Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kazsiafigyelo

47 bejegyzést írt és 132 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ne feledjük, mialatt beindul a Fidesz propaganda-gépezete, hogy a Borkai-videó nem manipulált, hanem a valóságról szól. A valóság került napfényre sok olyan választó számára, aki korábban a valóságtól elzárva élt. Nem a Borkai-videó gyengítette a Fideszt, hanem az idáig úgy-ahogy elfojtott,…..
A Momentum (nem rég még) vállaltan antiszemita politikust támogat Debrecenben. Belép a pártba az ikonikusan trágár, a Fidesz haragját kivívó Nagy Blanka. Hajnal Miklós elnökségi tag Kubatovval és Kövér Lászlóval konferenciázik Habony rokonságának tihanyi szállodájában. Csak a legújabbak. Nem épp…..
kazsiafigyelo 2019.08.29 14:44:48
@talált, süllyedt: 22-ben biztos menni fog a fidesz, bármilyen béna az ellenzék (ezt lent kifejtem részletesen, akit érdekel) Inkább az a kérdés, hogy milyen lesz az utána jövő mszp-dk-momentum kormány. Olyan szar, mint korábban, és az egyetlen pozitívuma, hogy nem annyira szervezett a korrupció, mint a fidesz alatt, vagy valami fog is történni az országgal.
Az okok: a fidesz azért van hatalmon, mert 2012 óta stabilan nő a gazdaság, plusz az adminisztrációs eszközök hoznak egy 10%-ot (szavazatvásárlás, határon túliak stb). A német gazdaság recesszióban van, és hamarosan a világ többi része is követi, ami magával fogja rántani mo-t is. A fidesz kormány másik oka, hogy kiment 600 ezer ember, akik nyilván az ellenzékre szavaznának. Miután nyugat-európában recesszió lesz (már most sincs növekedés, ja és a brexti és nagy-britannia kiesése, mint a harmadik célpont néemtország és ausztria után) meg fognak szabadulni ezek egy részétől, de pár évig a kivándorlás biztos szünetelni fog. Nem kell sokat belegondolni a választásokba, ez a fő mozgatórugó. Trumpot is újraválasztanák 20-ban, ha nem jönne a recesszió, pedig se a jó, se a rossz eredményekhez különösen köze se neki, se a fidesznek sincs.
                                                            Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje arra a kérdésre válaszolva, milyen kampányra számít, úgy fogalmazott: ami az ellenzék részéről folyik, az nem is hasonlít önkormányzati választási kampányhoz, inkább „revansista…..
Az ideológiák mint afféle modern vallások felülírták a hagyományos erkölcsi rendet, amely a szélsőségek közötti arany középúttól a Tízparancsolaton át az aranyszabályig ("ne tedd mással, amit magadnak nem kívánsz"), és még tovább, az önvédelem, a viszonosság, a csere, pozitív formájukban a…..
kazsiafigyelo 2019.08.19 14:08:03
@neoteny: Te a biológiai, fiziológiai jelenségről beszélsz. De ez nem hiszem, hogy sok ember számára ez elfogadható válasz. Különösen, hogy én a szubjektíve megélt értelemről beszéltem, ez a magyarázat pedig az életről mint kollektív jelenségről szól.
kazsiafigyelo 2019.08.19 16:09:59
@Janossz: én ezt nem vitatom, csupán azt mondom, hogy a mai emberek nagy része nem tudná elmondani, hogy neki mi a helyzete, szerepe, dolga úgy valójában a világban, ez a tömegember jelensége, ami mindig az általános és előírt szerint jár el, megofsztva magát a személyes sorstól.
Az egyensúlyi állapot fontossága már a cikkből is következik: a probléma, amiről szó van, hogy ma csak a ráció irányít, a progresszívok pedig folyamatosan zavart és nyugtalanságot okoznak ott, ahol valójában béke lenne.
kazsiafigyelo 2019.08.20 10:28:30
@Janossz: Szerintem azért ez a kettősség nem ilyen egyszerű. 92-ben, amikor Clinton nyert, minden jól működött. Hidegháború vége, a gazdaság relatíve rendben volt, a legjobb amerikai időszakok egyik volt a 90-es évek. Erre Clinton elkezdte bevezetni a polkorrektséget. Szóval nekem nagyon úgy tűnik, a progresszívok forgatták föl az állóvizet.
Egyébként meg nagyon nincsenek kisebbségben (és most az USA-ról beszélek főleg, és ebből jobb kihagyni magyarországot, mert ami itt folyik, annak semmi köze sincs az ideológiákhoz, orbán az a szerencsétlen magyar történelem terméke), pl eszméletlen dolgok folynak az egyetemeken. Egy tanárnak azért mondanak föl, mert ügyvédként elvállalta egy szexuális erőszaktevő védelmét.Ez viszonylag új fejlemény, és ha belegondolsz, nagyon íjesztő, bolsevik tempó. Vagy diákot azért rúgnak ki, mert 16 évesen egy magán messenger beszélgetésben leírta azt a szót hogy nigger. De említhetném a modernkori könyvégetést is, amikor egyes szerzők tudományos munkásságát törlik vagy próbálják törölni (pl heidegger, jung) mert a náci németországban a tudományos életben pozícióval rendelkeztek.
A május óta zajló hongkongi tüntetések sajnálatos módon mára elérkeztek arra a kezdetben még csak hipotetikusnak tűnő ponthoz, amikor valóban felmerült a kínai hadsereg bevetése, ami potenciálisan akár egy következő tiennamen térihez hasonló eseménysorozathoz vezetne. Ezzel együtt a hadsereg…..
kazsiafigyelo 2019.08.19 13:22:12
@rdos: Makaó szerintem azért más eset, egyrészt nagyon pici kínai szempontból (600 ezer lakos) míg hongkong mindig is a nyugati információs állomása volt, pl a tiennamen téri eseményeről is hongkongon keresztül lehetett a legjobban értesülni. Azt mondom van egy 10%-nyi esély, hogy megint tiennamen lesz, de már Trump is figyelmeztette őket, hogy akkor nem lesz trade deal, szóval az lesz az igazi hidegháború kezdete, teljesen elbarikádoznák magukat. Amúgy a cikk megírása óta hallottam egy új szempontot is, hogy azért nem lesz katonai beavatkozás, mert a párttagok féltik a hongkongi vagyonukat, ingatlanjaikat, szóval bízzunk ebben.
Ha még emlékszünk, úgy ért véget a Kádár-rendszer, hogy az országban nem volt egy park, ami civilizált sztenderdek szerint parknak, nem volt egy út, amely útnak (és nem vegyesen kátyús és foltozott potenciális sártengernek) lett volna nevezhető. Nem voltak viselhető ruhák, csak felvehetők, nem volt…..
kazsiafigyelo 2019.07.16 12:16:39
@neoteny: Nagyon unalmas vagy. Menj el észak-koreába és nézz körbe (ha tetszik, felőlem maradhatsz), egy ország külföldi tőke nélkül.
kazsiafigyelo 2019.07.16 12:41:25
@neoteny: Szerintem semmi érthetetlen nincs benne. A magyar gazdaság pont annyit ér, amennyire be van ágyazva a külföldi centrum országok vérkeringésébe. Ha nincs beágyazva, akkor semmit se ér.

Amúgy jól föltételezem, hogy matematikával (vagy annak közeli rokontudományával) foglalkozol?
kazsiafigyelo 2019.07.16 15:28:42
@neoteny: dehogyis nincs, a gazdaságban minden mindennel összefügg. Bod Péter Ákos szerint a magyar gazdaság eu-s pénzek és a külföldi magyarok hazautalásai nélkül évi 1%-os ütemben nőne, ami vicc kategória. A gazdasági növekedésünk attól függ, hogy mennyi eu-s pénzt hívünk le. És ha ezek a feltételek nem lennének adottak, akkor az emberek az utcán lennének, és nem néznék el ezt. Még pénztáros is az eu-s megrendelésekből él, és kevés a tisztán állami pénz. Én ezt nevezem gazdasági aspektusnak.
A világban háború zajlik az különféle mélységű autokratikus uralmi rendszerek és a liberális demokráciák (a nyugati civilizáció) között, amire az utóbbiak is lassan kezdenek rájönni. Ahogy minden háború esetében, az uralom mellett az eltérő uralmi logikák (itt globálisan) normatív igényű…..
kazsiafigyelo 2019.07.12 09:40:32
Nagyon jó helyzetértékelés. Jó lenne, ha a most kibontakozó második hidegháborúban (erről itt írtam:keletazsiafigyelo.blog.hu/2019/02/14/uton_a_kovetkezo_hideghaboru_fele#more14572300 ) nem állnánk megint a rossz oldalra, elkerülve ezzel a következő Trianont. Félreértés ne legyen: a kínai-orosz tengely nemcsak morálisan romlott és autokrata, hanem már Kínában (is) a gazdasági romlás jelei látszanak.
Aggasztó, ahogy a hazai ellenzéknek semmilyen narratíva (=az ország és az ő -- a baloldal -- közös történetük) nem áll rendelkezésére, hogy felvegye a versenyt a Fidesz historizáló, etnicista, sérelmi-támadó világképével. Ennek az egyik oka -- a műveletlenségük, a politikai érzék hiánya és a nem…..
kazsiafigyelo 2019.07.08 10:56:10
Szerintem a magyar társadalom kulturálisan jobboldali. Ez azt jelenti, hogy az olyan kérdésekben, mint homoszexualitőás, bevándorlás, nők helyzete stb. az átlag magyar nyugat-európai kontextusban szélsőjobboldalinak számítana értékvilágát tekintve (egy friss iterjú erről:magyarnarancs.hu/belpol/nalunk-normava-valt-120133). Ezen meg lehet rökönyödni, de el kell fogadni mint kiindulási pont, ha tervezni akar valaki. A baloldali elit egy része megalkotta a maga sérelmi politikáját, és egy burokban, az átlag magyar választó számára irreleváns kérdésekről beszélgetnek (gulyás márton partizánja). Ennél egy fokkal jobb, amikor felső-középosztálybeli értelmiségiek marxistának tartják magukat, és a "magyar melósért" küzdenek, teljesen absztrakt, átélhetetlen és unalmas stílusban (pogátsa zoltán).
A magyar baloldaliság lényegében csak akkor volt sikeres, amikor valaki ötvözni tudta a népiséget a modernitással. Ilyen ahogy a cikk is írja, Bibó István, a kapocs az urbánusok és népiek közt, vagy József Attila, akinek művei egyszerre modernek és írják le a gyerekkori nyomort. Magyarul ma vagy több jobboldaliságra lenne szükség köztük - a bibói út - vagy a munkásság hiteles képviseletére - József Attila-i út.
A harmadik opció, hogy a kelet-nyugat dichtonómia mentén épüljön föl a baloldal, mint a putyin-seggnyaló orbán alternatívája. Az Oroszroszág kritikát nem demokratikus-emberjogi alapon, hanem gazdasági alapon kell véghezvinni - hogy él egy brüsszeli és hogy egy orosz nyugdíjas. Az, hogy ez nem történik meg, az szimplán a tehetségtelenség, középszerűség és gyávaság és megalkuvás következménye.
kazsiafigyelo 2019.07.10 08:53:17
@Khonsu: Szerintem ez a fajta technológia fölfogás maximum Nyugaton érvényesül, a kínai modell korántse csak jót ígér, de a cél ott semmiképp se az egyén életének könnyebbé tétele. Megfigyelés minden mennyiségben. És ahogy Mo a huawei-t beengedi, mi is közelebb kerülünk ehhez a modellhez (technológiai hidegháború folyik, és idővel mindenkinek választania kell a kínai és az amerikai tech szféra között). Az autokrata modellek kezében a technológia a fejlődés gátja, rendkívül veszélye - korlátozza a hétköznapokat, és az egyetlen cél a stabilitás fönntartása, a változás megakadályozása (Kínában már a privát businessektől is félnek - ez a kapitalizmus halála). Ez az út az is, ahogy a t-systems-t megveszi pénztáros, így már a kormányzati informatikai rendszereket is teljes mértékben uralják, amibe a szavazatszámláló program is beletartozik
Megjárta a világ- és a hazai sajtót is a hír, a kereskedelmi háborúját vezető Donald Trump többek közt a Huawei nevű kínai óriáscéget is kinézte, s elnöki rendelettel eltiltotta az amerikai cégekkel való együttműködéstől, technológiájuk használatától. A bejelentést követően villámgyorsan fel is…..
kazsiafigyelo 2019.07.08 10:26:30
@Chaoyang: cikkeket nem lehet megosztani?
kazsiafigyelo 2019.07.08 10:28:08
@Chaoyang: jó, de ez az 5G technológia az amerikai felszerelés nélkül nem létezne....nyilván nem fogják ölbe tett kézzel nézni hogy Kína az amerikai technológiát használva akarja lehagyni őket
Szeretném kérni érzékenyebb lelkű -- esetleg a hozzáértés látszatára is adó -- ismerőseimet, hagyják abba a konzervatívozást Orbánék kapcsán, akik a legjobb esetben is csak etnonacionalistának látszó, hatalommaximalizáló, rosszabb esetben (ténylegesen) a politikát eszközként forgató gátlástalan…..
kazsiafigyelo 2019.07.06 09:40:21
@stim: Ma nagyjából minden európai országban többen dolgoznak mint 9 éve, de a térségben tényleg mindenhol. Mint ahogy 2008-ban is szinte mindenhol visszaesés volt. Ezek makrotrendek, amitől csak picit lehet eltérni. Ugyanakkor 2010 óta a térségünk többi állama ezt jobban használta ki, és ért utol lengyelország, hagyott le szlovákia minket.
kazsiafigyelo 2019.07.06 09:40:31
@stim: Ma nagyjából minden európai országban többen dolgoznak mint 9 éve, de a térségben tényleg mindenhol. Mint ahogy 2008-ban is szinte mindenhol visszaesés volt. Ezek makrotrendek, amitől csak picit lehet eltérni. Ugyanakkor 2010 óta a térségünk többi állama ezt jobban használta ki, és ért utol lengyelország, hagyott le szlovákia minket.
kazsiafigyelo 2019.07.06 09:40:41
@stim: Ma nagyjából minden európai országban többen dolgoznak mint 9 éve, de a térségben tényleg mindenhol. Mint ahogy 2008-ban is szinte mindenhol visszaesés volt. Ezek makrotrendek, amitől csak picit lehet eltérni. Ugyanakkor 2010 óta a térségünk többi állama ezt jobban használta ki, és ért utol lengyelország, hagyott le szlovákia minket.
Az ember jellemzően nem azért ír, hogy önmagát reciklikálja, ezért sok mindent nem írok le újra, amit az utóbbi hónap Momentummal foglalkozó posztjaiban tettem. A párt főpolgármesteri választáson szerzett 14-15%-a gyengébb, mint az EP-választáson Budapesten szerzett szavazataránya (17-18%); ami azt…..
kazsiafigyelo 2019.06.27 12:09:33
@DrGehaeuse: Egyetértek. Puzsérra először úgy tekintettem, mint aki elbaltázza az ellenzék esélyét, de azóta karigeriről túl sok minden derült ki, és nem gondolom, hogy ezzel együtt is van értelme a megválasztásának. A legjobb az lenne, ha valaki ötvözné karigeri "jófiús" megjelenését puzsér szakmai programjával. Az, hogy ez nem történik meg, mint a siker biztos receptje, az ellenzék kollaboráns voltál erősíti.
kazsiafigyelo 2019.06.27 16:46:36
@Khonsu: Puzsérral is sok probléma van szerintem is, (de nem a stílusra gondolok elsősorban) szóval lehet ez lesz az első választás amiben nem veszek részt:)
Egy választ jelölj meg! Keresd meg a nézeteidhez legközelebbi választ akkor is, ha nem osztod teljes mértékben! Alul a megoldó kulcsok (súlyozott értékek) és a kiértékelés. Ne gondolkozz túl sokat egy-egy válaszon! 1. Ki számodra az első, ha meg kellene védened (a többi lehetőséggel szemben…..
kazsiafigyelo 2019.06.24 11:47:41
@neoteny: nyilván hosszú távon csak az első működőképes, a második a felelőtlen osztogatás, amivel gyurcsány kísérletezett, és államcsőddel jár. A harmadik az infláció miatt nem megvalósítható, illetve egyik sem tud bevonni több forrást az országba.
Ha egy (feltételes) Momentum-szimpatizáns, mint én, nézte a Partizán-vitát, sok szomorú dolog mellett, eszébe juthatott (volna), hogy Fekete-Győr András és Kerpel-Fronius Gábor legalább két dologban biztosan hibázott. Egy, hibáztak azzal, hogy egyáltalán elindultak az előválasztáson csupa olyan…..
kazsiafigyelo 2019.06.18 10:15:05
@DrGehaeuse: Az biztos, hogy gyurcsány alatt kegyetlen szabadrablás volt, bár lehet hogy a mértéke pénztáros-tiborcz és tsai garázdálkodását nem érte el. Az egyetlen különbség, hogy ők legalább nem saját zsebbe dolgoztak, hanem "csak" kiárusították a nemzeti vagyont. Bár a végeredmény ugyanolyan tragikus. Mint ahogy az is, hogy ezek után a dk lesz a legerősebb párt, gyurcsányt téve az ellenzék vezetőjévé. De ha már háttérhatalom: szerintem egy (ha nem számoljuk a ner-t, ami maga hozza létre az ellenzéket, a kádári támogatott - mszp, mi hazánk - tűrt - dk, momentum - és tiltott - jobbik - kategóriák alapján) akkor a volt állampártiak és titkosügynökök informális hálózata az egyetlen, ami valószínűleg a nerrel párhuzamosan is működőképes.
kazsiafigyelo 2019.06.18 10:57:35
@neoteny: én azt hittem te libertariánusként (legalábbis annak tűntél még a klíma-vitánk kapcsán) nem teszel különbsgéget az állami és nemzeti vagyon közt, illetve előbbit utóbbi részének tartod, miután az állam nagyjából annyi pénzből gazdálkodik amit az emberektől vagy az ő munkájuk révén begyűjt
kazsiafigyelo 2019.06.19 10:40:27
@Khonsu: Amit mondasz, azzal teljesen egyetértek, de szerintem ezt még valahogy le kell fordítania a momentumnak az egybites magyar választó szintjére. Meg kell alkotni az ellen-sorost, azt a narratívát, ami egy szóba belecsomagolható. A soros nyilván nem az emberről szól: azt jelenti, idegen, zsidó, Trianon, ellenséges külföld. Lehet, hogy az Európa mint hívószó működne. Ugye a sorosozás jelentése és Európa (mint a fejlődés szinonimája) ellentétesek. Az a kérdés, hogy melyik mém erősebb a magyar társadalmon belül. A fidesz a nyugatosokra azt mondja, idegenek, ezzel próbálja diszkreditálni őket. A momentumnak is kell egy támadási pont, amivel a fidesz hazug, álságos nemzeti narratíváját bontja le. Szerintem a ballib tábort adottnak kell venni, hiszen egy pesti liberális sose szavazna a fideszre, a nekik tett gesztusok csak újabb támadási felületet adnak, miközben semmit se hoz. 50% már utálja a fideszt, ezt föl kéne vinni 60-70%-ra, hiszen a hatalmi helyzet, választási törvény révén döntő többség tudja csak elsöpörni őket. A fidesz szavazóknak két része van: vidéken a függelmi viszonyok révén a fidesz támogatottsága adott, ezzel nem lehet mit kezdeni. De Budapesten és a nagyvárosokban is van 40%-nyi szavazójuk (pl Buda kiváló példa erre) Úgy gondolom ők a potenciális csoport, akik ellenzékivé válhatnak, ha találnak egy tiszta, jobbközép pártot.
Magyarországon -- betudhatóan a szoros személyi függelmi rendszernek, amely az országot praktikusan az egész történelme folyamán, az egymást váltó politikai és gazdasági rendszerekben is jellemezte -- nem alakult a kapitalizmushoz való produktív hozzáállás. Ehelyett jobbról és balról egyaránt…..
kazsiafigyelo 2019.06.14 22:40:39
@DrGehaeuse: Voltak hibáik, de náluk jobb elitet nem lehet találni. Ahogy laptop kolléga írta, ma a kommer-nersevik tranformersek alkotják az elitet, náluk az arisztokrácia mindenképp jobb. Idővel tényleg az a megoldás, amit a kisgazdák mondtak, a parasztság fölemelése és polgárosodása (ez ma vidéket jelentené úgy általában) de addig kell egy réteg, ami vezeti az országot
kazsiafigyelo 2019.06.16 10:24:03
@Laptop7712: Szerintem picit félreértettél:) én az arisztokráciáról mondtam, hogy voltak hibáik. A ner-kommer vagyonátmentő görény elit az igazi probléma ebben egyetértünk. Én picit a vidékről is beszéltem, amit fel kell emelni, csak hibásan a parasztság szót használtam. A vidék jelenlegi állapota gazdaságilag, szellemileg és a kilátásokat tekintve siralmas. A gazdasági egyértelmű, a szellemi pedig a fidesz vidéki támogatottságát jelenti. Az igazi parasztság, akikről beszélsz, tényleg jó alap lehetnek, de nagyon ritkák (igen, én is a lovasíjász típusra gondoltam). Remélem a NER után lesz valódi elszámoltatás, és ami a legfontosabb, a mészáros-csányi stb birtokok fölosztása. Egy részük mehetne a parasztságnak, és közepes gazdaságok jönnének létre, ami a polgárosodás alapja lehetne végre. A másik felét pedig a történelmi arisztokráciának kéne kiosztani. Lehet, hogy külföldön élnek, de hátha hazajönnek. A külföldi tapasztalat - mint esetedben is - jól jönne az országnak.
kazsiafigyelo 2019.06.18 12:25:15
A törökök kiűzése után számított modern magyar történelem legsikeresebb korszaka az 1867-től datálódó dualizmus fél évszázada. 1913-ban volt az ország fejlettsége (és egy főre jutó GDP-je) a legközelebb Nyugat-Európáéhoz és a társország -- ma is állandóan referenciának tekintett -- Ausztriáéhoz (az…..
kazsiafigyelo 2019.06.10 22:26:15
Az a probléma, hogy amit a cikk liberalizmus alatt ért, az ma egyre kevésbébb megvalósíható. A legtöbb országban (gyakorlatilag a centrumot leszámítva - azaz az első fecske nagy-britanniát) a nemzeti modernizációt egy tehcnokrata elit vezényelte le. Ez általában egy elég erős és független bürokrácia volt. Ez a réteg kontinuitást nyújtott, és képes volt az ország hosszútávú érdekei szerint eljárni, relative függetlenül az éppen aktuális politikai hangulattól. Ez történt Japánban, amit ma Meidzsi restaurációnak hívunk, és a szamurájok egy csoprtja töltötte be ezt a szerepet, majd a második vh után, ahol pedig gazdasági minisztérium. Kína 1978 után ugyanez, kb a 2005-ig a párt viszonylag jól látta el ezt a szerepet (ma már ez nem működik, de ez egy másik téma). A lényeg, hogy a dualizmus alatt ez a réteg magyarországon a nemesség volt, különösen annak felsőházi, arisztokrata tagjai (tiszák) és a módos köznemesség (deák). Ez a csoport gyakorlatilag végig kezében tartotta a hatalmat, leváltani választáson nem lehetett őket. Ők jelölték ki magyarország helyét a monarchián belül (kiegyezés elfogadása) és teremtettek egy liberális gazdasági környezetet, azonban az állami szerepvállalás is jelentős volt. Azt is hozzá kell tenni, hogy ekkoriban 6% szavazhatott. A probléma, hogy a liberalizmus akkor sikeres, ha a népszuverenitás jelentősen korlátozva van - ami egy paradoxonnak számít napjainkban.
E nélkül az elit nélkül a politika egy káosz, rosszabb esetben szabad rablás, mint itthon. Amerika is azért működik, mert Trump helyett a bürokrácia vezeti az országot, és az elnök csak a show-t biztosítja. A demokrácia problémamegoldó képessége a nullával egyenlő e nélkül: napjainkban a legnagyobb kihívás a klímakatasztrófa, és remélem nem lesz igazam, de például a sárgamellényesek tüntetése azt mutatja, az általános választójog korlátozása nélkül nem megoldható. Alapvetően ezt a konklúziót hiányoltam: a liberalizmus, amiről szó van, csak a választójog korlátozása nélkül tartható fönn. Ennek viszont fő ellenfelei a liberálisok maguk. 89-ben ki volt a felsőház legnagyobb ellenfele? az szdsz. Ha lett volna egy, a történelmi nemesi családokból álló felsőház, orbán (és gyurcsány) ámokfutása nem történt volna meg....
A Momentum új főpolgármester-jelölt-jelöltje beszállt egy versenybe, amelyet a posztkommer pártok rendeznek egymás között a vezető posztkommer párt funkciójáért. Ez eleve nem volt egy bölcs ötlet, ti. nem szabad versenyezni ott, ahol a szabályokat -- ideértve a verseny értelmezési keretét -- az…..
kazsiafigyelo 2019.06.09 12:58:17
@eloi: Azt meg tudom érteni, hogy nem szavazol az mszmp utódoktra (én mondjuk megtettem egyéniben, taktikai okokból) de én a fideszt csak a szavak szintjén tartom nemzeti konzervatívnak, a tartalom teljesen hiányzik. Pl ahogy elárulták a határon túliakat (lami el van hallgatva az úz-völgyi incidens kapcsán, hogy a román kormánypárttal ki volt adva az rmdsz-nek, hogy együtt kell működni) Akkor miben is különböznek gyurcsánytól, aki lerománozott másfél millió magyart? Innentől kezdve ma nincs nemzeti oldal a magyar politikában. Nézzük a gyakorlatot: az úz-völgyi incidens kapcsán a momentum kiadott egy korrekt anyagot, amiben nem tartja európainak szlovákiát és romániát. Kezdetnek nem rossz. Őszintén szólva nem lenne olyan nagy baj, ha olyan kormányunk lenne, ami jóban van a franciákkal (macron), és a franciák éppen a románokat nem szeretik...A fideszt pedig az eu-ban mindenki utálja - nyugat-európa a putyin barátság miatt, a környező országok pedig együttműködnek, de szeretni sose fognak minket. Kis ország vagyunk, és ha sikeresek akarunk lenni, szövetségesek kellenek: pl 1914 előtt az osztárkok nélkül nehéz lett volna nagy-magyarország összetartása. Sőt, 1/1-ben szeribát és romániát is sikerült elfoglalni. Nem csak a románok jártak budapesten, hanem 17/18-ban magyarok is bukaresten, sőt, békekötés is volt...
kazsiafigyelo 2019.06.09 21:49:04
@eloi: orbán annyival jár előrébb gyurcsánynál ebben, hogy megadta a szavazati jogot és valóban támogatja őket. De hidd el, amint lenne egy választás, ahol nem a fideszre szavaznának, vége van. Éppen ezért nem nemzeti a fidesz, nem elvi, hanem pragmatikus okból tartja a kapcsolatot a határon túliakkal. Egy példa: most először nem lesz szlovákiak magyar képviselő az eu parlamentben...miért? mert orbán addig fúrta bugárt, aki nem az ő embere volt. Románia: a romániai magyar párt, az rmdsz a fidesz miatt támogatta a mostani kormányt, miattuk nem bukott meg, az a kormány, amelyik nyíltan magyarellenes. Nyílván bekérették a nagykövetet, de ez szart se ér. Addig nemzetiek, amíg semmit se kell tenni. Az előző válaszomban leírtam, ha nincsnenek jó külföldi kapcsolataink, kevés, ha igazunk van, kis népként támogatók is kellenek. Orbánt pedig mindenki utálja. Éppen ezért már csak ebből a szempontból is az az érdek, hogy leváltsák, és normális rpeutációnk legyen.
kazsiafigyelo 2019.06.10 09:29:27
@eloi: Kérdés, hogy miként tekintünk az eu-ra - szerintem érdemesebb inkább kifizetőhelyként tekinteni rá, mert a gazdasági szerepe sokkal nagyobb, mint a politikai. Mondhatnak bármilyen faszságot, csak az számít, hogy mennyit fizetnek nekünk. És minél közelebb vagyunk a tűzhöz, annál többet. Nekem nemzetiként ennyi az eu.
Egyébként a gondolatmeneteddel egyetértek, csak valamiért nem mondod ki a konklúziót: ha egy ország akkor sikeres, ha jól helyezkedik (több pénz, több támogatás határon túliaknak) akkor szerinted nemzetiként kire kell szavazni? Arra, akit mindenki utál, orbán, vagy a momentum, aminek jó kapcsolatai vannak a németekkel, franciákkal? Orbán jóban van putyinnal, de ez egy süllyedő hajó: az oroszok elvesztették a hidegháborút, azóta ez egy lefutott meccs. Az orosz gazdaság a német fele, eu-s egy tizenötötde.
Trianon erről szólt: nem kedveltek a nyugatiak. Száz évvel később nem kéne megint ebbe a hibába esni....
Hiába kérette be Szijjártó a román nagykövetet. A magyar diplomácia szerint példátlan eset történt. Valóban (az utóbbi időben eddig) példátlan, komoly incidens történt az úzvölgyi temetőben... Kár, hogy amit itt látunk, az nem más, mint hogy egy erősebb ország -- amely ráadásul "túszul ejtheti" a…..
kazsiafigyelo 2019.06.09 10:05:16
Picit árnyalnám a képet: a fidesz alatt jött össze először, hogy szlovákiából nem jut ki magyar képviselő az eu parlamentbe, míg romániából is csak okosban, a nacionalista állampárt segítségével (igen, ez a párt két hete az rmdsz-t segítette, lásd a kiváló cikket a magyar hangban, ahol kiderült, hogy az rmdsz szavazatokat kapott teljesen román megyékben is, amivel pont átugrotta az 5%-os küszöböt). Orbán két dolgot akar, ami belpolitikailag releváns:1, ne legyen tőle független magyar érdekképviselet, ezért kicsinálta bugárt. 2, szavazzanak rá a romániai magyarok, erre kell az rmdsz. Ezen kívül jóban volt ficoval és pártjával, és jóban van a román szocdemekkel is, akik ugyanúgy soroznak, csak magyarellenesek is mellé. Az rmdsz nélkül megbuktak volna, de orbán szólt, hogy be kell állni mögéjük, de ez már a romániai magyaroknak is sok, ezért szavaztak ilyen kevesen az rmdsz-re. Miért kell fico és a román szocdemek? Az eu-s faszkodáshoz, hogy legyenek támogatók, akik hasonlóan korruptak, és elnézik orbán ténykedését. Ja, hogy ők magyargyűlölők? nem baj....Éppen ezért mindenképpen szakítani kell azzal a nézettel, hogy a fidesz nemzeti. A fidesz a határon túliakat kihasználja, de semmilyen segítséget nem ad nekik, és nem is akarja megvédeni őket. Éppen ezért a trianon hasonlat valós, csak más értelemben: 1, a külhoni magyarság fölörlődik 2, sikerült megint a rossz oldalra állni (lásd eu választás) +putyin, aminek meg lesz a böjtje. Kevesebb eu-s pénz, beleszólás, kevesebb szimpátia a határon túli magyarok felé brüsszeltől (nagyon helyesen írja a cikk: a nyugati hatalmak azok, akikkel szövetséget kéne kötni, hogy megvédjük a magyarokat a magyargyűlölő románoktól). 3, kis-magyarország leépül, ahogy 600 fiatal hagyta el az országot. Félreértés ne essék: ez ugyanaz a politikai, mint ahogy kádárék is kiengedtek 200 magyart, mert féltek tőlük 56 után.
Az egyik legnehezebb helyzetben a magyar konzervatívok vannak Európában, mert nincs pártjuk, sőt a nehezen kialakítható preferenciájuk is olyan megalkuvást igényel, ami már-már értelmetlenné tenné a választást -- ha Magyarországon nem volna éppen diktatúra. Mert ebben az esetben a választás…..
kazsiafigyelo 2019.05.24 11:33:56
@Mickey Pearce: Alapból arról van szó, hogy aki dk-s az elmegy, legutóbb 70%-os részvétel mellett kaptak 5%-ot, most 30-40% mellett fognak kapni 10-et (fele akkora részvétel mellett ugyanannyi szavazat). Pl a momentumra is lehet szavazni, az ő programjuk is elég eu-párti. Plusz érdemes számolni a belpol következményekkel is: még több dk-s helyet fognak majd követelni, ami biztos kudarc az önkormányzati választásokon. Gyurcsány mondhat bármit, ő marad a legelutasítottabb politikus, ha rá szavaz valaki, azzal az ellenzék helyzetét rontja hosszú távon tovább (még ha van amiben igaza is van).
Az Isten fia feltámadt, szeresd ellenségeidet (is) -- ez a keresztény hit dióhéjban. Nem véletlenül van nehéz helyzetben a vallás még akkor is, ha nem számoljuk a politikai uszurpátorok, mint rezsimünk urainak újabb keletű érdeklődését iránta, papjai egy részének méltatlanságát és egyháztörténetünk…..
kazsiafigyelo 2019.05.22 22:02:03
@kgaba82: A klímakatasztrófát te minek tartod?
kazsiafigyelo 2019.05.22 22:34:20
@kgaba82: Dehogynem, a civilizáció vége kb garantált annak bekövetkezése esetén. És most nagyon úgy néz ki be fog következni. 1, az élet megdrágul, romlanak az életkörülmények, belső elégedetlenség a globális északon 2, a globális dél elindul 3, lásd mi történt Rómával. Az emberek képtelenek lesznek összefogni, és még háborúznak egy jót.
Először magam sem akartam elhinni, de tényleg 2000 év telik el Jézus halála és e között.
Az előző bejegyzésemben - Az új hidegháború küszöbén -  az USA és Kína közt kibontakozó stratégiai küzdelemről írtam.  Ennek folyományaként bemutatásra kerül lehetőleg minél több, a két nagyhatalom politikáját meghatározó belső kényszer. Az első ilyen bejegyzés ez, ahol a kínai népesedés aggasztó…..
kazsiafigyelo 2019.05.08 11:18:06
@rdos: Az 1,6 nem egy olyan rossz érték, de valószínűbb, ahogy írtam, hogy ezt is hamisítják. Yi Fuxian (érdemes rákeresni) szerint 1,1/2 körül van.
Szerintem annyira nem élik meg rosszul, a pártvezetés számára ennyi embert irányítani nem egyszerű.
kazsiafigyelo 2019.05.16 13:22:28
@rdos: Ja, ez kb a második cikk a hónapban, ami ugyanazt írja le mint én, csak rövidebben és egyszerűbben. Ilyenkor csak remélem, hogy először a szerző itt járt, és utána kezdett bele. Na mindegy, legalább a népek tájékozódnak Kínáról.
kazsiafigyelo 2019.05.20 09:49:05
@rdos: Jó kérdés:) Én úgy látom Kína sikeres abban állt, hogy sikeresen raktak be ösztönzőket a tervutasításos rendszerbe, és belső piacon sikeresen tartották fönn a versenyhelyzetet. Az elmúlt tíz évben viszont ez megtorpanni látszik, és az elmúlt három-négy évben szinte már csak az adósság fűti a gazdaságot. Az ok röviden az, hogy az állam korántse olyan mindenható, mint aminek mutatja magát, hanem a különböző érdekcsoportok foglya. De pont erről tervezek írni következő alkalommal.
Erkölcsi értelemben semmi különbség nincs egy pedofil magatartása között, meg a között, aki ezt követeli [ti. azt, hogy a homoszexuális párok örökbe fogadhassanak]. Mindkettő esetben a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze. Különböző okokból nem akarok…..
kazsiafigyelo 2019.05.17 11:52:43
Nekem semmi bajom nincs a homoszexualitással. Az a baj inkább, ha egy társadalomban nincsenek normák, nincs vezérfonal, ami alapján objektíven meg lehet mérni a teljesítményt. Az szerintem lehet egy norma, hogy mindenki úgy éli meg a szexualitást és családi életet, ahogy akarja. E mellett viszont ki kell azt is mondani, a homoszexuális párok (én a házasság lehetőségét is megadnám) nemzésképtelenségük miatt kevésbébb hasznosak, bár egyenjogúak.
A baj a progresszióval, hogy ahogy nevéből is látszik, mindig tovább akar menni, mindig föl akar szabadítani, el akar törölni valamit. Éppen ezért a progresszívek kritikusnak kiválóak, de képtelenek egy működő, nyugodt, normák által szabályozott társadalmat létrehozni. Pl a feketéknek megadták az egyenlő jogokat, majd a kultúrában, a gazdaságban is egyenlő szerepet követelnek nekik (lásd kvóták). Az valahol tényleg egy vicc, hogy ha egy filmben nincs fekete, az rasszista film.
A progresszió a felvilágosodás legrosszabb, rousseau-i, francia vonalát követi, aminek vége a jakobinus diktatúra. A brit felvilágosodás a jogok egyenlőségéig jutott, és meg is állt ott. Bár isteni, természetjogról beszélnek, világképük végtelenül materialista, számomra ez a leginkább visszataszító bennük. Hogy járhat bármi is valakinek azért, mert ember, ha nincs Isten, csak az anyag? Ha egy anyagi világban élünk, akkor nem volt jogos a feketék rabszolgává tétele? Ha viszont van Isten, akkor vannak jó és rossz cselekedetek, és nem csak identitások, vágyak és anyagi befolyás. Akkor van értelme annak is, hogy valaki ilyenek vagy olyannak született, és nem ezen különbségek eltörlése a legfontosabb feladat.
(Amúgy kövér laci megszólalása azért, téma, hogy ne mészáros gazdagodása legyen, még ha az értelmiségiek számára nagyon is fontos kérdések ezek)
A minap Demeter Szilárd kormányszemély -- korábban az Előretolt Helyőrség nevű fiatalosan hetyke újságnak talán főszerkesztője, manapság a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője -- azt nyilatkozta Kásler HR- és kultuszminiszterrel szinkronban, hogy "kulturális erőközponttá" tenné az intézményét, amire…..
kazsiafigyelo 2019.05.13 10:51:45
@BéLóg: Klasszikus értelemben a párt egy hasonló értékrendű emberekből álló csoportosulás. Általában el lehet helyezni őket egy mátrixban, jobb- és baloldali beállítódottság szerint. A párt célja, hogy az általa követett ideológia szerint befolyásolja az ország életét. A fidesz esetében semmi ilyen nincs, nincsenek elvek, csak a pénz számít. Lehet, hogy a követőknek külön-külön vannak, de a párton belül ezt nem élhetik meg. Ezért írom azt, hogy azoknak az ellenzéki pártoknak, melyek valóban tenni akarnak valamit (az MSZP például nem ilyen, hanem ugyanolyan biznisz mint a fidesz), ezt a nyelvet kell használniuk, ha meg akarják szerezni a hatalmat. Utána pedig hozzálátni az elvek gyakorlatba ültetéséhez.
Lehrt nyomni ezt az utilista dumát, csak ezzel a mentalitással ránk fog rothadni a bolygó, mert mindenki csak a hatalmat akarja, és a környezet le van szarva
kazsiafigyelo 2019.05.13 21:49:32
@Dzendör Sztadiz: Ez nem az ideológiákról szól: pragmatizmus és egészséges nemzettudat. A fidesz leváltása nem kormány-, hanem rendszerváltás kell hogy legyen ideáli esetben, de az ellenzék meg van vásárolva, ezért nem biztos, hogy így lesz. 89-ben el*sztuk, az mszmp átmentett mindent, ami megfolytotta az országot. Antallt leszámítva minden miniszterelnök KISZ titkár vagy MSZMP tag volt, ami vicc. Nézd meg, hogy hol tartunk. Amúgy pedig a fidesznek még csak nem is az a legnagyobb hibája, hogy autoriter, hanem idegen érdekeket szolgál (Putyin), és úgy tönkretette az ország külföldi kapcsolatait, amit egy nemzedék alig fog tudni rendbehozni. A másik pedig a lopott vagyon: nem érdekli őket a magyar ember egészsége, élete sem, inkább lenyúlják a pénzt. Ezt egy egészséges (nem kirekesztő) nemzeti érzelmű ember nem tűrheti.
Az ország jóléte a versenyképes gazdaság és a jól működő állam eredője, period, end of story, mondja az angol. Magyarországon -- a félreértések és a romlott propaganda elkerülése végett -- ma mindkettő fundamentálisan romokban. Itt csak a gazdaságról fogok beszélni, mert ezt bonyolultabb -- ha nem…..
kazsiafigyelo 2019.05.12 10:47:46
Régebben én is bíztam benne, hogy a külföldi tőke megjelenése kedvező folyamatokat indíthat be az országban. A külföldi szektort érdemes két részre bontani: vannak az összeszerelő üzemek és call-centerek, melyek alapvetően munkát adnak, de a kormány is rengeteget fizet nekik, hogy itt legyenek, és adó-bevétel gyakorlatilag nem keletkezik utánuk (a mercedes nagyjából milliós társasági adót fizet, plusz lásd a trnaszferár trükközéseket).
A másik történet a külföldi tulajdonú cégek a szolgáltató szektorban - a bankok, kiskereskedelmi-láncok stb. Ezek a cégek gyakorlatilag talicskával viszik ki a profitot az országból. Van összehasonlítási alapom, egy skandináv országban élek. Itt bankköltség nulla. Bárhányszor lehet pénzt ki- betenni, utalni stb. És ez csak egy példa. Vagy telefonköltségek - Magyarországon a legmagasabbak az egész EU-ban. Itt 4000 ft és korlátlan adatforgalom és telefonhívás. A szolgálatószektor teljesen hazai kézben van, vagy egy másik skandináv országéban. Az egész koncepció arra épül, hogy minél több pénz maradjon az embereknél, és senki se akarja megsarcolni őket, minél több pénzt kiszivattyúzni. Az a probléma, hogy valamiért mi a félperiférián beleolvasunk egy közgazdaság tankönyvbe, és el is hisszük, ami le van írva. Miközben a helyzet Nyugat-Európában más. Eszméletlenül védik a saját piacaikat, lásd mondjuk, amikor betámadták a magyar kamionosokat. Kezdetben én is hittem a tőke szabad áramlásában, de az empirikus vizsgálat után kiderül, a gyakorlat más (lásd a kínai fölemelkedést például - a külföldi tuladjon 50%-ot a gyárakon kívül nem igazán haladhatja meg sehol).
Ez persze csak a probléma egyik fele. A másik rész helyesen lett diagnoszitzálva: az a nemzetáruló magyar elit, de leginkább orbán. A fentiek ellenére a nemzeti modernizációra közgazdaságilag lehetőség lenne - ugyanis a nyugat-európai cégek itteni ténykedését ellensúlyozza az eu-tól kapott pénz. Ez a pénz biztosítja, hogy az ország benn maradjon, e nélkül semmi értelme nincs. Csak van, ahol ez az elit megvásárlása (hazánk) de jobb helyeken a lakossághoz is kerül valami (románia, lengyelo, szlovákia). Egy nemzeti kormány a többi kelet-európai országgal együtt kiharcolná, hogy az eu-s pénzeket lehessen az orvosok, tanárok bérére is fordítani. De ha ez sincs meg, akkor is elkezdené a humán erőforrás fejlesztését, ami a nyugat utolérése szempontjából az első lenne, e nélkül a kevés hazai sikertörténet is spordaikus, nem tud lehatolni a társadalom szövetébe. A feladat persze nem egyszerű, és valójában a környező országok se állnak annyival jobban, és a fiatalok ottani elvándorlása szintén beszűkíti a modernizáció lehetőségeit.