Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Syntax Error

104 bejegyzést írt és 566 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hát, ha valami nehéz és kemény, akkor az a bormarketing. Sokszor nem csak csinálni erőfeszítés, de bizony elszenvedni is az. Két faragatlan gyémántot szeretnék most nektek megmutatni, amely a tudattalanra építve próbál önnön magánál egy kicsit nagyobbat kommunikálni...
Hétvége előtt ott volt a dilemma: mi legyen a beccei furminttal? Ez a dűlő lényegében egy hatásvizsgálat, azaz megnéztem, mit tud meszes agyagon a furmint. A vágó egy út alatt fekszik, az utat diófák szegélyezik a magas partoldalon - így minden évben megszokott vendégünk a lisztharmat. Ami száraz…..
Syntax Error 2018.09.03 09:47:45
Syntax Error 2018.09.09 08:46:06
@RAMBO: ertem, koszi (nekem minden evben kicsit barnas, azert kerdeztem, de valoszinuleg az csak oxidacio, es az ize finom mustizu)
A borkedvelő emberekre általában jellemző, hogy ha olyan országba utaznak, ahol történetesen bor is készül, hazaúton megpakolják a bőröndöt néhány palackkal mintegy látókör-tágítási céllal. Januárban kis kompániánk összegyűjtötte a kevésbé mainstream-borországokból - többnyire a Mediterráneum…..
A Lidl nemzetközi borkínálata szerencsére már évek óta stabilan bizonyítja, hogy nemcsak érdemes, de szükségszerű is kiemelt figyelmet fordítani rájuk a hazai hiperek szegényes, sokszor ötlettelen, érdemi lehetőségeket, alternatívákat nem kínáló terepén. Írtam már fehérről, vörösről és proseccóról…..
A 2017-es év utolsó posztja a blog szerzőinek idén kóstolt külföldi kedvenceit gyűjtötte csokorba. Akovnál szinte teljes a franciák sikere, egyetlen olasz ikon férkőzött csak soraikba. Drbarta kedvenc borai legnagyobb számban szintén Franciaországból érkeztek. Rszabi nem hazudtolja meg magát, szokás…..
Kettőezer-tizenhét végnapjai ismét ürügyet szolgáltatnak arra, hogy szerkesztőségileg összeszedjük azokat a borokat, amelyek bizonyos okok miatt emlékezetesek voltak. A továbbkattintás után elsőként a magyarokat gyűjtöttük csokorba a szokásos módon. Most pedig boldog(abb) új évet kívánva szeretnénk…..
A szituáció nagyjából úgy fest, hogy a minap sikerült vörösbort lopnom egy külhoni Lidl falai közül. Persze igyekeztem stílusosan intézni, csak úgy, bármiféle szabály áthágása nélkül, a vásárlói kézikönyv erkölcsi útmutatásait betartva. Létezik ugyanis egy saját borkoordináta-rendszerem, amelynek…..
Vendég-poszt következik. Alkonyi László boncolgatja a kézműves és technológiai borászkodás ellentéteit, egymáshoz való viszonyukat. Fogadjátok szeretettel!  ..
Syntax Error 2017.01.26 10:49:03
Syntax Error 2017.02.02 20:40:03
@BZoltan: @Hepci: nekem úgy tűnik hogy itt valójában ugyanazt mondjátok :) és közben meg vitatkoztok hogy de hát nem. Hiszen Hepci is azt írja, hogy akárhány alkalmazottad is lehet ha szükséges, csak legyél jelen és te irányítsd őket, amiben biztos vagyok hogy BZoli te így is teszel, és ezen az alapon írod, hogy családilag nem művelhető 5-10 hektár. Ergo szerintem itt nincs semmiféle ellentmondás.

Ami a másik fele, hogy ez a tény (miszerint személyesen jelen vagy és irányítasz minden fontosabb dolgot) az fontos eleme-e a kézműves definíciónak, nos szerintem is lényeges.
Az ünnepek alatt bőven volt alkalom borozni, pezsgőzni, így év elején mindig jól esik egy hét pihenő. 2017 első teljes hétvégéje viszont olyan fogcsikorgató hideget hozott, hogy muszáj volt valamivel feldobni a hangulatot, a választásom pedig a köveskáli Pálffy Szőlőbirtok és Pince két korábbi…..
Syntax Error 2017.01.18 21:16:50
@BobArctor: az a 2011-es olaszrizling válogatás nekem is meghatározó borélményem volt, igazi nagy bor, köszi hogy eszembe juttattad :)
Kétnapos, már-már hagyományszerű évzáró számvetésünk következik. Miközben mindenhol lassan-biztosan tankpezsgő-folyón csúsznak lefelé a lencsével körített virsliszerű húskészítmények, mi részben közszolgálatilag, részben önnönmagunk idei szesz-számvetéseként igyekezzük csokorba szedni, mit…..
Syntax Error 2017.01.03 14:47:49
@rszabi: közben eszembe jutott egypár bor ami valamiért kimaradt a standard nyilvántartásból, nagyrészük azért mert egynéhány családdal töltött füredi hétvégén ittam őket és nem volt alkalmam jegyzetelni gyerekhajkurászás közben :)
Szóval ezeket még hozzáírnám:
Figula Sáfránykert Olaszrizling 2015
Figula Arácsi Olaszrizling 2012 és 2013
Jásdi Lőczedombi Olaszrizling 2015
Szent Donát Kishegy 2013(?)
Petrányi Szitahegy 2013 és 2014 (utóbbi különösen)

Az ok egyébként, amiért ki tudnak maradni a korábbi kedvencek, az pedig kb annyi, hogy amit már ismerek és szeretek és csak fogyasztom a pincében lapuló hatos kartont, arról nem születik jegyzet, hacsak nem történik valami meglepő a borral az idő során
A Wineporn nemzetközi nagyágyúkat felvonultató kóstolóinak sorában ismét egy komolyabb traktus következett, amely ezúttal a világ talán leghíresebb, legnagyobb presztízsű édes borának megtapasztalására adott alkalmat. A világ különböző pontjairól származó, köztük természetesen Tokaj-Hegyalja…..
Syntax Error 2016.12.21 22:35:26
@akov: "Ha egy aszú nem hibás, vagy nem ihatatlanul savas, akkor az 6 pontnál nem lehet kevesebb" -- miert?
A Borrajongó Unico 2007 et al. 2016.10.21 06:00:00
Nem oly rég írtam egy elég jó kis spanyol sorról, ahol egy dugós 1996-os Unico borzolta a kedélyeket. Még tisztán emlékszem arra a 8-10 buta arcra az asztal körül, nem akartuk elhinni, hogy pont a főszereplő megy a levesbe. Nos, a Bortársaság – innen származott őkelme – a régi…..
A Borrajongó Rieslingek 2015-2014 2016.09.29 06:30:00
Az úgy volt, hogy a legutóbbi tramini-kóstoló elég felemásra sikeredett. Bár az elzásziak mentették az estét, de a posztban nem emlékeztem meg róla, hogy a showt valójában egy riesling vitte el. A traminik után ugyanis nyíltak egyéb borok is, nehogy bárkiben hiányérzet maradjon, és az a helyzet,…..
Syntax Error 2016.11.18 12:46:33
@drbarta: ez ismerős :) nálunk is így megy, játszótér, elsunnyogás, minden amit írsz. Rendes kóstolás csak olyankor van nagynéha, ha a gyerekek a nagyszülőkkel töltenek pár napot, és el tudunk mászkálni valahova ketten.
A Borrajongó Priorat 12 pontban 2016.08.09 06:00:00
Idén nyáron egy katalán túrára adtuk a fejünket, amiből természetesen nem hiányozhatott a Spanyolország legdrágább borai közé rendszeresen delegáló Priorat. Mielőtt belevágnék abba, mi zajlik ma Prioratban, mitől tud esetleg egy már bejáratott borvidék megújulni, nézzünk néhány tényt, amivel érdemes…..
Három évvel ezelőtt kora ősszel volt szerencsém néhány napot Montenegróban tölteni, és akkor a lehetőségekhez képest igyekeztem megismerkedni a helyi borokkal is. Ezt nagyban elősegítette, hogy a boltokban kis üveges kiszerelésben is meg lehetett vásárolni a nagyobb pincék több portékáját. Amennyire…..
Van Ausztráliában egy pince, jó mélyen a Clare Valley-ben eldugva, úgy hívják Wendouree. A neve nemes egyszerűséggel csak ennyit jelent az aboriginalok szájából: „kopj le!”. Nincs Facebook oldal, nincs e-mail cím, nincs website, nincsenek furmányos marketingesek, nincsen semmi, csak egy telefonszám,…..
Május utolsó hétvégéjét túlnyomórészt a Balaton északi partját szegélyező tanúhegyek árnyékában töltöttem, jó társaságban, borospohárral a kézben, a tájban gyönyörködve. Ilyen körülmények között persze gyorsan telik az idő, de a program is nagyon sűrű volt: egy nap alatt három birtoklátogatás…..
Idén lesz 25 éves Tokaj-Hegyalja egyik legpatinásabb birtoka, a Hétszőlő. 25 év nagy idő, van mire visszapillantani. Nem kell mondani mekkora feladat lehetett jó egy negyedszázada mindent újrakezdeni Tokajban. A Hétszőlő mögött francia tőke dolgozott, de a tokaji bort akkor is újra fel kellett…..
Syntax Error 2016.06.15 11:12:08
Syntax Error 2016.06.16 15:43:41
@akov: én nagyon remélem hogy ezek az eljárások vezetnek némi eredményre mielőtt túl késő lesz. Hogy mondjuk kötelezzék a bérleti szerződés megújítására az államot, vagy valami. Eleve felfoghatatlan hogy ilyen kisemmizések csak úgy lemennek (amúgy a Kishantos meg pár hasonló mezőgazdasági sztori is már intő jel volt), bízom az EU-ban annyira hogy tegyen valamit, csak félek tőle hogy túl lassú lesz az eljárás.
Alkonyi László neve a Borbarát magazin atyjaként, és több, a borok témakörén belül - elsősorban Tokajról - íródott könyv szerzőjeként vált ismertté. A cikkeken és könyveken túl az egyik legismertebb és legelismertebb magyar borszakíró számtalan hasznos gondolattal,…..
Syntax Error 2016.05.28 21:04:09
@akov: egyébként ha már ez így szóba került, még mindig kíváncsi lennék a pinot-dra, ha lehet. Már csak azért is mert nagyon érdekel, hogy ilyen félamatőr megközelítésben kinek mi sikerül. Ennyire hobbi méretben ugyanis eddig csak háziborokhoz volt szerencsém, de biztos vagyok benne, hogy lehet csinálni annál magasabb minőséget is. Cserealapnak ha minden jól megy fogok tudni ajánlani egy könnyed tartályos fehéret 2016-os évjáratból, homokról, cserszegi-irsai-megegyebek-küvé :)
Úgy adta a sors, megint összejött egy ütős kis spanyol sor. Nem tudom miért van, de időről-időre megjön az étvágyam a csúcs-tempranillóra. Igaz, nem állíthatom, hogy tökéletesen érett állapotban keveredek velük randevúba. De most némileg más a helyzet, csakúgy, mint a múltkor. Tavaly volt…..
Szégyen, de nem sok magyar bort ittam a kilencvenes évekből. Nem lehetett ekkor még nagyon nagy mennyiség az úgynevezett „csúcsborokból”, így gondolom aztán hamar el is fogytak. Szinte ujjonghatott az igényesebb magyarja, hisz végre felfedezhette a borkombináton túli élet rejtekeit, ahol a savanyú,…..
Syntax Error 2016.05.12 14:55:52
@BZoltan: Szerintem ilyen kóstolók esetében nem az a lényeg, senki nem várja hogy jobb lesz a bor 20 évesen mint volt 10 évesen. Viszont lehet belőle tanulni, megtudni hogy hogyan változik melyik alapanyag ennyi év alatt, ez érdekes lehet. Számomra is az, én kicsiben egy olyat játszok otthon a pincémben, hogy 3-5 eurós borokat elteszek 4 évre és megnézem melyikkel mi lesz. Ha elromlik nem bukok nagyot, ha iható marad akkor már megérte mert tapasztalatot szereztem. Persze annyi pénzem nincs, hogy drága borokat tárolgassak 15+ évig (meg aztán 15 éve még nem is ittam rendes borokat ;) ), de lehet, hogy egy-egy ilyen kóstolóra elmennék a tapasztalat miatt.
Syntax Error 2016.05.12 19:15:25
@BZoltan: az idő azért nem annyira extrém változó szerintem. Mármint simán előfordul, hogy megmarad egy palack, főleg ahol sok van a pincében, és nem árt tudni mekkora a bukófaktor :) De elfogadom hogy nem túl sok haszna van ennek a tapasztalatnak az öncélú kíváncsiság kielégítésén kívül

A 3-5 eurós kísérletbe pont azért kezdtem bele, mert volt két-három jó tapasztalatom. A másik jó móka, igaz azt főleg magyar fehérekkel játszom, hogy veszek egy hatos pakkot és évente egyet bontok. Aztán ha azt érzem hogy onnan már csak lefele, megiszom a maradékot rövid időn belül. Egy-egy hazai alapbor egészen kiváló még az ötödik-hatodik événél is, pl Villa Tolnay, Kreinbacher, vagy épp a Sabar '11-es rajnai.
Syntax Error 2016.05.12 20:25:45
@BZoltan: mondjuk így nézve igazad van, nem megyek túl a szerintem is ésszerű korlátokon a tárolással. A hatos kartonosdi amúgy eredetileg egy másik piaci körülményből eredt, miszerint a jól sikerülteket sokszor pillanatok alatt kisöprik a pincéktől, jópárszor jártam úgy hogy második-harmadik palackért már esélytelen volt visszamenni, így ami tetszik abból rögtön veszek többet is.
Valószínűleg még sosem nyitottam ilyen korán a balatoni borszezont, de úgy alakult, hogy március közepén a hosszú hétvégén kedvet kaptam egy kis csopaki kiruccanáshoz és sikerült az egynapos programba két régóta tervezett pincelátogatást is beleszuszakolni. Mindkét borászatnál alapos "kiképzést"…..
Syntax Error 2016.04.11 21:50:17
@dagadtos: nekem nyáron a Kishegy volt a kedvencem, arra emlékszem, de már túl rég volt hogy részletek is meglegyenek :) nincs mese, újra arra kell járni
A Borrajongó Spanyol kvintett 2016.04.08 06:00:00
Öt, az utóbbi 2-3 hónapban kóstolt spanyol bor következik, különböző borvidékekről. Nem egyszerre nyitottam őket, de úgy gondoltam, talán érdemesebb, érdekesebb együtt írni róluk. Földrajzilag és árban is kalandozunk egy kicsit: az ország legészakibb, leghűvösebb borvidékétől a legdélibb fekvésű…..