Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ági Helló Curry

159 bejegyzést írt és 109 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Helló Curry! Kadai zöldség curry 2024.02.15 14:03:55
Kezdjük azzal, hogy mitől kadai egy kadai? A kadai az valójában egy magas falú, wok jellegű edény. Úgy hogy amikor kadai megjelölésű indiai ételt esztek, akkor az kadaiban készül. És általában a technika is az, hogy nem szétfőzünk mindent, hanem csak átpirítjuk, átpároljuk a főbb alapanyagokat.…..
Helló Curry! Mangós csirke 2024.02.08 17:16:56
Bármennyire hihetetlen, annak ellenére, hogy az Európában található indiai éttermek étlapján szinte biztosan megtalálható a mangós csirke, ez bizony nem egy ősi recept. Használnak mangót a húsos ételek elkészítéséhez, de nem édesen, hanem még éretlenül, kifejezetten savanyítás céljából. Volt…..
Ez egy szuper Dél-Indiából származó rizsétel. Különleges ízvilágú, önmagában és köretként is fogyasztható. Most, amikor írom a receptet vettem észre, hogy elég béna fotókat készítettem róla. Nem adja vissza, hogy milyen szexi a rizs kesudióval és a többi fűszerrel. Na akkor majd újrafotózás lesz,…..
Az indiai desszertek igen édesek és laktatóak. Van azonban néhány kivétel, ahol ha nem édesítjük túl, kifejezetten könnyű desszertet kaphatunk. Ilyen a shrikhand, amelynek alapja a joghurt. Igazi tradicionális édesség, többszáz éve ismert Indiában. Workshopom infói --> indiai…..
Sokat gondolkodtam azon, hogy erről a naan témáról illik-e még több bőrt lehúzni. Ugyanis nem terveztem, hogy erről külön blogbejegyzésem lesz (van már néhány), de ez most annyira jól sikerült, hogy meg kell osztanom veletek. Ki ne maradjatok a jóból:-) Az újdonságot az adja, hogy most kicsit…..
Ki járt már úgy, hogy maradt egy adag főtt rizs? (Ki nem?)  És ki az, aki valamilyen módon próbál belőle új ételt varázsolni? Sokan vagyunk ezzel így szerintem. Mutatok most egy indiai receptet hozzá, aminek ismertetőjele az "Azta, ez nagyon ropogós!" felkiáltás volt itthon.  Legfrissebb tartalom…..
Régen jutottam rendesen a bloghoz, de már annyira vágytam ismét indiai ételre és blogolásra, hogy tegnap eldöntöttem, ma nagyon korán kelek és készítek egy kis indiai reggelit. Maradt ki héjában főtt burgonya, így egyből beugrott az aloo paratha, azaz a fűszeres burgonyával töltött…..
Ági Helló Curry 2023.12.20 15:39:13
@Anita Palatinszki: Oh de jó, köszönöm a visszajelzést:-)
Sziasztok! Ennyi idő elteltével most már személyesen is élményfőzhetünk együtt. Workshopjaimat a Magnóliák Műhelye szervezésében tartom.  ..
Helló Curry! Paradicsomos pulao 2023.10.07 19:25:51
Voltam a héten indiai étteremben és az étlapon láttam pulaot. Nem azt kértem, más volt épp a favorit, de nagyon megkívántam. Úgy hogy ma főztem egy paradicsomos pulaot. Ipari mennyiségű korianderrel. Imádom. Én ugyan most frissen főztem hozzá rizst, de ha maradt előző napról az ebédről, az még jobb…..
India alapélelmiszere a basmati rizs, amelyet a Himalaya lábánál termesztenek. Vékony, hosszú, rugalmas, nem ragacsos, aromás rizsről van szó. Egészségesebb a fehér rizsnél, magas a rosttartalma, több vitamint tartalmaz és alacsonyabb a glikémiás indexe is. A basmati rizsből is különböző…..
Ági Helló Curry 2021.09.02 07:11:37
@tlantos: Szia! Ha nem is áztatod, a rizseket azért érdemes megmosni. Nem csak a keményítő, hanem a kosz és szennyeződések miatt is.
Ági Helló Curry 2022.10.24 10:45:46
@Galanthus: Nálam a zöldborsó főzelék az, ami nem megy, vagy túl híg, vagy túl sűrű, vagy nincs íze, vagy túl sós, vagy túl édes. Ez van:-)
Örülök, hogy bevált a leírás és hogy ebben segíthettem. Aztán csak óvatoson, nehogy basmati rizs függők legyetek:-) Az életveszély, komolyan. Tapasztalat....
Ági Helló Curry 2023.06.02 10:06:32
@duplasuzy: Szia! Moshatod szűrőben csap alatt is, én megszokásból mosom edényben, így jobban látom a víz színét is. Mindenki máshogy csinálja:-)
Az indiai konyha imádja a dálokat, vagyis a hüvelyesekből készült ételeket és imádja a vadákat, azaz a fasírtféléket.  Még csak egy vada receptem van a blogon, a mungóbab fasírt. Ideje hát pótolni a lemaradást:-) Jöjjön egy gyors és egyszerű recept. Azért is gyors, mert a vörös lencsét nem kell…..
Helló Curry! Mungóbab curry 2023.03.30 18:59:36
Egyik szeretett alapanyagom lett a mungóbab az elmúlt időszakban. Igazság szerint nem is az indiai konyha vonalon ismertem meg. Hanem a pad thai miatt, mert hogy azt nagyon szeretem és ahhoz kell friss mungóbab csíra. Amit most már sokszor én magam állítok elő. Így szinte mindig van itthon egy…..
Helló Curry! Pav, az indiai zsemle 2023.03.23 18:36:11
Mi is jut eszünkbe az indiai kenyérfélékről elsőre? A lepénykenyerek. Meg a naan. No hát a pav nem az:-) A pav bizony már az élesztős, kelesztett, kicsit kalácsos jellegű zsemleféle. Oh hát és mi imádjuk a kelt tésztákat. Leghíresebb ételkombináció vele a Pav Bhaji, ahol egy zöldségszószba…..
Helló Curry! Masala puri 2023.03.17 07:08:10
A puri az a lepénykenyérke, amelyet olajban sütünk ki. Mi sem természetesebb annál, hogy van belőle jó fűszeres is, nem csak natúr.:-) Ha jól csináljuk, akkor szépen felfújódik és szexi labdaforma lesz belőle. Ha nem fújódik fel, akkor apró hólyagok lesznek rajta és laposabb lesz. Ízben nincs…..
Helló Curry! Káposztás szamósza 2023.02.26 07:48:32
A szamósza az a fajta sós csemege, amit sosem lehet megunni, eteti magát. Hoztam már receptet kétféle töltelékkel is, ez itt a 3. a káposztás. A szamósza India legnépszerűbb sós csemegéje. Olajban ropogósra sült tészta fűszeres töltelékkel. Hozzá mártogatós, csatni. Nagyon finom hozzá…..
Ha valamit imádunk minden formában, az a paradicsom. És nagyon érett már, hogy készítsek végre indiai paradicsomlevest is. Egyébként a családom nem olyan leveses. Apukámnak mindig kellett leves, nem volt olyan ebéd, ahol nem készült és ezt én is megszoktam, én is kívánom. A gyermekeim nem igénylék…..
Hol is kezdjem? Először is az elnevezéseknél: - Golden Milk, ami egyértelműen a szupersárga színre utal. És arra, hogy aranyat ér ez az ital:-) vagy, - Kurkuma latte, ami pedig a legfőbb fűszerére mutat rá. Viszont ha latte, akkor már kávé is van benne, ami nem az ezeréves recept. Ettől még nagyon…..
Helló Curry! Lencseropogós 2023.01.03 15:50:03
Igazából itt most egy nem teljesen authentikus pakóráról van szó. Ugyanis a főtt lencseféléket ezekben a receptekben lepépesítik és az lesz a massza. Én viszont akartam a pakórában élvezni az egész darabkákat is, így picit más a receptúra a megszokotthoz képest.  Ja és tipikus maradékmentésről van…..
Már már hagyomány nálam, hogy minden év januárjában a veganuár alkalmából összeállítok egy 5 receptes miniösszeállítást, amely segít színesíteni a palettát, ha belevágtok a kihívásba. Nem nehéz összegyűjtenem minden évben 5 új receptet, ugyanis az indiai konyha nagyrészt alapvetően vegetáriánus…..
Helló Curry! Ananász curry 2022.12.26 17:54:23
A világ szerintem simán megosztható azzal a kérdéssel, hogy illik-e gyümölcs a sós ételbe vagy sem. Aki nem szereti, az nagyon nem szereti, aki viszont bírja a sósat és édeset együtt, az kifejezetten igényli ezt az ízkombinációt. No ilyen az ananász curry, ugyanis az alapja az édes ananász. A masala…..
Kettő tisztázandó kérdés merül fel rögtön: 1. miért egyéjszakás? 2. mit keres egy gyökérkenyér recept az indiai blogon? Nos azért egyéjszakás, mert este bekeverem, hűtőbe vele, pihen egy éjszakát, reggel formázható és süthető. És hogy mi az indiai kötődés? Csak annyi, bár ez nem kevés, hogy…..
A világ egyik legizgalmasabb gyümölcs étke a csatni, ugyanis nem csak édes és gyümölcsös, hanem erősen fűszeres és csípős is. Nem lehet nem imádni húsokhoz, grillekhez, pakórához, lepénykenyérhez. Ugye a csatni egyik fő ismérve: A csatni akkor jó, ha annyira csípős, hogy nem tudod megenni és…..
Annyiszor kérdeztétek már, hogy lehet-e a naant gluténmentesen készíteni. Igen, biztosan lehet, de én még nem próbáltam. Ezidáig. Most ugyanis hoztam egy gluténmentes verziót, szerencsére nem is kellett sokat kísérletezni. Könnyed, téphető, nem hullik szét és finom. Egyébként van az indiai…..
Huhh, jó ideje nem jelentkeztem új recepttel. Mindenféle okokból így alakult. De most végre ismét hoztam egyet:-) Szedtem reggel a kertben frissen spenótot, mert már egy ideje parathát akartam enni. Imádom a harsányzöld színét. Szerintem nem kell sem a spenótot, sem a parathát méltatnom.…..
Van egy indiai csirkés tekercs étel, a Chicken Kathi Roll, ami egy kézben vihető street food, minden jóval. Van ennek több változata is. Most az általam készített gombás csoda nem klasszikus indiai, ezt most én kívántam meg (de nagyon) és az én fejemből pattant ki ez a verzió. Ettől még nagyon jó,…..