Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Szülikutya

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Svéd(d)élet(t) Personnummer 2017.07.12 19:40:49
Végre megkaptuk a személyi számunkat! Mint kiderült, ez már előbb is megtörténhetett volna, csak nem érték el Viktor munkahelyét, hogy visszajelezzenek, hogy valóban ott dolgozik. De tegnap felhívtam őket telefonon (mármint az adóhivatalt) és gyorsan adtunk nekik egy másik telefonszámot Viktor…..
Szülikutya 2017.08.09 01:23:09
Sokszor fogtok még ilyen magyarokkal találkozni, akik a svédekre húzzák a saját sikertelenségüket. Migránsoznak (bevándorlóként, az ég szerelmére!), szídják a svéd hivatalokat (elképesztő aránytévesztés!), a ostobázzák a svédeket (csak mert többé-kevésbé mindenki elfogad egy liberális minimumot), és persze Magyarországon minden jobb – a kérdésetek persze teljességgel logikus és adekvát, hogy akkor mi a fenét keresnek itt. De erre sosincs válasz.
Mi kerüljük a magyar társaságot, vagy legalábbis tudatosan nem hajtunk rájuk, mert sajna túl nagy rá az esély, hogy ilyenekbe botlunk. 10-ből 8, és nem túlzok. Persze lehet, hogy azért is van ez, mert aki normális, az szintén rejtőzködő életet él... ;) De nagyon sok a realitásoktól totál elrugaszkodott magyar. 56-os menekültek, akik totál tájékozatlanok, de valamiért úgy gondolják (innen), hogy most aztán Kánaán van Magyarországon, újabbkori gazdasági menekültek, akik cserébe elvakult fideszhívők (nem, ne is kérdezd, hogyan...), olyanok, akik megjelennek a március 15-i ünnepségen egy trianonos-nagymagyarországos pólóban (!) (nem is értem, mit akar mondani ezzel), de egy nyomorult kokárdát nem bír kitűzni... ehh, minek is sorolom, ismeritek.

A personnummert amúgy nem osztogatják bárkinek, ez tény. Viszont ahol biztosítottnak látják, hogy nem a svéd államon akar élősködni valaki, ott hozzátok hasonlóan pikk-pakk mennek a dolgok. Valószínű, hogy azok a bloggerek, akik nyavalyogtak a lassúság miatt, valami miatt nem voltak teljesen megfelelők a követelményeknek. Mi konkrétan kijöttünk 2 napra még a kiköltözés előtt, hogy elindítsuk a bürokráciát (bankszámla, personnummer, akkor még kellett a migrationsverketnél is valami bejelentést tenni), nem túlzok: 6 nappal később hívott a Skatteverket, feltettek egy kérdést, majd közölték, hogy akkor készen is van a personnummer. A försäkringskassa elsőre sokkal megfoghatatlanabb, és nagyon sok hónapos határidőkkel riogatnak, de ha az ember rájuk csörög párszor, hogy emiatt vagy amiatt sürgős lenne (és nincs semmi gubanc veled), akkor valójában ott is meg tudják csinálni a dolgokat pár nap alatt. És akár telefonos bemondásra is elhisznek neked dolgokat... És BankID vagy egyéb elektronikus autentikálás birtokában szinte mindent lehet intézni online. (Adóbevallás konfirmáló SMS-ben megvan?) Elképesztő időket lehet megtakarítani. Szolgáltató állam...
Svéd(d)élet(t) Mosás 2017.07.09 17:31:12
A svéd társasházak többségében közös mosókonyha van, amit előzetes beosztás alapján használhat minden lakó. Nálunk a 4 lépcsőházra (lépcsőházanként 6 lakás) jut 1, de ez bőven elég is mindenkinek. A mosókonyha mellett, a falon van egy kétsoros táblázat 31 oszloppal, amin mindenki be tudja jelölni,…..
Szülikutya 2017.08.09 00:56:03
A mosókonyhával szerencsétek van. Bármennyire is nemzeti intézmény ;), a közös mosókonyha a legtöbb társasházban neuralgikus pont. (A svédeket néha megszállja ez a kommünisztikus gondolkodásmód, hogy akkor vegyen a társasház mindenből közöset, és az milyen jó lesz mindenkinek – közös talicska, ásó, lapát, fűnyíró, kertszépítő eszközök, közös szerszámok (pl. fűrészek), közös mosoda, közösségi szoba, sőt, olyan házat is ismerek, ahol van közösen használható bicikli, teherbicikli és autó, illetve az is gyakori, hogy a ház fenntart egy vendégapartmant, amit bármelyik lakó kibérelhet kedvezményesen, ha vendégei jönnek. Hát ezek nemigen szoktak működni. Vagy nagyon körülményesen (pl. közösségi terem), vagy mindenkinek ugyanakkor van rá szüksége, vagy – hogy igazi magyaros szakterminológiával éljek (© by matolcsy györgy) – bizonyos tárgyak elveszítik közösségi jellegüket.)
A leggyakoribb és legrégebb óta létező közösségi jószág a mosókonyha. Állandó konfliktusforrás, a lakógyűlések kitüntetett helyen szereplő problémahalmaza, hogy ki mikor miért nem tartja be a szabályokat és hogy akkor most szabad-e a jogtalan használó ruháját kigórni a francba, vagy sem. A leggyakoribb konfliktus abból származik, hogy a kis lakatos dátumfoglaló szerkezetek egy idő után beragadnak a foglalótáblába, mert elveszítik a kulcsot hozzá, vagy mosás után elfelejtik kivenni (és legközelebb eszük ágában sincs ott keresni, elveszettnek tekintik mindenestül), így egyre több fals foglalás van a táblán, ami így funkcióját veszíti: egy csomószor be van foglalva az időpont (mondjuk évek óta...), és senki nem mos, máskor meg nincs befoglalva és valaki partizánba nyomja (mert nincs foglaló bigyója). Egy idő után ez totál káoszhoz vezet, mert mindenki lederiválja, hogy semmi jelentősége nincs annak, hogy mi van a foglalótáblán, csak az számít, ami a mosodában zajlik. Aztán néha meg mégis számított volna a foglalás, és akkor jön az elmérgesedő vita, hogy miért mos valaki, ha nincs befoglalva, ill. miért hányta ki a ruháját az illető, ehhez nincs joga akkor sem, ha be van foglalva. Vagy nem is tudsz kivel vitatkozni, hiszen otthagyta a cuccát, hacsak nem héderelsz ott egyfolytában, kicsi rá az esély, hogy megcsíped, néha ki sem derül, ki volt a sunyiban mosó szomszéd.
Szóval ha egy házban jól működik a rendszer, az maga a csoda. Újabban csinálnak digitális rendszereket is, interneten is lehet foglalni, vagy a mosoda ajtaja előtti terminálon – ez jobb megoldás, mert konkrétan nem enged ajtót nyitni, ha nem vagy jogosult rá, cserébe itt is történhet olyan, hogy ha későn mész (persze miért mész későn?!), akkor bezárja a nedves ruhákat, és ha mondjuk te voltál aznapra az utolsó, akkor várhatsz másnap reggelig, míg az első foglaló kinyitja neked az ajtót, hogy nagy szégyenkezve eltüntethesd az éjszaka alatt bebüdösödő ruhákat (amit akkor már megszárítani sem tudsz, mivel oda sem ad belépést a rendszer – meg különben sem a te időd...) Vagy előfordulhat, hogy lefagy a terminál, és akkor senki nem tud bemenni, nem lehet tudni, mikor indul újra és mikor tudod kimenekíteni a túszul ejtett ruhákat... Szóval ez a rendszer sem tökéletes, de azért ez már egy nagyságrenddel kevesebb lehetőséget ad a súrlódásokra. El persze nem tüntetheti őket, mert még mindig ott van az a súlyos probléma, hogy sosem tudhatod, hogy előtted ki és mit mosott. Sokan csak azokat a cuccokat viszik le a közösbe, amit a sajátba nem akarnak betenni: állatszőrös dolgokat, évek óta mocskolódó lábtörlőt, összehányt díványhuzatot, kutyaszaros edzőcipőt, kitudjamimást. A magam részéről rosszul vagyok a gondolattól, hogy olyan alsóneműt vegyek föl, vagy olyan párnán aludjak, amit olyan mosógépben mostam ki, amiben előzőleg mondjuk egy gombás-penészes fürdőszobai kilépő volt...
Egyszóval: ha működik a házban a rendszer, akkor elképesztően mázlisták vagytok! ;)
Van pár olyan dolog amire már számítottunk mielőtt kiköltöztünk (olvastuk más magyarok blogjain), de tapasztaltunk olyanokat is, ami teljesen meglepett bennünket. Először is, a svéd nép nem komor és barátságtalan. Furcsa, de Magyarországon egyszer sem jött velem szembe az utcán olyan ember aki csak…..
Szülikutya 2017.08.08 15:27:44
Kedves posztoló, az onderon jellegű savanyújóskákkal nem kell foglalkozni, az ember miattuk (is) jön el Magyarországról és miattuk (is) nem keresi az itteni magyarok társaságát. Fikagépek, okostojások, lehúzzák az ember életét. Élvezzétek Svédországot, mert lehet, pláne a lábszagú magyar gyűlölködés és frusztráció után, ahol mindenki mindenkinek farkasa és ellensége. El sem tudják képzelni, hogy van olyan, ahol lehet lazítani, nem kell mindig résen lenni és támadni. Svédország élhető ország – mert a svédek ilyenné akarják tenni.

A nagy amcsi autókat hobbicéllal tartják, azzal csak szigorúan esőmentes, nyári napokon krúzolnak, élvezik a ritka jó időt és a Svédországban csodás nyarat. Az év nagy részében ezek garázsokban pihennek, gondosan lesuvickolva, felbakolva a következő szezonra. ;)

Malmö 36%-a bevándorló. Minden harmadik lakos az. Tényszerűen tehát több a svéd, de legdélebbi nagyvárosként ez van kitéve a legtöbb bevándorlónak, és van azért egy olyan tendencia, hogy a malmői elit kiköltözik Lommába, Skanörbe, Falsterboba, Höllevikbe, Vellingébe, Bjärredbe, Löddeköpingébe, vagy a Trelleborg és Ystad közötti tengerpartra. Nem utolsó sorban azért, mert az elmúlt évek elég sokat dobtak a helyi adón és a biztosítási költségeken is. (Van barátunk, aki évi kb. 30ezer koronát fog azon, hogy nem Malmőben él, hanem Kävlingében. Azért az itt sem aprópénz.)
Én lennék a legutolsó, aki arabok (vagy bárki más) ellen általánosító módon uszít, de nem szabad idealistának sem lenni. Akadnak azért elég komoly problémák, melyek bizonyos bevándorlókhoz kötődnek, én is jártam már meg bicikliszerelővel, az óvodában sem a svédek caplatnak be cipőben a cipőmentes övezetbe, de nem akarok kiemelni bűnbakként körbehordozott etnikumot (már csak azért sem, mert konkrétan magyarok is próbálkoztak már az átverésemmel/kihasználásommal, hajjaj, de még mennyien). Nyilván nettó hazugság, amit a magyar propagandahíradóban mutogatnak migránsválságként, a legvéresszájúbb gyűlölködővel is végigbicajoztam már a kisfiammal együtt a legvadabb no-go zónának beállított városrészeken (otthon ezeket előkelő kertvárosoknak is el lehetne adni akár), más kérdés, hogy ő inkább akart hinni a gyűlöletpropagandának, mint a saját szemének. Ha jó (értsd: elfogadható) gyümölcsöt/zöldséget akarok, akkor az arab piacosokhoz megyek, ha egy bizonyos teát akarok beszerezni, azt szintén csak náluk tudom megtenni, van nagyon szimpatikus arab apuka az óvodában, mindig széles mosollyal üdvözöl, mintha ezer éves barátok lennénk; de azért nem szabad ezt sem általánosítani. Tartózkodni kell a szélsőségektől akár negatív, akár pozitív irányba, és akkor jó lesz.

Azt mondjuk nem értem, hogy hol tudtok jó ízű zöldséget/gyümölcsöt venni Coopban, Nettóban és ICA-ban. Nekem az egyik legnagyobb bánatom, hogy a kisfiam sosem fogja megtudni, milyen egy rendes, lucsogós őszibarack, vagy egy igazi, napérlelte paradicsom, mert a zölden leszedett és/vagy üvegházi importcuccok ízetlen vackok. A szupermarketek választékával sem tudok mit kezdeni: nekem épp ellentétes a tapasztalatom. Lehet, hogy alapterületre nagy az ICA Maxi, de mindenből csak 1-2 fajta van. Tudom, elsővilágos probléma – de valamiből egyáltalán nincs. Próbáljatok meg férfi sampont vásárolni zsíros hajra, vagy olyan dezodort, ami nem teszi tönkre a ruhát, vagy gyümölcsteát (nemhogy specifikusat, de bármilyet!) – sok sikert a lehetetlen küldetéshez! ;) Nekünk az a tapasztalatunk, hogy nagyon sok mindent egyszerűen nem tudunk megvásárolni itt (most épp fehér biciklipedált nem találok egész Svédországban a kisfiam biciklijére, de ugyanígy nem is értették a kérdést, mikor szögbeverőt kerestem a lambériához a barkácsáruházakban, de sorolhatnám a példákat napestig). Választék tekintetében kifejezetten visszasírjuk a magyarországi TESCO-kat és Auchanokat, mindig komplett beszerzési listával megyünk haza... (Pedig nem vagyok valami visszasírós fajta, nem is a magyarspecifikus termékeket kérem számon... De a szupermarketek választéka... hát, majd rájöttök. Észt barátunk is kábé ugyanígy látja, nem is értjük, hogy pont egy ilyen jóléti társadalom hogyan érheti be sokkal kevesebbel, mint amit K-Európában megszokhattunk.)

Az angollal kapcsolatban figyeljétek meg, hogy ha megkérditek, beszél-e egy illető angolul, akkor sosem az a válasz, hogy igen, hanem hogy „egy kicsit” (és ez véletlenül sem azt jelenti, hogy egy kicsit beszél csak...)

TV paprikát (akár kifejezetten magyart is!) meg ki lehet fogni a LIDL-ben / Nettóban, de néha Coopban és ICA-ban is akad! De ha minden kötél szakad, lecsót és töltött paprikát más paprikából is lehet csinálni. ;)