Regisztráció Blogot indítok
Adatok
wootsch

446 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vannak mondatok, amik csúfot űznek a blogoló emberből. Megtaláljuk és örömmel leírjuk, ott van már előttünk a képernyőn és folytatnánk, de valahogyan nem megy annak a rejtélyes istennek sem megy és ott van a mondat, pont van a végén és csúfolkodik, várja a folytatást. Az én csúfolkodó mondatom így…..
Megkésve már, de törve nem, most már végleg itt a november, de még csak a hidege. A szezonális dunai ködök ideje még mindig nem jött el. A vízivárosi utcákon álló hirdetőoszlopokon ezért a plakátok kontúrjai, színei, betűi tisztán kivehetőek. Az is, amelyen Ursula von Leyden áll előttünk és mögötte…..
Ahogyan átdöcög a villamos az Astoriánál fényostor csap az oldalára. Alkonyodik, a budai hegyek mögött megy le a Nap, de még mielőtt eltűnne azért ideüzeni, hogy „most megyek”. A Rákóczi út Kelet-Nyugat tájolású, a fény beesési szöge már őszi és ezért laposabb. A lemenő Nap fénye éles, éppen…..
Word szövegeinkben elütésekkel és nyelvtani hibákkal kövezett utat építünk a végső szövegváltozatig. Bloggerek. Mindez azért, mert jártunkban-keltünkben írunk, ott ahol az ihlet éppen nyakon legyint. Ha most nézek fel a képernyőről, akkor a Libella pultjára látok. A pult most éppen üres. Budapest,…..
Minden, ami történik velünk nyomot hagy bennünk, kitörölhetetlen. Ez a banális mondat jutott eszembe, de amikor az egymást üldöző betűkből megformálódott itt a képernyőn, már láttam is, hogy mondatként semmit sem jelent, hiszen cselekvéseinket is magunk alakítjuk, amelyek szándéka is bennünk…..
Juhász Gyula még így tudott írni erről: „Én őt dicsérem csak, az élet anyját, / Kitől jövendő győzelmünk ered, / A munkát dalolom, ki a szabadság / Útjára visz gyász és romok felett.” Régen volt, másként voltak akkor még a dolgok. A korai szakszervezetek „Munkát! Kenyeret!” feliratok mellett…..
Rosszkedvünk tele után máris ide ért, itt van ez a hektikus Tavasz. Felnézek a laptop képernyőjéről és látom azt, ahogyan remegnek ablakunk előtt a fák ágai a készülődő rügyek erőfeszítéseitől. Virágrobbanás előtt vagyunk, még két-három napsütéssel langymeleggé váló nap és utcánk fehér virágalagút…..
wootschp Homo sovieticus Budapesten 2023.02.12 19:05:52
Itt, a mi kis kelet-európai régiónkban való létezésünk kereteinek megértéséhez jó, ha néhány alapművet mindig a keze ügyében tart az ember. Örkény István egyperceseit, Hašek Svejkjét vagy valamelyik Hrabal, Momo Kapor, Wladimir Kaminer művet, esetleg a sor vége felé Bulgakovot. Mindegyikük mind a…..
Egyre csak hosszabbodnak a napok, ezért változik a földre az égből áradó fény beesési szöge. Kelet-nyugati tájolású utcánkon délután ötkor ostorként vág végig a lenyugvó nap sugara. Kilépek a kapun és hunyorognom kell, éppen a szemembe vág ez a fény. Délután az utca végén a Katedrálisnak az áttetsző…..
Egy kisfilmet néztem tegnap a telex.hu-n. Semmi különös, nem egy fesztiváldíjra javasolható alkotás, de tanulságos. Megmutatja, hogy egy adott időpillanatban milyen is az ország lelkülete, hogy ott micsoda érzések, gondolatok dúlják a békét. A filmecskében feltűnik Németh Szilárd (aki természetesen…..
wootschp Németek, Schmidt, Bayer 2022.11.18 16:46:25
Mindig azt gondolná az ember, hogy a magyar közéleti beszédben lejjebb menni már nem lehet. Aztán eltelik egy újabb hét és kiderül, hogy lehet, sőt, ha nem lenne ez képzavar egy gödör esetében, akkor úgy is mondhatnánk, hogy látható, hogy a „határ a csillagos ég”. A minap Schmidt Mária, a magyar…..
Minden nap új látnivalókra ébredünk, mert az ember-természet kimeríthetetlen szépségekben, történetekben. Még nem döntöttem el, hogy ma arc-napot, vagy ablak napot tartok-e, esetleg kapujárás lesz-e ebből vagy inkább csak úgy sodródom majd szavakból összetorlódott félszigetek, mondatokból sorakozó…..
Kalapálnak, megint kalapálnak. „Ha a kalapács az egyetlen szerszámod, mindent szögnek nézel”, így mondja Maslow. Szorgos kopácsolás veri fel az egykori Karmelita Kolostor Miniszterelnökségre átkeresztelt épületét, ott mindig kalapálnak. Vitáink vannak az Európai Unióval? Kalapácsunk a nemzeti…..
wootschp Bánat gesztenyehulláskor 2022.10.02 12:52:22
Új fényeit elhozta magával már az Ősz, árnyékunk hosszabb lett, ahogyan velünk vonul az utcán utánunk. Már szaga is van az új évszaknak, ahogyan elmegyek az öreg gesztenyefa alatt, megcsapja orromat ez a jellegzetes illat, a haldokló levelek enyészetének a kipárolgása. Egy gesztenye pottyan elém.…..
Gyorsan érkezett és most lassan, kényelmesen, a tájban elnyújtózkodva ér véget a nyár. Egy nyár, amelyre még sokáig emlékezünk és amelyet majd még sokáig emlegetünk. Majd megfőttünk a melegben, így mondtuk. Ha most nézek fel a képernyőről, akkor a kékségét már elvesztő égre látok rá, ahol az érkező…..
Az internet mindig kisegíti hazámat: segítségével utánam tudja küldeni a híreit, akárhol is lennék a világban. Ebből is látjuk, a haza soha sem ereszt el. Igy jó nekem, le sem maradok a hazai hírekről és ezért megadatik, hogy együtt vigadjak, együtt sírjak honfitársaimmal és, hogy ha van arra…..
Jó cím, figyelmet keltő cím, kattintgatós! Viszont nem eredeti, plágium. Juris Podneiks észt rendezőtől vettem kölcsön, aki ilyen címmel készített dokumentumfilmet a Szovjetunióban élő fiatalokról. 1986-ban mutatták be ezt a filmet, akkori országában nem szerették, külföldön viszont imádták, díjakat…..
Csűrjük-csavarjuk. Mennyi szót, mondatot, írásjelet pazarolunk el egy nap alatt! Mégsem jutunk közelebb az igazsághoz. A Világhelyzet csak ellenáll a magyarázatoknak. Az a hatalmasra duzzasztott orosz hadsereg tért nyer most, előrenyomul Kelet-Ukrajnában, Szeverodonyeck a következő áldozat. Egy…..
Leperegnek a napok a Nagy Homokórán. A szerény Tavaszon átrobogott már a Nyár forró, erőszakos vonata, a legszebb évszakunk megint lemaradt a hőség mögött, pedig évek óta lenne rá igény. Gyermekek fújják a virágos mezőn a pitypangok ejtőernyőseit, virágok deszantjai szállnak le az erdők vonalai…..
Már ott is tavaszodik, ott Keleten. Míg minálunk már elvirágzott a magnólia, ott csak most bontják ki első rügyeiket a fák ágai. A fagyott föld is felenged. Könnyebb ásni lövészárkokat, sírgödröket. Mert temetnek Kijevben és Bucsában, Harkivban és Mariupolban, de temetnek Burját-földön és…..
Előző posztjaimból bizonyára kiderült az, hogy a 2022-es magyar országgyűlési választások előtt is, után is egy pár napot odahaza töltöttem. A múlt héten visszatértem, most már idehaza vagyok és itt, Strasbourgban figyel(t)em a francia elnökválasztás első fordulóját és a végeredménye birtokában a…..
Majd később lesz még ennek jelentősége, ha unokáink megkérdezik, hogy “mit csináltál 2022. február 24-én?” Elmondom most egy kicsit másképpen. Én akkor lettem troll-etető. Aki blogol és aktívabban használja a közösségi média felületeit, vagy más nevén a népi internetet az tulajdonképpen mind lehet…..
Egy nagyon ronda választási kampány után nagyon csúnya végeredmény született. A parlamenti képviseletből kiesett vagy hat millió ember, maradt 2 millió és nyolcszáz ezer, aki örülhet, a többi néma csend. A választásra jogosultak harmada most is távol maradt – erre mondják azt Magyarországon, hogy…..
Vasárnap van és délután. A Hármashatár-hegyen még ott a reggeli hó. Itt, a Belvárosban már elolvadt, erősebben idesüt a Nap, kicsit talán még dühösebben, hogy belerondított ez a kistéli hidegfront a tavaszi ragyogásába. Országgyűlési választás van ma Magyarországon, a csak-magyaroknak való…..
A Magyar Nyelv Értelmező szótára szerint a választás szónak két jelentése van: „1. Két v. több személy, dolog, tárgy, lehetőség közül egynek v. többnek vmely célból való kiszemelése, elkülönítése v. magunkhoz vevése, kapcsolása, felhasználása, ill. az erre irányuló döntés, elhatározás. 2. Az a…..