Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Emilclimbs

27 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Számtalan hír és vélemény olvasható az interneten arról, hogy az Everest alaptábor és a csúcs közötti szakaszán, valamint az alaptáborig vezető 130 kilométer hosszúságú túra útvonalán rengeteg szemét található, és ez kizárólag a külföldi mászóknak vagy túrázóknak „köszönhető”. Ezek a vélemények…..
Antarktiszról keveset tudunk, itthonról kevés figyelem irányul rá. Ez talán azért van így, mert ritkán lakott, kevesen utaznak oda és a többi földrészhez képest kevésnek tűnik a látnivaló. A legtöbben területének méretével sem vagyunk tisztában, ami annak is köszönhető, hogy az ismert térképeken,…..
  Az idei, 2021. évben a történelmi K2 (8611m) első téli sikeres csúcsmászása mellett számos haláleset történt ugyanezen a hegyen a téli expedíciók során. Sajnos nagyon ritkán fordul elő, hogy megmenekül az, aki 8000 méter fölött, a halálzónában bajba jut. Néhány ilyen megmenekülés történt csupán…..
8000 méter fölött – a halálzónában - igen ritkán történik eredményes mentés. Aki ebben a magasságban bajba kerül, legtöbbször csak magára számíthat. Az Everesten sokkal nyolcezer méter fölött még ritkább, hogy bárki segítséget nyújtson, mert egyszerűen nem lehetséges ilyen magasságban a legtöbb…..
OLYAN JÓ LETT VOLNA... Felhőtlen első gondolatként olyan jó lett volna leírni, hogy Ausztrália legmagasabb hegye, a Kosciuszko megmászásával első magyarként teljesítettem a Richard Bass-féle Seven Summits sorozatot, és ugyanígy első magyarként sikerült a Seven Summits sorozatok mindkét (Bass és…..
  6 HÓNAP ÉS 6 NAP AZ ÚJ VILÁGREKORD Ennyi időre volt szüksége Nirmal "Nims" Purja (36/37) nepáli hegymászónak mind a 14 nyolcezer méter fölötti hegy megmászásához. Mindegyik hegy első kísérletre sikerült a számára, amihez jócskán szüksége volt tervezésre és némi szerencsére is. SIKERÜLT MERT…..
A Reinhold Messner-féle 7 Summits sorozatban az egyetlen még számomra hátralévő kontinens csúcs, az észak-amerikai Denali vegyes érzésekkel a fejemben, egy éven át szinte minden héten foglakoztatott valamilyen szinten. A korábbi években kétszer is megálljt parancsolt a számomra a hegy, egyértelmű…..
A 7 Summits sorozat mindkét változata, a Bass-féle és Messner-féle rendszer is elismeri a Mount Vinson 4892 méter magas csúcsát az Antarktisz, tehát a Déli sarkvidék és az Antarktika legmagasabbjaként. 2019 januárjában érkezett el az idő számomra, hogy megméressem magam ezen a földrészen és ezen  a…..
 7 Summits sorozatban ezúttal Óceánia és Ausztrália földrészének legmagasabb pontja volt a cél. A hegy a megmászása vártnál nehezebb volt és a kalandok is nagyobbak lettek az előre láthatónál. Lássuk hogy is történt mindez. A HELYSZÍN: INDONÉZIA Ritkán szoktam részletesebben írnom a mászások…..
Ezt a bejegyzésemet annak szentelem, hogy a Denalin egy a saját kötélcsapatomtól eltérő csapatban megtörtént zuhanásról szóló videó körülményeit bemutassam. A mi csapatunk minden tagja jobb formában volt, így ez az eset nem történt volna meg velünk. Ám ezeknek ezen a srácoknak a másik kötélen így…..
Érdekes, embert próbáló kaland lett az idei Denali expedícióból is. Alaszka bizony különleges hely, ahol bármi megtörténhet, és az ellenkezője is. Ráadásul az ezekhez szükséges változások 10 perc alatt be is következhetnek. Szerencsére a legtöbbször e változások pozitívak. Az bizonyos, hogy a 7 fős…..
2018. május 16. napján Nepál felől felért a világ tetejére, és ezzel már önállóan tartja a legtöbb sikeres Everest-csúcsmászás világcsúcsát a 48 éves Kami Rita Sherpa. Természetesen ez azt is jelenti, hogy soha még ennyiszer nem járt ember korábban a világ legmagasabb pontján. Az eredeti terv az…..
Az Everest minden évben igen magas szinten motivált hegymászók százait vonzza magához. Ők mind tudják: az életük kockáztatása nélkül nem érhetnek föl a csúcsra, akár az északi, akár a déli útvonalat választják ehhez. A mászók motivációja mögött állhat közösségi cél, úgy, mint alapítványok…..
AZ ÖT LEGMAGASABB, AMIT MÉG SENKI SEM... Léteznek hegyek, amelyek csúcsát nem érintette még emberi láb. Az ember természeténél fogva mindig is érdeklődött a meg nem mászott hegyek iránt. Ez volt az, ami az Everest és a többi nyolcezres első megmászásához is vezetett, de ez igaz volt minden hegyre,…..
ELŐZMÉNYEKKét napja két hegymászó életéért izgul és a megmentésükért drukkol a világ hegymászást művelő és követő része. A Nanga Parbat megmászását télen tervező Tomasz Mickiewicz és Elisabeth Revol lengyen-francia expedíciós kettős komoly bajba került január 26-án, pénteken a sikeres…..
HARC A TÚLÉLÉSÉRT A NANGA PARBAT TÉLI EXPEDÍCIÓJÁN A szinte kilátástalan helyzetbe került a mai napon és a túlélésért küzd egy kétszemélyes expedíció a Pakisztánban fekvő nyolcezres hegyen, a Nanga Parbaton (8126 m). Tomek Mackiewicz legyel hegymászó és Elisabeth Revol francia hegymászónő a…..
Az Aconcagua, a Hét Földrész Hegycsúcsai Sorozat dél-amerikai csúcsának megmászása közben korábban már a hegy az alaptáborából egy bejegyzéssel jelentkeztem (Az alaptáborból jelentkezem bejegyzés). Az akklimatizáció befejezését követően megindultunk a hegy csúcsa felé. Ezúttal erről fogok mesélni,…..
Folytatom a 7 Hegycsúcs Expedíció Sorozatot (7 Summits Series), amely állomásai közül Afrika (Kilimandzsáró), Ázsia (Everest) és Európa (Elbrusz) sikeres megmászását követően célom Dél-Amerika legmagasabb pontjának, az Aconcagua 6961 méteren lévő csúcsának megmászása. AZ ALAPTÁBORBÓL…..
A halál az Eversten történet-sorozatom korábbi két részétől eltérően most férfiakról írok. Sorsuk nem felejthető, és rengeteg kérdés között egy biztosan nyitva marad velük kapcsolatban: ki járt fent legelőször az Everest csúcsán? AMIKOR MINDEN ELKEZDŐDÖTT Az Everest megmászásának története nem…..
A Halál az Everesten cikksorozatom II. részében ismét egy hegymászónőről mesélek. Elgondolkodásra most is lesz elég okunk. (Az I. részhez írott cikk itt érhető el: Halál az Everesten I. - Amikor a szerelem öl) PROFI A HEGYEN Shriya Shah-Klorfine kanadai hegymászónő 2012 márciusában érkezett…..
HALÁL AZ EVERESTEN Három történetet szeretnék elmesélni. Olyan történeteket, amelyek elgondolkodtatók, nyomot hagynak és nem engedik, hogy miután megismerjük őket, valaha is elfelejtsük szereplőik sorsát. Elsőként Fran és Szergej Arszentijev különleges, felejthetetlen, hazánkban csupán igen…..
  A MEGÉRKEZÉS Nagy izgalommal indultam Oroszországba, a 7 Summits Series következő állomására. Az Elbruszról sok mindent hallhattam, de a legfrissebb hírek valóban okot adtak az aggodalomra. Szeptember 1-jén hatalmas áradás és sárlavina pusztított a régióban, elsodort 3 hidat, és az Elbruszra…..
A hegy A Hét Földrész Hegycsúcsai Expedíciós Sorozaton következő állomás számomra az Elbrusz. E hegycsúcs Oroszországban található, a földrajzi Európa legmagasabb csúcsa a Messner által is használt felosztás szerint. A Kaukázus hegység fő hegyláncán a Nagy-Kaukázuson található, vulkanikus eredetű.…..
Az expedíció Nagy felkészülést követően vágtam neki az Észak-amerikai kontinens csúcshegyének, a Denalinak 2017 júniusnak végén. Az alaptáborba érkezést követően az első napokban a terveknek megfelelően alakult minden, bár baljós jelként értékeltük azt, hogy az 1-es táborig tartó útvonalon a…..
A helyszínről jelentkezem, pár napja már Alaszka levegőjét szívom, Anchorage után jelenleg Talkeetnában vagyok, amely neve a Kutyabajnok című filmben vált ismertté, legalább is a legtöbb magyar számára, nyilván csak annyi időre, amíg e nevet el nem felejtettük és csak a film főbb jelenetei maradtak…..