Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bright side of life

0 bejegyzést írt és 323 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Mottó: Valamelyik francia király mondta, hogy nem szeretne a királyságában olyan paraszti háztartást látni, amelyben ne telne egy tyúkhús levesre legalább vasárnaponként. Serpenyőbe vetni csillagánizst, meg egy fél hagymát, így kezdődik, vagyis ez a minimum, amikor vietnami pho levest…..
Bright side of life 2022.05.27 17:41:42
Nem gondoltuk volna, hogy a Dánia második világháborús megszállását (egynapos villámháborúját) bemutató posztunkból sorozatot formálunk - az időben és térben közel álló más hadszínterek felfedezésének igénye azonban erősebb volt bármilyen akaratnál, így ma megismerkedünk Belgium második világháborús…..
Bright side of life 2020.07.22 10:47:06
Bright side of life 2020.07.22 10:48:45
1900. A brit Wight-szigeten található egykori ajándékbolt belseje, ahol egy bálna csontvázában lehetett válogatni a portékák között..
Bright side of life 2020.07.20 09:32:43
@Inner Circle: A hadnaggyal (Lt.). A pilóták tisztek voltak. A másik Hall (Chief Sgt.) a karbantartó.
Előző posztunkhoz hasonlóan - melyben az 5 legjobb háborús filmet kerestük - a világtörténelem legnagyobb hadvezéreinek kiválasztása is kemény feladat elé állított bennünket. Bár segített némileg a történelemtanári végzettség (egyikünk esetében), így sem volt egyszerű feladat az elmúlt 5 évezred sok…..
Amikor az antirasszizmus átesik a ló túlsó oldalára – ahogy Antoine Sénanque neurológus-író látja a Huffington Postban. Persze az ő állításaival is lehet vitatkozni. „Emlékeztetem Hollywood revizionista történészeit, hogy az Elfújta a szélnek köszönhetően kapott először Oscar-díjat fekete színész…..
Bright side of life 2020.06.25 08:24:10
@különvélemény: Ennyi...:)
Amióta az első bejegyzés megjelent a helyreállításra esélyes monarchiákról, sorozatosan kapom az üzeneteket, hogy vajon mikor lesz bejegyzés arról az országról, ahol valóban a legnagyobb esély van a monarchia helyreállítására? Ez ma történik meg. A mai téma: a spanyol monarchia...
Bright side of life 2020.05.31 08:10:42
Olcsók voltak és rettenetesek, mindenki így emlékszik rájuk, de vajon hogyan készültek az ipar alkimistáinak remekművei?..
Bright side of life 2020.05.05 14:27:56
@Pierr Kardán: Nagy igazság:)
Bright side of life 2020.05.05 14:28:06
@amatőr: No, igen... a sereg. Kíváncsiságból én is végigkóstoltam ezeket: Fabulon tini-tonik - gyenge, semmi hatása; Barbon arcszesz - egyszerre mentolos/édes/keserű; Pitralon - nem vészesen rossz, de még harmadnap is émelyítően édeset büfögtem tőle; Denim kölni - erős (75% körül), de keserű; BMP optikapucoló - 50-50%-ban meggy/narancs Márkával keverve egész jó, kb., mint a vodka.
Végül is, ez is egyfajta kiképzés.:)
Magyarország méz nagyhatalomnak számít, ami a megtermelt méz mennyiségének és kiváló minőségének köszönhető. A világhírű magyar akácméz mellett számos növény ad csodás nektárt csak, hogy néhány példát említsek: a selyemfű, szelídgesztenye, medvehagyma. Emellett ugyanakkor egyre többet hallani a…..
Bright side of life 2020.04.13 10:23:48
@Pierr Kardán: erre azért ne vegyél mézet...:)
Közvetlenül tapasztaltam, hogy a (mindegymelyik) üzletlánc beszerzője meghatározta, hogy neki mennyiért kell akácméz - akkor épp 300 Ft/kg áron -, mert akciózni akar. Akkoriban 1000 Ft-on alul, nem volt akácméz, de, mert szépen kérte (és mert a beszállító tartott az egyéb termékei kilistázásától) - kapott... valami méznek látszó tárgyat.
Lebukás után persze hárítás, sajtózás, hogy a rohadék pénzéhes beszállító a bűnös.
Amikor a trón helyreállításra legesélyesebb egykori monarchiákról kezdtem írni, akkor sok szempont indokolta volna, hogy az első helyet a Romanovok kapják meg. Ebben a bejegyzésben a cárság utáni sorsukról lesz szó, reményeim szerint meglepő végkifejlettel...
Bright side of life 2020.04.07 15:28:28
Évtizedeken keresztül elvárta a magyar pártállam - előbb Rákosi Mátyás, majd Kádár János vezetésével - hogy megünnepeljük minden év áprilisának negyedik napját, mert a "hősies" vörös hadsereg ezen napon "szabadította fel" hazánkat a nácik uralma alól. A "felszabadulás ünnepe", ahogyan  akkoriban…..
Bright side of life 2020.04.07 08:25:27
@7esbusz: Időrend. A kiűzés az még felszabadítás, ha a felszabadító tartósan a felszabadított országban, területen marad (erre vonatkozó kérés nélkül vagy kollaboráns kormány kérésére), az megszállás.
Bright side of life 2020.04.07 09:44:45
@Kanázsvára: Továbbá célszerű óvakodni azoktól, akik történelmi eseményekről többes szám első személyben beszélnek...
Bright side of life 2020.04.07 11:34:22
@nookedli: Munkatábor... aha... Milyen munka az, amit a 80 éves és az 5 éves is tud végezni?
VáraÉletem legutóbbi 10 évében volt szerencsém Európa nagy részét beutazni és nagyon szép helyekre eljutni. A következő időszak nagyon úgy tűnik, hogy utazás szempontjából jóval szegényesebb lesz, így most van idő kicsit nosztalgiázni és régi szép emlékeket felidézni. Estación de Figueras-Vilafant…..
A telenovellák világa folyamatosan gazdagszik új tehetségekkel, a régi arcoknak kemény csatákat kell vívniuk, hogy csillaguk fényessége megmaradjon. Van, akinek nem okoz gondot megőrizni a hírnevét, de van olyan is, akit egy idő után nem hívnak szereplőválogatásra, az egykor jól csengő név eltűnik a…..
Bright side of life 2020.03.09 15:30:06
Azt mondják, hétévente változik az ember, a hetes számban egyébként is van valami mágikus. Szóval valahol adja magát, hogy egy régi szerző, Magda (aki korábban itt és itt írt posztot) kicsit visszatekintett a brit fővárosban töltött első hét évére...
Imádom Rejtő Jenőt, azóta, amióta csak az első regényt elolvastam tőle. Imádom a stílusát, különös humorát, szójátékait, nyelvi leleményeit. Halála annak idején pótolhatatlan veszteség volt. Korábban már válogattam Önöknek feledhetetlen Rejtő-idézeteket, és néhány éve interjút készítettem az…..
Hat Oscar-díjra jelölték Wolfgang Petersen eredetileg német nyelvű háborús filmjét, ami akkor rekordnak számított egy idegen nyelvű film esetén. A Das Boot 32 millió nyugatnémet márkás költségvetésével a német filmipar addigi legdrágább termékévé vált, így aztán a producerek többet is ki akartak…..
Kicsit vicces, hogy manapság már az a hír, ha valaki olyan képeket készít nőkről, amik ízlésesen, visszafogott erotikával mutatják meg a valódi szépséget, és nem valamiféle polgárpukkasztó vagy önmutogató módon nyomják az arcunkba a különféle másodlagos nemi jellegeket.  Az ukrán fotóművész,…..
Különlegesnek és ritkának tekinthető napjainkban minden első világháborús témát feldolgozó film, főleg ha azt vesszük alapul, hogy a második világháborús alkotások mennyre felül-reprezentáltak a nagy világégések filmes bemutatásainak tekintetében (utóbbiból sokkal több készül a  mai napig). Erich…..
Bright side of life 2020.02.02 22:35:28
@Dev_: sajnos tele van a film logikai/dramaturgiai hibákkal, nem ez az egyetlen.
Pl.
- alig tud két ember átjutni a senki földjén keresztül az elhagyott tanyáig, majd megjelenik ugyanott egy századnyi katonaság teherautókkal, mellesleg egy hang nélkül (?)
- nyílt sebes kézzel belenyúl egy rothadó hullába, de ettől semmi baja nem lesz (?)
- üres tanya, emberek sehol, de a tej frissen kifejve (?)
- a rommá lőtt városban a német kb. 20 méterről kergeti hősünket és nem találja el (?)
- a 20 méterről üldöző német elől úgy bújik el, hogy elkezd rugdalni egy pinceablakot, majd azon bemászik és ezt a német nem veszi észre, hanem elrohan az ablak előtt (?)
- a csecsemőnek odaadott nem hűtött, nem pasztőrizált, legalább egy napos, kulacsban rázkódó tejnek semmi baja, még az illata is jó (?)
- még a tanyán úgy ivott bele a tejbe, hogy a kezéről, szájáról visszacsorgott a tej az edénybe, de a tej ennek ellenére egy nap után sem romlik meg (?)
- az állítólag bekerített ezred nem állít őrséget, csak úgy be lehet sétálni közéjük, mert épp egy éneket hallgatnak (?)
- ha a németek visszahúzódtak a Hindenburg-vonal állásaiba, miért is van bekerítve az ezred, ha meg nincs bekerítve, miért csak a senki földjén keresztül lehet őket megközelíteni (?).

Érthetetlen reakciók sokasága, pl.
- a lelőtt német pilótát épp megmentik attól, hogy bent égjen a repülőben és inni adnak neki, erre az megöli az egyik futárt (?)
- Cumberbatch: leszarom a parancsot, támadunk..., na jó, mégsem (?)
- a pusztulást hozó rohamot a parancs következtében megúszó katonák egy vállrándítás nélkül tudomásul veszik, hogy épp megmenekültek (?)

Szóval igazából a film egyetlen erénye a fényképezés, de ez azért kevés az üdvösséghez.
Bár a "méret nem minden", ha nem olvastál utána a következő nevezetességeknek, nagy valószínűséggel csalódni fogsz bennük - nem tagadom, én is jártam már így. Veletek mi a helyzet? Kicsivel több, mint két évvel az első rész megszületése után annyi komment, ajánlás és emailes javaslat gyűlt össze a…..
Bright side of life 2020.01.31 00:37:30
@Agnus69: ez valami optikai csalódás lehetett; a Vörös-tér kb. 7,5ha, a Hősök tere nem egész 3ha.
Minden film igyekszik megteremteni a maga valóságát. Ahogy fejlődött ez a művészeti ág úgy váltak a háborút bemutató alkotások is egyre realisztikusabbá. Ki-ki a maga módján próbálta megragadni a velejét bevetve a legkülönbözőbb, újító filmnyelvi eszközöket. Volt, aki az értelmet kereste a…..
Bright side of life 2020.01.28 08:42:08
Még csak egyszer néztem meg, de nagy csalódás volt.
A teljesség igénye nélkül:

Az alaptörténetet - futár jusson el A-ból B-be, egy paranccsal - már elsütötték a Gallipoli-ban, ráadásul jóval hatásosabban.

Érthetetlen jelenetek sokasága:
Elhagyott tanya, frissen kifejt tej a pajtában, az embereknek meg nyoma nincs.
Úgy tűnik, a tanyáig vezető út veszélyes, volt, két ember alig tudott átcsúszni a frontvonalon (de sikerült!), majd hirtelen - egyetlen hang nélkül - megjelenik ugyanott egy századnyi katonaság, teherautókkal ... wtf? Ilyet utoljára Rejtőnél olvastam a Láthatatlan Légióban.
A romvárosban a német kb. 20 méterről üldözi hősünket, aki ennek ellenére úgy be tud bújni egy pinceablakon (rugdalva az azt fedő táblát!), hogy a német nem veszi észre és elrohan az ablak előtt... he...?
A csecsemőnek adott tejnek semmi baja annak ellenére, hogy az a fejés után legalább egy napos, nincs hűtve, folyamatosan rázkódik a kulacsban, és hősünk a kezét belemártva ivott belőle úgy, hogy a tej visszacsöpögött a kezéről, szájáról az edénybe. Nem mellesleg korábban még egy rohadó hullába is belenyúlt... aha...!
Btw, a kezén nyílt seb is volt, ami ettől nem fertőződött el.

A németek ábrázolása(?) sematikusan negatív: aljasok és az utolsó leheletükig gyilkolnak (lelőtt pilóta) és részegen okádnak (a romvárosban).

Firth, Strong és Cumberbatch kizárólag a stáblista kedvéért szerepel a filmben (összesen kb. 5 percre), mert egyébként semmi értelme, hogy ott vannak.

Szóval összességében, feledhető (és felejtendő).
Négy Oscar-jelöléséből a két legfontosabbat, a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járót elnyerte Lewis Milestone első világháborúban játszódó pre-Code filmje, ami talán minden háborúellenes film között a mai napig is a legjobban képes átadni üzenetét. A Nyugaton a helyzet változatlan ráadásul…..
olaszmamma Bologna hét titka 2020.01.03 18:32:34
Sümegh Réka nemrégiben az olasz tészta manufaktúrák világába kalauzolt el, most pedig igazi bennfenntesként Bologna kevésbé kitaposott ösvényein kalauzolja az úti könyvek tippjein túl a profi utazókat. Bologna a tudós (“dotta”), Bologna a zsíros (“grassa”), Bologna a “vörös” (“rossa”). Gyakran…..
Bright side of life 2020.01.05 09:21:13
@kiskutyauto: mindenkinek megvan a maga érdeklődési köre, ha Téged a rómaiak előtti kultúra emlékei érdekelnek, szíved joga.

“ Én pl azért két fő okból nézek városokat, az egyik, hogy a vizeket figyeljem, folyók tavak (ha vannak)...” - ezt viszont nem értem, minek ehhez neked város?
Bright side of life 2020.01.05 18:47:26
@kiskutyauto: köszönöm a - minden tekintetben - kimerítő választ.:)
Érdekes téma, de - talán a műfaji korlátok miatt - kissé konfúz módon adtad elő, keverednek korok, kultúrák, a trollok és a tömeges idegenforgalom kárhoztatása.
Nyilván a víz szerepe egy város történelmében meghatározó, egy tó/folyó/tegeröböl/forrás komoly telepítő tényező.
Annyira nem vagyok otthon a témában, tudnál említeni egy-két antik csatornát, amelyen keresztül az arra érdemesek a kertjükbe behajózhattak?
Lázadós, hitért küzdős, ármányos, viszonyos. Adelardó fiatal pap, aki Itáliában született, de a Magyar Királyságba került téríteni, ahol még a keresztény király komolyan küzd azért, hogy az utolsó pogány közösségeket is felszámolja. Vata fia, János keresztény nevelést kapott ugyan, de most népét…..