Regisztráció Blogot indítok
Adatok
juhaszmi

31 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Felsikolt a műanyag védőfólia ahogy letépem a vászonról. Míg a feszítőékeket benyomkodom a keretbe, már izgalom, nyugtalanság, feszültség és félelem jár át. Ezekből a félelem a legerősebb. Az izgalom, hogy az néz-e majd vissza rám a kifeszített vászonról amit már lelki szemeimmel látok, látni…..
 Ülök ebben a Petri-csészében aminek iskola a neve, és közben bízok benne, hogy nem kapom el a vírust. Áltatom magam, hogy ha hordom a maszkot, rendszeresen mosom-fertőtlenítem a kezem védve vagyok. Miközben fél napomat zárt térben töltöm huszonhat gyerkőccel, és a többi négyszázzal, ha kilépek az…..
Iskola a város szélén Buvljak 2020.07.17 18:59:10
A cím egy semmitmondó szó azoknak akik még nem jártak Szabadkán. A hangzása annyira idegen, hogy semmire sem asszociálhatunk róla. Mégis még a helyi magyarok többsége is ezt használja. Kosztolányi szülővárosa nemcsak a gyönyörű szecessziós stílusban épült Városházájáról, Zsinagógájáról nevezetes,…..
Iskola a város szélén Két év 2020.06.17 21:36:13
A Facebook emlékeztet. Emlékeztet emlékeinkre. Az algoritmus nem gondolkodik, érzelemmentesen tolja a képünkbe a megosztott fényképeket. Van amikor egy fényképnek az idő múlásával teljesen megváltozik a személyes mondanivalója, érzelmi töltete. Napra pontosan két évvel ezzelőtt volt a Budapesti…..
Iskola a város szélén Útközben 2020.02.16 06:34:31
Néhány héttel ezelőtt a papírjaim rendezgetése közben került a kezembe ez a több mint húszéves írásom. Ezt annak idején magamnak írtam.Minden ember életében vannak nagy fordulópontok. Amikor valami eltörik benne, esetleg összeforr, majd újra eltörik. Ami után már semmi se lesz olyan amilyen előtte…..
  Belefáradtam, hogy már jó ideje reggelente dolgozni indulok az iskolába, nem pedig tanítani. Teljesen felesleges készülni egy órára,mert az csak a legritkább esetben lehet azt megvalósítani. Amikor a végig gondolt, előkészített órát egy mozdulattal áthúzza egy adj uram, de rögtön statisztikai…..
Megtörtént a csoda! A csoda amiben kevesen hittek, de amiben nagyon sokan reménykedtek. A csoda ami visszaadta a hitet, hogy mégis létezik az emberi szolidaritás, ki lehet lépni a fásult közönyből, és össze lehet fogni egy jó ügyért. Talán nem volt ember, akit ne érintett meg a szőke fürtös angyali…..
"Hello, hello sziasztok!"Nézem értetlenül, magamon is meglepődve, miért áldozok ennyi időt arra, hogy megnézzem, hogyan készíti el Elek Zoltán az angol királynő kedvencét a teát, és a híres francia receptet a kanapét. Egyszerűen érthetetlen miért vagyok képes több mint tizennyolc percet rászánni,…..
Az utóbbi években nagyon ritkán jártam postán. Amióta megtapasztaltam, hogy egy csomó időt, és bosszankodást megspórolhatok, ha interneten keresztül fizetem be a számlákat nem volt okom felkeresni ezt a patinás, nagy múltra visszatekintő intézményt. Kézzel nagyon ritkán írok levelet mióta a…..
Még alig száradt meg a pecsét a bizonyítványokon, de már most látszik, hogy gyűlnek a viharfelhők amik beárnyékolják a tanévkezdést. Még egy bő hét, és a pedagógusok is megkezdik az irigyelt nyári szabadságukat. Az oktatáspolitika az évek óta bevált remek időzítésével a nyár elején csepegteti a…..
Hosszú utat járt végig eddig. Kanyargósat, meredek emelkedőkkel tarkítottat, sokszor tövises bokrokkal szegélyezettet. Néha beleragadt az út sarába, de mindig sikerült kirángatnia lábát a ragacsos ölelésből. Meg-megbotlott, el is esett, de sikerült talpra állnia, akkor is amikor azt gondolta nincs…..
Shepherd ügynök megborzongott, ahogy a friss hajnali szél befurakodott a a vállára térített takaró alá. Szorosabbra húzta magán a plédet. Bal kézzel görcsösen megmarkolta az álla alatt, a csupasz jobb karja kilógott a jó melegből, de nem fázott, mert a frissen főzött kávé átforrósította a piros…..
Lehet-e valami újat mondani a karácsonyról?  Az agyonkoptatott közhelyeken kívül van-e még eredeti gondolat? Újdonság már csak az egyéni történetek lehetnek, amik egy kicsiit mások, mint a sokszor hallott frázisok, szokások.Minden családnak megvan a maga szokásrendje, amit otthonról még…..
"...Taxi! ... Taxi! ... Na végre, csak hogy megállt. Gyere Lajos segíts lábra állni. Nagyon fáj a lábam.Csak segíts felállni utána tudok már járni. El kellene hoznod a cipőmet, mert így nem tudok menni. Tudod azt a fehér makkoscipőt. Jaj, istenem...Nagyon fáj. Képzeld csak kérlek szépen, amikor…..
Magánügy-e, hogy milyen iskolába jár a gyerek? Az első válaszom, természetesen igen. A szülőnek elvitathatatlan joga, hogy állami, egyházi, alapítványi vagy esetleg magániskolába íratja be gyermekét. Senki sem kérdőjelezheti meg döntése helyességét.A kérdés mégsem ennyire egyszerű. Vajon ugyanolyan…..
A tanévkezdés sohasem a legnyugodtabb időszak egy iskola életében. Rengeteg dolgot kell elintézni augusztus végén, hogy többé-kevésbé zökkenőmentesen induljon a szeptember. Idegborzoló időszak ez akkor is ha úgy általában jól mennek a dolgok. A dolgok azonban évről-évre nem hogy jobban, hanem egyre…..
Milyen nap is van ma? Ma mit is kell mondani? Lesz elég pedagógus a tanévkezdéshez, vagy nem? Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke ritkán szólal meg, de a megnyilatkozásai egyre NER-esebbek. Egymásnak ellentmondó nyilatkozataiból láthatjuk, hogy kezd beletanulni abba a szerepbe, amit elvár…..
- Maga is tüdőgyulladás miatt került be? Azért köhög? - Nem csak megfáztam egy kicsit. - Az rohadt klíma. Tiszta betegség az egész. A sógorom is a Lőrinc már kiszereltette az autójából a klímát. Bekerült a kórházba. Hatvanban. Ment a háziorvoshoz, az meg tovább küldte. Tiszta vörös volt a feje.…..
Az iskola jó esetben kétszer lesz igazán országos, sokakat érintő hír. Mindkét alkalom a nyárhoz kötődik. Június közepe - úristen itt a vakáció - mi legyen a gyerekkel a nyáron, a másik augusztus közepe, - úristen itt az iskola - kezdődik a verkli elölről. Hálás téma mindkettő, melynek farvizén sok…..
„A kórház vásárol hatalmas mennyiségben vécépapírt, de fel sem merül, hogy ezt közbeszerzési eljárásban tegye. Valahogyan kiválasztja a beszállítót, amelyik – a szabálytalan beszerzés miatt – minden bizonnyal jóval áron felül szállítja le az árut az intézménynek.” Domokos László…..
Csepp, csepp, csepp... Mr Shepherd nézte ahogy folyamatosan csepeg az infúzió a szűrőbe onnan a vékony csövön a branülbe, hogy szétáradjon a vénán keresztül az egész testében az ismeretlen folyadék. Nem érez semmi, mint ahogy pénteken se érzett semmilyen különöset amikor a háziorvos telefonon…..
Lassan kezdek "otthonosan mozogni" a pesti éjszakában. Már nem döbbenek meg magamon, hogy este tízkor kezdek készülődni, hogy elinduljak otthonról. Igaz előtte végigaludtam az esti film felét, de fitten léptem léptem ki a házból fél tizenegy felé. Van még egy órám a koncertig. Előtte még otthon…..
Iskola a város szélén Éva Sára 2018.03.28 18:14:09
Nézem ahogy a mécses lángja táncol az asztalon. Pislákolva, félénken, mint egy riadt őzgida minden kis fuvallatra összerezzen....Ma lennél harminc éves...Érzem, hogy itt vagy velem a szobában. Próbálnánk beszélgetni, de csak némán ülünk, és fogjuk egymás kezét. Látom ahogy könny gyűlik a szemedben,…..
Lomtalanítás egyszer van egy évben, mint karácsony.  Mire hazaértem a munkából már csak oldalazva lehetett közlekedni a lakásban. A feleségem, és a fiam két irányból támadták meg a lakást. Mindenütt szatyrok, dobozok, bútordarabok. A szekrényajtók tárva-nyitva, az erkélyen már moccanni sem lehet.…..
Mint már mondtam két oka van annak, hogy nem szeretek vásárolni. Az egyik volt a vásárlók, a másik ok az eladók.Nem akarok világrengető közhelyeket pufogtatni, hogy régen minden jobb volt, de az mellett valóban nem lehet elmenni, hogy valamikor eladónak lenni hivatás volt, ma már csak inkább szakma,…..