Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nápolytól_délre

26 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Talán a forróság miatt van. Talán a gazdag történelmi múlt miatt. Vagy csak ilyenek a dél-olaszok. Mindenesetre itt minden felfokozottabb, közvetlenebb, igazabb. A gyümölcs mézédes, a kávé keserű, az öröm harsány, a bánat szívbemarkoló. És nincs ez másként a vallásos érzülettel sem. A déliek…..
Idén már a harmadik éttermet éri támadás Nápoly belvárosában, az akciók hátterében pedig feltehetőleg a helyi maffia, a Camorra áll. A bűnszervezet tagjai így próbálják meg rávenni a helyi pizzériák tulajdonosait, hogy fizessenek védelmi pénzt - legalábbis a hatóságok alapos gyanúja…..
A gép leszáll, és az ember rögtön rádöbben, hogy komoly időeltolódás van Róma és Budapest között. Hogy mennyi? Cirka három hónap! Rómában ugyanis ez idő tájt tavasz van. Kellemes, langymeleg tavasz. Ettől pedig csak még szürreálisabbak az ablakokban virító karácsonyfák sziluettjei.Auguri, azaz békés…..
Az ember még kába egy kicsit. Hiszen nemrég jött ki a tengerből. Félórája pedig csak a hasát sütteti. Aztán feltápászkodik, majd benyúl a fürdőlepedő alá. És akkor hirtelen ráeszmél, hogy a felesége retikülje nincsen sehol. Egyszerűen felszívódott! És vele együtt a készpénz, a bankkártya, a…..
Huszonnégy órás misztériumjáték, több kilométer hosszú csuklyás-fáklyás menet és táncoló ördögök, akik megpörgetik az óvatlan járókelőket is. Történik mindez Szicíliában – húsvét és a nagyhét, vagy ha úgy tetszik: "nagyon nagy hét" folyamán. Az ünnepkör tehát messze nem csak Firenzében kiemelten…..
A napokban ült össze az új olasz parlament, élén a legújabb politikai erővel, az Öt Csillag Mozgalommal. Ami Szicíliában és egész dél-Olaszországban, pestiesen szólva, hülyére nyerte magát. Olyan hagyományos maffia-fellegvárakban győztek, mint Corleone, Alcamo vagy Marsala. Apropó Marsala. 160 éve…..
Legalábbis ezt pedzegeti Carmelo Ferlito, szicíliai vulkanológus. Ő pedig csak tudja. Hiszen az Etna tőszomszédságában él és dolgozik. Catania városában a tűzhányó a mindennapok része. Vagy úgy is fogalmazhatnánk: a város együtt lélegzik a heggyel. A hegy ugyanis valóban lélegzik. Méghozzá nem is…..
A nápolyi sajtó egy augusztus 3-i ügy vizsgálatának eredményétől hangos. Az érintett napon 8 hívás is érkezett a 118-as vészhívószámra, mindössze pár perc leforgása alatt. Az operátorok azonban nem vették komolyan a segélykéréseket. A peronon összeeső utas harminc percig küzdött az életéért,…..
Nyáron hangulatos halászfalu és népszerű üdülőhely. Decemberben viszont valódi mesevárossá változik. A színpompás utcákon és tereken barangolva nehéz elhinni, hogy nem egy karácsonyi mesefilm díszletei között járunk, hanem egy létező tengerparti kisváros sikátoraiban. (fotó: Amalfi Notizie)   A…..
Azt már tudjuk, hogy Glória és Karesz nem találkozhat a jógatanfolyamon. Sem Alex és Pál doktor a műtőben. Hanem csakis a jól ismert szemüvegmárka szaküzleteiben. De vajon hol találkozhat a kis Jézus, Szűz Mária és Maradona?... Hol máshol, mint Nápolyban! Hol máshol, mint az ünnepi asztalon!(fotó:…..
Szicíliára lassan ki lehet tenni a „megtelt” táblát, amint arról az Index is részletesen beszámolt a minap. Január óta több mint százezer bevándorló érkezett meg Olaszországba, a nyolcvanas évektől kezdve pedig fokozatosan beszivárogtak az afrikai bűnszervezetek is. Mint mondjuk a Vikingek, vagy a…..
A baktérium neve Xylella fastidiosa és eredetileg Közép-Amerikában őshonos. Fő jellemzői, hogy meglepően agresszív, sokszor végzetes kimenetelű, és jelenleg nincs ismert ellenszere. Szerencsére az emberre nem veszélyes, az olajfákra és más haszonnövényekre azonban annál inkább. Kellő óvintézkedés…..
Carlo Kisvarday, azaz dr. Kisvárday Károly, zárai születésű patikus és Pio atya bizalmasa. Azé a Pio atyáé, akihez szülőhazájában ma is többen fohászkodnak, mint Szűz Máriához. De vajon milyen szál fűzte a magyar származású gyógyszerészt az olasz szentemberhez? És ki volt ez a Kisvárday,…..
Van egy mifelénk kevéssé ismert szicíliai édesség. Meg egy mifelénk kevéssé ismert dél-szicíliai város. Most pedig a kevéssé ismert utóbbiban elkészítették a valaha volt legnagyobbat a kevéssé ismert előbbiből. És hogy akkor számunkra mindez miért is érdekes? Hát, mert a cassata egy habos,…..
Az érsek magasra emel két üvegcsét, melyekben bordós, zselés anyag látható. A tömeg pedig lélegzetvisszafojtva figyel. Aztán kántálni kezdi a jól ismert varázsigét. És akkor megtörténik a csoda. Vagy nem történik meg. Ez viszont nagyon nem mindegy! Ugyanis négymillió ember sorsa a tét...(fotó:…..
Filmbeillő körülmények között fogtak el a hétvégén egy ismert maffiavezért. A „milánói kokainkirályként” is ismert Rocco Morabito 23 éve élte a körözött bűnözők nehéz életét. Méghozzá nem is akárhogyan. Hanem egy fényűző dél-amerikai luxusvillában... (fotó: index.hu)   Az ismert maffiavezért…..
Egyetlen hét leforgása alatt nyolc embert lőttek agyon Nápolyban és környékén nyár elején, nemrég pedig egy „darabolós” kettős gyilkosság borzolta ugyanitt a kedélyeket. A nyomozás még folyik, a hatóságok azonban egyértelműen azt valószínűsítik, hogy rivális bandák közti háborúskodás áll az…..
Ne háborúzz, szeretkezz! De nem csak úgy akárhol. Hanem közterületen. Lehetőleg valamelyik közkedvelt turistalátványosság közvetlen közelében. Lehetőleg úgy, hogy még le is filmezzenek... Új divathullám látszik végigsöpörni Itálián. Az elmúlt időkben nem múlik el hét anélkül, hogy ne borzolná a…..
Tudják, mikor menjenek Rómába? Majd ha piros hó esik!… Azaz pünkösdkor. Ilyenkor ugyanis tényleg esik. Ha nem is pont hó, de valami nagyon piros. A Földközi-tenger vidékén sokfelé találunk ókori romokat. Ezek nagytöbbsége, a megnevezésükkel összhangban, tényleg eléggé romos, míg mások viszonylag…..
A Küklopsz-szigeteket első hallásra valahol a Maligán-fok és a Járda-szigetek környékén kezdeném el keresni. Azaz a legendák, a viccek, a képzelet világában. Pedig léteznek. És nem is csúnyák. Keletkezésük történetét pedig maga Homérosz énekelte meg…A küklopszok a görög mondavilágból, nem utolsó…..
Nápolytól délre Májusi mikulás 2017.04.28 17:21:58
Hallottak már a nyári Mikulásról? És a májusiról?... Pedig ez nem vicc, és nem is áprilisi tréfa. (Se nem májusi.) Hanem hivatalos Mikulás-ünnep. A tavasz kellős közepén... A napokban, egész pontosan május 9-én tartják Szent Miklós püspök ünnepét a dél-olaszországi Bariban. Ami rendben is lenne, ha…..
A robbanóanyagokkal megrakott kocsit a főtéren állítják le. Pont a dóm előtt. Aztán mindenki elfoglalja a helyét. És vár. A templomban a szentmise lassan véget ér. Félreverik a harangokat, a nép kifelé tódul. Ez a megbeszélt pillanat. Belobban a kanóc, és a kocsit vörös lángnyelvek borítják el……..
Nyolc hamvas fiatal lány. Szőkék és barnák vegyesen. Ketten strandlabdát dobálnak kissé ügyetlenül. Egy harmadik valami délszaki növényt ölelget csábosan. Mindez történhetne a fantáziámban is. Vagy egy kissé megfakult poszteren a vécém falán. De nem. Ez egy római mozaik. És Kr. u. 325-ból…..
A Via Roma és Via Vittorio Emanuele mellett van a szicíliai Palermo városának egy olyan főutcája is, amely Luigi Tukory nevét viseli. A furcsa hangzású személynév hallatán az ember eltűnődik: vajon ki lehetett ez a Signore Tukory? Talán tudós? Felfedező? Vadakat terelő juhász? Valójában egyik sem.…..
nápolytól_délre 2017.03.15 09:55:02
@D2: Igen, én is így gondolom. Garibaldi kifejezetten sokra értékelte a magyar tisztjeit. Türr István például a tábornok abszolúte bizalmi embere és szoros jó barátja volt.
Valami oknál fogva vonzódunk a tengerből kiálló kőhidakhoz, különös sziklaképződményekhez. Ezek néha gyönyörűek, néha meglepőek, néha ijesztőek, de mindig nagyon izgalmasak. Pont ezért érintett meg oly sokunkat, hogy a máltai Azúr Ablak ledőlt. Szomorú, amikor egy különleges természeti képződmény…..