Regisztráció Blogot indítok
Adatok
musafir

38 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A modern muszlim női sportolók számos sportágban értek el sikereket, beleértve a röplabdát, a teniszt, a labdarúgást, a vívást, a sportlövészetet, a súlyemelést, a fallabdát és a kosárlabdát. A 2016-os nyári olimpián tizennégy muszlim nő nyert valamilyen érmet, és különféle sportágakban képviselték…..
"Azért, hogy mások ne járhassanak úgy, mint mi"- ajánlotta figyelmünk József félresikeredett családi nyaralásuk történetét, mely egy tunéziai all inclusive hetet jelentett az észak-afrikai országokba kifejezetten rutinos utaztatónak számító Kartago Tours szervezésében. A fotókkal gazdagon…..
musafir 2019.10.17 00:33:29
@Hooshee: "Marokkó vagy Törökország nem annyival drágább, mint amennyivel jobb, ha már errefelé akar menni az ember nyaralni."

Törökország egy része Európában, egy része Ázsiában van, míg Tunézia és Marokkó Észak-Afrikaban. Törökország és Tunézia fővárosa kb. 2000 km-re van egymástól. Budapesthez közelebb van Isztambul, mint Tuniszhoz... A "ha már erre akar menni az ember" elég viccesen hangzik mindezek tudatában, nem beszélve arról, hogy teljesen eltérő kultúrkör.
Törökország katonai műveletet indított a kurdok által vezetett erőkkel szemben Szíria északkeleti részén, néhány nappal azután, hogy az amerikai csapatok kivonultak a határvidékről. Ebben a cikkben igyekszünk elmagyarázni a támadás okát és annak lehetséges következményeit. Kik is azok a…..
Az elmúlt időszakban rendre fül- és szemtanúi lehettünk olyan vitáknak, melyekben az arab származású bevándorlókat kebab- és gyros árusoknak bélyegezték meg. Hallhattunk ilyenféle mondatokat hazánk tudományos életének vezető szereplőitől, de politikusok is gyakran hangoztatták ezt a közkeletű…..
Ebben a bejegyzésben olyan gyakorta előforduló tévhitekkel számolunk le, melyek egyre szélesebb körben ütik fel fejüket még a magyar értelmiség köreiben is. Ezek a tévedések azért is rendkívül bosszantóak, mert sokszor hivatalos személyek szájából hangzanak el, akiknél azért minimális elvárás…..
musafir 2019.08.02 10:24:07
@AnorLondo: Csak az idióták kommentjeit cenzúrázom, na meg az összes olyat amelyik rosszindulatú, mocskolódó, hazugságokat terjeszt, tiszteletlen, destruktív, stb.
A szabad véleménynyilvánításnak is megvannak a határai.
Az öt tagú libanoni Slave to Sirens női metal együttes egy olyan világban próbál érvényesülni, melyben jellemzően a férfiak dominálnak. Dalszövegeiket angolul írják, hogy ezzel is szélesebb közönséget érjenek el, ám ez nem meglepő egy olyan országban, ahol a lakosság egy bizonyos része három nyelven…..
Ebben a cikkben három olyan libanoni arab nőt fogunk bemutatni, akik korántsem nőies hivatást választottak maguknak. Mindhárman országuk védelmi erőinél találták meg számításaikat és rátermettségükkel sikeresen elhallgattatták a kételkedőket és bebizonyították, hogy még egy olyan, főként férfiak…..
Hivatalosan az Egyesült Arab Emirátusok polgárainak útlevele a "legerősebb" a világon, jelentette be a dubaji emír, Sheikh Mohammed. Az emirátusiak 167 országba utazhatnak vízum nélkül. Az útlevelek összehasonlítását a Passport Index végzi, és a rangsor összeállításánál figyelembe veszi, hogy az…..
Abu al-Kászim al-Zahrawit  az arab világon kívül Abulcasis néven tartják számon, és munkássága felbecsülhetetlen hatást gyakorolt az orvostudomány, azon belül pedig a sebészet fejlődésére.  936-ban született Azahara városában (8 km-re Còrdobától), és élete nagy részét az akkor még muszlimok lakta…..
Sajnálatos események zajlottak a minap Németországban, Chemnitz városában, ahol két társaság vitatkozott össze, amikor is egy iraki és egy szír menekült késsel vett elégtételt és megsebesített három férfit, akik közül az egyik életét vesztette. A két migránst röviddel az eset után a német rendőrség…..
A tíz napos hollandiai kirándulásomat egy egészen speciális szemszögből szeretném megközelíteni! Az interneten nagyon sok útleírás és turisztikai anyag található Hollandiával kapcsolatban, de ezek inkább csak általánosságban foglalkoznak az országgal. Én sokkal inkább a bevándorlók szemszögéből…..
Ebben az összeállításban olyan hírességeket mutatunk be, akik arab gyökerekkel bírnak. A bejegyzés célja nem a nemzetiségekben való gondolkodás, vagy a nacionalizmus propagálása, mivel valamely náció tagjának lenni önmagában véve semmilyen értékkel nem bír. Ha valaki arabnak, amerikainak, vagy…..
Ausztriában óriási felháborodást váltott ki egy tervezet a vallási kisebbségek körében, mely szerint listáznák azokat a zsidókat és muszlimokat,  akik kóser vagy halal (vallási előírásaiknak megfelelően levágott húst) kívánnak vásárolni. Az új szabályozás csak azokra vonatkozna, akik Ausztriában…..
Ebben a blogbejegyzésben tíz olyan hírességet fogunk bemutatni, akik életük valamely periódusában arra az elhatározásra jutottak, hogy áttérnek az iszlámra. Az összeállításban megtalálhatók színészek, sportolók, történelmi személyek és híres közéleti szereplők egyaránt.  Érdekesség, hogy a listán…..
A kereszténység felvétele előtti magyarságról nagyon kevés forrás áll rendelkezésünkre, és a fellelhető anyagoknak sem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget hazánk oktatási intézményeiben, pedig ezek ismerete nélkül ad abszurdum a magyarság nem igazán, vagy csak nagyon hiányosan ismerné saját korai…..
musafir 2018.07.01 17:37:37
@Főszerkesztő.:
Köszönöm
A szavak eredetének meghatározása komplex tudomány, az etimológia (szavak eredetének kutatása) a nyelvészet önálló ágát képezi. Főként a filológia (régi szövegek tanulmányozása) segítségével, vagy különböző nyelvek összahasonlításával jutnak el egy adott szó eredetéhez. Köztudottan a magyar nyelv…..
musafir 2018.06.13 14:32:51
@Grand Prix 1800: Ezt a zsidózást azonnal fejezzük be! Nem tűrök meg semmilyen rasszista vagy náci hozzászólást az oldalamon, a következő ilyen komment kizárást von maga után.
musafir 2018.06.14 23:37:20
@ételizésítő:
Ne haragudj, de gondolom feltűnt, hogy a cikkíró valószínű tud arabul, de te viszont egyáltalán nem, ezért nevetséges dolog itt okoskodni. Olyan szó, hogy 'Dzsab' nem létezik arabul. Zseb : جيب
ج - dzs
ي - j
ب - b
A ج (dzs) után rövid a (e-ként is ejthető), a ي (j-nél) pedig 'szukún' (magánhangzó nélküli betű) van, tehát az arab irodalmi nyelvben kiejtéstől függően lehet 'dzsejb'- nek és 'dzsajb' - nak is ejteni. Még egyszer ismétlem, 'dzsab' szó nincs.
Az arab írás nem jelöli a rövid magánhangzókat (kivéve a nyelvkönyvekben, a Koránban és egyéb kivételes esetekben).
musafir 2018.06.15 06:37:43
@ételizésítő:
Pontosan így van, egyetértünk!
A szaúdi külügyminiszter, Adel al-Jubeir bejelentette, hogy országa az utóbbi időben 100 millió dollárral járult hozzá szír testvéreik szenvedéseinek enyhítéséhez (ezzel az össztámogatás aránya megközelíti az 1 milliárd dollárt), majd elmondta, hogy Szaúd-Arábia 2,4 millió szíriai menekültet…..
عزيزتي القارئة / عزيزي القارئ   اود أن اكتب في هذه المقالة عن سفري إلى العراق الذي استمر لمدة أسبوعين أتمنى أن تجدوها مفيدة و مثيرة    في ٢٠١٧ قررنا السفر إلى العراق الذي هو وطن أبي الأصلي و وطني الثاني. لم ازر هذا البلد سابقا و كنت أشعر بالقلق قليلاً بسبب لقائي الأول مع أقاربي هناك. لم استطع…..
  Az utóbbi napokban éles támadások érték a Magyar Iszlám Közösség tagjait, a mecsetük felgyújtásával és gyilkossággal is megfenyegették őket. Az iszlámot sokan, az európai normákkal összeegyeztethetetlen hitrendszernek és civilizációnak tekintik, és csak kevesen tudják, hogy még saját nemzetünk…..
In this post, we will represent 10 remarkable Muslim athletes, who have become the idols of millions. They have not only produced eclectic achievements, but some of them have become the best athlete in their own categories. This compilation includes female and male athletes as well, and I will also…..
Az 'Arab találmányok' című sorozat második részében a világ első pszichiátriája lesz bemutatva. Az első részt ezen a linken tudjátok megtekinteni:  http://arabisztika.blog.hu/ 2018/02/28/zsenialis_arab_talalmanyok_a_kave Fontos kihangsúlyozni, hogy itt nem az elmegyógyászat kialakulásáról lesz…..
Dear Readers! In this blog post, I would like to capture the two weeks that I have spent in Iraq! I hope you will find it useful and interesting! At the beginning of 2017, we decided to travel to Iraq, which is ​​my father's original country and my second home. This was my first trip to this…..
عزيزتي الزائرة / عزيزي الزائر انا خريج كلية الآداب جامعة بودابست  - قسم اللغات الشرقية و انا الان في السنة الاخيرة للحصول على الماسترز. تعودت على كتابة المقالات اسبوعياً. مقالاتي تُنشر في إحدى الصحف الالكترونية المجرية المشهورة  - اينداكس.  المواضيع التي اكتب عنها: التاريخ, السياسة, السفر, الدين,…..
Minden ami Közel-Kelet About me 2018.03.18 00:31:55
Dear Visitor!   I graduated from the University of ELTE with a Bachelor in Oriental Languages and Cultures and later I got Master's degree in Arabic Studies at ELTE University. I update my blog every week, some of the writings can be found on the Index / Index2 web portals for a few days after…..
Az utóbbi időben, mikor a nagy világvallások hívei között egyre nagyobb szakadék kezd formálódni, nagyon sok keresztény úgy gondolja, hogy a muzulmánok gúnyt űznek a keresztény hitből, és az iszlám terjedése miatt közülük sokan veszélyeztetve érzik magukat. Teszik mindezt ok nélkül, mivel az iszlám…..