Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Epikus SZTK

0 bejegyzést írt és 163 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Lassan egy évtizede már, hogy az aszpartam alapú édesítőszerek káros hatásaival riogató írások keringenek a világhálón. Elsősorban a természetes életmódok, alternatív gyógymódok, összeesküvés-elméleteket gyártó rendszerkritika irányában orientált honlapokon találkozhatunk a halálos fenyegetésről…..
Epikus SZTK 2016.12.05 12:19:43
@Meleg Sándor: Az eredeti cikk is elég sok kérdést vet fel, de ez az indexes interpretálás... Nem szoktam ilyet tenni, de már majdnem írtam a szerzőnek (mondjuk egyszer tettem kivételt, és írtam is valakinek, ki is javították - de ez már régen volt).
Mindenesetre a következő majd az lesz az ilyen bulvártálalás után, hogy "megírta a zindex, hogy az aszpartám tényleg az ördögtől való, de az igazi bűnös a fenilalanin, mert enzimeket gátol, és ezért a fogyást serkentő enzimeket is. Emberek és antalvalikövetők, ne egyetek több fenilalanint! Kerüljétek a fenilalanin tartalmú élelmiszereket, bojkottáljuk az kövér gazdag fenilalnin lobbit..." stb. stb.
Hát így szabadulhat meg az emberiség azoktól, akik pl. esszenciális aminosavakat nem vesznek magukhoz a saját hiszékenységük és butaságuk miatt. 8-)
Epikus SZTK 2019.10.14 14:02:49
@jozsef szabo:
Tudom, hogy a lényeget fogtam meg, de: "36/2004. (IV. 26.) ESzCsM-rendelet "miért tiltja az édesítő szerek használatát a gyermekek számára..." Ez a rész hogy hangzik a jogszabályban? Nem találtam - vagy csak én olvastam felületesen.

A kovászban jelentős mennyiségű pálmasav, fenilalanin, aszpartát található - de van benne alumínium, nikkel és vanadát is, szóval csak óvatosan :-)
A macskákra mindenképpen, különösen akkor, ha az állatot a mikrosütőben szárítjuk. Egy több változatban terjedő városi legenda szerint ugyanis az USÁ-ban megtörtént, hogy egy gondos gazdi a mikróban szárította meg elázott házikedvencét, majd miután az állat elpusztult,…..
Epikus SZTK 2019.05.30 15:18:52
@Nagyhusi:
Ez hogy jön létre?:
"időlegesen képződnek és megszünnek OH-, H3O+, H3O-, H-, képződmények"
Engem főleg a H3O-, és a H- éredekelne vízben.
Epikus SZTK 2019.09.19 09:47:04
@CCnick:
Amikor én mértem, akkor a csapvíz 5,8 és 6,2 között volt. Régebben mértem 5,2-t és 6,8-at is.
A fél liter pH 8-as "medencetöltő" vizet kb. 1 csepp gyomorsav semlegesíti (a gyomorsav esetében pH 2-vel számolva).
Az egészségügyi bulvár szereti vizuális minősítéseket, nem véletlenül ragadt rá a cukorra a ”fehér halál” kifejezés. A napokban viszont több oldalon lehetett találkozni a melaszról szóló írással, ami „fekete arany” címszó alatt ecsetelte annak fantasztikusan pozitív tulajdonságait. Máris van egy…..
Epikus SZTK 2019.06.20 22:32:27
@kamugyar: nem volt olyan izzasztó; nem a tetszésedet szerettem volna vele kiváltani - és nem vágyom díjazásra.
Az se baj, ha nem értetted, nem haragszom.
Epikus SZTK 2019.06.20 22:35:15
@Karinthy-paradoxon: ">Paradox nem tudja.

Ezt mégis miből következtetted ki? :)"

Nem válaszoltál.

"Tényleg nem tudom, hogy te mennyit fogyasztasz és másoknak a fogyasztására se látok rá."

Akkor meg miről beszélünk? Honnan tudhatnád, hogy mikor léped túl az ajánlott mennyiséget?
Én a helyedben óvatosabb lennék, ki tudja mikor jön egy nem várt, nem számított mellékhatás, stb.
(Éld meg, amit másoknak írsz, mutass példát!)
Egyik kedvenc szerzőm, Kris Gunnars örvendeztette meg olvasóit egy 11 grafikonra komponált népegészségügyi témájú cikkel, melynek alaptézise, hogy a modern táplálkozási szokások tehetők felelőssé azért, hogy a világon egyre több kövér, szívbeteg, cukorbeteg létezik és a…..
Epikus SZTK 2019.05.31 10:01:47
@Karinthy-paradoxon:
Szerintem kerüld el az ultrafeldolgozott ételeket. Talán az megnyugtat.
Epikus SZTK 2019.06.03 16:50:33
@Karinthy-paradoxon: Esetleg akkor nyugodtan válaszolhatnál a kérdésekre.

OFF:A feminás cikket nem érdemes felhozni, mert nem értetted a lényeget, miért tettem be. Mindegy. Spongya rá, nem haragszom.
OFF vége

Olyan felmérés érdekesebb lenne, ahol ugyanannyi idő alatt ugyanannyit szednek fel az alanyok kilóban (híznak), csak az egyik ultrafeldolgozott ételekből, a másik meg nem feldolgozott ételekből. És ezeknek az alanyoknak az egészségügyi paraméterei. Hosszú távon. A pszichés része is, érdekes, pl. hogy melyik okoz nagyobb pszichés stresszt és vajon miért.
Epikus SZTK 2019.06.06 08:49:34
@fordulo_bogyo: Igen, ez már feltűnt.
A beszúrt linkekkel pl. az is az egyik probléma, hogy nem igazán veszi a fáradságot, hogy lefordítsa. Ezek így kvázi ultrafeldologozott infók, azaz Ctrlc, Ctrlv, nesze, egyétek. :-)
Alimento Vitaminellenes háború 2019.04.29 10:13:16
A könyvtár általában nyugodt egy hely, de néha érhetik az embert felzaklató élmények. Például, amikor a könyvajánlón szembe találkozik Lenkei Gábor alkotásaival. A kínálatból kiválasztottam a „Helyszíni tudósítás a vitaminellenes háborúból” címűt, rövid és tökéletesen megfelel elrettentő…..
Epikus SZTK 2019.04.30 09:41:14
@Meleg Sándor: "... lehet elkezdeni egészségesen élni és akkor majd nem lesz." :-) Ez jól hangzik. Lehet, hogy akkor vitaminipar sem lesz és először Lenkei alaptalan profitéhsége megy a kukába. Bár így lenne!
Tudjuk, hogy az élet nem így működik. Minden elromlik. Autó, számítógép, ember. A romlásnak vannak jelei. Lehet késleltetni, kiiktatni nem. Embereknél a romlás jelei a betegségek - általában a krónikusak. Valami, valahol nem úgy működik, ahogy kellene. Ezeken a vitaminok csak akkor segítenek, ha a vitaminok hiánya váltja ki a betegséget - pl. krónikus b12 vitamin hiány felszívódási zavar, vagy táplálkozási szokások megváltozása miatt. Az előbbivel orvoshoz szoktak fordulni (mivel általában más tünetek is vannak), az utóbbival is, csak később.
Tudás, ismeret, orvosok tájékozottsága. Na ez most meg fog változni, gyanítom nem a jó irányba. Kis országunkban eldöntötték, hogy inkább a klinikai oktatást részesítik előnyben. (Ld. HVG tegnapi híre: A tanterv változtatásával növelné a hadra fogható orvosok számát a kormány)
Mivel a tervek szerint az elméleti oktatásból annyit hagynak meg, amennyi a klinikumhoz elegendő, az orvosok még nehezebben fogják megmagyarázni a betegségek kiváltó okait, és még hiteltelenebbek lesznek. Nem ugyanarra van szüksége egy endokrinológusnak, mint egy sebésznek, röntgenorvosnak, gyerekgyógyásznak, patológusnak. Mármint elméleti alapokból. A Szent-Györgyi-Krebs ciklust, anyagcserét mégis meg kellene tanítani mindegyiknek. Különben hogy a bánatban fogja azt tudni, hogy hol és mire is kellenek a vitaminok. Vagy mi áll a metabolikus szindróma hátterében, miért érdemes mondjuk életmódot változtatni, mozogni stb. Persze elfelejtheti, mire végez, de ha jó az oktatás, akkor a kritikai szemlélete megmarad, talán még emlékezni is fog rá. És akkor talán tud majd hitelesen legalább kérdéseket megfogalmazni a vitaminokkal kapcsolatban is. (Pl. mennyire korrelál a vérben mért D3 vitamin szintje az össz D3-vitamin szinttel? Ha zsírban oldódik - lipofil, apoláros - a vér meg alapvetően vizes közeg - hidrofil, poláros - , akkor az oldékonysága vérben jóval kisebb, a lipofil/apoláros területeken meg magasabb, azaz többnek kellene lennie. Mihez kötődik, ami megváltoztathatja a mérhető szintet? A megoszlási hányados mit mutat? Mi ez az utóbbi egyáltalán :-) ?)
Nemrég jelent meg egy cikk, melyben az oltásellenes megnyilvánulások és a szólásszabadság (véleménynyilvánítás szabadsága) kapcsolatát boncolgatta a szerző. A cikk konklúziója az volt, hogy az oltásellenes megnyilvánulásokat nem szabad korlátozni. Én nem így gondolom...
Epikus SZTK 2019.04.23 10:56:57
@fordulo_bogyo: OFF: "az olttasellenesseg (pozitivan fogalmazva jarvanybarstsag)"
Ezt így fogalmazta meg egy "nyelvújító" követvén a a mai trendet: oltásellenes=járványpárti ... (így nyalhat vissza a fagyi) OFF vége
Hamarosan indul az M3 metró déli szakaszának a felújítása, de továbbra sem veszi senki sem figyelembe, hogy a látássérülteket kizárják a pótlás egyes részeiből. Még a látássérült szervezetek tiltakozását sem találom sehol. Vajon miért nem?..
Epikus SZTK 2019.03.20 08:31:17
@Pierr Kardán: OFF: Pazar bejegyzés... semmi bajom a kommentelőkkel addig, ameddig ... OFF vége

A lényegre: a felsorolt öt csoport közül melyik tud a hétköznapokban minden (tényleg minden) segítség nélkül közlekedni? És kinek van mindig valamennyi segítségre szüksége? Pl. átkelni a Széll Kálmánon, Hősök terén, Keletinél?
Ahogy a mondás tartja, egy hazugság a fél világot körbeutazza, mialatt az igazság még mindig csak a cipőjét húzza fel (Mark Twain). Különösen igaz ez internet világára. A világháló a lehetőségek végtelen tárháza, ha információk terjesztéséről van szó, és ezzel láthatóan sokan élnek – még többen…..
Epikus SZTK 2019.03.10 17:48:03
@Munyi cica: Csak megerősíteni tudom az ehhez hozzászólókat abban, hogy ez egy nagy átverés.
Az EVA3000 nem orvostechnikai eszköz, nem szerepel a "medical device" listán - utánanéztem. Mérhetnék ingával is :-)
Én is a napokban futottam bele, utána is néztem, szóval az egész azon túl, hogy nagyon nem életszerű, még teljesen megalapozatlan is. Nem érdemes rá sem pénzt, sem energiát pazarolni.
A mai napon az Új Germán Medicináról (röviden GNM, angolul German New Medicine vagy New German Medicine) lesz szó, ami egy újabb csodagyógymód, melynek hívei és praktizálói rendkívüli gyógyulásokat ígérnek. Nagyon rendkívülieket. Szerintük a jelenlegi orvostudomány teljesen tévúton jár, ezzel…..
Epikus SZTK 2019.01.31 13:02:53
@Scarter: Az új germán medicina úgy átverés, és hazugság, ahogy van.
Szerencsére alaptalan és indulatos kijelentésektől ez nem fog megváltozni.
"Ha te azt gondoolod ,hogy barmi ami alternatív az ha működik akkor resze lesz az orvoslásnak akkor elég naív vagy. Szerinted abben a gyógyszeripar irányította társadalomban ez reaális?"

Ha nem így lenne, még mindig érvágással gyógyítanák a vesekövességet, vesemedence-gyulladást, stb-t. A tüdőgyulladást, TBC-t nem lehetne gyógyítani, ha nem bizonyosodott volna be, hogy melyik a hatékony, melyik a nem hatékony gyógymód. A talpra tekert paradicsom/krumpliszelet nem gyógyítja meg, mert kiderült, hogy nem működik. Pedig sokáig próbálkoztak vele.
Ez van, ami működik, hat, az része lesz gyógyításnak, kezeléseknek. Ami meg nem, az nem. Igazolni kell, hogy hat.
Kommentjeid alapján persze belátom, hogy ezt valószínűleg nem fogod fel, nem tudsz vele azonosulni, de sebaj, ezzel neked kell együtt élned - meg az ettől szenvedő családodnak (legalább rájuk lehetnél tekintettel, ha a belátóképesség hiánya ebben nem akadályoz meg).
TB-t fizeti valaki utánad, ha vakbélgyulladásod, infarktusod lesz, egy orvos fogja megmenteni az életedet.

"Egyébként ha már autista vagy jasaslom a megoldási javaslatokat ha elfogadod:)"
Ennek a mondatnak nincs értelme.

De mindegy is, hiszen tudjuk, hogy
az új germán medicina úgy hazugság és átverés, ahogy van. Semmi bizonyíték nincs arra, hogy akár csak egyfajta "kezelése" is hatásos lenne.
Epikus SZTK 2019.02.01 18:52:22
@mernok_vagyok: Köszönöm, hogy megírtad a tapasztalataidat. Részvétem. A rokonod családjának sem lehetett könnyű ezt végignézni.

Kár, hogy ma az igazságszolgáltatásba vetett "bizalom" olyan gyenge. Egy ilyen állítólagos biológust, vagy akárkit simán le lehetne csukatni. Igaz, ez az elhunytat nem hozza vissza, a szenvedéseiken nem segít.

Az új germán medicina nem működik , átverés és hazugság az egész.
Epikus SZTK 2019.02.03 15:15:13
@csakférfi: Az új germán medicina nem működik , átverés és hazugság az egész.

Egyelőre nem láttunk semmi kézzelfogható bizonyítékát, hogy működne - de még igazolható megerősítését sem. Sőt.

Az írásod nem is erről szól. Mellébeszélsz a nagy gondolkodás közepette.
Igazából a gondolkodás nem rossz, de ha valakinek nincs elég tudása hozzá, akkor hiába gondolkodik napokon keresztül, csak olyan hülyeségeket fog elhinni, mint, hogy az új germán medicina, és társai milyen jók. És utána olyan hülyeségeket fog leírni mint te.

Szóval előbb tanulni, meg érteni, meg megjegyezni kellene.

Az emberek tulajdonságaiból egy szakmára következtetni a logikus gondolkodás hiányára vall, illetve elég rosszindulatot is jelent - sőt a butábbaknál egy alaptalan felsőbbrendűség megnyilvánulását is.
Hiába tervez meg egy építészmérnök tervező valamit rosszul, attól még továbbra is építészmérnököket bíznak meg épületek,hidak stb. építésével - legfeljebb nem azt, aki hibázott. Valahogy nem az autószerelőt, biológust, orvost, jógatanárt, pszichológust bízzák meg épületek tervezésével.

"június 21-ig egyre hosszabbodni fognak a nappalok" - idojaras.hu

De mindegy is, a lényegen nem változtat:
az új germán medicina nem működik, átverés és hazugság az egész.
Alimento VITAMINOK I 2018.06.06 20:01:59
Nem olyan régen egy kommentben hangzott el, hogy a természeténél fogva gonosz élelmiszer- és gyógyszer lobbi támadja és lejáratja a vitaminokat. Ám legyen, most jól megtámadom és lejáratom a vitaminokat. Több részben, mert ha egyszer témánál vagyunk, legyünk alaposak...
Epikus SZTK 2018.12.28 11:32:17
@takacsveca93: Ez eléggé reklámszerűre sikeredett, ez nem kifejezetten etikus - ha eddig ez nem jött le, akkor még szomorúbb a helyzet...
"bevinni természetesen, de amúgy lehetetlen, plusz nem is tudja az ember, hogy mi van ezekben a gyümölcsökben zöldségekben. "
A vitaminokat nem lehetetlen "bevinni", ez a rész és a többi is minimum tévhit, sőt lehet akár rögeszme is - ha csak nem akar tudatos megtévesztés lenni. Akarsz róla beszélni?
Epikus SZTK 2019.01.07 13:49:24
@kamugyar: "nekem a kijelentéseddel nincs bajom miszerint tévhit de így linkek nélkül ahol megtalálható a kész ételek tápanyagtartalma pont olyan hiteles mint azt mondani h nem lehet bevinni eleget a táplálkozással."
Lehet, hogy nem hiteles számodra, mert nincs olyan táblázatokkal alátámasztva, amit szeretnél. A hiányolt táblázataid, hogy mi mennyit tartalmaz, milyen adagban, stb. eléggé félre is vezethetnek, hiszen standardizálni kellene egy csomó mindent ehhez, pl. hogy mennyi ideig állt a gyerek/felnőtt tányérján, mennyit evett meg belőle, stb. stb., illetve melyik alanynak milyen a felszívóképessége, hány éves, mennyi a gyomor pH-ja, stb. stb. hogy össze lehessen vetni a bevitt és hasznosult (?) akármit is.
De, hogy mondjak egy talán elfogadhatóbbat, nekem az eléggé nyomós indok, hogy jelenleg Európában nincsenek hiánytünetekkel jelentkező tömegek. Se vitamin, se nyomelem. Sőt, ha megnézed, hogy egy krónikus alkoholistánál pl. mikor jelentkeznek az első minőségi alultáplálkozásból fakadó tünetek, akkor az elég hosszú idő - a mennyiségit nem érintve.
Szóval szerintem táplálkozással elegendő mennyiséget "be lehet vinni" a szervezetbe vitaminokból, nyomelemekből.
Alimento Hitelesség 2018.11.26 10:08:11
A napokban volt néhány cikk az egészségügyi információk hitelességéről, ezzel kapcsolatban a blog Facebook oldalán is kérdeztem az olvasókat, mit gondolnak témáról. És egy kicsit én is filozofálgattam...
Epikus SZTK 2018.11.28 15:20:44
@kamugyar:
A fent idézett részből mi az a tendencia, amire fókuszálsz?
(Az egész cikkben két év eredményeinek az összehasonlítása van.)
Epikus SZTK 2018.11.28 17:45:32
@kamugyar: Nekem annyit mond pl., hogy az összehasonlítandó élelmiszerek közül 1990-es termésben több volt a szárazanyagtartalom, mint az 1950-es termésben. Hogy ez most rossz, vagy jobb, azt ebből nem lehet megmondani, de jelzés értékű.
Ebből nehéz egy tendenciára fókuszálni.
Ráadásul nem is annyira fehér és fekete. Élő rendszerekről van szó. Változatosak, változnak.
Számomra még mindig mérvadó a Liebig féle minimumelv.
Epikus SZTK 2018.12.01 15:35:40
@fordulo_bogyo: Igen, valahogy én is pont azt érzem, hogy az ilyen jellegű mérések pl a vízellátottságtól, tárolástól, stb. függenek, és épp ezért a kimutatott értékek bizonyos - valószínűleg nem túl szűk - határok között mozognak.
Nehéz elképzelni, hogy az élelmiszerek tápanyag, vitamin, mikroelem, stb. tartalma akkora különbséget mutasson tedenciózusan, hogy annak kimutathatóan jelentős hatása legyen mondjuk az egészségre, stb. Ha azt nézzük, hogy az átlagmagasság pl. az embereknél emelkedik, akkor bizonyosan nem alultápláltak, illetve vitaminhiányosak - például. Hiánybetegséget Mo-on, nem nagyon lehet rendszerszinten kimutatni, ha valakinek mégis van, az inkább egyéb betegséghez szokott társulni.
Na, erre tessék gombot varrni! Ugye az "közismert", hogy a gyógyszerlobbi (másnéven gyógyszermaffia) csak azért gyárt gyógyszert, hogy halálra keresse magát, meg hogy a betegeket még jobban megbetegítse. Eltitkolja a gyógyíthatatlan betegségek már régen felfedezett szereit, a…..
Epikus SZTK 2018.11.26 18:25:30
@Szivacs halász:
" Nem konkrétan a vér lugositasa. De az tény hogy a viz böjt alatt a szénhidrát hiánya miatt a vese nem ürít savat így a 3. napra a szervezet savas acidozisba kerül, ami a szervezetet a ver lugositására kényszeríti a túlélés végett. A alkalmankénti 3 napos viz böjt ezért gyógyít. Szoval létezik “lúgositás”, ami a betegség megelőzése, és az egészség kulcsa! Köszi."

Egyszerűen nem igaz, amit leírsz.
A vér lúgos, nem kell tovább lúgosítani. Életveszélyes lenne, ha úgy lenne, ahogy leírod. A 3 napos vízböjt nem gyógyít meg semmit, legfeljebb a szomjúságot csökkenti, az meg nem betegség.

Ez inkább szopacs, mint szivacs.
A lúgosítás egy átverés, már többször is bebizonyosodott.
Epikus SZTK 2018.11.27 10:43:59
@Szivacs halász:
A vízböjt nem gyógyít semmit. Ez így van. Nem is állítottál semmi konkrétumot, ami hihető lenne, pl. hogy milyen betegséget gyógyít. Magyarul hiteltelen frázispuffogtatás ez is.
Maradjunk annyiban, a vízböjt nem gyógyít semmit.

Nem vagy kutatóorvos, ez nyilvánvaló, mégis olyasmiket írsz össze, mintha nagyon szeretnél okos lenni. Nem sikerült, hiszen sületlenségeket írsz össze - ez is nyilvánvaló. Fröcsögsz és több éves tapasztalatról beszélsz minden konkrétum nélkül. Ez is a sértettségedet mutatja, ami újabb bizonyíték rá, hogy nincs igazad, de nem is szeretnéd belátni.
Állítólag lúgosításról írsz, de nem a vér lúgosításáról. Zavaros.

Vannak olyan területek a szervezetben, amelyek, ha nem savas környezetben (pH <= 5 !) vannak, már nem is élnénk. (Gondolom nem érted mekkora [H+] különbségnek felel ez meg a vér pH-hoz képest...)

A pH-ról, acidózisról gőzöd sincs, ezt mutatja az is, hogy a vér pH-járól szóló részt a wikipédiáról másoltad ki, saját szavaiddal nem tudod elmondani - azt sem tudod, mi az a pH, hogy számolják ki, stb. Hiteltelen vagy. Rád nem szabad hallgatni.
Ez inkább szopacs, mint szivacs.

A vér lúgos, életveszélyes tovább lúgosítani - sokkal veszélyesebb, mint savanyítani.

A lúgosítás egy átverés, már többször is bebizonyosodott.
2018. június 29-én robbant a bomba: az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) több vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását felfüggesztette, mert felmerült, hogy minőségi hibás lehet az érintett készítmények hatóanyaga. A határozatokból kiderült: a spanyol hatóságtól az…..
Epikus SZTK 2018.11.05 09:53:14
@kvadrillio: Ez egy teljesen korrekt írás.
Nem tudom melyik részre gondoltál, de nem azt jelenti. (A csupa nagybetűs írás nem erősíti az állításodat - mást igen. Sőt, hozzászólásoddal te is "egy hülye" ... lettél.)
Alimento Ajánlások - Fehérjék 2018.10.15 13:43:38
Az ajánlásokról szóló sorozatban sorra vesszük a tápanyagokat is. Először a fehérjékkel fogunk foglalkozni, kicsit részletesebben és alaposabban, mert ők eddig kissé elvesztek a sok zsír és szénhidrát témájú cikk között...
Epikus SZTK 2018.10.15 17:39:54
@fordulo_bogyo: Az UGA stop kodon kódolja, de csak bizonyos spec társuló szekvenciák megléte esetén. Van kb 20-25 fehérje, amiben van - peroxidázok pl.
Epikus SZTK 2018.10.15 20:13:33
@fordulo_bogyo: OFF - folyt: ez tényleg érdekes, és izgalmas. Úgy tudom, van olyan szer - esetleg már kísérleti gyógyszer (?), amely segítségével a stop kodont kvázi át lehet "ugrani", és a szintézis folytatódik. OFF vége.
A népi tapasztalat szerint székrekedésre, és aki próbálta, tanúsíthatja, hogy szorult helyzetben valóban hatásos. Enyhe (vagy túladagolva nem is annyira enyhe) hashajtó hatása annak köszönhető, hogy magas cukor- és gyümölcssavtartalma miatt ozmotikusan aktív (vizet "vonz"), így…..
Alimento Víz - Varázsvizek 2014.07.22 07:31:31
A vízzel és a vízfogyasztással kapcsolatban nagyon sok kritikusan szemlélendő tartalom fordul elő a világhálón. A kínálat félelmetesen bőséges, nem is tudtam teljes terjedelmében felgöngyölíteni, csak a legfontosabb témák kiemelésével tudom bemutatni, mennyire félre is mehetnek egyes esetekben a…..
Epikus SZTK 2018.10.01 11:58:04
@kamugyar: "ezt máshol még nem láttam. erre kellene koncentrálni. "
Nos, valószínűleg más se, látta - pláne hiteles helyről. Gondolom nem véletlenül. Nem hiszem, hogy helyes lenne ha erre kellene koncentrálni. Miért nem írta meg a hozzászóló? Esetleg őt kellene megkérdezni.

Ha valaki érdekes hülyeséget (+valótlanságot) ír le, attól még nem biztos, hogy igaz, illetve igazolható. Ha leírom, hogy úgy tudom, hogy a háromszemű pettyesherés retekbubónak (vidéken úgy is ismerik, hogy retekszagú zöldpiknik) újabban küklopszai születnek, és ez a fontos kérdés, akkor ez akár még érdekesen is hangozhatna, de nem hiszem, hogy foglalkozni kellene vele.
De mi a kérdésed? (Valami olyasmi, hogy mennyi kálciumot tudunk az ivóvízből hasznosítani?) Vagy csak holisztikusan nézve úgy gondolod, hogy aki desztillált vizet iszik, és az ásványi anyagokat máshonnan veszi fel a szervezete, akkor az az illető nem betegszik meg, mert nem kap a vízből "szennyezőanyagokat"? Hiszen nem kell megküzdenie a vesének (?) a kiürítéssel? Ha máshonnan veszi fel a szervezet, akkor ott nincsenek kísérővegyületek - mondjuk növényi szterolok?
Epikus SZTK 2018.10.01 18:45:01
@kamugyar: Dícséretes dolog. Mármint a tudásszomj.
Bogyó már a nagy részét megválaszolta a kérdéseidnek, de igazából az az egyik lényeg, hogy mindegy, miben van a kalcium, vagy a magnézium, a szervezetnek így is fel kell vennie, meg úgy is. Azaz ez az "ezért dolgoztatom" pl. nem igazán értelmezhető. A szervezet tudja mi a dolga, tartja magát a "természeti" törvényekhez.
A desztillálóval csak a víznél magasabb forráspontú anyagokat lehet kiszűrni, így pl. alkohol, metanol, klórvegyületek benne maradnak.
Hogy mik a javaslatok az ivóvizet illetően, arról itt egy összefoglaló, ha bele akarsz mélyedni:
www.who.int/water_sanitation_health/publications/2011/dwq_guidelines/en/
Alimento Csodatapasz 2018.09.25 09:08:46
A napokban találtam ismét egy varázslatos fogyasztószert, ami tökéletes mintapéldánya mindazon trükköknek, csalafintaságoknak, amikkel manapság ipari méretekben csalják ki a pénzt a fogyni és/vagy gyógyulni vágyóktól...
Epikus SZTK 2018.09.27 11:21:00
@wmiki: Azóta is köhögsz?
a tudomány tekintetében meg gondolattapadásod van, ami nálad már diagnosztikus jelentőséggel bír.
és alapvetően nem érted a dolgokat, csak kötözködsz.
OFF: a többi hozzászólónak: megpróbálom többet nem etetni, de már nem bírtam tovább :-)
Alimento Gyógyító kód 2018.08.27 07:49:12
Egy kis könnyed, nyár végére illő témát keresve akadtam rá „A Gyógyító Kód” címet viselő könyvre, illetve a honlapra. Ígéretes, szinte mindent (is) meggyógyító módszerre leltem. A félreértések elkerülése végett szeretném jelezni, hogy külön figyelmeztetés nélküli irónia és szarkazmus fordul elő az…..
Epikus SZTK 2018.08.28 18:21:31
@Kong.Kinga: @midnightcoder2: Gondolom ti sem olvastok túl sok "szakirodalmat", illetve gőzötök sincs arról, hogy mit is jelent a fejlődés a gyógyítás terén. Vegyük a "rákot". Tudod, hogy mi az? Lehet minden rákbetegséget egy kalap alá venni? Tudod, hogy hova fejlődött pl. a Hodgkin limfóma (ez egy ráktípus) terápiája az elmúlt években?

Krónkius betegségeket nagyon nehéz gyógyítani, ezekben a betegségekben szenvedőket - ha már betegek - kezelni kell. Úgy kell(ene) kezelni a beteget, hogy az életminősége minél inkább megközelítse azt a szintet, mint a betegség felfedezése, diagnosztizálása előtt. Ez a cél. Ezért fejlesztik pl. cukorbetegség esetén ki a különböző inzulinokat, stb. És ezért is kell pl. dietetikussal konzultálni, stb.
Ha ezeket nem kutatnák, nem ismernénk meg, maradnának a gyógyító számok :-).
Aki a placebóban "hisz" és mindent azzal magyaráz, az vajon a vesegyulladásos gyerekére inkább ráolvas, vagy azért ad egy esélyt a hülye, buta, mogorva, pénzéhes orvosnak? Vagy inkább a hülye, buta, kedves, pénzéhes természetgyógyászhoz megy számsorért?
Mindenki megbetegszik - nem is egyszer. Egy szerkezet sem működik évtizedekig gond nélkül.
Alimento Vitaminok 2 2018.07.03 07:01:19
Folytatjuk a vitaminok világába tett utazásunkat, körbejárva az ajánlások megállapítását és eljutunk a megadózisú vitaminok szükségességéhez. Cikkünket ezúttal is a Humanoid Reptiliánok Bolygóközi Szövetsége támogatta...
Epikus SZTK 2018.07.04 15:09:29
@kamugyar: OK, nem gyógyszer, kezelés.
Gennyes vesegyulladása lesz a gyerekednek. Adnál neki "gyógyszert"?
Lázgörcsben fetreng a csecsemőd. Adnál neki "gyógyszert"? Vagy elébe mennél a bajnak, és egyenként lőnéd le a vírusokat, bacikat, amik hozzá akarnak férni?
Epikus SZTK 2018.07.04 15:14:29
@kamugyar: Ki mondja meg, hogy mikor van rendben az immunrendszered?
Miből jössz rá?
Az immunrendszer rendben van. A pestiseseknek is rendben volt annak idején. Mégis, az egyik megkapta, a másik nem. Ha 100 embert beoltasz a rubeóla kórokozójával, nem fog mind a száz megbetegedni. És nem az életmódjuk, és a szedett/nem szedett vitaminok miatt.
Mint ahogy egy buszon sem mindenki fertőződik meg influenzával, amikor rátüsszentenek. És ez utóbbi függhet a tápláltságtól is, de ez még csak egy részét teszi ki a magyarázatnak. A többi táplálék és vitaminfüggetlen.
Epikus SZTK 2018.07.04 15:22:45
@Kicknick: Persze, hogy kiakadtam, mert amit írsz, az piszkosul leegyszerűsíti az életet és félrevezető.
Az élet ilyen, az egyiknek levágja a karját a vonat, a másiknak nem. Hogyan tudod megelőzni? Ugyanez a helyzet nagyon sok betegséggel is. És igen, kezelni kell őket.
Itt Mo-on nincsenek vitamin hiányból származó hiánytünetek, ergo felesleges pénzkidobás ezekre a szerekre vagyonokat költeni. Pl. attól, hogy a B vitamin hiánya egyeseknél hajhullást okoz, attól a B vitamin túlzott bevitele az átlagosan táplálkozóknál nem fog őserdőt produkálni a fejeken.
Akinek van egy kis józan paraszti esze, erre azt válaszolja: semmi különös. Ha tovább feszegetik a kérdést, esetleg hozzáteszi: az illetőnek emelkedik a vércukorszintje, ideiglenesen csökken az éhségérzete, de ha rendszert csinál a mézes víz ivásából, esetleg elhízhat.  De…..
Epikus SZTK 2018.07.04 11:13:21
@Zsolt Pőcze: Azt írod, hogy " Kérlek, maradjunk tényszerűek, " - rendben.
DE: "Azzal, hogy vízzel keversz avlamit a HP-értéke megváltozik, új kémiai egyensúly áll be, ami új vegyületek keletkezésével jár. Ez tény. " Ez nem tény, hanem tévedés. Valamit vagy nem értesz, vagy rosszul jegyeztél meg, vagy mindkettő együtt.
Csak akkor változik meg a pH-ja, ha vízzel kevered, ha az a vegyület H+-t tud leadni, vagy felvenni. A cukor nem ilyen vegyület. A só sem. A C-vitamin az ilyen. Ez azt is jelenti minden pH mágusnak, hogy bizony a jó kis "hungarikum" C vitamin igencsak savas. Sőt, a méz is. (Többek között ez is okozza, hogy sokáig eltartható és nem romlik meg, de ettől még nem lesz antibiotikus.)
Nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy ha vízzel elkeversz valamit, akkor új vegyületek keletkeznek.
Több helyen visszaköszönt a napokban egy szűk 12 perces videó, mely „Orvosok: a hús okozza a rákot és a diabéteszt” címmel fut. Komoly erőfeszítéseket téve végignéztem a filmecskét. Gyakorlatilag órákig lehetne elemezni, cáfolni a videó kijelentéseit, így csak a legfontosabb megcsúszásokból…..
Alimento Fogyás teve stílusban 2018.05.28 05:53:51
Egy igen érdekes írásra hívták fel a figyelmem, feltalálták a fogyás egy újabb fantasztikus módját: nem kell vizet inni, csak erősen lélegezni. Mivel ehhez az őrülethez egy kutató (Dr. Hummel Zoltán) a nevét adja és egy biokémikus professzorra (Boros G. László) is hivatkoznak, garantált a siker.…..
Epikus SZTK 2018.05.28 10:58:17
@Meleg Sándor: Ó, sok izgalmasat lehet róla találni :-) Csak az a baj, hogy ő komolyan gondolja - mármint a saját meggazdagodását a szerencsétlenek lenyúlásából.
Egy kicsit off:
"Most már értem, miért hivatkozik annyit arra, hogy mennyire nem fontos a "papír" meg a pozíció..."
Kik vannak többen? Akiknek van "papírja", vagy akinek nincs? Kik értenek vele egyet és bólogatnak, mint a csacsi?
Gondolom a gyerekeinek is azt mondta az érettségi előtt, hogy nyugodtan bukjál meg fiacskám, nem a papír a fontos, hanem a teljesítmény.
egy kicsit off vége.

A téma alapján előbb utóbb előjön egy termék, aminek a használatával ha nem is leszünk szomjasak, de legalább úgy nézünk majd ki, mint egy teve - mondjuk oldalról :-)
ld. még:
"Hátamon a púpom, megbékélnék vele,
ha biztosan tudnám,
hogy én vagyok a TEVE." (Laár András - Púp)
A szuperágyú, amivel el lehet lőni Izraelig Gerald Vincent Bull, a világ legnagyobb tüzérségi szakértője 1990 március 30-án gyilkosság áldozata lett Belgiumi lakása előtt. Amikor a 62 éves tudós lerogyott a földre egy álom is véget ért, egy szuperágyú megépítésének álma, amely képes műholdakat…..
Ha az embert leteríti a lábáról a kór, legyen az egyszerű megfázás, vagy valamilyen súlyos betegség, egyetlen dolog lebeg a szeme előtt: mielőbb meggyógyulni. Minél nehezebb a kezelés és vészesebbek a tünetek, ez a vágyunk annál erősebbé válik. A betegek jóval érzékenyebbé válnak, és bármilyen…..
Epikus SZTK 2018.04.24 17:46:28
@midnightcoder2: "Egy hatékony és olcsó rákgyógyszer alapjaiban ..." lehet.
Te tudod mi az a rák? Tudod, hogy miélrt olyan rohadt nehéz akárcsak kezelni, nemhogy gyógyítani egyes típusokat? És tudod, hogy bizonyosakat meg miért lehet?
Mivel általánosítasz, hogy "rákgyógyszer", valószínűleg gőzöd sincs róla. De hangzatos.
"midnightcoder2 az igazi szupermen" - hangzatos, sőt valakinek biztos hízelgő is, de gőzöm sincs róla ki ő, fiu, vagy nő, fiatalkorú, vagy nem, egyáltalán ezt csak úgy leírom, mert ezt gondolom róla, mert olyan klassz ezt hinni, hinteni.
Eszem megáll.
Epikus SZTK 2018.04.25 15:45:03
@gigabursch: A probléma az általánosítással és végül is a kirekesztéssel van.
"Az orvostársadalomnak szól, hogy tartson a soraiban szellemileg, erkölcsileg, etikailag nagytakarítást." Ha erről szól, egyetértek.
De miért szűkítsük le? Miért csak az orvostársadalom? És az alternatívyógyász-társadalom? (Általában ők állítanak olyasmiket, amik. egyrészt nem fedik a valóságot, másrészt etikailag igencsak aggályosak...)
És a blogger-tásadalom? És úgy általában a társadalom?
Az egy dolog, és el is fogadható, hogy, ha nem bízol meg valakiben, nem adsz neki hitelt mert életmódja, mondatai, nem állnak arányban a viselkedésével. Ettől még lehet a saját szakterületén az egyik legjobb szakember. (Egy elhízott, azaz egy klinikailag obez orvos, akiről nem tudjuk miért hízott el, lehet, hogy jóval többet tud az elhízás okairól, annak lehetséges kezeléséről, mint te, vagy bármelyik kollégája.Lehet, hogy neki ez a gyengéje. Ha emiatt elfodulnak tőle a betegek, és végül felkopik az álla, akkor elképzelhető, hogy erőt vesz majd a gyengeségén - vagy ... Félre ne értsd, nem menteni akarom, ha hiteltelen volt, hát így járt.)
És lehet, hogy te nem az orvostudományt ócsárolod vele, és meg tudod különböztetni a két dolgot egymástól, de sajnos az emberek általánosítanak, és nem tudják.
Epikus SZTK 2018.04.26 11:09:33
@gigabursch: Elvesztettem a fonalat. Mit is akarsz mondani?
Itt van egy blog, ahol autoimmun betegségéről ír korrekten egy embertársunk, és eléggé el nem ítélhető módon nyilatkozik a "csodálatos gyógyítókról", tapasztalatairól.
Neked voltak rossz tapasztalataid orvosokkal, szerinted nem gyógyítsanak, csak kezelnek, az orvostársadalom tele van görény jellegű emberekkel.
Elárulom, a "betegtársadalom" sem jobb. Kérdezd csak meg a miskolci gyerek, vagy koraszülött osztályon dolgozó orvosokat, dolgozókat. Hogy miért őket, és nem a nőgyógyászokat? Ennek megválaszolását rád bízom.
Mondjuk az egész országban a koraszülött intenzív osztályokon az orvosok szarrá dolgozzák magukat, hogy megmentsék a családok szeme fényét. És mit kapnak mondjuk az ilyen blogok hozzászólóitól? Egy hangzatos általánosítást:
"Alapvető gond van a fejekben orvoslás szinten, hogy nem gyógyítanak, hanem kezelnek."
Kezelik a koraszülöttet, hogy ne haljon meg stb., és végül a többségüket ugyanolyan egészségesen tudják átadni a boldog szülőknek, mintha nem lett volna koraszülött.

Szerintem neked nem az orvosokkal van bajod, hanem az emberekkel. Ezért hibás és veszélyes olyasmit támogatni, mint amit cogito sum írt.

Apropó, a blogban leírt "csodálatos gyógyítóknak" miért érdeke inkább hogy "meggyógyítsa" a "betegeit", mint egy orvosnak?

És tényleg nincsen magas társadalmi elfogadottságuk, hiszen a minap is olvashattad: egy buszsofőr többet keres, mint egy egyetemi adjunktus - ide az orvosegyetemek is beletartoznak.
Szerintem itt az alapvető hiba.
A napokban futottam össze egy búzafűléről szóló reklámmal. Annyira megfogott a sok fantasztikus kijelentés, hogy gyorsan elkezdtem utánanézni néhány dolognak. Az adott termék (és a hasonló készítmények) tájékoztatóit olvasva van egy olyan érzésem, hogy a Nemzeti Gazdasági…..
Epikus SZTK 2018.04.11 21:23:08
@Tokaj Gyula: Próbálj szabadulni a korlátoktól, hiszen ezt sugallják az ezoterikusok is. A gyógyító kalapács nem ugyanaz, mint a szike az orvosok kezében. Valamit félreértesz. (Pl a sebészek számos betegnek megmentették az életét, ezt az "aktív enzimek"(??) fogyasztása nem tette volna meg, és nem tette volna meg jobban egy jó kis proaktív csülkös bableves sem.)
A kalapáccsal nem csak ütni lehet. Nyisd ki az elmédet: lehet vele simogatni, le is lehet nyelni, akár kis darabokban is, lehet hígítani, stb. Ld fentebb forduló bogyó is adott egy magyarázatot, nyugodtan lehet a kalapácsot gyógyító kalapácsnak hívni mostantól.
Meg a spenótot tüktojjal is gyógyító főzeléknek.

Az állítás, hogy a búzafűlé vagy gyógyít, vagy nem - hiszen nem tudjuk hogy nem -, az nem falszifikálható. Tudományosan értékelhetetlen állítás - nem tudományos felvetés. (www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_654_warburton/ch07s05.html)
Epikus SZTK 2018.04.16 10:44:47
@Tokaj Gyula: Igazából Te magad is megadod a választ, hogy valahol miért helyénvaló, ha egy állítás nincs igazolva, akkor miért nem a cáfolatot kell igazolni.
A gyógyító kalapács esetében erre a következtetésre jutsz:
"Ergo, józan paraszti ésszel végig gondolva, csak egy agyatlan hülye próbálna kalapáccsal bakteriális betegséget gyógyítani. "
Ami valahol el is fogadható, bár ha a a te gondolatmenetedet használom, akkor azért addig nem szabad kimondani, hogy nem hat, amíg az, hogy nem hat nincs bebizonyítva, stb. stb.
De honnan jutottál erre a fentebbi következtetésre? Az eddigi tapasztalataid, ismereteid alapján. És tényleg, gyakorlatilag kijelentheted, hogy kalapáccsal ne gyógyíts betegséget, mert nem hat.
Ez a helyzet a búzafűlével is, csak úgy tűnik ezen a téren nincsenek meg a szükséges ismereteid hozzá, ezért inkább elhiszel valamit, ami kényelmes és tetszetős, ám nincs köze a valósághoz. Ha meglennének a kellő ismereteid, akkor itt is kijelenthetnéd, hogy "ne már, ha a nyers fehérjék is aminosavakra bomlanak és a főtt fehérjék is, akkor nincs különbség közöttük. Sőt, az eddigi ismereteim szerint annak a valószínűsége, hogy a búzafűlé gyógyít, gyakorlatilag nulla."
Csak egy kérdés, ami nem tartozik a tárgyhoz: a közgázon nem tanítottak matematikát, matematikai logikát?
Ha azt állítom, hogy "a búzafűlé gyógyít", annak hogy hangzik a cáfolata?
Epikus SZTK 2018.04.17 08:01:25
@fordulo_bogyo:@Tokaj Gyula: (A logikát csak azért kevertem bele, mert úgy tűnik, hogy valahol elmennek az állítások egymás mellett.)

Ha azt állítom, hogy "a búzafűlé gyógyít", akkor annak tagadása/cáfolata az, hogy "nem igaz, hogy a búzafűlé gyógyít" .
Igazad van, helyesebb lett volna tagadást írni és nem cáfolatot.

Egyetértek bogyóval: "Ha nem bizonyitottak valaminek az adott tulajdonsagat, akkor annak a dolognak az adott tulajdonsagarol az egyetlen lehetseges allitas az, hogy nem tudjuk."

Tokaj Gyula:
Örülök, ha sikerült tartalmasat írnom.
A közgázt azért kevertem bele, mert valahol azt írtad, hogy közgazdász vagy. (Emlékeim szerint a közgázra való felvételhez annak idején elég jól kellett teljesíteni matematikából, hogy valakit felvegyenek.)