Regisztráció Blogot indítok
Adatok
keletita

0 bejegyzést írt és 33 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
                Az elmúlt napokat kvázikaranténban töltöttem ( kétszer lementem a kisboltba és tegnap vettem ezt a barbadosi cuccot, amiből a poszt megírása alatt elfogy féldeci ) és Királyhegyi Pállal szólva, most ment el teljesen a kedvem a koronavírustól.          Ami most jön, az egy…..
        Az alábbi szövegben nem lesznek matematikai formulák. Reményeim szerint majdnem mindenki el tudja olvasni, ez egy vulgárfilozófiai esszé.     1. Tér és Idő.     Képzeljünk magunk elé egy kört. Forgassuk el  az óramutató járásával ellentétes irányban valamilyen szöggel. Nevezzük a szöget…..
         Mint azt már többször leírtuk, a magát politikai gondolkodónak nevező G.Fodor Gábor azután nyergelt át a rasszista gyűlöletkeltés-business-re, hogy egyetlen releváns, mély, fontos sort nem írt le állítólagos tudományos munkássága idején.         Az egykori "tudós" ma migránsellenes…..
Amikor egy probléma megoldása egyszerűbb, ha elfelejtjük, amit tanultunk. Photo: Flickr Creative Commons Matematika óra, számtani sorozatok. Egy biciklista 100 km-re van otthonról. Az első nap teker 8 km-t, majd minden nap 6 km-rel többet, mint az előző napon. Hány nap alatt ér haza? Hány km-t…..
keletita 2016.07.09 00:19:31
@úgyiselfelejtem: "Valószínűleg a bevásárlásnál bonyolultabb dolgokra nem használod a matematikát."

Talán azért mégis. Például matematikusként abból élek.

Azt hiszem, nem pont ugyanarról beszélünk. Ha valaki számítás helyett hülyeségeket beszél, vagy az ösztöneire, esetleg a pénztárcájára hallgat, azt én egyáltalán nem hívom józan paraszti észnek. (A cikkben említett feladatban az első megoldás helyes lépésekkel, helyes választ adott, a legkevésbé sem volt hülyeség, csak nem használt ágyút a verébhez.)
keletita 2016.07.09 15:14:03
@$pi$: Luke SW nagyon szépen elmagyarázta, miért nem kell berosálnod.

De azért hadd válaszoljak én is. Termeszétesen nem a több ezer éves matemaikai kutatás értelmét vonom kétségbe. Már csak azért sem, mert magam is aktívan kutató matematikus vagyok. Ezért azt is tudom, hogy a matematikában a kutatás elsősorban nem képletek, hanem ötletek, gondolatok, módszerek kereséséről szól.

Talán szerencsétlenül fogalmaztam: a legkevésbé sem azt gondolom, hogy nem érdemes matematikával foglalkozni, hanem azt, hogy gondolkodásmódokat érdemes elsajátítani, nem képleteket. Ez érdekesebb is, hasznosabb is. És csak az fogja kitalálni a képleteket, aki tudja, hogy a képletek mögött gondolatok vannak, érti ezeket a gondolatokat, és hajlandó ily módon használni az eszét. Erre pedig nem biztos, hogy a fröccs ivás tanít meg a legjobban. Jó matem tanítás viszont igen.
keletita 2016.07.09 22:12:06
@$pi$: Egyre kevésbé értelek. Legkevésbé azt, hogy milyen alapon minősíted az embereket a véleményük szerint, és miért vagy ilyen biztos mindenben.

Azt sem, hogy Luke SW-nek írt válaszban miért minősíted először álokoskodásnak a "magol" kontra "megért" dillemmát, majd magyarázod el te magad is, hogy az a helyes, ha a diák érteni próbálja a dolgokat, és milyen sajnálatos, amikor nem ezt csinálják. Hol van itt akkor a valódi véleménykülönbség?

Azt végképp nem értem, hogy miért gáz különbséget tenni képlet és módszer között. Most nem hülyének akarom tettetni magam, de már az sem egyértelmű számomra, hogy amikor azt állítod, hogy egy képlet egy "ötlet, gondolat, módszer", akkor a képlet kihozására vagy alkalmazására gondolsz-e, vagy tényleg magára a képletre. Például abban, hogy "Sn=1/2n(2a+(n-1)d) " (a cikkből idéztem) én nem látok gondolatot. Ha azt is tudjuk, hogy itt melyik betű mit jelent, és mikor igaz ez a képlet, akkor ez már egy összefüggés, amelynek a tudása persze nagyon hasznos, de még ezt sem hívom gondolatnak vagy ötletnek. Ha eszembe jut használni, az már gondolat, és abban a tudás pártiaknak igaza van, hogy ha nem ismerem az összefüggést, akkor vajmi kevés esélyem van alkalmazni. Azért én az igazi gondolatnak a képlet előállítását tartom, és azt tartom szerencsésnek, ha valaki inkább annak ötletét sajátítja el, és nem magát az összefüggést, pláne nem a puszta képletet.
Balazs Zoltan rezignalt hangu irasban emlekezik meg arrol, hogy Partunk es Kormanyunk az "allamtudomany" cimu valamicsodaizebigyo tanitasat kizarolag a Nemzeti Kozszolgalati Cirkuszban engedelyezi.  Megneztem, es kiderult, hogy kulon Allamtudomanyi Intezetet buheraltak ossze a majomparadek, es…..
Örülünk, Vincent? Züfec 2015.03.18 22:50:30
Már az előadás első percében sajnáltam, hogy csak most látok tőlük valamit, pedig 4-5 éve itt vannak. A csapat kaposvári, zömük tavaly végzett az egyetemen. Színház a színházban- erről szól a darab, de felejtsünk el mindent, amit eddig gondoltunk erről. Ez a darab olyan friss,…..
Képviselő-jelöltségem idején csatlakoztam egy minimumprogramhoz, amiben azt vállaltam hogy tenni fogok Kispest önkormányzata átláthatóságáért. Az általam benyújtott átláthatósági rendelet-tervezet felkerült ugyan a most csütörtöki ülés napirendjére, de Jegyző Asszony…..
       Pár napja az Eduline írt arról, hogy a US News 500-as egyetemi rangsorában az ELTE a 448.-ik helyet szerezte meg (egyedüli magyar egyetemként). Az európai egyetemek között a 196.-ik helyen végzett.         Az ötszáz egyetemben van 38 brit, 42 német, 22 francia és 134…..
keletita 2015.03.11 08:56:46
@Boli – Ch.T. is, meg hát!:

Nem azonosak a játékszabályok. Aki egyetemen tanít, annak az óráit is meg kell tartania, diákokkal kell foglalkoznia, részt kell vennie adminisztratív feladatokban a kutatás mellett. Ezen "mellékkörülmények" mellett valóban azonosak a játékszabályok, vagyis ugyanazok az elvárások.
     A pribék csak pribék szeretne maradni, polgári gondolat mentén pribékző, pribékeskedő, pribékáló pribék, de most választania kell a lajospribékség és a viktorpribékség között.        Pénz az vagy a lajosmentén jön, vagy a viktormentén, pillanatnyilag ez a két…..
     Az van kedves hölgyeim és uraim, hogy a nácik tudnak valamit, amit mi nem. Persze én kicsit tudom azért, mert ráklikkeltem valamire, amire nem kellett volna. Jó, mi?      A helyzet az, hogy azok is tudják már, akik ugyan nácik egy kicsit, de mostanában azt mondják, hogy nem…..
     1.   Elhatároztam, hogy írok egy posztot azzal a címmel, hogy: " Az értelmiség esete a véges egyszerű csoportok klasszifikációjával".  Tetszik ez a cím. Elsőre nincs semmi értelme, de éppen ez benne a feladat.    2.    A véges csoportokra úgy gondoljon a…..
keletita 2015.02.10 09:14:12
@nerángass: A lényeget nagyszerűen megértetted, egy apróságot értettél csak félre: Itt csupa véges egyszerű csoportról van szó, a 18 nem 18 db végtelen egyszerű csoportot jelent, hanem véges egyszerű csoportok 18 db végtelen sorozatát.
Minden évben írok pár sort az európai tudományos pályázatokról (European Research Council Grants). Most hozták nyilvánosságra az ún. Starting Grant kategória győzteseinek listáját. Ez volt az a verseny, amiből a svájciak a nem túl okos népszavazásukkal kizárták magukat…..
Örülünk, Vincent? Közgazdászok 2014.11.29 22:19:59
       Ezt a posztot nem írtam volna meg, ha az imbecillis Matolcsy nem rúgja ki Kónya Istvánt, az MNB kutatási részlegének vezetőjét. Talán akkor sem írom meg, ha nem beszélnek arról, hogy Kónya utódja állítólag az a Csizmadia Norbert nevű geográfus lesz, aki a Magyar…..
         86 éves korában meghalt Alexander Grothendieck a huszadik század egyik legnagyobb matematikusa, az algebrai geometria újraértelmezője.         Az elmúlt negyedszázadban szinte illegalitásban élt, pár barátja tudta csak, hogy egészen pontosan hol lakik. A hetvenes…..
keletita 2014.11.17 09:00:17
@jotunder: Mi ez a halmazelmélet-megváltoztatás?
keletita 2014.11.19 18:08:55
@jotunder: Köszönöm. Megpróbálom majd rendesebben megnézni, 5 perc alatt sajnos nem lettem tőle okosabb.
A férfiasság szakértője G Fodor Gábor 2013-ban a nagyvonalúságról írt és most indokoltnak látta újra lehozni az akkori bejegyzését. Többek között ezt írja:  "Illusztráljunk. Az Alkotmánybíróság elkaszálta az ún. átmeneti rendelkezéseket, majd a sok vitát kiváltó…..
keletita 2014.11.09 00:37:18
@jotunder: Elolvastam az eredeti írást, na jó, az egészet képtelen voltam, de a relevánsnak tűnő részeket igen, és attól nem lettem okosabb. Argumentumokat, legalábbis a regisztrációt illetően nem találtam benne. Jogi illetve nem jogi jellegről sem találtam semmit sem az eredeti írásban, sem a posztban. Az persze fel sem merült bennem, hogy gfodornak igaza lenne, csak annyit jegyeztem meg, hogy nem követte el azt a bizonyos logikai hibát. A csúsztatást, a másik álláspontjának torzítását, én nem logikai hibának tekintem.
QUESTION: Can I go to Hungary? MS. HARF: Yes. QUESTION: I know we don’t talk about Hungary very often, but apparently, the U.S. has issued entry bans on several Hungarian Government officials. MS. HARF: We have. QUESTION: We reported this over the weekend. And it comes, I believe, just as…..
   Az amerikai-iráni Maryam Mirzakhani kapja holnap az egyik Fields érmet. Update-ek később.  (Bhargava, Hairer és Avila a másik három díjazott)..
keletita 2014.08.16 13:46:39
@jotunder: Ki az említett doktorandusz társad?
keletita 2014.08.16 19:33:56
@jotunder: Köszönöm, Zhang volt a tippem, de az élettörténetét nem ismertem. Ő tényleg nagyon berobbant, a tavalyi év talán legnagyobbat szóló matematikai erdeménye az övé. Nem is értem, hogy miért nem volt hír a nagyon nem mindennapi karriertörténete. Vagy csak én maradtam le róla?
A finn jégkorong-válogatott tud ennél sokkal szebben és összeszedettebben is játszani, állapította meg FTP nevű kedves olvasónk. Akiről azt kell tudni, hogy finn, de régóta Magyarországon él. Úgy gondoltuk, megkésve is érdekes lehet közreadni beszámolóját, amelyben egyebek…..
A finn rájátszás előtti beharangozónkban már említettük, hogy a szezon még számtalan meglepetést tartogathat. Azt azonban kevesen gondolták, hogy rögtön a negyeddöntők első mérkőzésén mindegyik csapat elveszíti a pályaelőnyét. Úgy tűnt, folytatódik az idei hagyomány: az…..