Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Control.

7 bejegyzést írt és 334 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Control Az EU soros elnöksége 2023.06.18 13:27:21
Az Európai Unió jelenlegi elnökségét Svédország tölti be (ők a csehektől vették át január elsején), majd továbbadják a spanyoloknak, belgáknak és 2024 júliusában Magyarország következik (egy fél évre). Azaz következne. Mert hogy jogosan felmerül a kérdés: miért kellene egy olyan államnak betöltenie…..
A címben megfogalmazott kérdés - mely a második világháború kirobbanásához kapcsolódik és arról szól, hogy 1939-ben Lengyelország lerohanása (a hitleri német hadsereg által) lokális háborúként zajlott - az új magyar vezérkari főnök, Böröndi Gábor első állománygyűlésén elhangzottakra épül. Az…..
Ha az USA történetét vizsgáljuk, akkor találunk felívelő és stagnáló korszakokat illetve sikeres és sikertelen háborúkat is, csakúgy, mint jó és rossz gazdasági programokat. Mindig kérdéses azonban, hogy ezekben mekkora szerepet töltöttek be az elnökök. Mivel az USA úgynevezett prezidenciális…..
A Forint Európában sajnos sereghajtónak számít a nemzeti valuták sorrendjében (az albán lek és a szerb dínár mellett), vagyis kontinensünk leggyengébb valutája a mienk, a mögötte lévő (vagy nem lévő) gazdasági teljesítmény miatt. Ám mi a helyzet ha a Föld 200 országát vizsgáljuk. Itt bizony akadnak…..
Control. 2023.04.02 15:26:02
@Argus_: Az 1 főre eső GDP listáján mögöttünk van Horvátország, Románia, Bulgária, Törökország, Szerbia és Albánia. Bár tény, hogy Európa 90%-a ezen a téren is elhúzott már mellettünk.
Control. 2023.04.02 15:32:39
@Jager_: Gyenge forint, alacsony GDP és rekord-infláció a kontinensen.
Éppen ma egy éve, 2022 február 24-én támadta meg az orosz hadsereg több irányból és több fegyvernem bevetésével a független és szuverén Ukrajnát. A támadás indoka és célja Putyin nyilatkozata alapján a megtámadott ország "nácitlanítása" volt amelyhez később kiegészítésként került egy második indok…..
Az ukrajnai háborúról kijelenthető így az egy éves évfordulóhoz közeledve (mely február 24-én lesz), hogy igazi anyagháborúvá és létszám-kérdéssé változott, ahol az dönti el a győztes "személyét", hogy ki bírja tovább pénzzel és fegyverrel. Mondhatnánk, hogy a történelem minden háborújára érvényes…..
Control. 2023.02.20 04:59:48
@2023: A "veszteség" meghatározásban az eltűnt, megsebesült, elfogott katonák is beletartoznak. A posztban említett 50 ezer az elesett orosz katonákra vonatkozik. A teljes veszteségük 200 ezer körüli.
twitter.com/DefenceHQ/status/1626472945089486848
Az orbáni külpolitika, diplomácia és gazdaság-orientáció hosszú évek óta a Moszkvával és Vlagyimir Putyinnal való minél szorosabb együttműködést célozza. Ez a nevezetes "keleti nyitás" programja, mely Szijjártó Péter 2014 óta tartó miniszteri működését mindvégig jellemezte és jellemzi most is.…..
Bármilyen területet is veszünk alapul, szakértőnek az a személy tekinthető, aki az adott tárgykörben megfelelő végzettséggel és tudományos fokozattal bír illetve főállásában is az adott témával foglalkozik. Igen ám, de vannak helyzetek, területek, melyek esetében nem egyértelmű a dolog. Az ukrajnai…..
Control. 2023.02.18 13:40:35
@ulpius66: Az Északi Áramlat felrobbantására Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin adta ki a parancsot.
A Control egy véleményblog a bel- és külpolitikai folyamatok, hírek, tendenciák elemzésére. Célközönségünk vagyis az elérni kívánt olvasótábor az önálló, szabad gondolkodók, értelmiségiek tábora de médiamunkásokat, trollokat is szívesen látunk. Ők is a magyar rögvalóság részei. A "control"…..
A harckocsik modern-kori (értds: hidegháború utáni) szerepe erősen megosztja még a katonai szakértőket is. Vannak, akik már "temetik" ezt a fegyvernemet, mondván: a XXI. század hadviselésében a drónok, robot-repülőgépek, rakéták illetve a cyber-technika a kulcsfontosságú és a tankok ideje lejárt.…..
Control. 2023.02.16 09:44:47
@Argus_: A háború előtt kb 1000 db modern T-90 volt a becsült orosz készlet, de ezekből is jutott az 1500 kilőtt közé Ukrajnában, így most nem tudni mennyi lehet belőlük. Talán 500-600.
Control. 2023.02.16 20:30:00
@Wildhunt: Annak valószínűsége, hogy a ruszkik egy év alatt legyártottak volna 400 db T-90-es harckocsit kb nulla. Darabja vagy 5 millió dollárba kerül és az ő gazdasági helyzetükben kizártnak tartom, hogy lett volna 400 X 5 millió dollárjuk harckocsi gyártásra.
Kétgyermekes szülőként, tanárként és sokat megélt "éltes" középkorúként rengeteg példát láttam környezetemben a főbb szülői archetípusokra és történetesen épp négyet sikerült azonosítanom ezek közül. Nézzük őket sorban a blog ars poeticája szerint röviden, tömören és lényegre-törően. A kép a…..
A háborús filmek többsége egy-egy valós háborúhoz kapcsolódó eseménysorozatot, csatát, hadjáratot mutat be, kiemelve a háború borzalmait és a központi karakterek hősiességét. Bár a közeg, melyben a cselekmény játszódik egy megtörtént háború, maga a történet lehet kitalált vagy valós is. Kitalált…..
Bár mindenhol krimi-horror megjelöléssel szerepel Scott Cooper XIX. században játszódó filmje a Halványkék szemek, a valóságban körülbelül annyira horror, mint a Micimackó. Kb semennyire. Kriminek mondjuk krimi, de iszonyúan unalmas kivitelben. A 2 óra 8 perces játékidő eleve indokolatlanul…..
Joszif Visszarionovics Sztálint sokan a történelem legvéresebb kezű kommunista diktátoraként tartják számon, ugyanakkor mások Adolf Hitler legyőzőjét és a nagy honvédő háború győztesét tisztelik személyében (főleg Oroszországban). Egyszerre tömeggyilkos és hős népi-vezető, népirtó és megmentő. A…..
Control. 2022.12.30 10:26:44
@Thorazine: A Sztálin miatt elhunytak számát mindig is vita övezte. Alapvetően két kategóriát különböztetünk meg: a közvetlen parancsára elhunytakat és az általa teremtett rendszer miatt meghaltakat. Az előbbi két alcsoportra bomlik: a direktben halálra ítéltekre - akiknek kivégzését ő maga szorgalmazta (mint Trockij, Kamenyev, Zinovjev, Kirov, Tuhacsevszkij stb) - és azokra, akiknek ítéletét dömpingszerűen írta alá. Nos, ... az első kategóriába ezrek, max tízezrek sorolhatóak "csak" a háború után és százezrek a háború alatt. Itt főleg azokra a frontparancsokra gondolok, melyek megpecsételték bizonyos katonai egységek sorsát. Viszont a második kategória durvább, mert Sztálin rendszere miatt valóban milliók haltak éhen például Ukrajnában (Holodomor - 1932/33) aztán a GULAG táborokban (kényszermunka telepek főleg Szibériában, de szerte a Szovjetunióban is) és Sztálin politikai rendőrsége az NKVD (Narodnij Komisszariat Vnutrennyih Gyel) 20 éves fennállása alatt milliókat juttatott börtönökbe, ahol rengetegen haltak meg. Azt hiszem összegzésül kijelenthető: Sztálin milliók haláláért felelős.
Rejtő Jenő (1905-1943) a legnagyobbak egyike ha nevettetésről és különleges párbeszédekről van szó. Mivel is lehetne jobban vidám hangulatot teremteni illetve karácsonyt ünnepelni és óévet búcsúztatni, mint összegyűjtött legjobb párbeszédeivel. Nézzük a 30 legismertebb és legkacagtatóbb párbeszédét,…..
Az 1458 és 1490 között uralkodó I. Mátyás (teljes nevén: Hunyadi Mátyás) a magyar történelem egyik kimagasló, fontos alakja, akiről a néphagyomány számtalan érdekes mesét és történetet őriz. Ezekben Mátyás király mindig pozitív figura, igazságos, kegyelmes és nagylelkű. Saját korában azonban nem…..
Az Everest és a Sodródás rendezője, az izlandi Baltasar Kormákur izgalmas horror-drámát készített idén, mely éppen most debütál a hazai mozikban. A film alig 93 perces és nem tudunk unatkozni alatta egyetlen pillanatig sem. A főszerepet a 190 centis Idris Elba játssza, akit a Prometheustól a…..
Nehezen nyert meg magának a legújabb Brad Pitt film: "A gyilkos járat" de amikor ez bekövetkezett (úgy a film első harmadának végén), akkor nagyon megvett. A rendező: David Leitch (John Wick, Deadpool 2, Hobbs & Shaw) egy sajátos stílusú, Tarantino - Guy Ritchie mixet készített afféle vonatos…..
Bár a köztudottan orosz-barát hazai média valószínűleg nem enged majd megjelenni egy ukrajnai háborút boncolgató, a motivációkat elemző posztot, mely helyenként az orosz agresszió jogosságát is kétségbe meri vonni, azért reményeink szerint elgondolkodtat így is néhány olvasót a posztunkban felvetett…..
Mintegy 48 órával ezelőtt, február 24-én Oroszország hadserege hadüzenet nélkül megtámadta Ukrajnát és több irányból (északról, ÉK-ről, keletről és délről) földön, vízen, levegőben behatolt a szuverén Ukrajna területére. Az első 24 órában az orosz katonai erők szinte teljesen megsemmisítették az…..
1969. A Golden Globe- és Grammy-díjas amerikai színésznő, Judy Garland sárga rózsákkal borított koporsóját indítják útnak a hollywoodi temetőbe, miután nyugtató túladagolásban elhunyt. Az Óz, a csodák csodája sztárja  komoly gyógyszerfüggő volt. Munkája során kezdett étvágycsökkentőket szedni, mert…..
A történelem számtalan érdekes sztorit rejt, melyekre a filmvilág is gyakran "lecsap" egy-egy ütős és látványos filmet készítve a nagyközönségnek. Néha azonban a valóságot elferdítik ilyen vagy olyan okból és a végeredménynek már kevés köze van a tényleges eseményekhez. A napokban három ilyen…..
Sokan vezetünk rendszeresen és legtöbben napi szinten autózunk a nagyvárosokban vagy a közutakon. Van, aki naponta száz kilométereket, a többség azért ennél valamivel kevesebbet tölt az utakon. Mindenesetre mindannyiunkban kialakul egy-egy markáns vélemény a többiekről, a többi autós vezetői…..
Control. 2021.09.26 22:13:50
@geegee: és mindig van egy okostóni, aki bedobja: "új kategória, aki kategorizál" Elcsépelt ez öreg. Ne olvasd, ha zavar. .... Hogy én is elcsépelt legyek. :D
A gyermekként még ökölvívásért, majd később a színészetért rajongó Reich Jenő (később 1926-tól Rejtő Jenő), tanulmányai után (és színészi karrierjének korai megfeneklését követően) 1928 és 1930 között egy két éves európai utazás során járta be a kontinens nagyvárosait és vetődött el Marseillebe, a…..
A világ elhűlve nézi, hogy milyen gyorsan omlik össze az USA által összetákolt bábállam Afganisztánban. Hiába a kétszeres létszámfölény, a légierő, a fejlett nyugati fegyverek, a kormányerők folyamatosan meghátrálnak a tálibokkal szemben, a katonák dezertálnak, rosszabb esetben átállnak az…..