Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Martin Kali

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amint azt törzsolvasóink már tapasztalhatták, mai posztunk szerzője egyszerűen imád listákat készíteni, amikkel aztán pofátlan módon provokálja olvasóit, vitára ösztönözve őket. A hadvezérekről, szárazföldi csatákról és fegyverekről szóló posztok után úgy gondolta, hogy milyen jó ötlet lenne…..
Martin Kali 2019.08.30 16:37:02
Szerintem egy hadsereg igazi nagyságát és fölényét az általuk megszerzett és hosszabb időn át megtartott területek jelzik! Mert nemcsak meghódítani, de utána meg is kell tartani a területet, ez pedig magába foglal logisztikát, taktikát, vezetéselméletet, hatékonyságot és még egy sor más tulajdonságot! És itt egyértelműen a birodalmi hadseregeké a pálma!
Mert ezek évszázadokon keresztül képesek voltak katonai fölényüket érvényesíteni!
Például Spárta hadseregét nem igazán tartom neves hadseregnek, területeket nem tudtak sem szerezni, sem megtartani! Ezek amolyan helyi tökös legények voltak, semmi több, akik azért csinálták fél kézen a fekvőtámaszokat, mert a másik kezükön számolták!
Minden eddigi felsorolásból hiányoznak Mohamed muszlim hadseregei, akik röpke 10 év alatt meghódították és meg is tartották az akkori világ nagy részét, egészen Indiáig!
Másrészről a nagyon hatékony defenzív harcmodorral rendelkező nemzeteket sen szabad kifelejteni, gondolok itt a rendkívül kemény afgánokra, akiket sem az oroszok, sem az amerikaiak nem bírnak két vállra fektetni évtizedek óta! Ugyanide sorolom a vietkongokat is!
Az oroszok csak addig tartoznak ide, míg honvédő háborút folytattak az őket megsemmisíteni akaró németekkel! Ahogy viszont azután átlépték országuk határát, agresszorokká váltak, és tulajdonképpen ez teremtette meg birodalmi nimbuszukat, melyet tartanak a mai napig! Emberanyagukat tekintve egyértelműen jobbak az amerikaiaknál!
  Mint az előző részekben (1,2,3) láttuk, az eredetileg a szövetségi állam túlhatalmának visszafogására is hivatott milíciarendszer mára nagyobb részben a szövetségi állam irányítása alá került (Nemzeti Gárda), kisebb részben a használhatóság határáig, és azon túlra is redukálódott (SDF-ek).…..