Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mojjo

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A hazai borkereskedelem befagyott frontvonalai nagyjából közismertek. A legnagyobbak mellett nehéz, sőt, gyakorlatilag lehetetlen tartósan és nyereségesen pályán maradni, a veszteséges üzletvitel pedig drága hobbi. Ennek következménye, hogy időről-időre azonos sebességgel jelennek meg és tűnnek el a…..
Mojjo 2016.07.04 13:33:55
@JCsab: @BZoltan:

Ezt a "termőterület nagysága" dolgot szerintem igen-igen nehéz megállapítani, főleg, hogy a legtöbb borvidéknél hektárra pontosan próbálják feltüntetni - nem csak itt, a prestigebor oldalán, hanem kb mindenhol. Pedig ez nyilván dinamikusan változó adat, amit hektárra pontosan lekövetni, bár nem lehetetlen feladat, de gigászi munka, ami sok tévedési lehetőséget rejt magában, ráadásul egy ilyen oldalra, mint a prestigebor weboldala, teljesen felesleges is, ugyanis a teljesen pontos adat nem fogja érdekelni az olvasókat.
Példa:
Balaton-felvidéki borvidéknél:
"A borvidék termőterülete 1497 hektár"

Egyszerűen lehet azt írni, hogy "A borvidéken hozzávetőlegesen másfél ezer hektáron termesztenek szőlőt." Tökéletes, senki nem fog belekötni és nincs az a veszély, hogy egy hónap alatt elévül a pontosnak szánt adat.

Egyébként nekem a koncepció tetszik, ha jó áron 4-5 pontos borokat lehet találni, akkor szerintem számíthat érdeklődésre a bolt - az enyémre mindenképp. És részemről különösen szeretek a kisebb termelőkkel megismerkedni. A borok kiválasztása kapcsán meg megértem, a cikkíró nem a bolt somlói kínálatából kapott mintát :) (Elnézést, ez némileg gonosz volt, de nem tudtam megállni... A kövek begyűjtését önként vállalom.) Amúgy viccet félretéve, lehet, hogy Somlót érdemes lenne más termelőkkel is erősíteni.

Ami a helyesírást illeti, leginkább központozási és nyelvhelyességi hibák vannak, számomra mindkettő sietségre/felületességre utal, nem arra, hogy ne tudna a megfogalmazójuk írni. Szerintem, ha Jobbágy úr újraolvassa az általa leírtakat, szerintem egész biztosan maga is megtalálja, hol és mi hibádzik. De erre én is buzdítanám, mert ez is a "design" része, maximálisan hozzájárul az első benyomáshoz. (Nekem ennyi még nem negatív, mert tényleg nem az írástudatlanság süt róla, de másnak lehet, hogy ennyi is negatív.)

Én mindenesetre sok sikert kívánok! :)
Mojjo 2016.07.04 13:35:35
@Mojjo: És igen, én is követtem el gyönyörű hibákat a hozzászólásomban, példázva a sietség és felületesség nyelvhelyességre gyakorolt hatásait. :)
Mojjo 2016.07.04 15:38:45
@BZoltan: Oké, meggyőztél, nem bonyolult :) Viszont naprakészen tartani ezt az adatot egy honlapon csak-csak munka, és nem látom, hogy az, hogy 1497Ha, vagy éppen 1503, mennyivel több infó, mintha azt írnánk, hogy cca 1500. Szóval a túlzott pontosságra törekvés szerintem visszalőhet - a semmiért...
Vannak az életben bizonyos helyzetek, amikor az idő és a tér megszűnni látszik, a mindennapos gondok távolinak tűnnek, az ember lánya/fia pedig csak ül, a végtelen messzeségbe bámul, ráfagy a mosoly az arcára, és élvezi, hogy az élet megajándékozta ezzel az élménnyel. Anélkül, hogy nevesíteném az…..
A Borrajongó Kb. tíz napja ittam 2016.05.19 07:00:00
Somlói Apátsági Pince: Nagy-Somlói Juhfark 2014 Az utóbbi években többször volt olyan benyomásom, hogy a SAP borok stílusváltáson mentek keresztül, mintha a kezdeti évek extrémitásai felől befogadhatóbb, letisztultabb, de kevésébé ütős irányba mozdultak volna el. BZoli ezt a felvetésemet cáfolta,…..
Mojjo 2016.05.19 14:43:37
@egresi: Gyakran érzel a kékkúti ásványvízben birsalmás, sárgabarackos, mézes jegyeket?
A szeptemberi hétvégeket nem szüreteléssel és a szabadban töltöttem, hanem iskolába jártam, a WSET L2 tanfolyamon vettem részt. Nagyon jó társaság jött össze. Az előadók is kitűnőek voltak, nagyon magas szintű tudással. Ami igazán nagyszerű volt, hogy a tudásukat át tudták…..
Mojjo 2016.05.06 15:37:06
Bár hónapok teltek el a cikk megírása óta, talán még mindig időszerű hozzászólni.

Egyrészt a WSET nem egy magyar intézmény, hanem egy brit, és, bár nem látok be a színfalak mögé, úgy vélem, hogy kötelezően követni kell egy irányvonalat. Ez az irányvonal lehet nagyon jól körbehatárolt, vagy csak nagyvonalakban előirányzott, nem tudhatom - de mivel külföldi intézményről van szó, természetes, hogy a világfajták és a világviszonylatban is jelentős/híres borvidékek fognak előkerülni. (Bár idehaza wset level1-en, ha jól tudom, a kárpát medencei fajtákkal történik az ismerkedés.)

Másrészt úgy gondolom, hogy kiemelten fontos, hogy egy borkedvelő ember, egy tudatos borfogyasztó képes legyen kontextusba helyezni a magyar bort. Tudja, hogy mit és hogyan csinálnak a "nagyok" a világban, és ehhez tudja mérni a magyar borokat, magyar irányzatokat, törekvéseket, trendeket. Ha a fogyasztók egy, már mérhető és valós impakttal bíró része bír valamilyen nemzetközi tapasztalattal, ha képesek vagyunk a nemzetközi borok türkében értelmezni és megítélni a magyar borokat, akkor a magyar bornak teszünk egy hatalmas szívességet. Ha nincs meg ez a tapasztalat, akkor nem tudhatjuk igazán, hogy valóban jó-e amit csinálunk, vagy csak viszonylagosan jó, de egyébként simán elvérzik, ha tágabb kontextusban próbáljuk értelmezni. És ha a fogyasztótól nincs meg ez a visszacsatolás, akkor az esetlegesen téves irányokat sem lehet igazán korrigálni - legalábbis nem lesz meg rá az igazi igény.

Harmadrészt a magyar bor az érdeklődő számára könnyen megismerhető. Egymást érik a tömegrendezvények, méginkább egymást érik a kisebb kóstolók - a maga módján és szintjén mindkettő lehetőséget nyújt nem csak a borokkal, hanem általában a borászokkal való ismerkedésre is. Egy érdeklődő fogyasztó pedig odamegy, érdeklődik, kérdez, tapasztalatot szerez - és teheti mindezt immár úgy, hogy van egy nemzetközi rálátása a borokra. És bár itt beléverik a Sauvignon blanc-t, meg a Chardonnay-t, meg a Rajnait, de ha valakit érdekel a bor, akkor annyi Furmintot, Hárslevelűt, Olaszrizlinget, bármit próbálhat ezen rendezvényeken, és hallhat a történetükről közvetlen a termelőtől (amit egy wset-en nem kap meg!), hogy az egy pillanat alatt elsöpri egy wset tananyag által nyújtott kóstolómennyiséget - és bizonyos téren ismeretanyagban is többet, de mindenképpen mást kaphatunk.

Én egyébként nem látom úgy, legalábbis a lokális mikrokörnyezetem, na meg az online boros szféra alapján, hogy a wset tanfolyamok túlzottan nagy szeletet hasítanának ki a borral való ismerkedés módjának tortájából. A bort alaposan, mélyen ismerő emberek, a borral komolyan foglalkozó emberek és a bor iránt rajongó emberek legnagyobb része, úgy veszem észre, a wset-en kívül kerül közel a borhoz. Ez nem azt jelenti, hogy a wset rossz, csupán, a témánál maradva, annyit, hogy túlzottan nagy impaktja a wset tanfolyamok tematikájának nem feltétlen van.

Nagyjából ennyiben kristályosodtak ki a gondolataim egyelőre :)