Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dzsekszi

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az oktatás és a gyermekek tanítása a legősibb időktől kezdve jelen van az emberiség történetében, s számtalan formában valósult meg a különböző korokban és társadalmakban. De milyen volt nagyjából 100 évvel ezelőtt a magyarországi helyzet ezen a téren? Hogyan és milyen körülmények között tanultak…..
Dzsekszi 2017.12.07 09:34:31
Nagyon jó volt a cikk és a fotók ,eszembe juttatta az én nagyszüleimet, szüleimet,akik a 1920-30 -as években jártak népiskolába,de csak 4- 6 elemit járhattak,van aki még annyit sem,mert dolgozni kellett,vagy télen felváltva tudtak csak járni,mivel csak egy cipőjük volt és felváltva hordták a téli cipőt.Vinni kellett fát az iskolába,hogy fűteni tudjanak. Tavasztól már mezitláb jártak,,és egy ruhájuk volt,azt otthon le kellett venni,hogy kíméljék ,a fiúk egy gatyában,a lányok egy egyszerű ruhában voltak otthon. A padban szorosan ültek,hogy elférjenek,van aki a padlóra telepedett,mert nem volt hely. Egy tanítóra 60-70 gyermek jutott és bizony a nádpálca is előtérbe került.,mint fegyelmezési eszköz. Gyakran volt körmös,koki,fenekelés,térdepelés,mivel olajos volt a padló,olajos térddel mentek haza,--pedig sikálták,hogy eltüntessék a nyomot, --és ezért otthon is kikaptak,mert tudták a szülők,hogy bünti volt,rosszak voltak,nem figyeltek órán. Könyveik nem voltak ,csak palatábláik. Mindent fejben kellett tartani. A tanító úr a falu előljáróságához tartozott és nagyon becsülték, Vittek neki tyúkot,kacsát,tojást, egyebeket,ami egy falusi háznál volt ugy,mivel a tanító volt szó szerint a lámpás,aki írni ,olvasni,iratot fogalmazni,segítséget tudott adni. Én még magam is bizony még ilyen abakuszon tanultam számolni,ez volt kicsiben is mellettünk,és nem is volt olyan nagy hülyeség. A népiskolai rendszer bevezetése hozzájárult ,hogy írni-olvasni,számolni megtanuljanak az egyszerű falusi gyerekek,onnan valóban nagyon nehéz volt tovább tanulni,de van akinek sikerült.
... az kétszerre lép, írja mai szerzőnk, Dóra, aki így is tett. Sokáig dolgozott Korfun, ám a válság elsodorta a munkát, őt pedig egészen egy dubaji állatorvosi klinikáig. Ennek ellenére az álma (angol párjával együtt) továbbra is az, hogy egyszer majd rendbe jönnek a dolgok…..
Most pedig Dubai... ..
Az, hogy indiai, ez elég tág meghatározás, lévén, hogy egy egymilliárdos országról beszélünk. Akik itt vannak azok többnyire Nyugat Indiából Pakisztánból származnak (ez szubjektív tapasztalat, ha van valakinek statisztika, köszönöm) Szóval a tipikus indiai, csendes, barna…..
Modern bevásárlóközpont   Óvatosan a rossz irányból behajtással Bevásárlóközpont á lá 80-as évek Utcakép   ..
Folytatás: Azért, az emberi természet mindenhol a világon ugyanolyan…  Voltunk egy helyen, ahol az utcán (még az itten viszonyokhoz képest is) irgalmatlan közlekedési káosz uralkodott. Kérdeztem, hogy itt meg mi van? Egyszerre őrült meg mindenki? Mondták, hogy nem, hanem…..
Dubai másképp... Napi agyhalál 2012.05.29 13:52:00
Eddig sem voltam elszállva az itteniek ügyintézési készségétől, de ilyet még nem pipáltam.Felhív a qatari DHL,hogy ott van két konténerünk, de ahhoz, hogy behozzák Dubaiba, kell az eredeti Clearing Letter tőlünk. Semmi gond, emberét küldi másnap az irodába érte, én addigra…..
A külföldre költözésnek mindenki esetében más az oka, azért én azt gondolom, hogy két kategóriát mindenképp fel lehet állítani. Az egyik a szerelem/ házasság a másik a karrier/ pénz vonal. Van még a kalandvágy kategória, de az előbb utóbb beleolvad valamelyikbe, mert ahogy az…..
A Penge után újabb kulturális talk show-t indít a Duna Televízió Kanapé címmel, és a helyszín szintén a Duna Színpad. A havonta egyszer jelentkező műsorban Turczi István költő, író, műfordító beszélget a magyar művészeti élet ismert szereplőivel, tehát a műsorvezető itt…..
Felháborodással vegyes izgalommal indítottam el a videólejátszót, amikor arról hallottam, egy tényfeltáró újságírót az első, belemenős műsora után kirúgtak a Duna tévétől. Ahogy írtuk, Apáti-Tóth Kata Szijjártó Péterrel, az MSZP könyörtelen korbácsolójával, majd a…..
Lassan újra kiváló formába lendül, szépen lábadozik az idült patairhagyulladásából, és a hideg víz mellé váratlanul zabot reggelizett tegnap Overdose, a 38 éves kora ellenére szenzációs formában lévő magyar csodaló. Az idomárok és a világban élő magyarság százezreinek,…..
A Bandi a hegyen nagyon régi nóta, hiszen 2005-ben forgatták, olyan régi, hogy azóta Rázsi András már nincs is a TV Paprikánál, visszament meteorológusnak, ami a szakácskodás mellett a másik végzettsége. Már egyszer emlegettük, hogy a TV Paprikán egy csomó olyan műsorvezető…..