem érdemes belekötni a realitások hiányába. Ugyanakkor érdekes végiggondolni, hogy mi az az 5…..
Paracord 2020.11.13 15:27:48
@Túlélő_: Sir Gombóc és Androsz ugyanaz a személy? Csak mert egyformán nem értik, amit írsz!
Hamarosan sor kerül az amerikai elnökválasztásra, mégpedig 2020 november harmadikán, amikor a jelenleg hivatalban lévő, republikánus támogatottságú, 74 éves Donald Trump méri össze erejét (és népszerűségét), a demokrata színekben induló, 77 éves (november 20-án már 78-at betöltő), ír-katolikus Joe…..
Paracord 2020.10.18 22:02:41
@odamondó: Nem mindegy, hogy valaki kevésbé jó szónok, esetleg magas kora miatt lassú kicsit (mint Biden) .... vagy egy ostoba, akaratos tuskó, aki erőből nyomja át a baromságait és tesz tönkre mindent (az amerikai gazdaságon kívül, amit nem hagy neki a deep state).
Paracord 2020.10.18 22:35:11
@Bunkóné Barom Ildikó: Mert TE már csak tudod! :))))))))))))))))
Leigh Whannel, a Fűrész és Insidious filmek forgatókönyvírásain megedződött, horror-specialista 43 éves ausztrál rendező nagyot "dobott" második direktori munkájával, "A láthatatlannal ember" -rel. A film jelenleg is fut a magyar mozikban és egyelőre úgy tűnik, ugyanúgy sikert arat, ahogyan az…..
Számtalan siker-produkció, látványos akciófilm, izgalmas krimi, illetve ütős dráma játszódik börtönökben és nagyon sok elgondolkodtató műnek is börtön a legfőbb színtere. Így természetesen börtönös filmekből is összeállítható TOP lista, melyből mi most is a szokásos ötöst kerestük, vagyis az 5…..
A második világháború kezdetét Lengyelország 1939-es német lerohanásához szokták kötni a történészek. Ekkor az Adolf Hitler vezette náci Németország hadserege (Wehrmacht) váratlanul megtámadta keleti szomszédját, hogy a "Lebensraum" szellemében bekebelezze az alsóbbrendűnek tartott lengyelek…..
Paracord 2020.05.31 02:06:21
@kiddy: Tiszta sor: a szemét szövetségesek szadista módon lebombázták szegény németek városait, Drezdát is. Pedig az az áldott jó Hitler csak jót akart, amikor lerohanta Európa tucatnyi országát, szarrá bombázta Londont, kiirtott majdnem egy népet és elgázosított 6 millió embert. Tök jogos, amit mondasz! Az az 50 millió ember, aki a német nácik miatt halt meg bagatel. Záksón, előfordul. Fő hogy Churchill bűnös volt, amiért szembeszállt velük és visszavágott.
Történelmi érdekességek rovatunkban ezúttal a középkor lovagi kultúráját és a lovagi tornákat vennénk górcső alá. De előtte érdemes tisztázni a "lovagkor" fogalomkörét. Nehezen datálható "nem hivatalos" korszakot jelentett Európában, melynek kezdetét több történész is a 732-ben Franciaországban…..
Épp 87 éve született meg Németországban, 1933 március 24-én az Ermächtigungsgesetz, azaz a felhatalmazási törvény, mely bevezette az egészen 1945 májusáig (vagyis a világháború végéig) tartó náci diktatúrát. A törvény eredetileg 4 évig volt érvényes, ám 1943-ig kétszer is meghosszabbították, majd…..
Alig 4 hónap telt el azóta, hogy 2019 november 17-én Kínában azonosították az első "új Koronavírussal" fertőzött személyt. A kórokozó a SARS-CoV-2 (angolul: severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) nevet kapta, míg az általa okozott betegséget COVID-19 -nek nevezték el. A "korona" elnevezést…..