Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ÍZcsiklandozó

343 bejegyzést írt és 66 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Húsvét közeledtével sokaknak fejtörést okoz, hogy a hagyományos ételeken kívül milyen különlegességeket tegyenek az asztalra. Én nagy tradíció kedvelő vagyok, de akik ismernek jól tudják, hogy imádok kísérletezni a konyhában, kipróbálni a megszokott ízeken kívül minden újat. Édesszájúként…..
  A tavaszias február meghozza a kedvünket a színes, zöldséges ételek iránt. Ilyenkor még azok is szívesen fogyasztanak húsmentes ételeket, akik egyébként csak ritkán. Jó alkalom lehet erre a nagyböjt időszaka is, de ha csak egyszerűen könnyíteni szeretnénk az étkezésünkön, akkor is kiváló…..
  Végére értünk az előző év hamisítatlanul ünnepi lakmározásainak, az év elején pihentettük kissé a gyomrunkat, hogy máris belevághassunk egy újabb ünnep, a farsang gasztronómiai finomságainak elkészítésébe és fogyasztásába.Számtalan finomsággal kedveskedhetünk ilyenkor a hozzánk ünnepelni…..
      Holnap már Szenteste! Ünnepre készülve ismét egy egyszerű alap süteményt tettem különlegessé a töltelékkel és a díszítéssel. Az idei karácsonyra ugyanis a linzer kapott fő helyet nálam az apró sütik között, így most is ezt a szuperül előkészíthető egyensúly tésztát használtam.…..
  Idén karácsonykor megpróbálok egyszerűsíteni a konyhai munkálatokon, az előkészületeken, ezért az aprósütik egyik kedvencét, a linzert részesítem előnyben. Ez a tészta egyszerű, jól mélyhűthető, hosszan eltartható, és ezer féle módon ízesíthető, variálható. Ezen a héten, Advent harmadik…..
ÍZcsiklandozó Rénszarvas keksz 2023.12.03 17:19:28
  Mikulásra mi mással készülhetne az ember, mint egy rakás rénszarvassal, akik remélhetőleg hamar iderepítik a jó öreget! Ez a keksz a benne lévő krémtől lett különleges! A tészta egyszerű linzer, ami jól és hosszan tárolható, de akár fagyasztható is. Az említett krém pedig a színe miatt került…..
  Lassan itt a november, annak minden jeles napjával, ünnepével, emlékezésével, vidámságával, beharangozva az év leggyönyörűbb időszakát, az adventet. Én most is, mint oly sok éve már igyekszem szuper ötleteket, remek recepteket hozni, bármelyik alkalomról is legyen szó. Mivel az október egy…..
ÍZcsiklandozó Mákos nudli 2023.09.29 20:32:51
  Ha ősz, akkor nekem két elhagyhatatlan alapanyag van, ami minden évben többféleképpen kerül az asztalra: a mák és a szilva! Ugye, már kimondani is micsoda gyönyörűség? Évente készítek pár üveg sütőben sütött szilvalekvárt, amellett, hogy friss éretten, levesbe, kompótba főzve, húsokhoz vagy éppen…..
ÍZcsiklandozó Burgonyakrokett 2023.09.08 15:33:00
  A krokett a magyar konyhában is ismert, elsősorban köretként tálalt étel, melyet burgonyából készítenek, formázás után pedig bő olajban kisütik. Elnevezése a francia coquer szóból származik, ami lefordítva "ropogós"-t jelent. Kedves elnevezés egy ilyen ételnek, ráadásul olyan finom, hogy akár…..
ÍZcsiklandozó Sajtos pogácsa 2023.09.01 14:17:00
    Mivel az idő kicsit lehűlt, újra be lehet gyújtani a sütőt és készíteni hétvégére valami finomságot. Az esti tévézések, a baráti összejövetelek szinte megkívánják, hogy egy kis pogácsa készüljön. Gyermekkoromban szinte minden hétvégén sült valamilyen formában, sajtosan, vajasan, töpörtyűsen,…..
  Amikor a családban különlegességekhez lehet hozzájutni, akkor mindenképpen megérik a dolog egy blogbejegyzésre! Azt gondolom, szürkemarha hús ritkán kerül a magyar családok asztalára sajnos, pedig élettani hatása, minősége, íze miatt hagyományosnak és rendszeresnek kellene lennie. A szürkemarha…..
ÍZcsiklandozó Lepénykenyér 2023.08.23 13:17:32
  Ki ne szeretne ebben a nagy hőségben egyszerű, de mégis laktató ételeket készíteni és fogyasztani? Különösen kedveltek ilyenkor a gyorsan elkészíthető lepények, kenyérfélék. Ezeket különféle mediterrán, hideg mártogatósok mellé (mint pl. a tzaziki, aminek receptét már a blogomon olvashatjátok),…..
  Amikor megjelennek a piacokon az idény bogyós gyümölcsök, hamisíthatatlanul beköszönt a nyár. A málna után a ribizli az egyik nagy kedvencem, így nagyon vártam már, mikor érik. Elsőként ezt a gyönyörű, sütés nélküli "bomba"-tortát készítettem el, ami olyan jól sikerült, hogy megállás nélkül…..
  Levest enni jó! Azt hiszem, nem sok olyan nemzet van, mint a magyar, nálunk ugyanis millió kiváló fajtája létezik, az alap zöldségleveseken túl, a húsleveseken át a krémlevesekig.Tavasszal a primőr zöldségek megjelenésével már mindenki vágyik a friss ízekre, a nehéz levesek után a könnyedebbeket…..
  Május első vasárnapján az Édesanyákat köszöntjük. Ebből az alkalomból hoztam egy nagyon finom, minden ízlést kielégítő krémes, hűvös, kellemesen édeskés-savanykás sült sajttortát. Különlegességét a benne lévő ricotta adja, ami jól megtalálja az egyensúlyt a mascarponéval és a tejföllel. A ricotta…..
ÍZcsiklandozó Húsvéti linzer 2023.04.07 16:02:47
  Húsvét előtt érdemes időben nekilátni a készülődésnek. Ilyenkor nagytakarítunk, felkészülünk testileg, lelkileg a megújulásra, díszítjük otthonunkat. A böjt utolsó időszakában már el lehet készíteni bizonyos ételeket, melyek jól eltarthatók, így nem marad a legutolsó pillanatra minden. Jól elálló…..
  A kelt kalácsok királynőjének méltán nevezett kalács a babka. Jeruzsálemi kalácsnak is nevezik, hagyományosan a lengyel zsidó konyha süteménye. Látványos fonási technikájának köszönhetően vált világhírűvé, eredetileg olyan ünnepi alkalmakkor sütötték, mint például a Húsvét.. Minden belefektetett…..
ÍZcsiklandozó Shrek szelet 2023.03.24 16:34:00
  Gyermeknek lenni, gyermek lelkűnek maradni jó. Mozizni még jobb. Sütit enni a legjobb! Ha a sütit gyerekekkel együtt el lehet készíteni, az a legeslegjobb! Márpedig ezt a nagyon finom, egyszerű sütit olyan könnyű elkészíteni, hogy akár kamasz nagytesók segítségével kisebb gyerekek is…..
ÍZcsiklandozó Túrós papucs 2023.03.17 17:30:00
  Itt a tavasz, vele együtt a jó idő, a kirándulások, szabadtéri programok, kerti szorgoskodások időszaka. Ilyenkor jó dolog gyorsan elvégezni a konyhai munkálatokat, ehhez pedig nem szégyen előkapni olyan alapanyagokat, mint például a leveles tészta. Bevallom én is használok alkalmanként ilyet,…..
  Imádok nem mindennapi alapanyagokkal dolgozni, így amikor kedves kolléganőm meglepett a szüleitől kapott egész házi nyúllal, azonnal megdobbant a szívem. Először örömömben, azután izgalmamban, mert még sosem főztem ilyen húsból! Hogy fogom én ezt elkészíteni? Azt már tudtam, hogy a nyúl húsa…..
ÍZcsiklandozó 2021.12.29 19:21:25
@gigabursch: Ugye-ugye? :D
ÍZcsiklandozó 2022.02.06 12:47:26
@Kyria: remélem, már meg is tetted! Szívesen várom a véleményedet, bízom benne, hogy ízleni fog, bármennyire is nem nagy kedvenced a nyúlhús! :)
ÍZcsiklandozó 2023.03.16 17:30:21
@detti10: De örülök Detti! Köszönöm a kedves visszajelzést, kívánom, hogy ha módodban áll, sokszor készítsd majd még el! :-)
  Nemrégiben egy nagyon kedves ismerős pár meglepett vérnaranccsal. Nem is akármilyennel! Szicíliából hozott taroccoval. Bevallom, hallani már hallottam erről a gyümölcsről, de még sosem kóstoltam. No, itt volt az ideje, hogy utánajárjak, mit is rejt a gyönyörű, óriási, jellegzetesen rücskös…..
  Farsang idején fánkozni szoktunk. Én bizony szakítottam az olajban sült, szalagos fánk tradícióval, így egy ecklair fánk receptet hozok, méghozzá pezsgős krémmel és eperrel.  A csúcspontot a csokoládé és a tejszín adja. Az ekler fánk francia desszertkülönlegesség, eredeti neve: éclair, melybe…..
ÍZcsiklandozó Korhelyleves 2023.01.14 18:55:50
  Túl az új esztendő fontos első jeles napján, a Vízkereszten, itt a Farsang, vele együtt pedig a mulatozások, a gasztronómiai kihágások és a korhelykedések időszaka. Ilyenkor jókat eszünk, iszunk! Leginkább fánkot eszünk, pezsgőzünk, koktélozunk, de más ételeket is szívesen fogyasztunk. Én most…..
  Évek óta vágyom egy ilyen fantasztikus, tradicionális angol húsos pite elkészítésére. Most végre eljött az idő....Angol anyanyelvű kolléganőm már kínált ilyen pitével, de én még sosem készítettem. Tudtam, hogy hosszadalmas az elkészítése, de az íze és az állaga kárpótol minden belefeccölt…..
  Advent második hétvégéjén teljes gőzzel készülődünk. Tervezzük az apró meglepetéseket, az ételeket, a dekorációt, az együtt átélhető élményeket. Mivel közeleg a Mikulás ünnep is, mi más is kerülhetne ilyenkor az asztalra, mint egy finom, fahéjas-édesen illatozó keksz? Korábban már olvashattatok…..