Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ritmus és hang

73 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ritmus és hang Minden határon át 2019.11.08 19:14:08
  A hétvége holnap kezdődik és ezúttal kedd estig tart, de félő, hogy így is rövid lesz. Zenék határok nélkül...
Koncertjei, táncházai ma is revelációt jelentenek. Sokat beszélnek róla, Ő keveset magáról, de nem megközelíthetetlen, sőt jó mesélő és figyelmes beszélgetőpartner. Az idén lett 60 esztendős, amit egy koncerttel ünnepelt, ahol szinte mindenki ott volt, aki meghatározó volt karrierjében. Papp István…..
Ritmus és hang WOMEX 2020 Budapest 2019.10.11 13:04:42
A kelet-európai térség legnagyobb világzenei eseménye, az elmúlt héten immár negyedszer megrendezett Budapest Ritmo fesztivál sikerének is köszönhető, hogy a Womex 1994 óta íródó történetében 2015 után jövőre másodszor is Budapest lesz a Womex házigazdája - közölte a szervező a Hangvető csütörtökön…..
Ritmus és hang Nyisd ki a füled! 2019.10.03 16:38:10
A showcase koncertekkel indul ma este a negyedik Budapest Ritmo fesztivál. Az ingyenes rendezvény a Szimplában lesz, ahol a nemzetközi zsűri által kiválasztott zenekarok lépnek fel. A Babra, a ¡Nosnach és a Le Rom Magyarországról érkezik, míg a brit-török-szerb-bolgár tagokból álló She’Koyokh…..
Ritmus és hang Sodrás 2019.09.27 00:38:38
  Nincs könnyű dolga annak aki a jövő héten, a kultúrális éhségét a "népzenevilágzenejazzkisérletiundergroundszabadzenék" felhozatal mentén kívánja csillapítani.  A MÜPA Dupla W sorozat új koncertjét, a Get Closer Gaby Morenot és Dee Dee Bridgewatert, Opus Jazz Club az olasz Nuova Generazione Jazz…..
2019. augusztus 25-31. között zajlott le a  BMC Nemzetközi Cimbalomverseny, ami azt a célt tűzte ki, hogy kortárs kontextusba helyezze az immár hivatalosan is hungarikumnak számító hangszert, továbbá inspirálja a fiatal cimbalmos generációt, teret adjon új tehetségek bemutatkozásának és erősítse a…..
Ritmus és hang Ismét az elején 2019.08.05 16:56:50
A Boban Markovic Orkestar, Lajkó Félix & Vołosi és a Romano Drom lemezei a World Music Charts Europe (WMCE) legújabb listájának első 20 albuma között. A hazai szcénának jól indult ez a nyár, hisz május óta az előbb említettek mellett a Babra, a Söndörgő új albumai is bekerültek a  WMCE Top…..
Ritmus és hang Klubtól a Szigetig 2019.08.04 19:23:46
A nyitókép olyan, mint a Brian életéből egy jelenet, de nem az, hanem a ciprusi Monsieur Doumani tagjai néznek ránk a képről. Jelentkezzen aki már hallott ciprusi együttest Pesten! Senki? Akkor nekik és a fesztivál túladagolásban szenvedőknek ajánljuk a kedd esti (augusztus 6) klub koncertjüket...
Ritmus és hang Kicsi és értékes 2019.07.03 19:46:20
  Néhányan úgy gondolták, hogy a Balaton-felvidéki Salföldön lesz a legjobb helye annak a rendezvénynek, amit "Salföldi Dalföldre" kereszteltek el. Úgy tűnik jól gondolták, mert július 5-7. között már az ötödiket rendezik...
Ritmus és hang Kerti party 2019.06.08 13:07:38
Az NKA Halmos Béla Program és a Benczúr Kerti Esték együttműködésének köszönhetően idén nyáron a Benczúr Ház a fekete-fehér filmek mellett szabadtéri népzenei koncertekkel várja a látogatókat.  A nyár során összesen öt alkalommal lesz élő népzene a belvárosban szerda esténként...
Két magyar lemez a World Music Charts Europe listáján a legjobb húszban! A Babra debütáló albuma a 10-ik és a Söndörgő Nyolc8Nyolc című lemeze pedig a 15. helyen található a WMCE júniusi listáján.  A Söndörgő lemezbemutatójáról itt, a Babra lemezéről pedig itt írtunk!A teljes lista itt…..
Tavaly karácsonykor mutatta be Tímár Sára a Zeneakadémián a Református HÁLAÉNEK népzenével című lemezét. Az album különlegessége, hogy egyházi énekeket - az eredeti dallamokat meghagyva - dolgoztak át népzenei kísérettel, továbbá szakrális témájú népdal feldolgozásokat is tartalmaz. A zenei…..
MTA BTK Zenetudományi Intézet hangarchivumából térképre vittek több mint 12 ezer órányi felvételt. A többnyire népdalokat tartalmazó adatbázis körülbelül 200 ezer dallamot tartalmaz. Magyarországon eddig még nem volt hasonló méretű, szabadon hozzáférhető hangadatbázis - adta hírül az Index. A…..
Az elmúlt néhány hónapban kicsit halványabban, de az elmúlt években igen erősen reprezentálták magukat a hazai folk- és világzenei szcéna szereplői a World Music Charts Europe-n, a világzene legrangosabb listáján. Jó lemez, jó zenekar, jó promóció, elérhető források, kitartás és még vagy öt tucat…..
Bács-Kiskun és Csongrád megye határán található a jelentős folkéletéről híres Üllés, ahonnan tíz éve indult a Rézhúros Banda. A jubileumot új lemezzel és egy videóklippel ünnepelték...
A könnyűzenét a gitár - legyen az akusztikus vagy villany - uralja, de a többi műfaj már színesebb képet mutat a pengetős, húros hangszer használat terén. A lant nagycsalád híresebb vagy kevésbé ismert tagjai (ud, tambura, baglama, szitár, ngoni, reneszánsz lant, mandolin, stb) a népzenei színtéren…..
A Chalga utoljára 2010-ben jelentkezett lemezzel, majd 2012-ben felfüggesztette tevékenységét. Amilyen váratlanul tűntek el, olyan váratlanul kerültek ismét elő...
  Sokáig úgy tünt, hogy nincs komolyabb utánpotlása a magyarországi délszláv nemzetiségek népzenei hagyományait ápoló zenekaroknak, hisz a Vujicsics, a Kolo vagy a Söndörgő mellett alig-alig lehetett találkozni más szereplővel a szintéren. Aztán néhány éve elkezdtek mozgolódni a fiatalok és jöttek…..
Az utóbbi hetekben jártunk táncházban és megannyi folkkocsmában, viszont érdekelt minket hogyan működik ez a zene egy bensőségesebb közegben, például egy házibuli keretén belül. Stábunk - az utolsó részben - Rigó Marcihoz látogatott el, ahol a sorozat ötletgazdája, producere pincérkedik, a riporter…..
A moldvai zene és tánc különleges helyet foglal el a táncházmozgalomban: sajátos hangszerelése már a pesti táncházak "találmánya", körtáncai pedig sokkal inkább vonzzák a laikusokat, mint a hagyományos táncházas arcokat. A Gólyába látogattunk el a Tindia zenekarhoz. A sorozat további részeit…..
Ritmus és hang Fül, szív 2019.01.09 18:14:49
Laikusként nem könnyű bekapcsolódni a néptáncos közegbe, ezért úgy döntöttem, végigkísérem egy táncegyüttesben táncoló fiatal estéjét. Széles Kristóffal találkoztam, és ellátogattunk a Rácskertbe, ahol az Erdőfű és a Budapest Mezőség Band zenélt.    A sorozat további részeit itt találod! Ha…..
Ritmus és hang Inkább buli 2018.12.26 17:17:59
 Folkkocsmák világa stábja eddig kifejezetten "klasszikus" folkkocsmákat keresett fel. De vajon a laikus kívüállók hogyan tudnak bekapcsolódni ebbe a táncos előképzettséget igénylő szubkultúrába? És vajon mennyire tudjuk a saját egyéniségünket kifejezni a hagyományos néptáncon és népzenén keresztül?…..
Az előző két rész után a készítők a népzenei közönségtől viszonylag idegen terepre, a Szimplába látogattak el. A Szimpla heti rendszerességgel tart táncházat, és főként az oda betévedő fiatal turisták látogatnak. De vajon hogyan viszonyulnak ehhez a számukra idegen hangzású zenéhéz, és vajon…..
Pálházi Bencéék bulija után, most a Pótkulcsba látogatott el a stáb. A Pótkulcs, Budapest egyik első folkkocsmájaként 2001 óta ad otthont a magyar népzenének. Keddenként a Kürtösi Csilla vezette Vígzenészek muzsikálnak, akik saját bevallásuk szerint inkább a “visszafogottabb” embereket szólítják…..
Ritmus és hang Egy úton 2018.09.24 15:30:09
ROMENGO EST A MENDELSSOHN KAMARAZENEKARRAL Ritkán írunk programajánlót, most egy olyan koncertre szeretnénk felhívni a figyelmet, amit kár lenne kihagyni.  A Romengo és a Mendelhsson Kamarazenekar kapcsolata 2011-ben kezdődött. A Romengo ekkor Veszprémben, a Kováts Péter hegedűművész vezette…..