Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nápolytól_délre

36 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Özönvízszerű esőzés csapott le több közkedvelt olasz üdülőhelyre is. A kiemelt turistacélpontnak számító Szicíliában és Kalábriában autókat sodort magával és otthonokat tett lakhatatlanná a vihar.(fotó: Italy News) Péntek reggel hatalmas vihar csapott le a Szicíliát az olasz szárazföldtől…..
Olaszország több településen évek óta rendelet tiltja közterületen a meztelen felsőtestet és a fürdőruha viselést.  Idén az egyik legfelkapottabb üdülőközpont, Sorrento is csatlakozott a kezdeményezéshez. A Nápolytól délre fekvő kisvárosban 500 eurót is fizethet az, aki nem megfelelően van…..
Az épület az 1300-as évekből származik, és UNESCO világörökségi védettséget élvez. Eredetileg templomnak épült, ma viszont a kávézás szentélye. És két évszázada ugyanaz a család működteti.(fotó: Nápolytól délre) Rodosz szigete viszonylag jelentős szerepet játszott Európa történetében. Itt állt a…..
Anyagilag mindenképp. Olcsó a szállás, a repjegy, a kocsibérlés. Persze nem árt időben foglalni. De van mit csinálni a nyári strandturizmusra berendezkedett szigeten az előszezonban? Mint kiderült, nagyon is! A rodoszi repterén május elején már koranyári meleg fogad. A bőröndöt szerencsére hamar…..
Új, korábban az Egyesült Királyságban és Nigériában azonosított COVID-variánst találtak a héten Nápolyban is. Ez a vírusváltozat csak körülbelül 130 ismert esettel rendelkezik, a legnagyobb probléma pedig az, hogy nem tudjuk, valójában mekkora kockázatot is jelent? (fotó: SorrentoVibes) Egy…..
Újra kitört az Etna, a kontinens legaktívabb vulkánja. A tűzokádó hegy azonban nem csak rombolni, de alkotni is képes. Jó példa erre az idilli Alcantara-szurdok, ahol lélegzetelállító bazaltformációk és virágzó citrusfák tövében kanyarog a lehető legkékebb hegyi patak.(fotó: Nápolytól délre,…..
A szükség nagy úr. Ráadásul rendszeres vendég volt Dél-Olaszországban az idők során. Enni pedig kell, még a szűkebb esztendőkben is. Ha mást nem, azt, ami az árokparton megterem. Az útszéli gazról ráadásul sokszor kiderül, hogy nem csak ehető, de egész finom! (fotó: Nápolytól délre) A…..
A vírushelyzet kezdeti kezeléséből talán nem, de összefogásból újra meg újra ötösre vizsgáznak az olaszok. Ezúttal délen, Nápolyban indult útjára egy szívmelengető kezdeményezés. (fotó: nhpr.org) Nápolyban évszázados hagyománya van a szegénységnek, mint ahogy évszázados hagyománya van az egymás…..
Az észak-olasz főiskolákról és egyetemekről, illetve a bezáró munkahelyekről hazatérők tömege komoly kihívás elé állíthatja a déli egészségügyi rendszert. Az eddig csak mérsékelten érintett régiókban robbanni látszik a koronavírus-bomba, ami komoly indulatokat kavar minden oldalon.  (fotó: La…..
Január végén jegyezték be a szicíliai Caltagirone városában a tervezett új légitársaságot, az Aorelinee Siciliane SpA-t. A cégvezetők elképzelései szerint az első járatok az idén elindulhatnak, egyelőre azonban ne vegyünk mérget arra, hogy nyáron már az új szolgáltatóval repülhetünk a szigetre.…..
Talán a forróság miatt van. Talán a gazdag történelmi múlt miatt. Vagy csak ilyenek a dél-olaszok. Mindenesetre itt minden felfokozottabb, közvetlenebb, igazabb. A gyümölcs mézédes, a kávé keserű, az öröm harsány, a bánat szívbemarkoló. És nincs ez másként a vallásos érzülettel sem. A déliek…..
Idén már a harmadik éttermet éri támadás Nápoly belvárosában, az akciók hátterében pedig feltehetőleg a helyi maffia, a Camorra áll. A bűnszervezet tagjai így próbálják meg rávenni a helyi pizzériák tulajdonosait, hogy fizessenek védelmi pénzt - legalábbis a hatóságok alapos gyanúja…..
A gép leszáll, és az ember rögtön rádöbben, hogy komoly időeltolódás van Róma és Budapest között. Hogy mennyi? Cirka három hónap! Rómában ugyanis ez idő tájt tavasz van. Kellemes, langymeleg tavasz. Ettől pedig csak még szürreálisabbak az ablakokban virító karácsonyfák sziluettjei.Auguri, azaz békés…..
Az ember még kába egy kicsit. Hiszen nemrég jött ki a tengerből. Félórája pedig csak a hasát sütteti. Aztán feltápászkodik, majd benyúl a fürdőlepedő alá. És akkor hirtelen ráeszmél, hogy a felesége retikülje nincsen sehol. Egyszerűen felszívódott! És vele együtt a készpénz, a bankkártya, a…..
Huszonnégy órás misztériumjáték, több kilométer hosszú csuklyás-fáklyás menet és táncoló ördögök, akik megpörgetik az óvatlan járókelőket is. Történik mindez Szicíliában – húsvét és a nagyhét, vagy ha úgy tetszik: "nagyon nagy hét" folyamán. Az ünnepkör tehát messze nem csak Firenzében kiemelten…..
A napokban ült össze az új olasz parlament, élén a legújabb politikai erővel, az Öt Csillag Mozgalommal. Ami Szicíliában és egész dél-Olaszországban, pestiesen szólva, hülyére nyerte magát. Olyan hagyományos maffia-fellegvárakban győztek, mint Corleone, Alcamo vagy Marsala. Apropó Marsala. 160 éve…..
Legalábbis ezt pedzegeti Carmelo Ferlito, szicíliai vulkanológus. Ő pedig csak tudja. Hiszen az Etna tőszomszédságában él és dolgozik. Catania városában a tűzhányó a mindennapok része. Vagy úgy is fogalmazhatnánk: a város együtt lélegzik a heggyel. A hegy ugyanis valóban lélegzik. Méghozzá nem is…..
A nápolyi sajtó egy augusztus 3-i ügy vizsgálatának eredményétől hangos. Az érintett napon 8 hívás is érkezett a 118-as vészhívószámra, mindössze pár perc leforgása alatt. Az operátorok azonban nem vették komolyan a segélykéréseket. A peronon összeeső utas harminc percig küzdött az életéért,…..
Nyáron hangulatos halászfalu és népszerű üdülőhely. Decemberben viszont valódi mesevárossá változik. A színpompás utcákon és tereken barangolva nehéz elhinni, hogy nem egy karácsonyi mesefilm díszletei között járunk, hanem egy létező tengerparti kisváros sikátoraiban. (fotó: Amalfi Notizie)   A…..
Azt már tudjuk, hogy Glória és Karesz nem találkozhat a jógatanfolyamon. Sem Alex és Pál doktor a műtőben. Hanem csakis a jól ismert szemüvegmárka szaküzleteiben. De vajon hol találkozhat a kis Jézus, Szűz Mária és Maradona?... Hol máshol, mint Nápolyban! Hol máshol, mint az ünnepi asztalon!(fotó:…..
Szicíliára lassan ki lehet tenni a „megtelt” táblát, amint arról az Index is részletesen beszámolt a minap. Január óta több mint százezer bevándorló érkezett meg Olaszországba, a nyolcvanas évektől kezdve pedig fokozatosan beszivárogtak az afrikai bűnszervezetek is. Mint mondjuk a Vikingek, vagy a…..
A baktérium neve Xylella fastidiosa és eredetileg Közép-Amerikában őshonos. Fő jellemzői, hogy meglepően agresszív, sokszor végzetes kimenetelű, és jelenleg nincs ismert ellenszere. Szerencsére az emberre nem veszélyes, az olajfákra és más haszonnövényekre azonban annál inkább. Kellő óvintézkedés…..
Carlo Kisvarday, azaz dr. Kisvárday Károly, zárai születésű patikus és Pio atya bizalmasa. Azé a Pio atyáé, akihez szülőhazájában ma is többen fohászkodnak, mint Szűz Máriához. De vajon milyen szál fűzte a magyar származású gyógyszerészt az olasz szentemberhez? És ki volt ez a Kisvárday,…..
Van egy mifelénk kevéssé ismert szicíliai édesség. Meg egy mifelénk kevéssé ismert dél-szicíliai város. Most pedig a kevéssé ismert utóbbiban elkészítették a valaha volt legnagyobbat a kevéssé ismert előbbiből. És hogy akkor számunkra mindez miért is érdekes? Hát, mert a cassata egy habos,…..
Az érsek magasra emel két üvegcsét, melyekben bordós, zselés anyag látható. A tömeg pedig lélegzetvisszafojtva figyel. Aztán kántálni kezdi a jól ismert varázsigét. És akkor megtörténik a csoda. Vagy nem történik meg. Ez viszont nagyon nem mindegy! Ugyanis négymillió ember sorsa a tét...(fotó:…..