Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tibitron79

34 bejegyzést írt és 77 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
KultúrPara A kínai Gyűrűk Ura? 2019.07.17 07:49:00
Egy legendás kínai hős születésének története a 12. században - felveszi a versenyt a nyugati világ nagy fantasy klasszikusával, A Gyűrűk Urával? daxiong alkotása..
Bevallom, gyermeki nosztalgiával tekintek vissza a 80-as 90-es évekre, ami nem is meglepő, hisz akkor voltam gyermek. Az iskolában löktük a vakert, a sódert, a hülye dumákat, mint pl.: nem egy rossz lábad van, hanem kettő, vagy hiszel a szerelem első látásban, vagy sétáljak el újra? (ezeket főleg…..
Élnél olyan világban, ahol mindenki más és más színeket lát? És olyanban, amiben ez alapján kőkemény kasztrendszert építenek ki?..
Ha horror, és misztikum akkor nálam Stephen King. Ez van. Kevés jó atmoszférájú, lebilincselő könyvet olvastam mástól ebben a zsánerben. Talán Clive Barker. Mitől jó egy fantasy, egy horror? Az alapvetéstől, az ebből fakadó hangulatból és az ebbe belehelyezett szereplőktől,…..
"Amit a joggal nem érek el, elérem az öklömmel!"..
Nemrégiben került ki egy új looter-shooter játék, amely igencsak felborzolta a kedélyeket a hazai és külföldi videósok berkeiben. Kipróbáltam...
Tibitron79 2019.03.08 12:41:40
@lemon1975: Igen, igazad van, ez most már tisztázták.. Tehát csak 90 pontot kell összekapirgálni. De abban is vita van, hogy a luck mit is befolyásol. Tehát a jobb tárgyak esési valószínűségét vagy a tárgyak jobb statjait befolyásolja.
Ódon ház, recsegő padló, libbenő függöny, suttogások, elsuhanó árnyak? Emberek, akik bemerészkednek éjszakára a falai közé? Igen, ezek a klasszikus kísértetház ismérvei a filmekben. És hogy mindez honnan eredeztethető? Nagy valószínűséggel a Hill House szellemétől...
KultúrPara Pokoli jó dioráma 2018.11.30 07:59:00
Ha van fantáziánk, kézügyességünk akkor a megszokottól gyökeresen eltérő diorámákat is készíthetünk. Filmekből jelenet, regényekből kedvenc részlet, vagy bármi amit nekünk tetszik. Szinte bármi megvalósítható, ha van hozzá affinitásunk...
KultúrPara Variációk művízre 2018.11.14 07:51:00
A modellezés, makett- vagy diorámakészítés egyik legnehezebb eleme a víz élethű elkészítése, de ha az jól sikerül, az már félsiker egy szép diorámához. A következőkben néhány próbálkozás látható Synolite-tal. ..
A víz megjelenítése diorámákon, modelleken az egyik legnehezebb feladat, de egyben a legszebb, legéletszerűbb hatások érhetőek el általa. Egy sebes folyású folyópart készítésén keresztül mondom el a tapasztalataimat a témában...
Tibitron79 2018.11.03 00:08:19
@ember100: Nem igazán virtus, inkább szükségszerűség:) Ez a legolcsóbb megoldás, és a legkönnyebb is. (mármint a polisztirol) A Synolite a legolcsóbb, de nem a legegyszerűbb. Ezt a kettőt kellett összehozni:) A következő posztban kicsit jobban megmutatom miket lehet kihozni a Synolitból.
Tibitron79 2018.11.05 00:17:36
@ember100: Úgy tűnt megbántódtam?:) Én az vagyok aki bírja a kritikát, a kemény véleményeket, sőt olyan állatfajba tartozom aki meg is fogadja időnként:)
Bevallom kezdéshez vettem azért profibb cuccokat, főleg festéket, azon nem akartam spórolni. De a 80%-a "cheap" dolog.
Elöljáróban nézzük, mi is az a dioráma? A mai felfogás szerint tájat, eseményt vagy bármit háromdimenzióban bemutató makett. A cél nem a tökéletes élethűség, hanem a minél kreatívabb ötletek minél ügyesebb magvalósítása a rendelkezésre álló anyagokból. Legalábbis ez…..
Tibitron79 2018.10.26 11:58:50
@agostonl: Örülök ha tetszett, remélem kedvet kapsz hozzá, nem annyira drága hobby, mint pl a tengeri akvarisztika, amivel szintén próbálkoztam. A kép kinagyítást meg megpróbáljuk megoldani, jön majd pár olyan cikk, ahol már lesz konkrét, kész diorama is, aminél lehet hasznos lenne látni pár apróbb dolgot is.
Tibitron79 2018.10.26 12:48:12
@zord íjász: Köszönöm a hozzászólást:) Kb ezért is kezdtem bele ebbe a sorozatba. Hamarosan jön a folytatás, ott már ténylegesen rákoncentrálva egy témára. Sok jó dolgot lehet pótolni kreativitással, és nem is lesz csúnya vagy béna. Túl lehet lépni a papírból összeragasztott sulis diorama feladatokon, ennél sokkal több van ebben a hobbyban:)
Tibitron79 2018.10.28 23:08:21
@fassassin: Igen, valóban nem árt egy dohányzóasztalnál nagyobb alkalmatosság:) De én se egy garázsban ügyködöm, hanem egy számítógépasztalon, meg egy közepes IKEA-s asztalon. Barkácstudásom nekem sincs, és igazán sok eszközöm sem. Egy jó sniccer, olló, kés, ecsetek és már mehet is. Pár profinak komoly apparátusa van... 3d nyomtató, kemence, hővágó stb. Na ez nekem nem lesz egy jó darabig. Karácsonyra érkezik egy statikus fűszóró (majd ha megjött bemutatom), és esetleg egy olcsóbb polisztirolvágó jövőre. De ezek sem nélkülözhetetlen dolgok, de valóban szebben lehet velük alkotni. Kézügyesség kell, és kreativitás. Ha ez megvan, szinte minden megvan:)
KultúrPara Korunk szexualitása 2017.01.21 00:05:00
Az előző két részben megpróbáltam kicsit összeszedni, összefoglalni az ember szexuális fejlődését és az ehhez való viszonyát. Láthattuk, hogy a nyugati és a keleti ember között azért jócskán voltak különbségek. Ez nyilván a kultúrában gyökerezik és az adott civilizációra, társadalomra jellemző arcot…..
Tibitron79 2018.10.13 12:57:14
@LucretiaBorgia: köszi az elismerő szavakat, mintha hájjal kenegetnének:) Egyébként a cikk első feléhez érkezett nem kevés komment, na ott kibeszélték magukat a kedves kommentelők:) Olvasd el az előző két cikket is a témában.
Kij Johnson elbűvölő és félelmetes könyve egyszerre eleveníti meg és helyezi más megvilágításba H. P. Lovecraft klasszikus dark fantasy történeteit, ezúttal egy női főhős szemszögéből. Vellitt Boe a híres-nevezetes Ulthar Lánykollégium tanára. Amikor legtehetségesebb…..
KultúrPara 2017 legjobb filmjei 2018.01.03 07:48:00
Az idei év rengeteg nagy nevet, ígéretet hozott el nekünk, volt,ami jól sült el, és volt, ami kevésbé. Nem mondom, hogy nem csalódtam, és azt sem, hogy ezek a filmek 100%-osan tetszettek vagy tökéletesek lettek volna, de mindenképp ezeken szórakoztam a legjobban...
Tibitron79 2018.01.03 12:45:18
@Rozsdabarna: Ahogy írtam, ami szórakoztatott:) Arról nem tehetek , hogy ezek a filmek készülnek szórakoztatóra. Nyilván sznoboskodhattam volna művészfilmekkel, sőt magyar filmekkel is, de nekem ezek okoztak élményt. Nem is csak jó élményt, mert az anyám nem volt klasszikusan jó élmény. Ha megcsinálom a top 10 új sorozatomat, abban lesz elég nagy szórás:)
Tibitron79 2018.01.03 16:28:42
@Rozsdabarna: pontosan erre gondoltam:) Nekem a mozi látvány, szórakozás. A komoly tartalomért nézem a sorozatokat.
Egyidős vagyok a magyarországi Star Wars-szal. Már az oviban is Star Warsos bábukkal hadakoztunk. Alámondásos VHS-en néztük rossz minőségben egy havernál, éjjel-nappal. Nyugodtan mondhatom, sőt, bátran kijelenthetem, hogy szeretem a sorozatot. Eddig egy filmnél sem éreztem akkora…..
KultúrPara Ez meg az Azról 2017.09.10 07:53:00
Stephen King filmadaptáció általában nem sikerültek túl jól, sőt, a horrorisztikusabb témái sikerültek a legrosszabbul, mivel azt a légkört nem tudják átadni, ami a könyvekben benne van. A legújabb King-feldolgozás, az Az kapcsán sem voltak illúzióim, sejtettem, hogy nem fogja visszaadni azt, amit a…..
Tibitron79 2017.09.11 11:53:30
@É2I: Sorozatként működhet a dolog, mint pl az Évszázad vihara. De pl az új Köd, elég rossz lett, és tényleg csak nyomokban tartalmaz Kinget. A Bilincsben-t azért megnézném, persze attól is függ milyen színésznőt találnak rá:)
Tibitron79 2017.09.11 13:11:45
@É2I: A Hasznos holmik jó lélektani, kisvárosi rémdráma, a film nyilván ezt nem adta át. Egyébként Max Von Sydow egész jó Gaund volt azért. Persze ördögi mivoltát nem tudták teljesen átadni, ahogy a menekülését sem a városból azon a szekérszerű valamin. De mostanában ismét virágkorát élik a King adaptációk, remélem a minőség is javulni fog.
Tibitron79 2017.09.12 14:58:53
@moRtiZ: Az új ködnél én pl a sorozatra gondoltam mait most adtak nemrég a tv-ben. A film, az egész jó volt, bár a vége miatt sokan támadják, én szerintem erős lett a vége, és passzolt a reménytelen, fojtott hangulathoz ami a végére átjárta a filmet.
Stephen King a kedvenc íróm. Annyira meghatározta a gyermekkoromat, hogy az ő könyveit olvastam el többször is egymás után (az Egri Csillagok volt csak versenyben), és úgy megmozgatta a fantáziámat, mint semmi. Ezért is voltak annyira fájóan gyengék a filmadaptációk, mert annyi, de annyi potenciál…..
Létezik egy társasjáték, ami két játékos számára készült, és mégis minőségi. Kevés ilyen van ám a piacon... mi pedig legtöbb esetben ketten vagyunk egy játékra, de szeretjük a kicsit bonyolultabb fantasy-harci-stratégiai játékokat is. Ez a játék a BattleLore. Figurák a…..
Tibitron79 2017.06.29 18:37:18
@TBone: Ha van egy hasonló beállítottságú állandó partnered, vagy akár több, akkor megéri, jó móka, én legalábbis élvezettel ülök le elé.
Talán mondanom sem kéne, de azért leírom, hogy ez egy igencsak szubjektív lista lesz. Nem vagyok sorozatfüggő, de mindig volt egy-két sorozat, amire rákattantam. Mindig más és más miatt. Persze a stílusomhoz, beállítottságomhoz jobban illik a sci-fi sorozat, mint egy romantikus, de…..
Fontosnak érzem megjegyezni, hogy az itt leírtak egy része személyes vélemény, és semmilyen, vagy csak kevéssé megerősített kutatás támasztja alá. Tehát nem feltétlenül csak tényeket fog olvasni a kedves olvasó, hanem az én személyes gondolataimat, következtetéseimet is. A másik, hogy nem vettem…..
Tibitron79 2017.01.15 20:39:29
@csakférfi: Miért lenne gond ha valaki úgy érzi nem jó korba született? Sok jó érzés is ért, de én lelki ember vagyok főképp, művészlélek. Azoknak pedig nem kedvez ez a felgyorsult, érzéketlen világ. Miért lenne rossz, ha van rossz tapasztalatom? Ezt nem értem nagyon...A tapasztalatok kellenek, a rosszak is a helyes önkép kialakításához. Szerintem.
Tibitron79 2017.01.16 07:32:53
@csakférfi: Nem tudom Isten, mit személy hogy jött ide, én így nem hivatkoztak rá. Isten, (nem a kaporszakállú) szerintem az egységes egészet jelenti, így mi is a részei vagyunk, kvázi kis istendarabkák. A paradicsomból átvitt értelemben akkor űzettünk ki, amikor öntudatra ébredtünk, és megértettük a halál fogalmát. Az én olvasatomban nem zárjak i magát a hit, a szellemiség, a materializmus, a tudományok, és a szakralitás. Tehát a szex is része ennek az egységnek, hogy milyen fontossági sorrendben, az már egyéntől függ. Szerintem a középkorban ebben a sorrendben a szex hátrább volt, mint manapság.
Tibitron79 2017.01.16 12:01:57
@csakférfi: Az a baj, hogy a szakralitást a vallás "összeistenezte". Az isten szó is már eléggé tömjénszagúnak hangzik, pedig nem kell félni a szótól. Csak merni kell benézni a függöny mögé:) A héten ha igaz, jön a befejező cikk:)
KultúrPara Őseink és a szex 2017.01.07 07:24:00
A szex, a testiség az egyik legnagyobb tabu, amit az ember saját magának kitalált. Pedig a legősibb mesterség ugye pont ehhez köthető. Miért tartották bűnnek a testiséget, miért azonosították szinte minden kultúrában ördögi mesterkedésnek, boszorkányok csábításának, ha valaki élt a testével, és…..
Tibitron79 2017.01.08 23:09:58
@tede: jogos. Azt se írtam bele, hogy Rómában egérkaki vagy borral kevert galambürülék volt az ajánlott fogamzásgátló szer. az idősebb Plinius szerint. Sajnos nem akartam 1000 oldalas bejegyzést csinálni:)
Tibitron79 2017.01.08 23:15:48
@egysmás: Akkor miért hivatkoznak antropológusok arra, hogy ha be akarunk pillantani kicsit milyen is volt az ősközösséghez hasonló élet, akkor nézzünk meg pár ilyen őserdei törzset, akiket nemrég fedeztek fel. Én ezekre utaltam. Nem a már civilizált indiánokra, meg egyebekre.
Tibitron79 2017.01.09 06:43:51
off
Azért sok érdekes szociológia, és egyéb következtetést is le lehet vonni akár egy ilyen cikk hatásai nyomán is:)
Egyrészt imádjuk minősítgetni a másikat, nyilván azért mert aki minősít az okosabb mint akit minősítenek. Már ha negatív jelzőkkel illeti. Egy degradáló jelző ( marhaság, ökörség, stb) mint tökéletes alap arra, hogy ne elgyen a kritika úgy kzelve ahogy esetleg a kritikát író szánta. tehát hiába vezeti segítő szándék, a minősítgetéssel ezt már elrontotta.
A másik, ami pedig már nem off, az az, hogy mind a szexualitás, mint a vitakultúra, mint egyéb érzelmi dolgokban komoly hiátus van a fejekben. Ha leírom, hogy a középkori ember közelebb volt ahhoz, amit lelki békének hívunk, éd jobban egyensúlyban állt a teste, meg a lelke, akkor ez már ezoduma. A mai embernél ezért gyakoribb a rák, mert ez az egyensúly felborult. Soha nem írtam, hogy a őskorban, ókorban vagy bármikor ne lett volna rák. De azt viszont erősen hiszem ,hogy ma egy átlag ember hamarabb lesz rákos a melóhelyén, a köcsög, hatalmaskodó főnöke, a banki tartozása, a párkapcsolati váláságai miatt, egy egy középkori paraszt.
A másik, hogy most beengedtem szinte mindenkit, mert lássuk ki, mit is gondol. A folytatásokban ez nem lesz feltétlenül így. A szitkozódó, trágár, személyeskedő hangú üzenteteket nem engedem be. Ha valaki kulturáltan nem tud kritizálni, akkor inkább ne tegye.
Egy hibát vétettem, erre alapult az egész mizéria. Őskor... elég homályos, és kevésbé feltárt világ ahhoz, hogy tényszerűen írjak róla. Ez igaz. De mivel nem vagyok tanár, vagy profi újságíró, azt hittem ez elnézhető. Úgy tűnik nem. Erre jobban ügyelek akkor később.
Tehát sok szempontból volt tanulságos az a poszt.
Volt pár új film idén is a mozikban, jobb és kevésbé jó, most felsorolnám azt a tízet, amit nem bántam meg, hogy moziban láttam...
Tibitron79 2016.12.31 10:38:37
@molnibalage: Ahogy írtam, ez az én véleményem. Az Érkezés kőkemény sci-fi, ezt kár tagadni. Nem is tudom mi lenne más ha nem az. A vége is sci-fi, max kicsit kifacsart, és nem szokványos.
Tibitron79 2016.12.31 14:41:20
@molnibalage: Az idővel való szórakozást nehéz logikusan felépíteni, főleg ha az egy idegen faj sajátossága. Akik időtlenül, vagy nem lineárisan szemlélik a valóságot azoknak egészen más jelent a realitás mint nekünk 3 dimenzióba, és lineáris időbe zárt lényeknek. Lehetett ez a film koncepciója is, hogy direkt legyen zavaros, érthetetlen a film bizonyos része, hisz mi, a néző szintén nem láthatunk bele egy ilyen lény tetteibe, motivációiba. Ez nyilván lehet bizonyos nézők számra zavaró, de lehet egyben érdekes, és kihívásokkal teli, hisz mindenki úgy értelmezi ahogy akarja. Ami sci-fi benne az a lények bemutatása és a körtés ami jár hozzájuk. Nem a szokásos emberszerű, emberi motivációkkal felruházott faj (ölés, pusztítás, fosztogatás stb..), hanem egy teljesen érthetetlen, emberi aggyal fel nem fogható terv hajtja őket. Szerintem ezt akarta bemutatni a film ,hogy milyen az, ha nem emberi motivációkkal érkező lényeket kell bemutatni. A néző nem fogja érteni mit is lát, és miért történik az ami. Kb ez lenne a valóságban is ha érkezne egy ilyen faj. Csak lesnénk őket, és vakarnánk a fejünket, és értetlenkednénk, ahogy te is a filmen:)