Regisztráció Blogot indítok
Adatok
wootsch

379 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pest városa hosszan elnyúlik Keletre, Buda városának hátterében csipkés hegyek vannak, Budapest kellemes város effendik és Magyarisztán fővárosa. Az itt lakó gyaurok szeretik és megeszik azt a tisztátalan állatot, amelynek még a nevét se említse az igaz hitnek az hívője. Mégis szép város ez amúgy,…..
A belgrádi madeleine-k után illene már Budapestről írni, legalább egy képeslapot. Itt vagyok tehát és esik most az eső. A Frankel Leó utcában kíváncsi esőcseppektól fodrozódik az aszfalt. A Telefon Bisztróban gyűlnek a vendégek. A nagy képernyőn hölgyek futnak majd mindjárt 1.500 métert Dohában.…..
A belgrádi Njegoševa ulica 6 alatt két nevezetesség is található. Az egyik Milan M. Jovanović graver, vagyis metsző boltja. Nem tudom, él-e, hal-e az idős úr, amikor legutóbb láttam 86 éves volt, de minden nap itt ült a boltban. Most vasárnap van és senki sem ül a boltban értelem szerint. Egy kicsit…..
Marcel Proust valamit olyasmit mond valahol, talán a Saint Beuve címen közzétett gondolatfutamaiban, hogy az amire gondolatainkban emlékezünk az nem a múlt, csak annak halvány lenyomata, az igazi múlt egy tárgyban rejtőzik el, ha azt megérintjük, feltárul. Az eltűnt időt keresve számára egy kis…..
Harminc évvel ezelőtt a következmények nélküli szocializmusból kinőtt egy új világ, itt sodródunk benne és csodálkozunk most, hová is értünk. Tágabb életkereteket kínál ez a tér, mint amaz adhatott, színesebb ez a világ, mint annak volt az a mindennapi szürkesége, amely még a megánterekre zárt ajtók…..
Van valami vicces abban, hogy bent ülök a kehl-i TamTam Caféban, odakint süt a nap, előttem a laptop nyitva, egy kávé és egy sör (Fürstenberg, seit 1283) egyelőre érintetlenül és ... a képernyőn hazai híreket olvasok. Hiába no, a haza csak nem ereszt.   Április 1-jén volt kereken nyolc esztendeje,…..
Strasbourg felett most borult az ég, eső közeledik, érezni már a szagát a hűvös levegőben. Az Európai Parlament előtt fáradtan csüggenek most a zászlók, hetekig lobogtak a választási kampányban, most elernyedtek. Huszonnyolc zászló. A Palais de l'Europe, az Európa Tanács székhelye előtt pedig…..
2014. április 24-én posztoltam az európai választásokról (lsd.: ott). Akkor Belgrádból. Onnan figyeltem fel arra, hogy a magyar választási kampányban milyen kevés szó is esik Európáról és az Európai Unióról. Magyarország 15 éve tagja az Európai Uniónak, de úgy tűnik, hogy ez a fél generációnyi idő…..
Amikor kicsapott, az égre felcsavarodott a füst a párizsi Notre-Dame tetejéről, felcsaptak a lángok az internet mindig izzó parazsáról is. Ahogyan dagadt, hízott a tűz a Templomban, egyre többen és többen táplálták, szították az üzenetek rőzsetüzeit a twitteren, a facebookon, az instagramon. Aznap a…..
A költészet napján és Budapesten, ahová most megint csak úgy odaestem, kerestem azt, ami már régen elveszett, annak tudatában, hogy már az Egész is, bizony réges-régen eltörött. Rímekre vadásztam fecsegésekre fülelve, anyanyelvemet gyakorolva, szófordulatokra lesve. Ismerős á-k és elnyújtott é-k,…..
Március 15-e. Emléknapok. Jelző ilyenkor a magyar. „Magyar szabadság”, „magyar haza”, „magyar ég”. Itt esik most az eső. Monoton dobol aszfalton, homlokomon. Felnézek erre a sem nem francia, sem nem német égre, a felhők szürkék és feketék. Ilyenek lehetnek Belgrád vagy Porto felett is egy ilyen…..
Egy Komp-országban mi mást is tehetnénk? Kompolunk. Jövünk-megyünk két part között. Megállunk itt, kiszállunk ott egy kicsit, aztán fordulunk és kompolunk tovább. Ahol megállunk, az ott otthonos, ha már ott álltunk meg ebben a jövés-menésben. De: mi tesz otthonossá egy tájat, egy városrészt, egy…..
A strasbourgi élőhelyünk egy európai megfigyelőpont. Nemcsak azért, mert mert Európa két nagy országának a lélegzetvételére figyelhetünk innen, hanem azért is, mert Strasbourg az Capitale de l'Europe, városunkban van az Európa Tanács és alapvető fontosságú intézménye, az Emberi Jogok Európai…..
A. A vasút ott   Európa térképére a vasútvonalak fekete vonalai rajzolnak szabásmintákat. Ujjunkkal követjük, szaladunk a vonalak felett. Észrevesszük, hogy amikor Nyugatról Keletebb-Európába tartunk, annál inkább ritkulnak a vonalak. Itt-ott, bizonyos országhatároknál el is tűnnek, logikátlanul…..
A közeli buszmegállóból 6.38-kor indult a busz a Gare Centrale-hoz. Hozzáérintettem elektromos chipkátyás bérletemet a készülékhez és a készülék elégedetten rámfüttyentett. „Bon jour” köszöntem a buszvezetőnek, „Bon jour monsieur”, válaszolta. Ez minden felszálló utasnál mindig így ismétlődik. A…..
Villamossal jöttem át Kehl-be, mint már annyiszor. A kognitív térképnek olyan természetes tartozéka lett ez már, mint a Katedrális tornyának a körvonalai a városi háztetők fölött. A villamos jóvoltából a német-francia határ is csak egy halvány körvonal. Két hete tudom már, hogy kedvenc helyem, a…..
wootschp 4356 másodperc: egy poszt 2019.02.07 18:51:30
Kedves naplóm, majdnem így kezdtem ezt a posztot, de elfutott egy perc közben valahová és a következő, beérkező percben máris meggondoltam magam. „Most egy kis gyakorlat következik”, mondta tanárunk a mai órán és míg ezt leírom, megint lefutott egy perc a Nagy Homokórán. Az idővel, sőt az Idővel…..
A strasbourgi karácsonyi vásár (ahogyan itt hívják: a Christkindelsmärik, Marché Noël) egyike a legrégebbieknek Európában. A vásár hagyományosan a belvárosban, az Ill folyó körülölelte szigeten van, amely fölé magasodik a 1003 éves Katedrális tornya. Strasbourg belvárosa az UNESCO világörökség…..
Közbeszélgetéseinket a fáradhatatlanul újra és újra indított kormánykampányok tematizálják, innen így látszik. Ezért feltételezhetjük, hogy a legtöbb magyar hallotta már azt a kampányszöveget, hogy „Magyarország nem lesz bevándorló-ország!” Furcsa mondat ez is, gyakori ismételgetése axiómává emelte.…..
A 2018. év a nagy évfordulók éve és minden nagy évforduló zárókő a közös emlékezet patakjának generációk által kimélyített medrében. Ez a kő ugyan megállítja az emlékezetek áradását, de csak egy pillanatra. Aztán zuhognak, zubognak tovább azok a hullámok és sodornak képeket, szavakat, régi…..
Jegyezzük meg a dátumot, 2018. szeptember 12-e. Szerda volt aznap, és úgy hozta el az élet, hogy én annak a hétnek a szombatján voltam az Európai Parlament épületében. Nyitott Kapuk Napja volt aznap, egy európai nap és budapesti barátokkal jártuk be ezt a hatalmas épületet, amelyet aznapra…..
Az egyetemi Campus mellett egy kis papírbolt van. Jó üzleti ötlet, a diákoknak mindig szükségük van tollra, ceruzára, füzetre, fénymásolásra. Az üzlet belőlünk él, gondolom, egy papírbolthoz képest kényelmes tisztességgel. Az eurozónában vagyunk, kialakult egy szokásom, hogy mindig megnézem a…..
A Templomok Völgyi (Vale de Templi) tulajdonképpen nem is völgy, hanem egy kis hegy, egy hosszan elnyúló kitüremlés, a földmélye erős tenyere által formált felgyűrődés. Agrigento városa ennél még magasabban van. A város házai lenéznek a „völgy” tetején álló ókori templomokra. Átnézve felettük ott a…..
Nagy és kerek évfordulók úgy emelkednek ki a történeti dátumok végtelen virágoskertjéből, mint dús lombú, árnyékot adó gesztenyefák vagy, mint magányos cédrusok, melyek árnyéka is olyan áttetsző, mint a fa lombja. Így emelkedik ki például a 2018-as esztendőnkből az első világháború befejezésének…..
Nekem senki sem szólt korábban arról, hogy ez most egy születésnapi buli volt. Másnap olvastam egy-két meghatottnak szánt cikkecskét valahol, amelyben a szerző könnyes szemmel (hogyan írta vajon könnyes szemmel a posztját?) lelkendezik arról, hogy ő bizony augusztus 20-án megünnepelte „az ország…..