Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pszichologusnagycsaladja

20 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Idén először nagyon készültünk a srácokkal Apák napjára, ajándékot is fabrikáltunk titokban. A gyerekek nagyon élvezték a készülődést és a titkolózást, a mintás papírok kiválasztását, az alkotást. Marci persze a maga négyéves módján tart titkot, megbeszéltem vele, hogy Apának erről nem mondunk…..
Az évszakváltás mindig varázslatos időszak a gyerekek számára. Különösen igaz ez a tavaszra és az őszre, amikor igazán látványos változások történnek körülöttünk. Nem véletlen, hogy rengeteg, szebbnél szebb gyerekvers született az ősszel kapcsoltban. Mind közül nekünk ezek a kedvenceink. Kovács…..
Mikor kezdjen a gyerek megtanulni olvasni? Sok szülőt foglalkoztat ez a kérdés, de a válasz rengeteg mindentől függ...
Minek lettem tanár? Fogadó óra 2017.08.23 08:07:54
Kedd van, negyedik óra. Emlékeztetem magam. Begyűröm a kis cetlit a zsebembe, felkapom a cuccom és kisietek. Már becsengettek. Eszembe jut, hogy na erre az órára már nem tudtam átnézni a vázlatom. A lépcsőn felfele gyorsan belepillantok a mappámban. Ötödik osztály. Már be is ugrik az előzetes tudás,…..
A nyári szünetnek ezen a pontján sok szülő idegrendszere már telítődött a strand-állatkert-játszótér zajos, forró, zsúfolt világával. Ilyenkor nagyon jól esik beiktatni egy csendes, nyugis programot, egy kellemesen hűvös helyen. Nálunk erre az esetre örök kedvenc: a gyerekkönyvtár!..
Hát na... Nem vagyunk egy művészeti beállítottságú család, ez az igazság. Úgyhogy innentől inkább csak az olvasson tovább, aki szintén nehezen szánja rá magát az alkotósdira, és egyszerű, de nagyszerű ötletet keres. Meg az, aki szeretne röhögni egy jót a bénázásomon... :)..
Ezt a csodás ötletet a Left Brain Craft Brain blogon találtam, és azonnal tudtam, hogy ennek óriási sikere lesz nálunk! Imádom a tanulásnak minden olyan formáját, ami nem tankönyv fölé görnyedős magolás. Kisebb gyerekeknél pedig annál hatásosabb a tanulás, minél több érzékszervet sikerül bevonni. És…..
Autóverseny tekintetében nagyjából kétféle ember létezik: aki teljes eksztázisba esik, amikor felbőgnek a motorok, meg aki nem. Én az előbbibe tartozom. Életemben egyszer voltam kint Forma1 nagydíjon. Akkoriban nem nagyon követtük a versenyt, egy kedves barátunk jóvoltából kaptuk a jegyeket, de így…..
Hamarosan itt a nyári szünet, én pedig nekiálltam összeszedni, hogy milyen tenni-illetve átgondolnivalóim vannak még addig. Az idei nyár egy kicsit más lesz nálunk, mint az eddigiek. Az elmúlt jó néhány évben vagy terhes voltam nyáron, vagy kisbaba volt a háznál, vagy totyogó, vagy ezek mindenféle…..
A hétvégén újra Nagy Soprtágválasztó! Nálunk ez az egyik legjobban várt rendezvény minden évben (kétszer). Akinek három év feletti gyereke van, és még nem járt kint, idén semmiképp ne hagyja ki!..
Teljesen analfabéta vagyok növényekből. Nagyjából három félét tudok megkülönböztetni: fa, bokor és virág. Azért is jó, ha az embernek gyerekei vannak, mert velük együtt tanulgatva a saját hiányosságainkat is ki lehet pótolgatni :) Ősszel már foglalkoztunk kicsit a falevelekkel, gyűjtöttük őket, és…..
Ahogy korábban írtam, elindultunk a Forma1-futamok nyomán a világ körül. Az elmúlt hetekben Ausztráliával ismerkedtünk.   Mivel ez az ország már tavaly is terítéken volt, a kenguru/déli félteke/nyáron van karácsony témát akkor eléggé körbejártuk. Arra gondoltam, hogy azoknál az országoknál, ahol…..
Mert mi a furfangos fittyfenéért indulnál el kutya nélkül? Részemről minden olyan mozgásforma, ami nem jár együtt ebállatok elfárasztásával, az elpocsékolt kalória, de a túrázás az aztán tényleg kifejezetten kutyás tevékenység. No de ennek is megvan a maga módja és illemtana... Nyilván, vannak…..
Három fiúval várható volt, hogy előbb-utóbb lesz valaki, aki rácsavarodik az autóversenyzősdire. Persze így is történt, Balu két éves kora óta imádja a Forma1-et. Sosem felejtem el, beszélni még alig tudott pár szót, de azt már simán el tudta üvölteni, hogy "Szasztika Fettel" jobb hátsó defekttel a…..
Március 22. a Víz Világnapja. Sok helyen lehet olvasni, hogy a következő évtizedek egyik legnagyobb problémája a tiszta víz hiánya lesz, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a felnövő generáció tudatában legyen a víz értékének. A Víz Világnapja egyébként személyes kedvencem is, mert két évvel ezelőtt…..
Szuper dolognak tartom a spontán tanulást. Amikor csak megakad valamin a szemünk, elolvassuk, és máris többet tudunk. A gyerekekkel is szeretem, ha így működik a tanulás, nem szoktam leültetni őket és direktben megtanítani nekik dolgokat, elég fura is lenne... Pár éve volt egy időszak, amikor…..
A kötelező ovis alvás nagy mumus nálunk. Emlékeim szerint én sem aludtam egyetlenegy alkalommal sem. Ráadásul én vérbeli jókislány voltam, meg sem mertem moccanni, nehogy kiderüljön, hogy nem alszom. Igazi kínlódás volt, ha az ovis évek kerülnek szóba, ez az első dolog, ami eszembe jut. A gyerekeim…..
Amikor Baluval elkezdtünk angolozni, eleinte úgy gondoltam, jobb, ha csak videókat néz angolul, én inkább nem beszélek hozzá, hogy ne az én bénácska kiejtésemet szedje fel. Aztán ahogy elkezdte használni az angol szavakat, kezdett megnevezni dolgokat angolul, látszott, hogy ez így nem igazán…..
Nem tudom, más hogy van vele, de nálunk télen minden annyival nehezebb… Ha nem mozognak eleget a srácok, sokkal nehezebben telnek a napok, több a konfliktus, több a hiszti. Az utóbbi hetek jeges időjárásával eléggé gondban voltunk. A játszóterek használhatatlanok, biciklizni, rollerezni sem lehet,…..
Az utóbbi hetekben leginkább téli témájú játékok, feladatok kerültek ki a polcunkra. Ezekből válogattam össze egy adagra valót. Pingvinek és hópelyhek minden mennyiségben!   1. Csapd le a hópelyhet! Ezt a remek ötletet itt találtam, és egyből tudtam, hogy óriási siker lesz! A betűs hópelyhek…..
Nem terveztem tudatosan, hogy kétnyelvű gyerekeket neveljek, de végül is így alakult, aminek nagyon örülök. Igazából véletlenül kezdődött… Balu két éves lehetett, amikor nagyon intenzíven érdeklődni kezdett a betűk iránt. Rengeteget álltunk a szomszédos nyomda ablaka előtt, és néztük a…..
Annak idején nagyon érdeklődő kisgyerek voltam. Azt hiszem, a nagypapámtól örököltem ezt a mentalitást, ő amolyan bolondos feltaláló figura volt, a világon minden érdekelte és lenyűgözte, a csillagászattól kezdve az afrikai vadásztörténeteken át a Petőfi-verseskötetig. Aztán az iskolai „tanulás”…..