Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Molay

12 bejegyzést írt és 87 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
119 évvel ezelőtt... "Kenyérmező–Budapest vasútvonal megépítése 1893-ban kezdődött, megnyitása 1895-ben történt, eredetileg HÉV-ként (Budapest-Esztergom-Füzitői helyi érdekű Vasút Rt.). Megépülésének elsődleges célja a budapesti gyárak és a…..
Ezen a blogon sűrűn célkeresztbe kerül a gimnáziumi tankönyvekben hagyományozódó makacs klisé-középkor. Ennek ellensúlyozására most arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy bizonyos kérdésekben a történetírók között sincs konszenzus, és ha a történeti ítélet alapja egy…..
Jelentéktelen, ártatlan szövegek néha szédületes pályára hivatottak. Önazonosságunk tételmondatai nemegyszer ilyen írásokból származnak – pontosan ez az érzés kerített hatalmába, amikor elolvastam Umberto Eco legújabb könyvét, a Prágai temetőt. Ez a regény bebizonyítja,…..
A múlt hét végén Orbán Viktor feladatul adta az oktatási vezetőknek: három napon belül találjanak ki egy új felsőoktatási rendszert. Mi nem tudjuk elképzelni, hogy ez miként fog összejönni; de nem is tippelgetnénk. Amíg ez kiderül, vegyünk elő egy régebbi ügyet. A kormány…..
Az eddig top bejegyzéseket nézegetve arra jutottam, hogy érdemes tovább ásni a magyar vonatkozások tekintetében Lengyelországban, hiszen ez (is) az, ami a Lengyel-magyar blog olvasóit  fogalkoztatja. Vegyük most elő a "magyar" városokat! Előjáróban mindenképpen…..
Az Orbán-rendszer egyik nem túl eredeti, de annál keményebb könyökű kitartottja a héten vicces pamfletben rontott neki az általa baloldalinak és liberálisnak vélt szervezetek „faszkodásainak”. A poszt igencsak silány érvanyagával nem foglalkoznék, viszont arra nagyon…..
    Az Igaz Magyar Alkalmazott Stilisztikai és Grammatikai Notariátus Balázs Géza tagozatának ma reggeli felhívása alapján szeretnénk közölni az ország népével és a világ közvéleményével, hogy 2011 karácsonyától Nyelvi Rögtönítélő Bíróságunk elé kerül…..
  Középtávú elképzelés, hogy minden iskolának, vagy akár osztálynak önálló zenekara legyen, hogy a gyerekek „a közös muzsikálásban örömet találjanak, megtanulják az egymásra figyelést” – közölte Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteken…..
Persze mondhatjátok, hogy ez nem is Urbanista-téma, de egyrészt nagyon izgatnak ezek a dolgok, másrészt meg igenis városi terület ez is. Igaz Mosaburgot hiába keressük már  Magyarország térképén, de Zalavár még rajta van.Itt találták meg a közelmúltban Karintiai Arnulf…..
Molay 2011.08.26 02:24:13
@Aadaam: az angol wiki nem feltétlenül mérvadóbb a magyarnál, főleg egy Magyarországot érintő történelmi kérdésben.

Ennek ellenére én is megalapozottabbnak látom, hogy Mosaburg nem azonos Zalavárral. Az azonosság elméletét azonban éppen a "nemhivatalos" tudományosság képviselői szokták kikezdeni (pl. Bakay Kornél itt: www.scribd.com/doc/54631480/Bakay-Kornel-%C5%90stortenetunk-regeszeti-forrasai-II-3-4 , szerintem jó érveléssel vonja kétségbe az elméletet, ami helyett meggyőzőbbet is ajánl).
Molay 2011.08.26 14:34:42
@Aadaam: a félreértéseket az okozza, hogy mind a pannóniai, mind a karintiai Moosburg szorosan összefonódott Arnulffal (előbbiben találkozott Szvatoplukkal 890-ben, majd 896-ban a pannóniai Moosburg a központja Arnulf akarátból a karoling hűbéres Brazlav pannóniai hercegségének).

Az, hogy Arnulf kedves tartózkodási helye valószínűleg Karintiában volt és nem Pannóniában, még nem mondd ellent annak, hogy karoling palotát találjanak Zalaváron, azaz a korabeli források Urbs Paludarumában (ami németül Moosburg), hiszen ez a Karoling-birodalom legkeletebbi tartományának közigazgatási székhelye volt; a 9. században a karolingok szláv hűbéresei, Pribina és Kocel grófok irányították, akik szintén igényt tarthattak palotára, ahol egyébként Arnulf is megfordult.
Egyre több ismeretterjesztő cikk jelenik meg nyomtatásban (pl. Hahner Péter népszerű gyűjteményei a történelmi tévhitekről), és az on-line világban, ami az én dolgomat – úgy éreztem – kicsit feleslegessé tette az utóbbi időben. Most úgy látom, hogy az internetes…..
"Miénk itt a tér, mert mi nőttünk itt fel, A ház is a miénk, mert mi viseljük el..." (Nagyobb képhez kattints a képre!) Jobboldali vitázók arra hivatkoznak, hogy az átnevezés alatt álló Moszkva tér eredeti neve Széll Kálmán volt. Miért baj tehát, ha visszanevezik?!…..
Molay 2011.05.01 22:07:41
@mement: Ilyen erővel a Felszabadulás tér és a Lenin körút is maradhatott volna. (Vagy, horribile dictu, a Hitler tér). Ezeket is át lehet értelmezni az öröm memento jegyében.

Persze ez a logika értelmetlen.
Molay 2011.05.01 22:19:52
@sóhegy049: Azért érdemes lenne Mansfeld Péter történetét egy kicsit jobban megismerni.
 J. Krisztus, ács foglalkozású, 33 éves názáreti lakos egy 12 tagú társasággal együtt a Jeruzsálem külterületén található ismert pihenő- és szórakozóhelyen, a Gecsemáné Kertben vacsorázott. A társaság tagjai a későbbi vádlott tanítványainak tartották magukat,…..
Sötét középkor 5# Lovagokról 2010.08.01 23:58:00
Mai bejegyzésünk elsősorban kérdésfeltevés, és csak másodsorban megmondás, s nem a középkori gondolkodás, hanem a hadi művészet mítoszait kívánja kikezdeni. Kérdés a végén.   Ha a Kr. u. 500-tól 1500-ig tartó időszak európai és szentföldi ütközeteire gondolunk, a…..
Molay 2010.08.06 22:39:36
@Csillagkövet: Rázsó könyvét mindenképpen beszerzem. Mindenesetre a posztban említett coutrai-i, bannockburni és morgarteni csatában (nem is beszélve Barbarossa Frigyes 1176-os legnanói vereségéről) a páncélos lovagságot alaposan elpáholták - még az angol hosszúíjászok nagy százada előtt.

Artúrról tervezek bejegyzést, egyelőre elég annyi, hogy nem is biztos, hogy létezett. Ha pedig mégis, a szarmata nehézlovasság továbbra is egészen vad gondolatnak tűnik.
Molay 2010.08.19 19:50:43
@bekacomb: nagyon erdekes, koszonom, hallottam mar mindenfelet azoktol, akik jobban ertenek a lovakhoz, mint en, es az altalanos velemeny osszhangban is van a fentiekkel. Tobb lovaszt is megkerdeztem mar, ok egymasnak ellentondoan nyilatkoztak, igaz, hogy egyikuk lomenhelyen dolgozik, es oda tenyleg nem csatameneknek valo lovak szoktak kerulni.

Egy dolog kerdeses szamomra: pikakkal talalkozhattak a kikepzes soran, node a landzsaerdore hogy keszulhettek fel. Itt igazabol a lo es lovasa kozotti osszhangban lehet a titok, de erre a szintre talan nem olyan egyszeru eljutni es csak meg dragabba tette a lovagi lotartast.
Sötét középkor 1# Az erényöv 2010.02.18 11:00:00
Azt mondják, nem volt kísértőbb rémálma a Szentföldre induló keresztes lovagnak, mint az otthonmaradt hitves hűtlensége. Vitézünk talán évekig aprította a pogány szaracénokat a sivatag homokjában, de addig is, valahogyan gondoskodnia kellett magára hagyott hitvese jó…..
Molay 2010.02.19 00:07:27
@Lord_Valdez: Ez engem is érdekelne. Valószínűleg kétségbeesett szülők vették meg őket, akik azt hitték, hogy a csemetéik bediliznek az önkielégítéstől... de a középkor az babonás kérem.

@G.d.Magister: köszönöm, remélem nemsokára tudom folytatni :)
Molay 2010.08.15 18:05:07
index.hu/kultur/klassz/2010/08/15/erenyov/

"1996-ban a British Museumban kezdődött az erényövmítosz bedőlése, amikor az egyikről kiderült, hogy hamisítvány, csak a 19. században készítették. Ezután az európai múzeumokban, főleg a francia Clunyben sorra vonták be a kiállított erényöveket, mert mindegyikről kiderült, hogy hamisítvány. A kutatók szerint az erényövről sem a középkori orvosi, történeti és teológiai szövegekben nem lehet olvasni, legfeljebb néhány irodalmi alkotásban. A 13. században Nicolaus Gorranus így fogalmazott: "(...) a gyönyör bujasága ellen fel lesztek övezve a tisztaság övével, nemcsak a húsból való lágyékon, azaz a bujaság forrásán - hanem elmétek lágyékán is, hogy megszabadítsátok elméteket a gyönyör bujaságától". Az erényöv tehát metafora volt, történetek és versek foglalkoztak vele: egy szó ez, ami ekként a tisztaságot, a szeplőtelenséget, a szüzességet védte"
Lehet arról vitázni, hogy könnyebben megismerjük-e a történelmet, ha azt hosszú-hosszú korszakokra osztjuk fel, s ha igen, milyen szempontok alapján jelölhetjük ki a határokat; az mindenesetre bizonyos, hogy annak az ezer évnek a kezdetén élők, amit egyszerűen csak európai…..
Nemrégen betévedtem egy tankönyvboltba és a polcokat böngészve megpillantottam azt a rémregényt, amely annyi szenvedést okozott a középiskolai történelemórákon. Nem vitás: ha csak Walter Mária tankönyvén múlt volna, most generációk gyűlölnék a történelmet. Ezt a célját…..
Molay 2010.03.22 21:19:11
@papillon: ha ez dicséret köszönöm. Ha egy kritikus hozzászólás bevezető sorai, folytatná?
Molay 2010.05.26 00:39:00
@G.d.Magister: Tervezem, csak be kell az új könyveket is szereznem. Azt gyanítom, hogy az "anyag" nem változott, legfeljebb a szemléleten finomítottak. De hogy mit tartunk fontosnak a középkorból, azt már kétszáz éve ugyanaz a kánon határozza meg :(
Molay 2010.08.03 13:18:12
"JóIstennek hogy nem akkor születtem... :) "

@Szerk: Hanem a kegyetlenséget, erőszakot, véres háborúkat, nyomort és gyűlölködést teljességgel nélkülöző 20. században? :)
A mai, elkésett bejegyzés Ridley Scottnak köszönhető, hirtelen felindulásból írom. A forgatókönyvet középkori tárgyú alkotásaiból tervszerűen kispóroló rendező legutóbbi filmjében (Robin Hood) első pillantásra nem a mindenki számára ismerős gáláns erdei anarchistát…..
Molay 2010.05.30 15:40:13
@G.d.Magister: Persze a filmbeli partraszállás teljesen hamis :) Hogy a korban valóban használtak-e olyan szállítóhajókat, amiket a filmben láttam és nagyon erősen emlékeztettek az Overlord hadműveletben használt hajókra, azt nem tudom.

Ha ezek a hajók csak a rendező leleményei (tehát visszavetítés), akkor nagy csorba esett a valóság tökéletes rekonstruálásának és bemutatásának 20. századi eszményén.
Molay 2010.08.02 00:07:41
@G.d.Magister: Igen, máris itt van kérem :) Igazából a papissáról akartam írni, még vannak elvarratlan szálak, még ide is érdemes :)
Szinte már szégyellem, hogy megírom ezt a bejegyzést, hiszen ezt az embert annyi támadás érte az elmúlt néhány napban, hogy bizonyára kitart az élmény elnöksége végéig. De mégis fel kell hívnom a figyelmet a jelenségre, mert, amint azt az alábbiak…..
A Naplóvizsgáló Bizottság jelenti - Kövér: "Szerényebben, öreg, szerényebben egy kicsikét!” Még szerencse, hogy az Országgyűlés naplójából visszakereshetjük, hogy kik voltak azok a renitensek, akik nem viselték jól magukat egy korábbi ülésnapon. A naplóba…..
A Pilis-Visegrádi-hegységben számos helyen találkozhatunk olyan utakkal, melyek eredete az idők homályába vész. Közöttük néhányról azt tartják, hogy még a római korban készültek. Bár ezek egy részét a Második Világháború idején régészek is dokumentálták, pontos korukat…..
Sárdobáló Testvér-barát 2010.05.16 10:25:00
Olyan szép az emberek lelke. Az Országgyűlésben a Fidesz nagyrészt csatlakozik a Jobbik énekkarához, a Fatah pedig együtt ünnepel a Hamasszal a "katasztrófa napján". Persze szebb lenne, ha a Fatah a még egyelőre meg sem valósult "megbékélés napját" ünnepelné,…..
Molay 2010.05.16 21:30:59
@Butuska: Nem vagyok benne biztos, hogy tudlak követni. Az élet és halál kérdései helyett maradjunk inkább abban, hogy a "kötelező" szót jogi fogalomként használtam. Egy jobb hasonlat, hogy érthetőbbé váljon: kötelező adót fizetni, nem kötelező székely himnuszt énekelni. Remélem így érthető.

Kapitalizmus, szocializmus, kommunizmus szavakat, gazdasági, szociális ígéretekre való utalást nem láttam a bejegyzésben. Ismétlem, a cikk gondolatmenete végtelenül egyszerű, bármennyire is a féltő aggódás hangján szólal meg: a Fidesz székely himnuszt énekel, tehát egyivású a Jobbikkal, tehát a fasizmus árnyéka vetül rá.
Molay 2010.05.17 23:39:22
@Ria**: Nem, azt hiszem nem érted. Ha elsőre egy szöveg értelme nem világos, újra és újra tanácsos elolvasni. Ki mit állít, micsoda kinek a gondolatmenete.
Molay 2010.05.17 23:41:32
@Mj: Látom épp sarat dobálsz, ahelyett, hogy szájat tépnél :)
  Már az előző posztomban is utaltam rá, majd kommentjeimben - egy másik kommentelővel, Cynarával vitázva - egészen határozott kijelentéseket tettem annak kapcsán, hogy a magyar latinoktatásban változás kell. Hadd idézzek hozzászólásaimból, mivel azokban már leírtam a dolog…..
A második poszt egy újabb közismert tévhittel számol le. Azt a mítoszt kell ma tisztább fénynél megszemlélnünk, amely a középkori tudomány elmaradottságának, „sötétségének” legismertebb szimbóluma; a középkori ember görcsös ragaszkodását ahhoz, hogy a Föld…..
Molay 2010.02.21 00:00:51
@Loxon: hmm, nehéz Lactantius fejével gondolkodni, mindenképpen utánanézek, hogy mit is ír pontosan erről :)

De valószínűleg azt, hogy ha Isten tabernákulumot, vagyis téglalap alakú szentélysátrat tud kifeszíteni a világ fölé, akkor az nem lehet más mint lapos, mint a szentély padlója.
Molay 2010.03.16 02:17:48
@Avatar: 1) A kor "átlagembere" jellemzően nem írástudó. A szentírási filológia nem mindennapos gyakorlat.

2) Semmilyen forrás nincs arra nézve, hogy a mindennapi ember mit gondolt erről a kérdésről. Amíg ilyen nem kerül elő (és ez nem valószínű) kénytelenek vagyunk az egyházi tekintélyekre hagyatkozni.
Molay 2010.03.16 11:59:31
@Loxon: Minden szavával egyetértek. Milyen szerzőket olvasott?
Sötét középkor Marxista matiné 2010.03.01 01:10:00
  Generációk történelemszemléletét formálták az Egyszer volt hol nem volt... sorozatnak az emberiség történetét bemutató epizódjai. Az 1978-ban készült mesefilmből gyerekként játszva tettünk magunkévá hasonló tételmondatokat: "A nemesség csak arra gondol, hogy a…..
Molay 2010.03.16 01:58:58
@Avatar: Ez tulajdonképpen nem is áll messze az igazságtól. Talán nem nagy titok, de a marxizmusban jobban hittek nyugaton, mint keleten...
Fontos naphoz közeledünk a kampányban: holnap, március 15-én a három biztos bejutónak számító párt egyaránt utcai rendezvényt tart Budapesten. Egy korábbi bejegyzésben – Orbán Viktor évértékelője kapcsán – már jeleztem, hogy megítélésem szerint a hazai elemzések…..
Molay 2010.03.14 15:08:39
@Villy: Ha a nemzeti ünnepeink nem lennének újra és újra aktualizáltak, akkor alig mondanának valamit nekünk. Nincs is unalmasabb, mint egy poros, kínosan semleges állami rendezvény.

Lehet, hogy a pártrendezvényeken nyilvánvalóak a mögöttes politikai szándékok, bornírtak a párhuzamok, analógiák. De talán maga 48-49 is politikacsinálásról szólt, miért olyan furcsa hát, ha egy politikai csoport (amely éppúgy a magyar sorskérdésekre kénytelen válaszokat adni) saját értelmezésével teremt kapcsolatot múlt és jelen között?