Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Berecz Tibor

29 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ócsai Tájház 2020.05.26 15:11:10
A Turján Világa - Tanösvénytúra BETELT Május 30-án szombaton 9 és 14 órakor indul vezetett tanösvénytúra a fokozottan védett Turján-tanösvényre.   Az egykor kiterjedt turjánvidékből napjainkra csupán apró részletek maradtak fenn, ezek egyike az ócsai Öreg-turján. A lápvidék különleges…..
Tiltott Zóna - Harctéren a vadvilág Ócsától nem messze, Táborfalva mellett található katonai terület zárt világa megannyi ritkaságot, kincset rejt. Elsőre talán meglepő, de de sok Magyarországon napjainkban ritka, védett fajokban gazdag területei az egykori zárt laktanyákhoz, katonai…..
Sok kérdés érkezik tanösvényeink látogathatóságáról. Felhívjuk érdeklődőink szíves figyelmét, hogy a járványügyi helyzet miatt a Selyem-réti tanösvény és a tanösvény parkolója határozatlan ideig le lett zárva, a tanösvény nem látogatható! A Turján tanösvény fokozottan védett területen fekszik,…..
Ócsai Tájház Odúk a kertben! 2020.04.03 11:43:59
A tavasz beköszöntével megelevenedik az élet a kertben, énekelnek a cinegék, rigók, csiripelnek a verebek, mindez pedig a költési időszak közeledtének a jele. A madarakért nem csak télen tehetünk az etetéssel, hanem számos gyakori, kerti madárnak otthont is biztosíthatunk. Ennek a legegyszerűbb…..
A WWF mozgalma 2007-ben Ausztráliából indult, a következő évben pedig máris nemzetközi szintűvé vált a Föld Órája. A program célja, hogy március utolsó szombatján látványosan tegyünk valamit a környezetünkért a fenntarthatóság nevében, és ezáltal felhívjuk a témára a társadalom figyelmét is. Ismert,…..
November óta folyamatosan feltöltve várja a Tájház etetője az éhes környékbeli madárkákat! Noha már papíron tavasz van, a mostani hirtelen lehűlés és havazás is bizonyítja, hogy érdemes még egy kicsit üzemeltetni az etetőket amíg tényleg, végérvényesen meg nem érkezik a fagymentes jó idő. A tél…..
A héten visszaérkezett az egyetlen Ócsán fészkelő gólyapár első tajga! Bízunk benne, hogy hamarosan a párja is megérkezik, és idén is költésbe kezdhetnek. Foto: Kormos Rebeka A fehér gólya gyakori madarunk, jól alkalmazkodott az emberi településekhez, gyakran látni útszéli villanyoszlopokon…..
Ócsai Tájház Bezár a Tájház! 2020.03.17 12:23:44
Kedves Látogatóink, Tisztelt Partnereink! Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a kormányzati járványügyi intézkedésekkel összhangban 2020. március 17-től az alábbi rendelkezések lépnek életbe: · A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság valamennyi bemutatóhelye, szálláshelye, valamint erdei iskolája…..
Márciusban idén is útnak indul egyik legnépszerűbb túránk! 2020.Március 14-én és 21-én gumicsizmában behatolunk a láperdők rejtett, kalandos világába. Még akadnak szabad helyek mindkét időpontra, melyekre a mai naptól előzetes jegyvásárlás nélkül is lehet jelentkezni az alábbi űrlapokon történő…..
Ócsai Tájház Téltemető 2020.02.18 08:55:10
A tél végét hirdeti a Tájház udvarában virágzó téltemető (Eranthis hyemalis)! Védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft. Téltemető (Fotó: Miklós Gábor) Már nem kell sokat várni, 2020.március 1-én a Tájházunk is kinyitja kapuit mindenki előtt, és kezdődik a túraszezon is! Tavaszi túráinkat…..
Közeledik a tavasz, márciusban megnyitja kapuit a Tájházunk, közeledik a madáretetési időszak vége is, ennek alkalmából pedig egy utolsó madárgyűrűzési bemutatót tartunk a Tájház etetőjénél. Reményeink szerint ismét több érdekes madárfajjal ismerkedhetnek meg a hozzánk ellátogató kicsik és…..
Enyhe időjárással köszöntött minket a február, ennek ellenére még benne vagyunk a téli madáretetési időszakban. Tevékenységünk nem csak hasznos a madarak számára, hanem rengeteg élménnyel ajándékozza meg azokat, akik leülnek egy kicsit megszemlélni a madáretető forgalmát. Szombaton, 2020.február…..
Ócsai Tájház Tavaszi túrák 2020.01.24 15:21:00
Idén is bebarangoljuk a Tájvédelmi körzetet, nézünk békákat, orchideákat, ismerkedünk a gyógynövényekkel, vagy éppen gumicsizmát húzva bevesszük magunkat a láperdőkbe! Aki már tudja miről nem szeretne lemaradni, már most jelentkezhet, és a Jegymester.hu online jegyáruházon keresztül előre…..
2020.Február első hétvégéjén a vizes élőhelyek világnapja alkalmából teszünk egy családi kirándulást a Selyem-réti tanösvényre. A túra során a télen alvó - vagy talán mégsem annyira alvó - erdőt fedezzük fel. Útközben interaktív, játékos formában a kisebbek is sok mindent megtanulhatnak az erdő téli…..
A hideg idő beköszöntével élénkül az etetők forgalma. Naponta több mint 100 madár lakik jól a Tájház etetőjén, zömében széncinegék, kékcinegék és mezei verebek, de ha szerencsések vagyunk megpillanthatunk csuszkát, zöldikét vagy ökörszemet is, időről-időre pedig a karvaly borzolja a táplálkozó…..
Novemberben már beköszöntenek az első fagyok, elkezdjük feltölteni a madáretetőket eleséggel, így nyújtva segítséget kertünk tollas lakóinak. A folyamatos gondoskodás mellett 2020. január 11-én családi délelőttöt tartunk az Ócsai Tájházban, ahol a madaraké a főszerep! Programunk 9 órakor kezdődik…..
Ócsai Tájház Őszi túrák 2019.08.15 09:31:15
Ősszel újra várja az Ócsai Tájvédelmi Körzet a természet kedvelőit túráinkra. Lesz gyógynövényismereti túra, szakvezetés indul a fokozottan védett Turján tanösvényre, valamint október közepén pedig egy új túrával készülünk, új útvonalon! Az eltűnt Duna-meder nyomában - Tájtörténeti túránkon régi…..
Ócsai Tájház Kezdődik a nyár! 2019.06.04 12:05:54
A Turján-tanösvény zsong az élettől! A védett fehér zászpa mellett még mindig több orchideafaj virágzik (mocsári kosbor, hússzínű ujjaskosbor, szúnyoglábú bibircsvirág), harsog a haris, énekel a fülemüle, sárgarigó, kakukk, és az első hallásra tücsökciripelésnek hallatszódó hangjával a nádi és berki…..
Zajlik az élet a turjánvidéken! A több hónapos szárazság után megérkezett az eső, így az egyszerű túracipők után újra előkerült a gumicsizma. Ennek ellenére sikeresen lezajlottak a hétvégi orchideás túráink, ahol négy fajt (mocsári kosbor, hússzínű ujjaskosbor, vitéz kosbor, pókbangó) sikerült…..
Április 22. a Föld Napja. Ilyenkor minden évben iskolák százai, és számos szakmai szervezet rendez különböző témanapokat, programokat, ezzel is ráirányítva a figyelmet napjaink környezeti és természeti problémáira, ezzel buzdítva társadalmunkat egy környezettudatosabb életformára. Nem volt kivétel…..
Fotó: Laukó Kata Az Ócsai Tájvédelmi Körzet területén a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság két tanösvényt jelölt ki, a turjánvidék megismerésére. A Selyem-réti tanösvényt sokan ismerik, a láperdőket bemutató útvonal egész évben látogatható, ráadásul akadálymentesített útvonalon, ahol tavasszal sem…..
Ócsai Tájház Nyár végi túrák 2018.08.03 13:29:32
Idén is elérkezett a várva-várt nyári szabadságok időszaka, és ezzel együtt a néhol záporokkal, zivatarokkal tarkított hőség is. Ilyenkor nem az az első gondolatunk, hogy nekivágjunk túrázni, inkább a hűvösebb helyeket keressük. Azonban a bátrabb természetjárók ilyenkor sem tántorodnak vissza attól,…..
Az elmúlt hetekben a helyi Halászi Károly Általános Iskola tanulói több évfolyammal látogattak el a Tájvédelmi Körzetbe, egy különleges természetismereti programra. A nap során az osztályok sorban útnak indultak felfedezni az Ócsa környéki területeket, útközben pedig több állomást érintettek, ahol…..
A természetet járva a tanösvények kiemelt célpontoknak számítanak, hiszen az egészséges túrázáson felül számos információt megtudhatunk az adott területről és annak élővilágáról. Hagyományosan két fő módszer terjedt el a tanösvények bemutatásában: az út mellett elhelyezett ismertető táblák, illetve…..
Országunkban rengeteg mesés szépségű és érdekes tulajdonságokkal rendelkező növény- és állatfaj érzi otthon magát. Néhányuknak megadatik az a megtiszteltetés, hogy egy évre reflektorfénybe kerüljenek és egy-egy rendszertani csoporton belül ők viselhetik az „Év faja” címet. Lássuk, hogy idén kik…..