Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Győry Domonkos

51 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sok éve láttam Bodor Ádám Kossuth-díjas író A részleg című novellájának adaptációját, Gothár Péter remek filmfeldolgozása egy sötét rezsim sajátos karrierjét tárta elénk. Weisz Gizellát előléptetik, részlegvezető lesz egy távoli helyen. Szinte azonnal utazik, egyre messzebb és egyre egyszerűbb…..
Idegensajtolva Jó a feneke 2023.06.26 07:47:48
A munkahelyemre járt korrepetálni, több mint harminc évvel ezelőtt. Ebben senki nem látott kivetnivalót. Csak munkatársnőm, a fiatal cigány asszonyka jegyezte meg, hogy „jó a feneke”. Ezt követően magam is szemügyre vettem, egy rövidnadrágba bújtatott hátsót láttam, ami kisportolt, magas…..
A pékségben a friss kenyér illatára, a meleg testűre, roppanó héjúra számítok, ehelyett megmagyarázhatatlan, fullasztó szag fogad.  A vitrinben minden nagyobb a kelleténél, a kislány a pult mögött feketében, fülében fejjel lefelé lógó kereszt. Mosoly nincs az arcán, kelletlenség se, talán közöny. Az…..
Benedek Szabolcs a Helikon kiadó közel háromszáz oldal terjedelmű, amúgy kompakt zsebkönyvében a dinoszauruszokkal indít (végül is valahol el kell kezdeni), majd gyorsan rákanyarodik a magyar uralkodók történetére, és úgy mutatja be őket és korukat, hogy nem történelmi könyvet ír, hanem soraiban az…..
Idegensajtolva Talán cserebogár 2020.07.22 03:04:07
  A régi parkban kopott, összekaristolt támlájú pad, melyen egy vékony, vöröshajú, szeplős lányt szerettem. Nem emlékszem a nevére, arra se, hogy mikor történt, csak azt tudom, sok-sok évvel ezelőtt, mert akkoriban minden másként volt, nem tudnám megmondani, hogy mi minden, manapság nagyon…..
Idegensajtolva Annuska kenyere 2020.05.20 22:02:40
Némi könyvtári tartozásért mégsem szerettem volna beperelni a barátomat. Persze nem igazi haver volt, csak gyermekkori, piros, átlátszó, műanyag vízipisztollyal egymásra lövöldözős, de azért ez is nyomott a latban. Legalább egy telefonhívást megérdemelt. Zolika mamája és az én anyám a játszótéren…..
Tizenéves voltam, vagy talán annyi se, az ágyból figyeltem, ahogy hátrafésült, ezüstös haján lecsurgott a fény, miközben selyem bokszeralsóban, atlétatrikóban, szőrösen és némán kanalazta a kefirjét. Az étkezőfülkében volt az ágyam és az asztalom, a szomszédos konyhával csupán ajtónyílás kötötte…..
Idegensajtolva A koloniál 2020.05.04 06:17:46
Ötvennégy négyzetméteres lakásban nőttem fel, volt benne egy nagyszoba, ez volt szüleim hálószobája és a vendégek fogadására szolgáló nappali, benne anyám büszkeségével, a koloniál szekrénysorral, aztán egy kisszoba, amelyet az ingatlanosok félszobának neveznek, ez volt a nővéremé, én pedig a konyha…..
Idegensajtolva Apám szemével 2020.04.24 09:48:27
Rettenetesen zavartak a csonkolt emberek, jelenlétükben úgy tettem, mintha nem látnám a kéz, a láb, esetleg az ujjak hiányát, de ha ilyen emberrel beszéltem, a tekintetem előbb-utóbb oda tévedt arra a bizonyos fogyatékosságra, a tapintatot legyőzte a kíváncsiság, és máris láttam, hogy a másik…..
Győry Domonkos 2020.04.25 21:29:46
@látjátok feleim szümtükkel: küldök ajándékba, írd meg a címed ide: info@gyorydomonkos.com
Már nem adatnám ki azt a két kötetet, de annyira nem rosszak. Talán.
Győry Domonkos 2020.04.25 13:46:03
- Ez meg mitől kerül tízezer forintba?- Orvosi köpenyből varrták.- Így már érthető. Olyan nincs, amit Semmelweis Ignác síremlékéhez érintettek?- Előjegyzésre, ötvenezer lesz.- Rendben, kérek négyet.- Négyet? Uram, látom, fontos önnek az egészsége. Érdekelné űrhajós szkafander két milláért, vagy…..
Hajlamos voltam azt hinni, hogy nem szeret, pedig csak arról szólt a mese, hogy nem én voltam az első a szívében. Gyermekként az ilyesmit nehéz megemésztened, betonként fekszi meg a gyomrod, téglaporként tapad reggeli, izzadt homlokodra. Tapadt, tapadt, dörzsöltem évekig, de nem jött le, pedig ott…..
Győry Domonkos 2020.04.19 19:42:23
@Kati Fejes: nagyén szépen köszönöm kedves visszajelzését. :-)
Király Farkas Sortűz című kisregénye mintha egy repeszgránát felrobbanását filmezné, lassított felvétellel. Először a hideg és kissé rozsdás vasat látjuk (a különféle nemzetiségű sorkatonák szemszögéből a romániai sorállomány 1989-es állapotát), az elején nem tűnik sokkal rosszabbnak, mint amit egy…..
Idegensajtolva A maci gyomrában 2020.03.01 16:44:06
Mézet vittem a medvének, vidáman lóbáltam a vödrömet. Ő is örült, már messziről integetett, feje búbján komikusan kunkorodott a szőr, az egyik füle murisan lekonyult, amitől egészen kajlának látszott, háromszáz kilója ellenére. Mesélte, mostanában egyfolytában ég a gyomra, talán attól a spanyol…..
A kerítésre támaszkodva nézett, arcán döbbenet és rosszallás elegyével, úgy helyezkedett, hogy a diófa árnyéka rávetüljön, ami a délutáni harminc fokban bölcs előrelátásról tanúskodott, kapkodta a virágillatú levegőt, görcsösen markolta a feszesre húzott drótfonatot. Vélhetően kimerítette a rövid…..
Idegensajtolva Anyácska jogi bomba 2020.02.15 12:05:56
Bronzszínűre festett haja lebegett a menetszélben, utoljára talán a Szigetközben érezte ezt, a néptelen utakon kerékpárját tekerve. Akkoriban az égen csak felhőket látott, később elvétve bombázó repülőket, és kinevette volna azt, aki olyasmit mond, hogy valaha is átszeli az óceánt. Hetven után ezt…..
Idegensajtolva Akit akarnak a fák 2019.11.18 14:18:37
Akkor éreztem azt, hogy igazán szeret, amikor felemelt, magasan a feje fölé, az ötágú csillár búrái közé. A világ tetején kacagtam, rúgkapáltam, közben kicsi térdemmel kiütöttem a fogát. Többé nem játszott velem. Emlékszem a bágyadt, sárga fényre, tizenéves voltam, vagy talán annyi se, az ágyból…..
- Annuskám, beszélgessünk az irodalomról – mondta a Hazafias Népfront megyei elnökasszonyának, miközben rongybabaszerű lazasággal behajtogatta magát a látogatóknak fenntartott székbe, és feldobta a lábát az asztalra. Volt mit csodálnia a lakkcipő bőrtalpán túl az elnöknőnek, Csikós Laci ugyanis…..
Amikor utoljára találkoztunk, a hajának egy része a fotelon maradt. Furcsa, különös barátság volt ez, őt kirúgták, és én mentem a helyébe. Pár évvel a nyugdíjazása előtt menesztették, lényegében azért, mert alkesz volt, és nem törődött semmivel. Ahogy előtte húsz-harminc éven át se, de ekkor…..
Idegensajtolva Győrből jöttek 2019.09.30 22:56:26
  Egy évvel a rendszerváltást követően nem volt könnyű állást találni, de a reggeli hányinger nagy úr, így néhány pofára esés után konok elszántsággal pályáztam meg az Intézet könyvtárosi munkakörét, dacára annak, hogy előttem tizenhét jelentkezőt, közöttük több szakmai kiválóságot is…..
Győry Domonkos 2019.10.01 19:38:31
@Veszéjben a lyogállamiság !: Három rendező bunyózott az udvarunkban a jogokért. Sajnos, amire észrevettem, a kutya megette őket. ;-)
Győry Domonkos 2019.10.02 04:00:08
  A nyomozást Szaszi néni, a ruhatáros vezette, olyan öntudatos komisszárként szegődve a bűnös nyomába, hogy láttára a „kékfényes” Szabó László is elégedetten tolta volna feljebb a szemüvegét. Mivel a gyanú árnyéka részben rám vetült, rettegésemben félelmetes vécékefét vizionáltam a markába,…..
Idegensajtolva A dózis 2019.09.01 01:16:51
Amikor először találkoztunk megijedtem tőle, nagyobb volt azoknál a szekrényeknél, amelyeket öreganyámnál láttam gyermekkoromban, valódi, tömörfából készült nehéz ajtajuk úgy záródott a ruhaneműkre, mint valami régimódi, méltóságteljes páncélszekrény, amikor a könyökvédős hivatalnokok áhítattól,…..
Idegensajtolva Retro 2019.08.24 23:10:02
Tenyeremben szorongattam a tizenöt forint ötven fillért, a pénzérmék apró, gyűrődésszerű ráncokat rajzoltak a markomba, ezek csak órákkal később, a hosszúra nyúlt fürdőzés során tűntek el, helyet adva a szétázott bőr fehérlő ráncainak. A kasszánál kiderült, hogy a nyalóka, helyesebben „A nyalóka”…..
Reisinger Attila a Veteránok címmel közreadott két kisregényét novellafüzérnek nevezi, valójában a kötet természetes egységet képez, attól függetlenül, hogy a második kisregénnyel, a Cser sógorral már korábban is találkozhattak az olvasók. A Hegyeshalomban élő, és a helyi, tájegységi oral history-t,…..
Idegensajtolva Apám kólát ivott 2019.08.08 19:17:54
Valamikor az ötvenes években, talán a forradalom után, talán előtte, apámat kiküldték Egyiptomba, mivel nem szuperáltak a gyár által szállított vagonok. Korábban már járt ott több, népes delegáció, és mivel azok eredménytelenül tértek haza, a vezetőség végső kétségbeesésében kiküldött egy…..
Némi önsajnálattal fűszerezve ítélkezel az ítélkezőkön, gyűlölve a gyűlölőket, kivéve, amikor három percre valamiféle spirituális vagy filozófiai hatásra toleráns leszel, persze elmúlik, a stabilitáshoz túlontúl vastagon jön az információ, mindezzel persze a stressz meghatározható szélességű…..