Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ungert

123 bejegyzést írt és 138 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tízperces egységekben is egész számmal mérhető időt pazaroltam el arra, hogy gondolatokat tereljek össze az aktuális helyzetről. Önnönmagam helyzetéről, hiszen helyzet van még rajtam kívül is sokféle. Azok talán érdekesebbbek is, mint emez. Mármint a sajátom, ami nagyjából…..
Peter Matyšák borászata a szlovák főváros közvetlen északkeleti szomszédságában fekvő, húszezernyi lakossal felszerelt Bazin (Pezinok) településén tevékenykedik, ráadásul nevezett szomszédunk azon kevés borászata közé tartozik, akik nemcsak igényes, de informatív webhellyel…..
A hazai viszonylatok tekintetében az édesbor legalább annyira számít szezonális szeszterméknek, mint a pezsgő. Amennyiben ezt az alaptételt elfogadjuk, akkor célszerű legalább azért tennünk valamit, hogy az év végi szezonalitás szerepköréből kihozzuk a lehető legtöbbet. Ha nem szeretnénk, vagy…..
ungert 2018.12.24 10:25:38
@furmintfan: Köszönöm a pontosítást. Ez a bor akkor még mindenesetre ifj. Szepsy István nevéhez köthető. Az újabbak már nem.

@varga.daniel.sokbor: Köszi, én is úgy emlékeztem, hogy olcsóbban vettem, mint a linkelt oldalon feltüntetett ár.
Márkvárt János kadarkáiban többnyire azt szokásom szeretni, hogy évről-évre tisztán és bonyodalmaktól mentesen képviselik azt az alapszintet, amit a fajtának ilyen keretek között minimum tudnia illene. Mögé lehet persze építeni mindenféle öregtőkés megmagyarázkodást – a…..
Idén a magam részéről nem terveztem újbor-posztot (tavaly ugye egy komplett hetet szántunk a témának), de úgy alakult, hogy egy baráti borozás alkalmával elénk került egy-egy palack 2018-as francia és magyar újbor és így már túlságosan is adta magát a téma...
Egészen pontosan egyetlen olyan újbor van a piacon, amely stabil minőségével és szórakoztató karakterével képes kérdés nélkül évről-évre a kötelező vásárlólistám oszlopos tagja maradni. A pannonhalmi St. Martinus ugyanis emlékeim szerint ott volt az első borok között úgy hat-hét évvel ezelőtt,…..
Amennyiben fővárosunk nemzetközi repülőterén keresztül készülünk elhagyni az országot, számolnunk kell azzal, hogy szükségszerűen áthaladunk néhány adómentesnek nevezett üzleten is. Az itteni kínálatnak pedig nemcsak a dohánytermékek és a röviditalok, hanem a különböző…..
ungert 2018.11.13 22:12:19
@c0vf3f3: Jól érted, kifelé vásároltam meg a borokat. A csomagfeladással majd hazafelé fogok bajlódni a kint vásárolt spanyol és olasz borokkal kapcsolatban (mennek a feladott poggyászba, aztán bízom a legjobbakban, hogy egyben landolnak), ezt a két hazait még itt, külhonban fogyasztottam el a hétvégén.

Egyébként tény és köszi a megerősítést/infót, valóban van erre lehetőség, amivel otthonra vásárlás esetén mindenképpen célszerű élni.

Hát igen, az aszúval nehezebb mellényúlni... : )
A Petit Pittacum az elmúlt évek során az egyik legmegbízhatóbb vörös vétellé vált, amely ezért évről-évre szerepel vásárálási listáinkon. Még akkor is, ha ritkábban írunk róla. Nem árulok el túl nagy titkot, ha előre leszögezem: az októberben polcra került…..
ungert 2018.11.05 08:49:29
@MádiN.: Az a bor már kissé más súlycsoport, de valóban érdekes lehet. Köszi a tippet!
ungert 2018.11.09 21:00:18
@XII.Hadosztály: Ha megtörténik, feltételnül számolj be róla! Kíváncsi vagyok.
Itt van két chardonnay, melyek az adott fajtán kívül legfeljebb annyi közös jegyet hordoznak magukban, hogy határainkon túlról érkeztek. Azon kívül pedig, hogy ilyesfajta fehérborokat megbízhatóságuk miatt néha, sőt gyakrabban is érdemes kóstolni és vásárolni, nincsen világfordító megfejtés. Az…..
magyar ale..
ungert 2018.11.04 15:19:34
@SzJános: Köszi szépen a reakciót. : ) Igazából meglepett, hogy azt írod, ne alkossak negatív véleményt egy sörről (, ami nem az én ízlésvilágom). Jelentem: de bizony, alkotok, hiszen erről szól ez az eszmecsere, amit itt (és amúgy a saját blogunkon is) folytatunk bejegyzések, hozzászólások formájában.

Hiszen a kritikának éppúgy helye van, mint a te pozitív véleményedek erről a Soproniról, amit amúgy maximálisan tiszteletben tartok.

Az APA-stílushoz pedig csak annyit tennék hozzá, hogy amúgy kifejezetten szeretem és fogyasztom is ezeket az ale-eket, nem kevés hazai kedvencem van és azt gondolom, hogy jó irányba tartunk, amit ezeket a nagyüzemi próbálkozások is alátámasztanak. Még ha ez a sör történetesen nem is ízlett nekem, miként azt leírtam. Talán majd csiszolnak a recepten éppen úgy, ahogy (helyesen) tették az IPÁ-val is.

Ettől persze továbbra is tartom, hogy a szlovákok és a csehek jóval előttünk járnak lager-fronton és igen is érdemes lenne ebben is fejlődnünk a sok ale-próbálkozás mellett, de ez csak szőrnentén kapcsolódik a témához.

Szép napot. : )

Tamás
Az lényeges és fontos téma, hogy miként-hogyan érnek és öregszenek a hegyaljai szárazak. A magasabb árszegmensbe sorolt tételek esetén világos, hogy komolyabb elvárásaink vannak, amelyek a hobbiérleléstől egészen a befektetésszerű borvásárlásig sokmindent befolyásolhatnak. Szilágyi László Kastélya…..
ungert 2018.11.03 07:27:15
@pecz: Világos. Én mondjuk nem támasztottam soha ilyesfajta elvárásokat az alapfurmintokkal kapcsolatban, ezek ugyanis többnyire elfogynak a piacra dobás évében. Aztán fene tudja.

Miket kóstoltál hétből és nyolcból, amik még álltak?
Az Egri Csillag története 2010-ben indult el, ekkor találták ki az egri borászok, hogy az Egri Bikavér márkának legyen egy fehér párja is. Megmondom őszintén, kereskedelmi oldalról nem ismerem a számokat, de mondhatjuk, hogy az ötlet a borászok részéről általában kedvező fogadtatásra talált, néhány…..
ungert 2018.10.31 06:02:22
@furmintfan: Ez a címke maga a megtestesült konzervativizmus. : )
Az egymásra torlódott hosszabb hétvégék lehetőséget biztosítanak arra is, hogy olyan palackbontogatásba fogjuk, amely mögé nem építünk fel semmiféle koncepciót sem. Az előző négynapos blokkot ezért komolyabb megfejtéseket nem tartogató módon, előzetes egyeztetés nélküli "Hozz egy üveg bort!"-estével…..
Kissé lemaradásban vagyunk önmagunkkal, hiszen a szeptember huszonegyedike és huszonharmadika között megrendezett, sorrendben a hatodik Óbudai Bornapokról már jóval korábban illett volna beszámolnunk. Pedig a rendezvény a maga műfajában fontos szerepet tölt be a budapesti boréletben, hiszen nemcsak…..
Kétségkívül kockázatos vállalkozás gyanútlan fogyasztóként évjáratmegjelölés nélküli édes likőrfehéret inni Görögországból. Az ugyanakkor, hogy egy széleskörben elterjedt diszkontlánc a hátcímke alapján legalább négy nemzet – történetesen Lengyelországról,…..
ungert 2018.10.28 07:23:16
@pecz: Köszi a tippet, abszolút érdekes a sztori.

Én eddig ezen kívül csak egy vörössel találkoztam,

(borrajongo.blog.hu/2014/09/30/tegnap_ittam_porto_carras_limnio)

az mondjuk a maga kategóriáján belül tetszett.
szlovák világos sör A tavalyi év során összesen egy darab szlovák sörről sikerült a KK-nak tudósítania, ami mégiscsak tarthatatlan állapot, így, a dinamikus belehúzást illusztrálandó, most egyből januárban belengetünk egyet: az Urpiner tizenhat extraktfokos erőssörét,…..
Az történt, hogy többéves lemaradást halmoztam fel a Balaton északi partján található Monoszló alappincészetével kapcsolatban. Miközben nappali alapszakos egyetemi éveim végén rendszerint nagyobb mennyiségben fogyasztottam a Balaton melletti vöröseket, a műfaj egy-két…..
Az őszi hiperes akciók megszondáztatását és megéneklését végül három poszttal zártam, de egy kicsit még maradnék a mai "tegnap ittam"-ban is a hipermarket-kínálatnál, csak ezúttal egy állandó jelleggel elérhető borról lesz szó, mintegy közszolgálati céllal. Szokásunk siránkozni azon, hogy jó (vagy…..
Tisztában vagyok a ténnyel, hogy a nagyneves címkével ellátott villányi kékoportók elsősorban nem a hétköznapi ivóborok, sokkal inkább a fogyasztói rögvalóság elfelejtett, de az utolsó előtti pillanatban emlékekbe törő névnapok ajándékbor-részhalmazát alkotják. Ez…..
ungert 2018.10.08 17:54:52
@emoss: Köszi az infót. Előfordulhat, hogy megteszem a közeljövőben.

@varga.daniel.sokbor: Ez nehéz kérdés. Igen, a Hummel többnyire jó és érdekes vétel, de az érdekes oportókat valóban egykézen össze lehet számolni. Sajnos.
ungert 2018.10.15 21:14:54
@varga.daniel.sokbor: @emoss: Nekem ez a sztori teljesen kimaradt, úgy látszik, hogy kissé ki vagyok esve a hazai borvérkeringés fősodrából, vagy mit tudom én. Mindenesetre rá fogok próbálni valamelyikre asap.
Néhány héttel ezelőtt a szlovák közszolgálati rádió önnönmaga székházáról nevet kapott Nočná pyramída, azaz Éjszakai Piramis című, késő estébe hajló interaktív riportműsorának vendége volt Dorota Pospíšilová, aki bár itthon kevésbé számít közismert…..
A szélesebb hazai fogyasztó-viszonylatban mondhatni ismeretlen borvidékek és termelők anyagait rendhagyó úton-módon értékesítő Fill the Winebox nevű csapat újszerű fába vágta bele a vállalkozói fejszéjét. A lassan megnyílni készülő – vagy éppen már üzemelő – ferencvárosi borbáruk részben betölti az…..
Bizonyára senki sem kérdőjelezi meg a széleskörű fogyasztói igényt a kifejezetten olcsóra hangolt fehérborokra. Magunk között maradva pedig nyugodtan bevállalhatjuk azt is, hogy mi sem törekszünk hétről-hétre csúcsborok bontogatására, bár kétségtelen, hogy néha lenne rá igény. Még a köznapi…..
ungert 2018.09.21 04:53:38
@c0vf3f3: Természetesen. Az a kategória, amire te gondolsz, nem a borokat árusító polcokon, hanem általában azok mellett/alatt helyezkedik el kétliteres műanyagpalackokban.

Ez egy korrekt, fajtajelleget is felmutató hiperes alapbor, ami semmivel sem rosszabb, mint pl. a Bortársaság másfeles palackban árult fehérbora. Sőt.

Ez pedig nem a legolcsóbb bor még a hivatkozott üzletben sem, pusztán egy jó ár/érték-arányt képviselő hétköznapi (ún. asztali) anyag.
Úgy tűnik, hogy eredeti terveimhez képest elkésni kényszerültem. Történt ugyanis, hogy hónapokkal ezelőtt kosárba emeltem a Balfon tevékenykedő Franz Weninger akkor még aktuális merlot-ját abból a célból, hogy folytatom a tavaly decemberben megkezdett, eképpen az aktuálisan…..
A délszláv régiót ritkábban emlegetjük boros kontextusban, mint amennyire az obejktív teljesítménye alapján indokolt lehetne. Ennek nyilvánvaló oka, hogy a hazai kereskedők nem törekednek széleskörű kínálattartásra, ami szükségszerűen összefügg a továbbra is hazai ízekbe…..
ungert 2018.09.05 20:31:35
@zorankaPB: Wao. Egyetlen hozzászólás sem lehet megkésett, hát még a tiéd. Nagyon szépen köszönöm az építő jelleggű hozzászólást és a tippeket az érdeklődőnek. Szuper.
Idén ötödjére rendezett a Dreher fesztivált a kőbányai sörgyár területén, és mivel eddig egy híján mindegyikről beszámoltam a Sörbúváron, eléggé adta magát, hogy most is menjek ki rá. Leginkább ugyanazért, mint a korábbiakra: megnézni, hogy a minden ilyen alkalommal megjelenő alkalmi sörök közül…..