Regisztráció Blogot indítok
Adatok
moodPedro

327 bejegyzést írt és 407 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Rendezte: Kubrick, StanleyMűfaj: háborúsFőbb szereplők: Kirk DouglasMegjelenés: 1957, Egyesült ÁllamokHossz: kb. 1,5 óraIMDB: 8,5 pontElőzetes: https://youtu.be/AV9XLjDbt5AAjánlott írás: -Mikor…..
USA (Bryna Productions), 87 perc, ff. angol Rendező: Stanley Kubrick Producer: Kirk Douglas, James B. Harris, Stanley Kubrick A film igaz történeten alapul. Az első világháború egyik legjellegzetesebb harcmodorát a lövészárok-hadviselés jelentette. 2-3 méter széles, és ugyanilyen mély…..
Szovjetunió (Moszfilm), 97 perc, ff., orosz Rendező: Mihail Kalatozov Producer: Mihail Kalatozov Szállnak a darvak Moszkva felett... a "V" alakban szálló madárcsoport alakja az égen jól szimbolizálja a békét, és azt a boldogságot, ami a film felütésében a szerelmes Veronika és Borisz között…..
India (Mehboob Productions), 175 perc, Technicolor, hindi Rendező: Mehboob Khan Producer: Mehboob Khan Ezt a filmet 1958-ban Oscar díjra jelölték az idegennyelvű filmek kategóriájában. De ennek a jelölésnek a jelentősége szinte eltörpül amellett, hogy ez a film állítólag folyamatosan műsoron volt…..
Nagy-Britannia (Horizon Pictures), 162 perc, Technicolor, angol Rendező: David Lean Producer: Sam Spiegel A lista előző filmjéről, az Újra szól a hatlövetű című westernről írtam, hogy gyerekkoromban valószínűleg tetszett volna, felnőtt fejjel viszont már egy percig sem tudtam komolyan venni. Ezt…..
moodPedro 2019.10.21 09:25:34
@Time Goes By: Hivatalosan nem kell amerikai gyártásúnak lenni egy filmnek ahhoz, hogy jelölni lehessen. Lásd Gettómilliomos (szintén brit).
USA (Paramount), 122 perc, Technicolor, angol Rendező: Jogn Sturges Producer: Joseph H. Hazen, Paul Nathan és Hal B. Wallis 1881 Október 26-án délután 3 óra körül a Tombstone nevű Arizonai városkában az Old Kindersley nevű karám (angolul rövidítve az épület neve: O.K. Corral) hátsó bejáratától…..
Rendezte: Satyajit RayMűfaj: drámaFőbb szereplők: Karuna Banerji, Shanti GuptaMegjelenés: 1956, IndiaHossz: kb. 1,5 óraIMDB: 8,2Előzetes: -Ajánlott írás: http://www.asharperfocus.com/aparajito.htmlMikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-legyozhetetlen-aparajito/movie-1478 Cselekmény:…..
India (Epic), 111 perc, ff. bengáli Rendező: Szatjadzsit Raj Producer: Szatjadzsit Raj Ez a film Raj indiai rendező Apu-trilógiájának második része. Egyébként inkább Opu-nak kell ejteni, jó kérdés, hogy akkor miért írja mindenki Apu-nak... Az nem magyarázat, hogy bengáliul Apu-nak írandó, mert…..
USA (Universal), 78 perc, ff., angol Rendező: Jack Arnold Producer: Albert Zugsmith A film hosszából (78 perc) már előre sejthető volt, hogy B-filmről lesz szó. Amolyan igazi Universal-os szörnyes, természetfölötti filmről, sokadrangú színészekkel és rendezővel. Bár meg kell hagyni, az alapötlet…..
  Rendezte: Kuroszava, AkiraMűfaj: -Főbb szereplők: Mifune Tosiro, Jamada IszuzuMegjelenés: 1957, JapánHossz: kb. 2 óraIMDB: 8,1 pontElőzetes: https://youtu.be/2-72oaAS9hcAjánlott írás: -Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/veres-tron-kumonosu-jo/movie-2669 Tartalom Vasizu (Mifune…..
Japán (Toho), 109 perc, ff., japán Rendező: Akira Kuroszava Producer: Akira Kurosawa és Sojiro Motoki Kuroszavát maguk a Japánok gyakran illetik azzal, hogy túlságosan európai filmeket csinál, nem igazi japán rendező. Ezt most még annyival tetézi is, hogy a történet nagyrészt Shakespeare…..
Rendezte: Fellini, FedericoMűfaj: drámaFőbb szereplők: Giulietta MasinaMegjelenés: 1957, OlaszországHossz: kb. 2 óraIMDB: 8,2 pontElőzetes: https://youtu.be/HHSw7jxYCOkAjánlott írás: -Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/cabiria-ejszakai-le-notti-di-cabiria/movie-314 Tartalom: Cabiria…..
Olaszország (De Laurentiis, Marceau), 110 perc, ff., olasz Rendező: Federico Fellini Producer: Dino de Laurentiis Sokáig azt hittem, hogy Cabiria egy olyasmi olasz tájegység vagy régió, mint Calabria. Természetesen rosszul gondoltam. hiszen Cabiria egy olasz női név, melyet az 1914-es Cabiria…..
moodPedro 2019.10.04 09:24:18
@Liberális Artúr: "Nekem Cabiria alapvetően komikus figura volt, de persze nem vígjátéki értelemben"

Azt hiszem, valami ilyesmit szerettem volna én is megfogalmazni, talán ezért nem tudok mit kezdeni a figurával. Olyan húrokat pedzeget ez a film nálam egy nővel kapcsolatban, amire valahogy nem vagyok nyitott. A gesztusai, és egyáltalán a viselkedése legtöbb esetben mint egy rossz gyerek, vagy egy bohóc. Bohócként viszont egyáltalán nem vicces.
Svédország (Svensk Institute), 89 perc, ff., svéd Rendező: Ingmar Bergman Producer: Allan Ekelund Egy szép tavaszi napon Bergman, a rendező meglátogatta azt a vidéki házat, ahol nagymamája élt, amely házhoz rengeteg szép gyerekkori emléke kötötte. Amikor megérkezett a házhoz, szinte mindent…..
moodPedro 2019.09.28 16:19:24
@Field64: "Nem is arról van szó az én esetemben, hogy újra gyerek szeretnék lenni," -

talán nálam sem... ahogy a professzor úr néhány percre beléphetett gyerekkorának környezetébe azok szereplői mellé, az mesebeli élmény lenne...

Én például meg tudom csinálni, hogy elalvás előtt csukott szemmel odaképzelem magam ilyen 30-40 évvel ezelőtti helyszínekre, végigjárok egy olyan lakást, ami már nincs meg, és fantasztikus, hogy milyen részletek előjönnek, hogy ott volt egy fogas, milyen volt az ablak, hol milyen bútor volt stb...

De amikor réi filmes és egyéb magazinokat lapozgatok, az is egy ilyen időutazás... amikor egy 70-es évekbenli német magazinban látom az akkori termékek reklámjait, az valami kánaánja a gyerekkori emlékképeimnek, amikor háromévente jártunk a német rokonokhoz, és ott mindenből olyan márkájú volt (fagyi, magnó, mosógép), ami csak ott volt, idehaza szinte senkinek.
USA (Fox), 115 perc, DeLuxe color, angol Rendező: Leo McCarey Producer: Leo McCarey és Jerry Wald Nem nagyon emlékszem olyan Cary Grant filmre, ami igazán tetszett volna. Játékát mindig is  manírokból építkezőnek éreztem, népszerűségére nem láttam más magyarázatot, mint ellenállhatatlan sármját,…..
  Rendezte: Bergman, IngmarMűfaj: dráma, fantasyFőbb szereplők: Gunnar Bjornstrand, Bengt Ekerot, Nils Poppe, Max von SydowMegjelenés: 1957, SvédországHossz: kb. 1,5 óraIMDB: 8,2 pontElőzetes: https://youtu.be/NtkFei4wRjEAjánlott írás: -Mikor látható:…..
Svédország (Svensk Filmindustri), 96 perc, ff., svéd Rendező: Ingmar Bergman Producer: Allan Ekelund Egy tengerparton a kereszteslovag, aki sok sok évnyi harc után épp a szentföldről tart vissza otthonába, találkozik a halállal: LOVAG: Ki vagy? HALÁL: A halál vagyok. LOVAG: Értem…..
EnnekUSA (MGM, Sol C. Siegel Productions), 107 perc, Technicolor, angol Rendező: Charles Walters Producer: Sol C. Siegel Írhatnám, hogy ugyanezt a történetet már egyszer láthattuk a Philadelphiai Történet című 1940-es filmben, hiszen ez tulajdonképpen ugyanannak a sztorinak a musicales…..
moodPedro 2019.09.24 14:07:00
@Time Goes By: Őszintén szólva nekem mindkét film esetén talány, nem csak az, hogy hogy került fel a listára, hanem az is, hogy mit szerettek rajta az emberek. Ennek a feldolgozásnak a megtekintése során két dolog miatt nem untam magam annyira, mint az eredeti esetén: Louis Armstrong fura fazonja és Grace Kelly szépsége. A történet számomra olyan, mintha néhány sablonos fordulatot papírcetlikre írtak volna, és véletlenszerű sorrendben egymás után kerültek volna. Nekem ebben semmi értelmezhető nem volt. És ez most nem ilyen hatásvadász túlzás, hanem komolyan mondom, hogy zagyva értelmetlen az egész sztori, épp ezért össze sem tudnám foglalni, hogy itt ki mit miért tesz ....
Rendezte: Lumet,SidneyMűfaj: dráma, tárgyalótermiFőbb szereplők: Henry FondaMegjelenés: 1957, Egyesült ÁllamokHossz: kb, 1,5 óraIMDB: 8,9 pontElőzetes: https://youtu.be/Dosg0p7LAB4Ajánlott írás: -Mikor látható:…..
MovieCops SZEXMISSZIÓ 2019.09.22 06:00:00
Legjobb barátom szülinapjára A lengyel Juliusz Machulski rendezői karrierje a nyolcvanas évek elején kezdett kibontakozni, és mindjárt első három mozifilmjével kiugró sikert ért el nemcsak hazájában, hanem a vasfüggöny többi országában is, sőt még Nyugaton is felfigyeltek rá. Az 1981-ben bemutatott…..
USA (Orion-Nova Productions), 96 perc, ff., angol Rendező: Sidney Lumet Producer: Henry Fonda és Reginald Rose Elképesztően jó cím ez a Tizenkét Dühös Ember... még akkor is, ha valójában a legnagyobb jóindulattal is legfeljebb tizenegy dühös embert találunk az esküdtek tárgyalótermében a film…..
USA (Paramount), 220 perc, Technicolor, angol Rendező: Cecil B. DeMille Producer: Cecil B. DeMille, Henry Wilcoxon Kicsit meglepett, hogy korának egyik legnagyobbnak és emellett az egyik legsikeresebbnek is tartott, de a Hollywoodi filmművészetre mindenképpen komoly hatást gyakorló Cecil B.…..
USA (Fox), 95 perc, DeLux Color, angol Rendező: Nicholas Ray Producer: James Mason Az Amit Megenged az Élet című filmről szóló posztomban már sajnálattal említettem, hogy egyre több nyomát látom Hollywood hanyatlásának az ötvenes évek második felében. Azután jött két film (A Testrablók Támadása…..
moodPedro 2019.09.08 12:10:26
@Time Goes By: "van egy olyan érzésem, hogy a következő film sem fog tetszeni. :)"

Hát... ha egy Grace Kelly kaliberű szépség ragyogja be a vásznat, akkor sok mindent le lehet tolni a torkomon :)