Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Morbus_Hungaricus

0 bejegyzést írt és 190 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  A tét Van itt egy tét. A centrális erőtér kiépülése és megszilárdulása szükségképpen olyan kérdések napirendre tűzését is maga után vonja, amelyek megválaszolásához a kétpólusú erőtérben egymással küzdő politikai erőknek nem volt elég bátorsága. A bal- és a…..
Morbus_Hungaricus 2014.09.15 13:56:47
@vakablak: "A centrális erőtér talán kifingatja a korábbi oligarchákat, de ettől szemernyit sem javul a demokrácia helyzete, ugyanis a centrális erőtér meghatározó alakjai nem megszüntetik az oligarchikus gazdasági működést, hanem átveszik fölötte a vezérlést a saját maguk ill. strómanjaik számára."

Épp ez a gondolatmenet lényege, hogy "átveszik fölötte a vezérlést" és ezzel ellenőrizhetővé teszik.

Gondolj bele, ha bukik Orbán, megy vele az összes "általa vezérelt" gazdasági érdekeltség, míg a "kétpólusú világban" ha mondjuk Demján egyik kezéből az MSZP-t másikból a FIDESZ-t eteti, akkor mindkettő kénytelen úgy táncolni, ahogy ő fütyül és bármelyik is váltja a másikat a kormányon, az Demján hatalmi pozíciójában semmilyen változást nem eredményez.
Morbus_Hungaricus 2014.09.15 17:05:17
@waldorfbalcon: Szerinted "tulajdonképpen korlátlanul alakítható a társadalmi, politikai környezet" és ezért "békésen már nem leváltható". Nyilván ezen a vonalon lehetne elindulni az ellenérvekkel, de ha én meg azt mondom, hogy szerintem meg erősen korlátosan alakítható csak a környezet, és a berendezkedés simán "békésen leváltható" marad, akkor megint nem jutottunk sehova. És akkor még nem érintettük azt a kérdést, hogy attól demokratikus-e valami, mert neked vagy nekem tetszik, vagy inkább attól, hogy a sok-sok választónak.
kerdem Véleménydiktátorok 2013.07.30 10:44:04
Évek, sőt évtizedek óta halljuk egy pozícióit féltő, zárt véleményformáló elit tagjaitól, hogy milyennek kellene lennie a kormányzás, vagy éppen az ellenzék „stílusának”. Pontosabban inkább csak a „rettegett” Fidesz stílusának. Mert a véleménydiktátoroknak valahogy…..
Morbus_Hungaricus 2013.07.30 16:41:00
@Steve:"Azaz a kritika tárgya és így az érvénye nem változott. Legfeljebb a kritizálók egy része lett hiteltelen."

Pontosan. Nálunk annyival egyszerűbb a helyzet, hogy nem kell megvárni, amíg a szocik kormányra kerülnek. Noha a "kritika tárgya és érvénye" nálunk sem változik, a kritikát hangoztató ellenzék viszont a kritika hangoztatása nyomán és a hangoztatás pillanatában automatikusan és folyamatosan teszi magát hiteltelenné. Nem irígylem a baloldali választókat, az biztos.
„...semmi kétség az asztrakháni péklány vagy a szent / 
pétervári szajha
 / egy napon megfogja szülni az uj embert.” (Kassák Lajos: A ló meghal A madarak kirepülnek)   Van egy fajsúlyos kérdés. Ki fogja megújítani a baloldalt? Honnan jön majd az a friss erő, amely…..
Morbus_Hungaricus 2013.01.25 12:29:26
Baranyi Tamás Péter történész írása „– Kikről van szó? – kérdeztem.– Hogyhogy kikről? Argentin elvtársakról.– Jó, de milyen csoporthoz tartoznak?– Milyenhez, milyenhez. A taquarákhoz.– De hát a taquarák fasiszták – jegyeztem meg, mert ennyit véletlenül…..
Morbus_Hungaricus 2012.11.07 12:36:10
@bbjnick: "ha jól értem, akkor a tárgyalt könyv egy népszerű munka, aminek az a célja, hogy egy (eszme)történeti jelenség számos mutációját és megnyilvánulási formáit közérthetően, színesen bemutassa a nagyközönségnek."

Pontosan. Bár a cím szerintem félrevezető, az jobb lenne pl. hogy "liberális kollektivizmus" vagy "liberális etatizmus". Mondjuk abból biztos nem lett volna bestseller, Goldberg provokálni akart és bejött neki, nyilván keresett egy csomó pénzt.

Amúgy nem beszél hülyeséget, bár szerintem elég felületes, és az amerikai politikai életből vett példák miatt magyar fejjel sokszor nehéz követni.

Sokkal precízebb, átfogóbb és mélyebb könyvet írt ugyanerről egy Safarevics nevű orosz "A szocializmus mint világtörténelmi jelenség" címmel. Magyarul is kiadta a Kairosz pár éve, illetve angolul legálisan is ingyen van: archive.org/details/SocialistPhenomenon
Először arra gondoltam, elkezdem felsorolni azokat a dolgokat, amiket hazájukért mélyen elkötelezett FIDESZ-es és  KDNP-s honatyáink eddig tettek, hogy ne csorbuljon, sőt, virágozzék nemzetünk (minimum négy gyereket ide, de azonnal!) és magyarságtudatunk, hogy újra büszkék…..
Morbus_Hungaricus 2012.10.30 17:47:23
@Morbus_Hungaricus: "nem állampolgárságról"
Morbus_Hungaricus 2012.10.30 18:04:25
@Kutchek: Ne az általános indoklást olvasd, hanem a javaslat címét: "harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007 . évi II. törvény módosításáról"

"Beutazás és tartózkodás", semmi köze az állampolgársághoz. Azóta különben az egész sajtó közölte a helyreigazítást, még a NOL is, úgyhogy szerintem felesleges tovább rugóznotok ezen a baromságon.
Sortilegus írása. A Békemenet szervezői az október 23-ra tervezett tüntetésük fő célját a következőképpen fogalmazták meg: „az adósság béklyójából szeretnénk kitörni”. Internetes aláírásgyűjtést is kezdeményeztek, amely szerint a „senki által meg nem választott…..
Mandiner blog Gyütt 2014 2012.10.23 21:06:42
  Ma megnéztük, mit tud ez az Egymillióan a magyar sajtószabadságért, illetve manapság már csak Milla nevű szervezet úgy, hogy már miniszterelnök-jelöltje is van. Sok újdonságot nem tapasztaltunk, s amit láttunk, arról sem merünk írni, úgyhogy álljon itt egyelőre néhány…..
Morbus_Hungaricus 2012.10.24 13:20:43
@bbjnick: Pontosan így. Leírom még egyszer, hátha valamelyikük mégis elolvassa.

"Ezt te soha sem fogod megérteni:-) Békemenetre nem azért mennek az emberek (pontosabban: többségükben nem ezért mennek), mert orbán- vagy fideszrajongók, hanem azért, mert jobban gyűlölik a kommunistákat, a liberálisokat, a demokratákat (a progresszív polgárságot)..., mint a fideszt."
Jobbegyenes Hisztéria 2012.08.28 01:30:21
Úgy vagyok én Seres László legutóbbi nyekergésével, mint Móricka a tanárnő kérdésével, tudniillik mikor volt a Mohácsi csata - mire a Móricka csak annyit felel: tanárnő, irigylem a problémáit. Hetek óta akarok már írni erről a három nőstényről (leginkább az…..
A jobboldali újságírók nagyon döntő többsége undorral és megvetéssel gondol a nácikra, primitívnek tartja a homoszexuálisok lebuzizását, és nem véli úgy, hogy „a cigányokkal lehetetlen együtt élni”. Az elmúlt hetek makacs tendenciája, hogy az ún. jobboldali sajtót az…..
  Tovább tart Kövér László és a magyar kormány Nyirő-ügyi vesszőfutása. Előbb Elie Wiesel magyar származású, Nobel-békedíjas író adta vissza a Magyarországtól kapott nagykeresztjét, majd Izrael vonta vissza a házelnök Wallenberg-emlékünnepségre szóló meghívását. Most…..
Morbus_Hungaricus 2012.06.25 11:46:23
@Counter: És vajon nem látja a magát baloldalinak gondoló értelmiség, hogy az ideológiai hiszti amit produkálnak, az rengeteg szavazót tart a FIDESZ mellett (többek között engem is)? Szerintem pontosan látja. Ami miatt a FIDESZ nagyon könnyen játssza ezt a játékot, az az, hogy jelenleg az MSZP-nek is az az érdeke, hogy ezen a síkon folyjon Magyarországon a politikai küzdelem. (A napokban dobta be Baecher Iván a Népszabiban a következő antiszemitát, és a haladás egyetemes ellenségét, aki Prohászka Ottokár és az ő szobra lesz.) Mégis egyszerűbb a fasisztákról beszélni, mint arról, hogy hogyan kéne az országot kirángatni abból a szarból amibe éppen ők vitték bele, és a nyugati sajtótámogatást is nyilván könnyebb ilyesmihez megszerezni, mint mondjuk egy gazdasági programhoz (amit először amúgy is ki kéne gondolni).

Aki ebben az egészben nem viselkedik racionálisan, az egyedül az LMP. Ők megtehették volna még 2010-ben, hogy megpróbálnak ebből a mókuskerékből kiszállni (és meggyőződésem, hogy nagyot kaszálhattak volna), de valami miatt nem sikerült nekik. Kutyából nem lesz szalonna, vagy mi, nem tudom. Sok hülye van a baloldalon is, aki ezeket a lózungokat, amiket beszél, tényleg el is hiszi, meg széllel szemben nem lehet pisilni, ésatöbbi. Magyarországon minimum 150 éve így működik a politika, miért működne éppen most éppen máshogy.

Egyszóval remény nincsen, de a FIDESZ-en kívül másra mégsem lehet szavazni. Üdvözöllek benneteket.
Morbus_Hungaricus 2012.06.25 12:24:07
@medve2: Nem értem, hogy mit nem értesz, hiszen kb. pont arról beszélek mint te. Az új szempont amit be akartam hozni a vitába az csupán annyi lett volna, hogy nemcsak a FIDESZ cselekszik a Nyírő ügyben racionálisan, de az MSZP-nek is pontosan ez a szánalmas ideológiai szócséplés az érdeke. Ahány fasisztát az MSZP még felfedez a jövőben, azt a FIDESZ mind körömszakadtáig fogja védelmezni, úgy kellenek egymásnak mint egy falat kenyér.

Amit ezenkívül még megpróbáltam megjegyezni, hogy aki kicsit utánanéz annak, hogy hogyan zajlott Magyarországon a politikai élet a két háború között, vagy akár a XIX. század második felében, az azt fogja látni, hogy pontosan ugyanígy zajlott, vagyis a megoldandó kérdések helyett mindig ideológiai jellegű álproblémákról zajlott a diskurzus. Ha belegondolunk, azt is láthatjuk, hogy noha katasztrofális eredményeket hozott ez a politika (Trianon), de rövidtávon ez mindkét oldalnak mindig érdeke volt akkor is, és érdeke ma is, valahogy az ország soha nem tudott ebből a körből kitörni, és úgy tűnik nem fog tudni most sem.

Ebből nem következik, hogy ez jó lenne így, egyszerűen így van és kész. Továbbá nagy valószínűséggel így is fog maradni, akár belenyugszol-e ebbe, akár nem. Ebből nem következik az sem, hogy ami van, az jó lenne. Sőt, lelkendezés helyett inkább valami speciális magyar jellemhibából adódó sorstragédiának próbáltam ezt a helyzetet beállítani, sajnálom, hogy szándékom neked nem jött át.

Emellett persze továbbra is igaz, hogyha állásfoglalásra késztetnek, bármilyen hülye kérdésben is, akkor kénytelen vagyok állást foglalni. Amíg a buzifelvonulás és Prohászka Ottokár között kell választani, addig nem választhatok mást, mint Prohászka Ottokárt.

Üdvözöllek.
Techet Péter A nagy menetelés című cikkben felvetett pár dolgot, amikre szeretnék reagálni - arra kihegyezve a dolgot, hogy a standard bal-jobb ellentétpár bár a célokat nézve a magyar politikai életben valóban nehezen értelmezhető, ám az eszközöket nézve már sokkal inkább. 1.…..
Morbus_Hungaricus 2012.05.14 15:26:24
Frank Karsten - Karel Beckman: Beyond Democracy című művéről. A demokráciát az emberek túlnyomó többsége a lehető legjobb politikai rendszernek tartja. Nem túlzás azt állítani, hogy a demokrácia egyfajta világi vallássá, a Föld legnagyobb politikai hitévé…..
 „Az álmok síkos gyöngyeit szorítsd, ki únod a valót: hímezz belőlük fázó lelkedre gyöngyös takarót.” (Babits)   Hosszabb ideje tart már az égszakadás-földindulás a magyarországi események körül. Lappang bennem egy érzés: mintha most jóval nagyobb…..
Morbus_Hungaricus 2012.02.24 09:34:28
@Dr. Zerge: Húzz már innen a p...ába, de komolyan. Mi a f...szért kell teleszarni hülyeségekkel a kommentfolyamot?

Részemrő nagyon élveztem az írást és kíváncsian várom a folytatást.
  A millások hétvégi megmozdulásának üzeneteiből kettőt tudnék felidézni: 1. Nem tetszik a rendszer 2. alternatív köztársasági elnököt választhat a nemzet március 15-ig. Míg ez utóbbi ötletet az Index kommentátora például tökéletesen érthetetlennek nevezte, én…..
Morbus_Hungaricus 2011.10.25 13:01:20
@zoli_80: "Aminél jobb negatív reklámot jelen pillanatban maga a Fidesz sem tudna csinálni Bajnai számára. :)"

Feri nem hülye. Biztos, hogy nem a "negatív" reklám az ő célja? Karaktergyilkosság?
A felsőoktatás átalakításáról potyogó információkat vegyes érzelmekkel követem. A legnagyobb baj, azt hiszem, magával a potyogással van. Előkészítetlen, döntés előtt álló koncepciókból csemegézik a nyilvánosság, azután jön a cáfolat, a helyesbítés – ezek soha…..
Morbus_Hungaricus 2011.09.30 15:21:07
@ZF2: Pontosan erről van szó. Ha Horn Gyula magánál lenne, most verné a fejét a falba, hogy ezt nem ő találta ki. Kicsinyes és szarrágó demagóg intézkedés, ami ráadásul kontraproduktív, hiszen csak azt fogják vele elérni, hogy tehetségesebb diákok eleve el se kezdik az egyetemet Magyarországon. Ha valóban benne lesz a felsőoktatási törvényben, akkor én többet nem szavazok a FIDESZ-re.
 "Büdös macska, büdös macska, mivel etetnek téged?!"Na, pont ez a kérdés, hogy mivel etetnének minket a tudós urak, a Jóbarátok LédiKarambóljának dala akár a tudományos átverés konteósainak himnusza is lehetne!Kezdjük az alapoknál és mindjárt érthető lesz,…..
  „(...)   »Nem lehet tudni, a fidesznek sikerul-e valahogy elkezdeni kikecmeregni ebbol a helyzetbol.« bbjnick már tudja, mert valami Z. nevű alkesz megmondta a kocsmában, hogy a fidesz a magyarokat kifosztó cionnácik pártja. Tulajdonképpen erről szól a netes…..
Morbus_Hungaricus 2011.09.14 11:00:34
Csak hogy tudjuk miről beszélek, idézem a mandineres hozzászólásod:

"A képlet: N. A. vagyok, magyar történész, zsidó, cionista. Őseim részben katolikusok, részben zsidók. Fiatalkoromban volt egy katolikus korszakom, amit kiábrándulás követett. Cionista vagyok, úgy látom, hogy a cionizmus a zsidóságot beemelte a történelem aktorai közé, politikai autonómiával ruházta fel a zsidó közösséget s ezzel objektumból szubjektummá váltak, a zsidóság számomra nem (csak) vallási identitás... Bírálom a magyar (és európai) nacionalizmusok antijudaista elemeit... Nem vagyok egyedül...

No, most képzeljük el ezt fordítva: X. Y. vagyok, magyar történész, magyar, nacionalista. Őseim részben katolikusok, részben zsidók. Fiatalkoromban volt egy zsidó korszakom, amit kiábrándulás követett... Nacionalista vagyok... Bírálom a magyar (és európai) liberalizmusok antikrisztiánus elemeit... Nem vagyok egyedül..."

Nem igazán értem, miért bántod Novákot. Hogy a te fenti két típusodból ki melyikbe kerül, azt nagyjából az determinálja, mennyire van még zsidó tudat a családban. Ha van, akkor az első útra lépsz, ha nincs, akkor a másodikra. A lényeg, hogy nem te választasz.

Ha a második típusodban a "volt egy zsidó korszakom"-at "liberális"-sal helyettesítjük, akkor evvel a finomított verzióval nagyjából az egész a "rendszerváltás" környékén eszmélő nemzedéket sikerült kategorizálni.

Kivételek persze a szerencsések, akik ezt az egészet leszarják, mert őket vagy gyerekkoruktól fogva zsidónak nevelik és valami kibucba mentek nyári munkára Haifai rokonokhoz, vagy eleve Szabó Dezsőt olvastak már a Kincskereső kisködmön helyett a pad alatt.

(Illetve vannak még azok, akik nem tudják mitévők legyenek, és ebbe nagyjából bele is hülyülnek, ők írnak olyan cikkeket mint Kertész Ákos, illetve ők teszik közzé azokat. És ők követelik azt is, hogy hogy vonják vissza az ilyenek Kossuth díját.)

Szerintem tehát a Novák képviselte típus még mindig a normálisak közé tartozik, akikkel lehet beszélni, mert ismernek téged (hiszen volt "katolikus korszakuk"). Tudják miről beszélsz, csak az önbecsülésük mián nem tehetik meg, hogy egy véleményen legyenek veled. Van ilyen.
  „Most vasárnap” megverné a Jobbik az MSZP-t és nagyon nagy partit csapnának Schifferék, ha az LMP bejutna a parlamentbe – ez derül ki a Nézőpont legfrissebb felméréséből. Meg persze az is, hogy a Fidesz-KDNP-nek most is meglenne a kétharmad, de hát az anyag a…..
Morbus_Hungaricus 2011.09.15 10:20:02
@bbjnick: Igazad van a FIDESZszel és az értelmiséggel kapcsolatban. Azt azonban vitatnám, hogy a nemzeti tradíciót, amit a FIDESZ eldobott magától, azt a JOBBIK fel tudná venni. Nem tudja. Egyrészt nincs meg hozzá az intellektuális kapacitása, másrészt nem is célja szerintem. (Elég neki a szegény emberek tömege, akiknek pénz híján a FIDESZ nem fogja tudni "megoldani" a problémáit, plusz a cigányügy.) A FIDESZ pedig ezutánis, mint oly sokszor azelőtt, a "még mindig jobb mint bármelyik másik" gondolat mentén fogja gyűjteni a szavazóit.
Ahógy a cim is mútatja: végre itt a felelőtlen nyár ami szúper jó csk idén már megin elő került a szokásos butaság: gyerekek nektek táborba kéne meni :S Én ki nem állhatom ezt a dólgot és szerencsére mamám segitcségével jól el háritom álltalába eszt a veszélyt magamrol.…..
  Én nem tudom (pedig nem vagyok egy Kristóf Attila), hogy miért van az, hogy miközben mi, magyarok lakásra, plazmatévére devizahitelt vettünk fel, karácsonykor meg szimpla személyi hitelekből ajándékozunk és nincs (vagy alig van) megtakarításunk, mert hát miből, aközben…..
Morbus_Hungaricus 2011.06.03 10:37:35
@betyár: "Ha majd lesz gyereke, másképp fogja látni." Nekem három gyerekem van, mégsem látom másképp. A gyerek önálló ember, nyilván segítesz ha tudsz, de alapvetően nem a te dolgod, hogy megoldd az anyagi gondjait ha felnő. Sokkal inkább az a te dolgod, hogy a gyerekkori gondjait oldd meg, hogy úgy neveld fel, amelyik nevelés eredményeképp képes lesz a felnőttkori gondjait megoldani maga. Ebben sokat segít pl. a biztos és meleg családi háttér, ahol a szülők nem güriznek mondjuk a gyerek majdani lakásáért vagy az egyéb ráhagyandó anyagi javakért, hanem otthon vannak délután, és lemennek mondjuk együtt a játszótérre jólérezni magukat. Vagy nyáron a Balatonra sátorral. Ésatöbbi.
A mút hét végéböl a szónbati dél utánt és estét unoka tesóméknál tőltötem (B-L fotball mecs nézés céljából érkesztűnk oda. Az eredmény az let hogy nyert a Barszcelóna aminek ratulálok. Jó kis ízgi valamit láthatunk!). Eböl az alkalombol készitetem el az elsö ínterjus…..
Morbus_Hungaricus 2011.06.02 11:05:07
@Ken_Lee: Tényleg, a japán programozós. El is felejtkeztem róla, pedig nagyon tetszett az a beszélgetésed is.