Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szántó Vető

55 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Néhány darab jól megválasztott, egyszerű növénnyel bárki kristálytiszta levegőt teremthet a lakásában. A régóta ismert, de még ma is kevesek által alkalmazott módszerrel egy indiai irodaház nemcsak otthont ad a vele szerződött cégeknek, hanem „gyógyítja” is azok alkalmazottait.   Az indiai…..
Kanadai óriással kötött megállapodást a Kubota, így a kooperáció révén nemsokára a 175 LE fölötti kategóriában is tud majd traktorokat kínálni a gazdálkodóknak. Egyelőre bizonytalan, hogy a gépek csupán az észak-amerikai piacnak készülnek, vagy Európába is jut belőlük.   A Kubota kínálatából eddig…..
Az évek óta tartó szárazságot hatalmas esőzések és szeles időjárás váltotta fel Ausztrália északkeleti részén. A megáradt folyók másfél magyarországnyi kiterjedésű beltengert hoztak létre, a katasztrófában félmillió szarvasmarha pusztult el. A károk helyrehozatalára alighanem rámennek a 2020-as…..
Eltűnhetnek-e a közeli jövőben olyan növényfajok, amelyek termesztéséhez komoly gazdasági érdek fűződik? Legutóbb a kávé fölött kongatták meg a vészharangot: bár a kereskedelmileg legértékesebbnek tartott arabica és robusta egyelőre nincs veszélyben, a kevésbé népszerű cserjefajok kipusztulása ezek…..
A tehéntejet a bociknak találták ki, a növényi tejek sokkal emberibbek. Ezt a tézist egyre gyakrabban hangoztatják az egészséges életmód hívei, és az őket kiszolgáló gyártócégek, amelyek immár 16 milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak globálisan az újfajta termékekből. Tényleg kiszoríthatja a…..
A globális élelmiszeripar által feldolgozott csirkék 5–7 hetes korukban kerülnek vágóhídra. Ha „megkegyelmeznénk” nekik, akkor sem élnének sokkal tovább, hiszen a II. világháború óta megnégyszereződött tömegű testüket képtelenek lennének hosszabb ideig működésben tartani.   Az emberiség 66…..
Szántó Vető 2019.01.29 07:47:30
@HgGina: Nem tudom, illik-e válaszolni a negatív kommentekre, de nem olyan időket élünk, amikor az emberek udvariaskodnak egymással. A célom sosem a mélyelemzés, csupán egy-egy érdekes témára, problémára szeretném felhívni a figyelmet. Akit megfog, az gondolkodjon rajta, akinek pedig nem tetszik, az ne olvassa. Ez nem újság, hanem blog, egyfajta modern napló, amibe bárki belekukkanthat, ha kedve tartja hozzá.
A klímaváltozás mára többé-kevésbé elismert ténnyé vált, a legújabb jelentések szerint nagyjából 12 évünk maradt arra, hogy mérsékeljük káros hatásait a hozzáállásunk radikális megváltoztatásával. Szicíliában már bele is kezdtek a munkába – lassan átállnak a trópusi gyümölcsök termesztésére.   A…..
Az emberiség folyton új utakat keres, hogy a század közepére legalább 9 milliárdosra növő népességet képes legyen élelmiszerrel ellátni. A próbálkozások egy része ma még csak játszadozásnak tűnik, de unokáink számára már az lesz a mindennapi valóság. Nem is tehetünk másként, hiszen jelenleg 1…..
A pókfonál kiváló anyag, hiszen könnyű, hajlékony és erős. Egyetlen gond van vele: minimális mennyiségben áll rendelkezésre, ezért a tömeggyártásban jelenleg nem használható. De mi van, ha pókgéneket ültetünk kecskékbe?   Néhány éves történet már, de most sem haszontalan feleleveníteni a…..
A dán sertéstartókat világszerte elismerik profizmusuk és hatékonyságuk miatt, de most felettük is komor felhők gyülekeznek. Egyre jobban sújtja őket a rendszeressé váló aszály és a munkaerőhiány, viszont kétségbeesés helyett inkább az előremenekülést választották.   Nem telt jó hangulatban az…..
Alaposan megviseli a gazdákat a folyamatos munka, a stresszes életmód és a kevés alvás – erre a nem túl meglepő következtetésre jutott a Farmers Weekly felmérése. Aki a mezőgazdaságból él, annak kétszer olyan hosszú egy munkanapja, a családi-baráti kapcsolatait pedig elhanyagolja.   A közelmúltban…..
Sokan talán furcsának találják és berzenkednek tőle, de alighanem elkerülhetetlen, hogy néhány éven belül kezelő nélküli traktorokkal találkozzunk a földeken és az utakon. A mezőgazdaság munkaerőhiányát már az is enyhítené, ha egyetlen kezelő két erőgépet is tudna irányítani.   Legutóbb a japán…..
A Pireneusok néhol 3000 méter fölötti hegylánca természetes határt képez Franciaország és Spanyolország között. A közelmúltban itt engedtek szabadjára néhány barna medvét, hogy a vadon élő magányos példányok társat találjanak maguknak. Nem biztos, hogy ezúttal is jó ötlet volt beleavatkozni a…..
A szarvasmarhák által a légkörbe juttatott metán és szén-dioxid komolyan hozzájárul a globális klímaváltozáshoz. A tudósok azt javasolják, hogy szelektálnunk kellene a kevésbé „szeles” egyedekre, míg az agrárpolitikusok szerint a nemesítés helyett egyszerűbb megoldás, ha a vörös húsok…..
A repülésben biztosan nem a gépek fedélzetén felszolgált étel minősége a legvonzóbb a legtöbb ember számára, ám a dél-koreai légitársaság most ezen a közvélekedésen igyekszik változtatni. Biozöldségekkel, és saját farmról származó, antibiotikum-mentes hússal traktálják utasaikat.   A repülőkön…..
Zöld kolbászt már mindenki látott, de aligha volt kedve bele is kóstolni. Amerikában viszont új trend hódít, a húszas-harmincas korosztály kifejezetten az alacsonyabb hústartalmú, zöldségekkel teletömött élelmiszereket tartja szexinek.   Az amerikai Cara Nicoletti a családi megélhetést jelentő…..
Az 1960-as években hatalmas éhínségeket jósoltak az ezredforduló utánra, ám a fejlett társadalmak ma is bőségben és jólétben élnek. Óriási fejlődésen esett át a mezőgazdaság, az intenzív termelés megsokszorozta a termésátlagokat, és – meglepő módon – csökkentette a környezetterhelést. Az Egyesült…..
2700 euróért (bő 870 ezer forintért) kelt egy doboz különleges paradicsom Spanyolországban. A mérete és formája miatt huevo de toro (magyarra talán így lehetne fordítani: bikatöke) néven emlegetett zöldség egy aukción ért meg ennyit egy lelkes vevőnek.   Az eseményen 21 tételt kiáltottak ki, s a…..
Kereken négy évtizeddel ezelőtt egy Isten háta mögötti kínai faluban beleuntak a szegénységbe, nélkülözésbe és éhezésbe. Elhatározták, hogy magánkézbe adják, szétosztják egymás közt a földek művelését – persze, csak titokban, nehogy a tervgazdálkodást erőltető kormányzat megorroljon rájuk.   Az…..
George Stephenson nevét a gőzmozdony tökéletesítőjeként ismerte meg a világ, pedig egy másik nagyszerű találmány is az ő fejéből pattant ki: az uborkát egyenessé tevő üvegcsőé.   A XIX. század közepéig még igen cudarul bántak el a nem piacképes uborkákkal Angliában. Ha a zöldség görbe volt,…..
Találós kérdés: alacsonyabb a cukortartalma, mint a hagyományos tehéntejnek, viszont gazdagabb zsírban és fehérjében. Mi az? Szarvastej, amelyet Új-Zélandon már piaci termékként értékesítenek.   Egy új-zélandi cég különös termékkel próbálja megvetni lábát a piacon: szarvastejet kínál tejpor…..
Miközben a magyar falvakban lassan már a kiskerteket is ugaron hagyják, és inkább megveszik azt a pár kiló zöldséget a Tescóban, addig a homokkal borított arab országokban minden talpalatnyi földet megbecsülnek. Az új jelszó: vertikális farm.   A vertikális farm lényegében egy ultramodern üvegház,…..
A kígyóméreg értékes alapanyaga a gyógyszergyártásnak, ezért egy kelet-kínai falu, Zisiqiao lakói négy évtizede szinte már csak ennek előállításával foglalkoznak. Az ott élő 600 emberből közel 500-nak a kígyótenyésztés jelenti a legfőbb bevételi forrást.   A falu nagyjából 12 millió dollárnyi…..
Régi módszerek kombinálásával talált ki új öntözési eljárást egy amerikai gazda. A Dragon-Line rendszer sárkányként tekergő csövei a csepegtető öntözés előnyeit egyesítik a körbe-körbe mozgó center pivot berendezésekével.   A csepegtető öntözés takarékosabb és hatékonyabb a jelenleg szélesebb…..
Lézerrel kimetszett logóval helyettesíti a zöldségek és gyümölcsök műanyag csomagolását a német Rewe csoport. A kölni székhelyű vállalat – amely a nevét viselő szupermarketek mellett a Billa és Penny üzletek tulajdonosa is – célja az, hogy örökre száműzze polcairól a környezetkárosító, mással is…..