Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dmarci

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Index hozzájutott egy olyan belső dokumentumhoz, amiben A Dal köztévés műsor szerkesztői és gyártói, illetve a Kállay Saunders Band képviselői megállapodtak arról, hogy nem volt semmilyen technikai probléma az énekes előadása alatt, egyszerűen Kállay énekelte rosszul a dalát az élő adásban...
Puli Space blog Freddy a Holdon 2012.02.14 09:30:00
A Masat óriási sikere után visszaszállingóznak mérnökeink is a Puli realitásába. Nyálelválasztásuk visszaesik a normál üzemi szintre, kiveszik szájukból a pavlovi nyálsipolyokat is: van még munka bőven, és ez nem kis részben geográfusaink miatt van így. Ők ugyanis több…..
dmarci 2012.02.16 00:44:18
@R850R: A "telekocsi" csak egy opció, a legjobb az lenne, ha az elejétől a végéig saját magunk készítenénk mindent. Ekkor persze több beleszólásunk van a dolgokba :)

A Nap beesési szögével kapcsolatban elsősorban nem az a kérdés, hogy a sugárzás pontosan milyen szögben világítja meg a napelemet, ott az általad említett módszert (is) alkalmazzák.
Az olyan égitesteken, ahol van légkör (így a Marson is) a Nap magasságával együtt a fény atmoszférán keresztül megtett útjának hossza is változik - minél alacsonyabban van a Nap, az út annál nagyobb lesz. Ez módosítja a "beérkező" fény intenzitását és hullámhosszát is.
A Holdon, ahol nincs légkör, ez csak az árnyékokat variálja, de ezzel is hatással van a bejárható út mennyiségére. Egy több száz méter hosszú, teljesen árnyékos kráterfal pl. rendesen lemerítheti az akksit. Ugyanez a terület, ha a Nap delel, teljesen meg van világítva.
dmarci 2012.02.16 00:58:42
@R850R: A technikai specifikációkat meghagyom a mérnököknek, azokhoz geográfus lévén nem is értek.
A magam részéről viszont azt mondanám, hogy túl korai még részletekbe menően beszélni arról, hogy pontosan mekkora az árnyékban bejárható út. Ez függ majd a rover végleges súlyától, a leszállás pontos mikéntjétől és persze attól is, hogy kerül-e majd valamilyen műszer a Pulira és ha igen, akkor milyen.
A leszállóhely kiválasztása szempontjából jelenleg az a legfontosabb, hogy meglegyen a lehetőség mindenre - és persze akárhogy is alakulnak a dolgok, minél nagyobb legyen a felszínen a biztonság.
dmarci 2012.02.16 01:10:03
@R850R: Biztosan lesz még mérnöki poszt is :)

Messze vannak, de ez nem véletlen - volt erről is korábban írás. Ettől függetlenül nem biztos, hogy a Puli nem nézi meg a Sast :)
Berlinbe nem elsősorban azért, vagy nem csak azért megyünk, hogy japán turista módjára órákat töltsünk látványosságok felkutatásával és azokat lencsevégre kapjuk. Lehet ott is múzeumokat nézegetni és egyéb kulturális programokon részt venni, de mi jobban ajánljuk a legendás…..
Lehet, hogy túlbiztosítottam magam? Lehet. De nem baj: a módszer bevált.Már régóta adós vagyok magamnak azzal, hogy továbbviszem a Gergényi-Szabadfi-ügyet: még a Morvai Krisztinával együtt lévő Civil Jogász Bizottság ülésére hívtak meg egyszer, ahol is bejelentettem, hogy bár…..
Egy százalék. A kimutathatóság-mérhetőség közvéleménykutatási határa. Ennyi adatott az SZDSZ-nek, ami miatt a sok-sok megélhetési álliberálisnak gyomoridege támadt.Most aztán színház lett nekik az egész világ. Gyurcsány kirúgta Mengelicát - de technikásan nem rögtön,…..