Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fehér Szemöldök

0 bejegyzést írt és 39 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem tudom, ki hogy van vele, de érzésem szerint az ázsiai filmek népszerűsége az utóbbi időben jelentősen visszaesett. Ennek oka viszont egyáltalán nem a minőség romlása, hanem egyrészt sokkal inkább az újdonság varázsának eltűnése, hiszen amíg néhány évvel ezelőtt még…..
A harcművészet semmit sem ér, ha csak a dojóban működik. Lehet egy életen át gyúrni a mágikus képességekre, keringetni magunkban a mindenség energiáját abban a hiszemben, hogy az majd éles küzdelemben is megvéd. Tízezerszer is megtapasztalhatjuk edzésen, hogy lágy érintésekkel…..
Fehér Szemöldök 2012.03.12 09:51:41
Abszolút egyetértek a cikk szerzőjével, a keleti harcművészetek a militarista hagyományból erednek, a korai időkben egyetlen céljuk volt csupán: a hatékonyság. A misztikus réteg későbbi és elkerülhetetlen adaléka volt a harcművészetek fejlődésében (kb. 17-18. század), amikor is a harcművészetek praktikus oldala már nem sok szerepet játszott a modern fegyverek megjelenése miatt. Így egy másik oldala domborodott ki ennek a tradíciónak, amit addig nem sokan méltattak.

A fenti videót látva eszembe jutott egy személyes tapasztalat is, amikor egy parkban láttam apró öreg kínai bácsik Taiji lökőkéz gyakorlatokkal dobálták ide-oda tanítványokat. Gondoltam lelkes harcművészet gyakorlóként kipróbálom, hogy működik ez. Mikor összeérintettük kezünket az öreg bácsi rögtön elkezdte mondani, hogy túl merev és feszült vagyok, lazítsam el magam, majd hogy jelezze hogy ki is itt a tanár valójában, elkezdett állítgatni a könyököm, s alkarom pozícióján. Persze amint ellazítottam magam ő minden erejével (s minden lágyság nélkül) ellökött, majdnem dobtam is jó pár bukfencet hátrafelé. A körben állók lelkes tapssal fogadták a mutatványt, nekem meg főtt a fejem ,hogy hogy lehettem ennyire amatőr. Ám amikor legközelebb hasonló szituációban (technikák alkalmazása) teljes erővel rúgtam fejre, s elrepült az öreg szemüvege, akkor meg én voltam a gonosz és barbár külföldi. A dolog még napokig forrt bennem utána, de éltre szóló és hasznos tapasztalat volt.

A harcművészetekben meg lehet és meg is kell kérdőjelezni mindent, mert ez is csak egy olyan hagyomány amit az emberiség hagyott hátra, és mint tudjuk az emberek igen is tévednek. Az, meg hogy valaki egy egész életét egy tanításra alapozza, minden kétség nélkül, mondhatni ostobaság, hiszen pont az élet tapasztalat - legyen az keserű vagy mézédes - az, ami többé tesz minket és bölcsességet szül. Ebben nincs semmi misztikus.
A legújabb, színes-szagos, gyönyörű(?) hongkongi-kínai koprodukcióban készült wuxia csodáról, azaz a The Sorcerer and the White Snake-ről tulajdonképpen nem is érdemes kritikát írni, hiszen elég csak belinkelni hozzá az A Chinese Fairy Tale-ról írottakat és az abban olvasottak…..
Az első fél órában van valahol egy jelenet, amiben Chow Yun-Fat és Andy Lau tárgyal, miközben Alex Fong a háttérben buzgón figyeli őket. Melyik ázsiafilm rajongó ne kapná fel a fejét egy ilyen szereposztás láttán? Mindez azonban nem egy hongkongi thrillerben látható, hanem a…..
Geekblog Tron: Örökség 2010.12.13 20:00:00
Amikor 1997-ben a Deep Blue néven anyakönyvezett, szilíciumalapú létforma elpicsázta Kaszparovot, talán a legoptimistább szkeptikusok is nyeltek egyet sunyiba. Pedig Sztaniszlav Stanisław Lem és Artur C. Clarke, meg még számos további jövőlátó már mikor megregélte, hogy az…..
Geekblog The Expendables 2010.10.14 08:40:00
Stallone Expendables-e a legjobb amerikai akciófilm a nyolcvanas évek végének, a kilencvenes évek elejének reneszánsza óta. Az Expendables elrendez, elsimít és meggyógyít dolgokat. Ennyire jó.Nem volt túlzás a film reklámkampányának arra a bizonyos igényre való rájátszása,…..
Geekblog Paths of Hate - előzetes 2010.11.23 15:25:00
Damian Nenow és a lengyel Platige Image animációs stúdió közös filmje a négy éve készülő Paths of Hate. Úgy néz ki, a héten végre valóban bemutatják, és az alább megtekinthető rövid, repülőgépes párbajt megidéző részlet rendkívül ígéretes. PATHS OF HATE long…..
Fehér Szemöldök 2010.11.28 08:50:10
Peter Chan (Warlords, Comrades - Almost A Love Story) rendezi ezt a nagyköltségvetésű harcművészeti filmet, amelyet már a forgatás során kismillió helyre sikerült eladni. A főszerepeket Donnie Yen, Takeshi Kaneshiro és a legendás Jimmy Wang Yu alakítják, utóbbinak 17 éve ez az…..
Rohamléptekkel közeledik a 6. Képregényfesztivál és most szombaton, május 22-én a hagyománynak megfelelően a Gödörben támad, ezúttal is komoly meglepetésekkel szolgálva: a hazai képregényes életet már eleve alaposan felbolygatta az addig utópisztikus elképzelésnek tűnő…..
Fehér Szemöldök 2010.05.23 18:42:46
Számítógépes játékokból hagyományosan pocsék filmek készülnek, és a Perzsia hercege roppant hagyománytisztelő mozi: pont olyan pocsék, mint elődei. Nem olyan meglepő ez. Sokaknak már Jake Gyllenhaal leszerződtetése is intő jel volt (valljuk be, színészi képességeitől…..
Geekblog Katalin Varga 2010.02.23 12:55:00
Nagy kár, sőt, bűn, hogy a Szemle legjobb filmje nem került versenybe (a forgalmazó munkatársa szerint nem kaptak magyarázatot arra, miért csak információs vetítésen futhatott Peter Strickland alkotása), mert a Katalin Varga a legjobb magyar film a Taxidermia óta. Bosszúfilm, és ezt…..
Fehér Szemöldök 2010.02.27 12:54:24
Geekblog The Karate Kid - előzetes 2010.02.24 10:37:00
Ha túltesszük magunkat azon, mekkora orbitális pofátlanság egy kungfuzó gyerekről szóló filmnek Karate Kölyök címet adni (csak, hogy az eredetire hasonlítson), akkor nem is néz ki annyira rosszul ez a (második) előzetes. Hiába járatta már le magát néhányszor Jackie Chan…..
Geekblog Kungfu kedd #2 2009.10.27 08:30:00
Ha Santito és Olorin péntekenként saját cikksorozattal jelentkezhet kedvenc témájában (elárulom, a képregényekről van szó), akkor én miért nem? Főleg azért érdekes ez a felvetés, mivel én vagyok a főszerkesztő. Szóval úgy döntöttem, megengedek magamnak egy külön bejáratú…..
Fehér Szemöldök 2009.11.01 13:42:13
Geekblog GeexKomix 15. 2009.10.23 10:24:00
Kívül borús, szürke, esős idő, belül zombik, hősök, mutánsok, szörnyek, robotok, világvége, Star Wars és Antikrisztus. Tudom, hogy hálásak vagytok, fáradjatok csak be… Absolution #2 Történet: Christos Gage Rajz: Roberto Viacava Kiadó: Avatar Press Nehéz a…..
Geekblog The Expendables-előzetes 2009.10.14 05:06:00
Már vagy négyszer végignéztem, de az a széles, szarrágó vigyor nem tud lekopni az arcomról... ..
Fehér Szemöldök 2009.10.17 12:06:39
Geekblog Inception - előzetes 2009.08.24 22:39:00
Christopher Nolan jövő nyáron bemutatandó sci-fi-jének első előzetese. ..
Fehér Szemöldök 2009.08.31 19:39:54
Geekblog Legion - előzetes 2009.08.14 15:13:00
Ördög és pokol, micsoda impozáns kis nyálcsorgatásra ingerlő trailer! Angyalok és démonok, poszt-apokaliptika és Dennis Quaid. A Legion sztorija pisztáciahéjban: a bibliai végitélet utáni világban néhány ember egy kamionos pihenőben reked valahol a dél-nyugaton, és…..
Fehér Szemöldök 2009.08.31 18:41:41
Christopher Walken - The Continental @ Yahoo! Video Figyeljünk a finom nyelvi megoldásokra...
Fehér Szemöldök 2009.04.23 16:30:01
Az előző rész itt, íme a folytatás. Na ez már az irodalomról szól, istókuccse! A modern wuxia xiashuo gyökerei egyrészt a Tang-dinasztia un. chuanqi (prózai epikus) regényeiből - ezekben már megtalálhatóak a késő-wuxiára jellemző motívumok (bosszú, természetfeletti…..
Fehér Szemöldök 2009.04.14 18:34:18
Geekblog A kard mestere 2009.04.14 08:00:00
(Előtanulmányként: Wuxia irodalomtörténet, 1. és 2. rész + Wuxia-filmművészeti áttrappolás. Plusz Chang Cheh is bejátszik.)A Swordsman (nálunk a Kard mestere, beszthalivúdtól, dévédén) egy csodálatos katyvasz, egy gyönyörű torzszülött, köszönhetően a négy rendezőnek…..
Az alábbi verset kaptam az egyik legjobb barátomtól idén. Karácsonykor a barátokkal összegyűlünk, és verssel, rajzzal, és egy max. 500 Ft-os ajándékkal örvendeztetjük meg egymást.Íme.B to BIdén is eljött,itt van a mocskos karácsony,sikerült megint kihúznom az egyik legjobb…..
Fehér Szemöldök 2009.02.25 15:05:50
Bár ebben a sorozatunkban próbálunk old school verekedéseket bemutatni, ám a jelen helyen tárgyalt egy olyan gyöngyszeme a modern hongkongi filmgyártásnak, hogy nem volt szívünk a nagyérdeműtől megtagadni. A pozőr, ám kiváló kungfutudással rendelkező szépfiú Donnie Yen csap…..