Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vergolenlo

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma a fővárosi közgyűlés megszavazta azt az előterjesztést, hogy megépüljön a mobilgát a Római-parton.   A mobilgátnak számtalan hátránya lesz:   Végleg szétcseszi azt a páratlan szépségű, eleddig épségben megmaradt természeti részét a budapesti Duna szakasznak, ami imádnak a fővárosi…..
Tisztelt Főpolgármester és Polgármester Urak! A római-parti mobilgát tervei kapcsán március 6-án tartott lakossági fórumon Önöknek sikerült ismét megalázniuk a III. kerület lakóit, a független szakembereket és civileket, ezzel gúnyt űztek a demokráciából, miközben a képviseleti demokráciára…..
vergolenlo 2017.03.09 14:25:39
@Jobb és közép: 1997 körül volt a ház bővítése. 2002-ig lehetett üzleti biztosítóval itt árvízre is biztosítást kötni. A 2002-es árvíz után már nem. Akkor jött a Wesselényi.

Fura lehet a helyzet, mert anno azokban a házakban egyáltalán nem voltak olcsók a lakások. Az utolsó pár ki volt molinózva és azon nm ár is volt, onnan tudom. Nem tudom a telket a befektető (enged meg, hogy én így nevezzem) mennyiért szerezte meg.
De én a kockázatvállalást, ha úgy tetszik spekulációt nem tartom elítélendőnek. Azt igen, és ez itt is keveredik, hogy ha valakinek erősen lejt a pálya. Pl. ma ha az 5. kerületben nagyon erős politikai kapcsolatok nélkül veszel egy házat akkor semmihez nem fogsz építési engedélyt kapni. De ha olyan vesz, akinek van ilyen akkor bármire fog. Pl. műemlék épület lebontására is a Dorottya utcában.

Ezt tartom az igazi problémának, és ezt a zavaros állapotok fenntartása táplálja.

Nekem az a véleményem, hogy azért nem épült még lent meg a gát, mert azon megy a sundám-bundám, hogy miként lehetne az előbb említett állami területeket átjátszani gombokért (hiszen gát nélkül pont annyit ér) egy saját lábán álló ifjú párnak, vagy egy fényes tekintetű jó barátnak. (a Market úgyis itt van a kerületben) Addig míg ezt le nem papírozzák nem lesz gát, ha igen akkor nagyon gyorsan.

Csakhogy közben áll egy földkupac, amit a legtöbben gátnak hisznek. Némileg joggal, hiszen szükség esetén éppen addig engedik ki a folyót. Csakhogy az alatt van egy 80 cm átmérőjű víznyomócső, ami ha egyszer éppen egy árvízidején durran el akkor nem csak a mi földszintünkön lesz víz, hanem a Csillagvárban is. Nem akarok senkit riogatni, de a magas vízállás a talajban is fokozottan jelen van, ami rosszul érintheti az említett vezetéket. Nagyon hamis biztonságérzetük van azoknak, akik éppen a védett oldalon vannak.
Annyiban felülvizsgálom a korábbi állításom, hogy mikor lesz itt gát. Akkor is meg fog épülni, ha egyszer az eldurrant cső miatt víz alá kerül Csillaghegy, az nagy móka lesz. Az aktuális kormány majd bűnbaknak megteszi azokat, akik évtizedek óta akadályozták a gát megépítését.

Bár érdekelt vagyok a dologban, így megértem, hogy nem tekintitek objektívnek a véleményem, de ez a valódi probléma itt.

Érdekes, hogy velem egész elfogadható stílusban tudtok levelezni, egyébként meg minősíthetetlen stílusban. Ne már :-)
vergolenlo 2017.03.08 11:03:21
@Kis ember: Ismeretlenül is hadd vegyem nünükét a védelmembe. Azért merem mind ezt, mert valahol azt írta, hogy anno csatlakoztak a Wesselényi M. alaphoz. Ez pedig csak úgy volt lehetséges, hogy ha lakóházuk van, mert üdülők vagy bármi más ingatlan tulajdonosnak nem volt lehetősége. Lehet, hogy spekuláns, de az biztos, hogy lakóházzal :-)
Aki nem tudná a 2002-es első nagy árvíz után a Medgyessy kabinet kezdeményezésre állt fel. (nevet a tárgyilagosság kedvéért írtam, nem indulatokat akarok kiváltani) Arról szólt, hogy ott ahol emberek jogszerűen élnek (építési eng., lakóház , nem üdülő stb.) és az üzleti biztosítók nem kötnek biztosítást árvízre (vagy belvízre mert ilyen is van) ott kvázi az Alappal lehetett szerződni. Havonta fizetünk, de ha elázunk (azóta sajnos 3-4 évente) akkor kapunk némi kártérítést. A kifizetés maximálva volt, tehát nem kell csillagászati összegekre gondolni. Most az Orbán kabinet szüntette meg. A meglévő szerződések fennmaradnak, továbbélnek, de újat nem kötnek.
vergolenlo 2017.03.09 13:59:08
@Jobb és közép: Tényleg tévedsz abban a tekintetben, hogy itt csak üdülők lennének.

Szerintem az új építésű lakások leendő vásárlóit tájékoztatják a jelenlegi helyzetről, de valami stikli biztos lehet, mert a vasúthoz közeli házak aljában olyan mintha csónakház lenne. Szerintem ez az engedélyezés miatti kiskapu miatt lehet.

De hadd vessek fel egy újabb aspektust. Érdemes lenne megnézni, hogy a vitatott területen, ami ugye a földkupac és a tervezett part menti gát nyomvonala közé esik, milyen tulajdonú ingatlanok vannak, tehát kik járnának jól a partcmenti gáttal.
Biztosan tudom, hogy a legnagyobb egybefüggő területek közvetlen vagy közvetetten, de állami tulajdonban vannak. Az egykori Sportlétesítmények Zrt. , azt hiszem most BMSK Zrt. 100%-ban állami, így a legtöbb csónakház, teniszpálya stb. A lepusztult szálloda a Keve utca végén pl. az ifjabb Mészöly Kálmán használatában, de állami tulajdon stb. Nem kevés egyébként a helyi önkormányzati tulajdonú terület is.
Szóval ha a gát lenn épül meg akkor ezek a területek erősen felértékelődnek. Ez elvileg a köz számára hasznos, hiszen ha nem kézen-közön megy el akkor az értékesítés nagy haszonnal járhat. (persze az MNV Zrt. jelenlegi gyakorlatát elnézve Szívek Norbert úr alatt, erre kevés az esély) Meggyőződésem, hogy több 10 milliárdos nagyságrendről van szó, tehát a gát bekerülést simán meghaladja.
Ha fenn épül meg a gát akkor ez a költségvetési bevétel nincs.

Persze ettől még lehet mondani, hogy de vannak magántulajdonú területek is, melyek ezzel szintén jól járnának. Igen.