Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mihály Tibor

5 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mihály Tibor 2019.11.01 17:39:06
Kismonográfia a Vateráról. Tisztelt Olvasók és Érdeklődők ! Blogom első vitatott és sokak által foglalkoztatott témára az online aukciós oldalakra fókuszál, és azon belül is a legismertebre  a Vaterát. Sokan vannak akik már legalább egy alkalommal vásárolt vagy eladott ezen az oldalon,de még…..
Mihály Tibor 2017.07.27 06:10:08
Mihály Tibor 2017.07.27 06:10:04
Ez az első bejegyzés, amit automatikusan hoztunk létre. Vázlatban van, így csak a blogod tagjai láthatják. Próbáld meg átszerkeszteni, ha sikerült akár törölheted is és kezdődhet a blogolás.Kérdéseket és észrevételeidet a support@blog.hu címre tudod elküldeni. Jó blogolást!A blog.hu csapata..
Mihály Tibor 2017.01.26 16:00:21
Kismonográfia a Vateráról.

Tisztelt Olvasók és Érdeklődők !

Blogom első vitatott és sokak által foglalkoztatott témára az online aukciós oldalakra fókuszál, és azon belül is a legismertebre a Vaterát.
Sokan vannak akik már legalább egy alkalommal vásárolt vagy eladott ezen az oldalon,de még annál is többen vannak akik már egyáltalán halottak róla.
A pozitív dolgokról is lehetne beszélni hiszen például a numizmatikai kategóriákban stabil és megbízható adás-vételek bonyolódnak ,de vannak a régiségen belül a festmény kategória, amiről már ezt messze nem lehet elmondani.Sok vásárló van aki sokféle képen vélekedik,de egy biztos,ez így nagyon nincs a helyén.Igen,aki még eddig nem jött rá a hamisítás és annak a piacra történő mérhetetlen kárairól lesz szó.
Kezdjük talán a Vatera vezetőségével, tulajdonosával,csapatával,tudatosan fogalmaztam így,hiszen álcázott érintetlen online emberekről beszélek,akiknek felelősségük van a következmények kialakulásában.De ne feledjük,hogy a törvényi kiskapuk kihasználásával ez nem is nagyon egyszerű,viszont meg tudnák tenni ,hogy belső szabályozással ezeket a visszaéléseket és bűncselekményeket megakadályozzák.
De most tegyünk nagyobb hangsúlyt az eladókra akik a legtöbb esetben tudatosan árulják a hamis képeiket legyen az festmény vagy esetleg rajz,de volt már példa arra is,hogy az eredeti fametszetek,rézkarcok,litográfiák illetve szitanyomatok fénymásolatát adták el eredeti műként.Tehát ne higgyük el,hogy egy bonyolult eljárással készült részkarcot nem hamisítank,de igen,így.Vagy esetleg egy nem igazán ismert művész eredeti művének az átszignálásával ,egy nem feltétlenül jobb, hanem egy magasabb áron eladható művésznek a nevével.Kis kitérő után viszont nézzük mi van a festményekkel és rajzokkal,ez a kör már egy kicsit gubancosabb,de megpróbálom a fő vonalakat felvázolni.
Tehát a festmények(méltánytalanul most nevezzük így) hamisításainak a fogásai amire,ha lehet figyelni kell.A hamisításnak több formája lehet amire nem csak az online oldalakon de a piacokon vagy esetleg privát vásárlásoknál is figyelni kell.Minden esetre a művészet ,és a művészek tanulmányozása nélkül, tehát a kellő tapasztalat hiányában vásárolni több mint felelőtlenség.
1,a A hamisítás lehet átszignált,tehát egy meglevő(akár még jól és szépen megfestett),de ismeretlen művész eredeti festménye,ami esetleg nem lett szignálva,vagy a szignót (ha lehet)eltávolítják,és már az új és népszerű művész aláírásával látják el.
Ez az eljárás népszerű mert nem igényel nagyobb tudást és befektetést.
1,b A megfejtés tapasztalt szemnek nem okoz gondot,illetve a szignó általában nem tökéletes vagy a régi szignó eltávolítása után nyomok maradtak.Soha ne vásároljunk csak a szignó alapján !
2, a Másolás.(művész és festési irányzatának a másolása.) Ebben az esetben egy jó kezű amatőr vagy egy képzet művész lett felbérelve a hamis kép elkészítésére.(ez az eljárás több figyelmet igényel és a megbízó számára pedig magasabb anyagi befektetést igényel,ami általában nem mindig kifizetődő.(kedvelt művészek a hamisítok körében:Scheiber Hugó, Mednyánszky László,Aba Novák Vilmos,Gulácsy Lajos,Egry József...stb.
2.b A megfejtés egyszerű mivel a többek között , éppen a felsorolt művészek egyedinek mondható tehetségük és festési stílusuk miatt nehéz hamisítani,így már némi tudás birtokában könnyen kiszúrhatóak a hamisítványok.Persze hozzá kell tenni,hogy szerencsére a hazai hamisítók lényegesen amatőr és felületes munkát végeznek.(és még is visszafogottan vélekedtem !)
3, Másolás. (Egy a művész által készített eredeti kép lemásolása,vagy teljes egészében vagy részletek összemásolásával.)Több esetben van az hogy a hamisító egy eredeti képet teljesen vagy több képről készült részletet másol át a saját újonnan készült képére.Ez a megoldás a tapasztalattal nélküli vásárlókkat célozza és téveszti meg.(a festési stílus miatt kedvelt művészek munkáinak a másolása:Korniss Dezső,Gyarmathy Tihamér, Bálint Endre,Mattis Teutsch János,Kassák Lajos..stb.
3. b Ha kellő tapasztalattal nem rendelkezünk akkor kellő tájékozódással ez könnyen kiszűrhető,sőt még egy kis kutatási élménnyel is gazdagodunk és remélhetőleg sikerélménnyel is mivel nem csaptak be minket és a pénzünk is megmarad.(sok esetben az okoz sikerélményt,ha nem veszünk semmit,)
4.a. Felcímkézés. Ebben az esetben a hamis kép hátoldalát címkékkel látják el.Ezek sok esetbe mai fénymásolatok,viszont itt vizsgálni kell a hátteret.A legnépszerűbb a Képcsarnok vállalat címkéje,ami semmi esetben sem igazolja az eredetiséget,és ez igaz a többi címkére is.Sok esetben eleve a hamisító tudatlansága miatt olyan általa hamisított művész vagy művészek képének hátuljára ragaszt címkét aki több okból kifolyólag sem állhatott a vállalattal kapcsolatban.A többi címke pl. Ernst szalon,Műcsarnok, vagy egyéb kiállítási vagy árverezési címkéket csak akkor lehet figyelembe venni,ha alaposabban utána tudunk nézni az eredetének,de az eredetiséget is se a címke alapján végezzük .Köszönöm ! M.Tibor Folyt.köv..
Mihály Tibor 2017.02.02 23:05:30
Kismonográfia a Vateráról. II.

Újra itt a folytatás, és éppen egy aktuális gyöngyszemmel, amit éppen a mai nap nyert meg valaki szerencsétlen ,már persze,ha ki is fizeti az online piactér ,talán eddig legdrágább hamisítványa utáni csillagászati 531.000- ft-ot !!!! igen ! ötszázharmincegyezer magyar forintot !! A hamisított művész ez esetben Moholy Nagy László volt. No akkor nézzük a tényeket.Avatatlan szemnek elsőre megtévesztő lehet a festmény megjelenése,első látásra is meglehetősen régi,vászonra készült,van is hasonló színnel és stílusban festett műve a festőnek.Hát a szignó?... hát azt meg kinézem a google-ból -/gondolja ezt a tapasztalatlan vásárló./
De csak nézzük sorjában.A kép első látásra is túl jól komponált,tehát próbálta a hamisító a legjobb és legmegnyerőbb kvalitást kihozni.Azt már lehet tudni,hogy a hamisító és az eladó/persze,ha a két személy nem azonos/soha nem láttak eredeti képet a művésztől, mivel az alapvető dolgokat sem vették figyelembe.Az alapvető dolog pedig a túl öregnek ható hátoldal,még akkor is ,hogy az 1920-s évekről beszélünk.Moholy Nagy László kiegyensúlyozottan figyelt a részletekre és az összhangra,ami szinte minden művén tükröződik .A kép felülete is megtévesztőnek hat,mivel az idő múlását próbálta a hamisító hangsúlyozni a repedezett felülettel.De az olajfestmény felülete nem így reped az öregedés során ,a kép vízesbázisú festékkel és láthatóan ragasztószalag kitakarással készült.A több apró hiba mellett a legordítóbb viszont,hogy az eladó másik terméke hátoldalára is ugyan azzal a tollal írtak mint az említett kép hátoldalára,így mint az eredetiséget is igazolva.
antik.vatera.hu/festmeny_kep_foto/festmeny/tajkep/moholy_nagy_laszlo_konstruktiv_konstrukcio_igazi_kulonlegesseg_2435860046.html
Nem akarok senkinek sem tippet adni,de a kép hamisítása ebben az esetben úgy tört,hogy volt egy régi festmény aminek a festet előoldalát esetleg eltávolították és így szerintük megvolt a kellően öreg felület és ráadásul vászon.Így erre már kis kézügyességgel,némi színek iránti tudással és másolással el lehet készíteni a hamis festményt. A vásárló pedig azt hihette,hogy megnyeri a főnyereményt(legalábbis amíg nem jut el a kép egy szakértőig) mivel pár kattintással ezt találja:
index.hu/kultur/2016/11/15/rekordarat_fizettek_moholy-nagy_laszlo_egy_kepeert/
Hmmm..ez még is CSAK !!! 531.ezer forint !!...még sem 6.087.500 dollár !!!! AKUTYAMINDENIT!!!! Nem bizony,de az a 531.000- forint hiányozni fog a családi kasszából.A tanúság,hogy vigyázzunk,ha be akarunk fektetni festménybe,mert bizz ,ez sem arany ami fénylik....Folyt. köv...
  Érdekes kísérletet végeztem a Vaterán, amely jelenleg a legnagyobb látogatottságnak örvendő magyar internetes aukciós oldal. Ennek megfelelően itt található a leggazdagabb választéka a neves és kevésbé neves magyar művészeink hamisítványainak is. Persze nem minden kép…..
Mihály Tibor 2017.01.24 21:39:35
Tisztelt RumNapló,Tisztelt Rum Attila !
Lehet,hogy már a megkésett idő miatt okafogyott lesz a hozzászólásom a témához,de mivel részben érintetnek érzem magam mint vásárló,így teszek egy próbálkozást a hozzászóláshoz.
Először is hadd jegyezzem meg,hogy nagy szerencse,hogy a hazai hamisítók nem professzionálisak,így anyagvizsgálat nélkül egy egyszerű szemrevételezés alapján lehet dönteni,de természetesen kell ehhez a megfelelő tapasztalattal rendelkezni.
25 éves képzőművészeti tapasztalattal rendelkezek és 20 éve kezdtem a gyűjteményem alapjait lerakni azzal,hogy az első években régi kiállítási katalógusokat,dokumentumokat,fotókat,kéziratokat gyűjtöttem,Így a már ezres nagyságrendű ritka és hiánypótló adatokkal kellő képen lehetett egy-egy képet beazonosítani.Gyűjteményem törzsanyagát szakmámból és a cégem során elvégzett műemlék házak és lakások felújításán keresztül jutottam,becsülettel és alázattal.Az évek során sok rejtett és ismeretlen gyűjteményt vagy néha egy-egy festményre vagy rajzra találtam legtöbb esetben csak véletlenszerűen.A tudásomat nem kihasználva a tulajdonosokat nem használtam ki,sőt a legtöbb esetben segítettem az alkotások kilétét és a valódi értékük megállapítására,ami sok esetben segített a tulajdonosok anyagi helyzetén javítani.De volt példa mikor írói és művészettörténész hagyatékot az örökösök a konténer sorsára szántak,amit nekünk kellet elvégezni,de persze minden megmenekült.De volt példa,hogy egy nagyszerű czóbel festményt csak úgy lezseren nekem adták, mondván "úgy is sötét,nem illik a lakásba" (szó nélkül és örömmel vittem).
Ezeket csak azért írtam mert kapcsolódik a témához.
Tehát a Vatera! Tapasztalati háttérrel könnyű és egyben tanulságos és szórakoztató,de néha dühítő és bosszantó.
A Vatera és eleve az internetes aukciók kezdetétől foglalkozok a témával és így nagy tapasztalatom van.Én egyszerűen kezdtem,mikor láttam egy új eladónál egy ismert vagy beazonosítható eredeti művet,úgy már eleve biztos licittel(legtöbb esetben a kép valós értékének a töredékéért)vettem meg és azonnal személyes átvételt kértem.Így megismertem az eladót,a kép vagy műtárgy eredetét és természetesen a még fellelhető további alkotásokat és gyűjteményeket.Így jutottam el több Pécsi,Szegedi,Kaposvári..stb gyűjteményhez ,örököshöz és volt eset,hogy közvetlen a művész unokái értékesítek ilyen
módon.A bizalmat és a kapcsolatot megtartva így ez már közvetlen vásárlás lett számomra.De nem csak a művek,hanem a keletkezésük az út amit bejárt és a rengeteg történet,ez ami lenyűgöz.
De megint elkanyarodtam a témától.Tehát a Vatera:
A hamisítás és az eladók(tiszteségtelen)szempontját nézve.
A lényeg,hogy tisztában vannak azzal,hogy a termék hamis,de játsszák a tudatlant ami eladásnál néha jól jön mert aki nem tapasztalt az azt hiszi,hogy nem tudja,hogy mit ad el az eladó.(viszont ez tévedés mert ez az eredetiséget nem támassza alá,sőt!)
A hamisítás lehet(festmények és grafikák):
-Másolat
-Átszignózás (hasonló vagy akár stílusban teljesen eltérő kép átszignózása)
-Az ismeretlen nem szignált kép szignálása a kívánt művész nevével.
-Hasonló stílusban festés (ez a ritkább,mivel több kritériumnak kell megfelelni.)
-Élő tanult vagy jó képességű művész felbérelése hamis képek elkészítésére. Stb...
Az eladók:
-Több felhasználó néven futnak,így saját termékét tudja favorizálni és az árát kellő képen felverni (persze erre kell legalább egy ismeretlen nem hozzáértő vagy egy balek,hogy belemenjen a licitharcba)Több alkalommal látni hogy a nyakán maradt a termék mert nem értékelte saját magát vagy túlzottan örült és elismerően dicsérte önmagát.
Sok olyan tényező van ahol ugyan az az eladó fut több néven pl.: a fotó háttere ,szőnyeg,parketta stb..
Viszont eredeti kép esetében is meg van,hogy az eladó saját képére licitál más néven.Ebben az esetben be kell határolni,hogy mennyit szánunk a képre vagy esetleg azonnal kiszállunk.És még sorolhatnám a meglepőbbnél meglepőbb eseteket és tapasztalatokat.De ennek ellenére nekem jó tapasztalataim vannak,persze tapasztalat nélkül ez nem lenne ilyen egyszerű.Rengeteg(sok száz) felhasználót és köztük a fent említett eladókat is beleértve tudom ,hogy mit művelnek.Magam is jeleztem a Vatera csapatának bizonyítékokkal alátámasztva és szerencsére sokat sikerült kitiltani percek alatt.A művészeti,képzőművészeti részen ahol akár százezer forintos nagyságban cserélnek gazdát a művak talán 15-20 stabil és megbízható eladó van.A Vatera csapatának jeleztem,hogy fel kellene állítanuk egy kisebb (2-3)fő, akár külsős hozzáértő vagy szakértő csapatot, hogy úgymond előszűrjék az alkotásokat.A válaszuk az ötletre részben pozitív volt,viszont kétségük támadt,hogy így felelősséget kellene vállalniuk.(hát igen valakinek szükséges,még mindig jobb mint a károkozás és a piac nagymértékű rontása.)A Darabanth online árverezési oldal már személyesebb és nyitottabb volt,hiszen gondok ott is vannak,de a bizonytalanságot ott úgy is kezelik.De sajnos még van min változtatni ezen a piacon.Köszönöm a figyelmét!
Mihály Tibor 2017.01.25 13:43:54
Tisztelt Attila !
Köszönöm a visszajelzést és a meghívást.Feltétlen fontosnak tartom,hogy személyesen tudjunk beszélni és hogy a hazai művészetünk hiányosságait kisebbre szűkítsük.Több eseményen volt már egymáshoz szerencsénk,de én csak csendes szemlélődő és a végletekig a háttérben maradó szerepet töltök be.Sokan vannak ezen a vegyes és kicsit fura,de mégis csodás,összefoglaltan művészeti életben akik inkább szeretik előtérbe helyezni magukat és így felhívni magukra a figyelmet.Külső szemlélőként figyelem ahogy az érintettek miként könyökölik ki egymást,több esetben a saját tudatlanságukat előtérbe helyezve.Legutóbb az itthon "legrangosabbnak"mondott művészeti újságnak kellett írnom,hogy távol állnak az igazságtól,de a mai napig még válaszra sem voltak képesek.Tudom,hogy mi történik a háttérben,de az objektív tájékoztatást már ideje lenne előtérbe helyezni.Az Ön munkásságát és a hozzáértését mindenféleképpen csak elismeréssel tudom méltatni.Ismételten köszönöm a meghívást és ahogy az időm engedi keresni fogom az időpont egyeztetése érdekében,de kérem Ön is keressen,hiszen az információcsere és a kapcsolattartás az egyik legfontosabb.Addig küldök egy apró érdekességet a gyűjteményem legújabb darabjából.Üdvözlettel:Mihály Tibor
Mikola András Párizsi Vázlatfüzete /részlet/ 1905-1906 bővebben e-mailben.(fotók)