Regisztráció Blogot indítok
Adatok
M. Anna

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Toókos Péter, János testvér – korábban a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának  francia- és hittantanára – ma a bakonybéli bencés monostor örökfogadalmas szerzeteseként él. Sem eredeti felekezetéről, sem a szerzetesség iránti vágyáról nem mondott le, bár eleinte a két vágy együttes teljesülése…..
Hetedikben elfelejtettél magaddal vinni fogkefét az iskolai osztály-fogászatra, de reggel megetted a nagyi maradék mákos gubáját? Ki tudna ennél kellemetlenebb iskolai élményt felidézni? Én tudok: gyanútlanul bemenni hittanórát tartani egy éppen sztrájkoló iskolába. De: vajon a hit- és erkölcstan…..
Az egyházak nagyon sok mindenről nem beszélnek. Mi pedig – a hívek – elnézzük, megengedjük és fenntartjuk ezt a helyzetet. A kimondatlan problémák köztünk ülnek a padsorokban. A vallási bántalmazás (angolul: spriritual abuse) az egyik ilyen tabu, amelyik számos gyülekezetben felüti a fejét, mégis a…..
M. Anna 2016.03.10 00:48:16
@Vargha Magdolna: Ezt felnőtteknek mondhatjuk (bár súlyos krízisben lévőknél nem biztos hogy működik)... De mi van a gyerekekkel, fiatalokkal? Egy kisgyereknek a szülei, a tanító néni és a lelkész bácsi referencia személyek, és ez teljesen normális. Én gyermek, és fiatal kamasz koromban kaptam olyan "tanítást", és láttam olyan dolgokat az egyházban amit nem lett volna szabad. Ezeken a sebeken, az ebből kinőtt zavarokon nagyon nehéz néha felnőttként is felülkerekedni.
Több ismerősöm is van akiknél kényszerbetegséget, szorongást, pszichoszomatikus tüneteket okoztak gyülekezeti tapasztalatok. Általában a legérzékenyebb, idealista és lelkes fiatalok veszélyeztetettek.