Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hzsolt

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Legendák vs. Realitás, második menet...
Hzsolt 2016.02.25 14:59:32
Part 3
Akkor mi is az ami működik a ringben?
Ringben azok lesznek a nyerők, akinek a mozgáskultúrája legközelebb esik a ring harcban használható optimális megoldáshoz. Így ha tetszik, ha nem egy karatékának, kungfusnak le kell menni a Thai Box terembe és fel kell szedni az ottani tudást ha olyan szabályrendszerben akar indulni.

Akkor mi is az ami működik az utcán?
Teljesen mindegy, hogy milyen technikai háttértudással rendelkezel, ami fontos hogy mekkora benned a túlélési ösztön, és mennyire tudsz csalni és alkalmazni az emberi pszichológiát. Az utcán nem engedhető meg a fair játék luxusa, csalni kell a küzdelem előtt, közben és utána is, néhány piszkos trükk a tarsolyban és egy letaglózó jobb egyenes mindent visz. Tehát az utcán sokszor nem a technika, hanem az életre valóbb fog győzni.
Erre lehet tanulni, készülni, de ez egy módszer (egyfajta éberség kialakítása) nem egy stílus. Pl. hogyan vedd észre, hogyan kerüld el, ne legyél áldozat, hogyan tereld el a figyelmet, stb.. Tudom ajánlani többek között Geoff Thompson ide vonatkozó anyagait.

Végére egy kis Bruce Lee
Lee annak idején nem tanulhatta meg a Wing Chun rendszert mesterétől (kiesett a pikszisből), kb. egy haladó szintet ért el a rendszerben, ezért később erősen fikázta a tradicionális stílusokat és egy modern, nyitott struktúrájú stílusban látta a megoldást. Az első stílusának a neve Jun Fan Kung Fu volt (ahol Jun Fan az ő eredeti kínai neve) és később ebből lett a Jeet Kune Do, amely oktatási moduljában a mai napig is szerepel Jun Fan kungfu modul. A JDK egy alap mozgás anyagot tanít (basics, kick boxing, trapling, grapling) és néhány harci elvet, taktikát. Ezen felül erre a vázra mindenki felépítheti a saját technikai repertoárját. Szóval tényleg nincs két egyforma JDK oktató, a rendszer alapja közös de technikailag nyitott.

Lee-t sokan tartják a modern kick box egyik atyának, mert ő volt az aki az edzéseken bevezette az ütő és rúgó pajzsok használatát, bizonyos edzésmódszereket, amit később beépítettek a kick box-ba is. Ő volt az, aki tudatosan ötvözte az álló és birkózó harci elemeket a rendszerében és ezeket szabad alkalmazására biztatta a tanítványait, ezért mondják egyesek a mai MMA előfutárának.
Hzsolt 2016.02.26 21:39:38
"A poszt szempontjából csak a hatékonyság számit."

Az a baj, hogy elbeszélünk egymás mellet, a "hatékonyság" nem egy egzakt, definitív fogalom.
Ezt egy eklatáns példával szemléltetném. Melyik a jobb autó az ETZ vagy a Ferrari F14, mindenki rávágja, hogy a Ferrari, na akkor most menjetek ki a földekre ganajt hordani Ferrarival...

Majd a negyedik, illetve ötödik X után, már nem lesz olyan vad, belemenős a technikai repertoárod, nem fogsz mindent erőből, gyorsaságból megoldani, akkor más technikákhoz fogsz nyúlni, mást fogsz preferálni. Míg tízen, húszon évesen az ember 1-2 hét alatt felgyógyul egy komolyabb küzdelem utóhatásaiból, addig negyven felett az ember már meggondolja, hogy mit vállal be, hiába győzöl ha utána 6 hónap rehabilitáció várható.

Ahogy idősödik az ember már egyre kevésbé akar bizonyítani, benő a feje lágya (leesik a tesztoszteron szint, megnő a tapasztalat). Komolyabb stílusokat pedig nem 10-20 éves srácok alapítanak, hanem 20-30-40+ év tapasztalatával rendelkező emberkék. Az ő szemükben viszont más lesz a hatékony és hidd el sok év alatt érlelődik ki ez az emberben.

Egyébként a hatékonyságról két dolog jutott még eszembe:
1, Van fent youtube-on egy video, ahol két kommandós no rules szabály szerint "lejátssza egymás között" a dolgot. Az egész küzdelem nincs 5 mp, az egyik felpakol a másik meg belenyúl az egyik szemébe. Erről beszéltem korábban, a sportoló a sport szabályai szerint kvázi fair küzdelemben akar nyerni az utcán is, az "utcai patkány" pedig a lehető legkevesebb energia befektetéssel dűlőre viszi a dolgot. Ez nem a technikáról vagy stílusról szól...

2, Ha pedig a hatékonyság a szempont mindenek felett, akkor vegyél lőfegyvert és gyakorold be a fegyver elővételt és a stressz alatti lövést. Hetente ellövöldözöl 50-100 skulot kényelmesen és 98%-os lesz a hatékonyságod...

:)
Hzsolt 2016.02.26 23:36:11
Na kezdünk azért egy nyelvet beszélni :)
"Lövöldözni civilként illegális.Ezért irtam a jogi hátteret." Stimmt ezért is van ott a smile a bekezdésem után.

"Más a sport,más a tradicióápolás és más az önvédelmi képzés." Maximálisan egyet értek és pont ezért is ragadtam billentyűzetet, ha ennek a mondatodnak a szellemébe végig olvasod a cikked rá fogsz jönni, hogy miért is írogattam, én is arra kérlek ne mosd össze őket :)

"Az önvédelmi képzés legfontosabb része a mentális felkészités." Megint csak egyet tudok érteni, tehát nem stílus, vagy technika ...

"Egy 50 kilós nőnek is meg kell tudnia védeni magát." Így van, de neki teljesen más taktikát/stratégiát kell tanulnia mint a 120 Kg palinak és itt most megint nem technikáról beszélek. Egy nőnek máshogy működik az adrenalin görbéje, máshol élesedik ki, tudnia kell, mikor kell időt húznia, mikor kell cselekednie, más fajta dominancia problémákat kell megoldania...

"... nem kell hozzá tradicionális külső formagyakorlatokat évekig ismételgetni." Ezzel is egyet tudok érteni, bár megvan a forma önnevelő, erősítő, technikai, pszichikai értelme is, de azt elsősorban olyan vájtfülüeknek szánták mint amilyen én vagyok :)

Ezzel együtt az MMA továbbra se rendelkezik az összes szükséges fizikai és pszichikai felkészítéssel egy 50 Kg nő számára ... de az is igaz, hogy nagyon sok más tradicionális rendszer sem. Szerintem az ilyen típusú mentális felkészítő oktatás ma kishazánkban erősen edző függő.

Bár korábban elhangzott itt a Kravmaga, ahol vannak célzott mentális felkészítő gyakorlatok (pl.: fuss szembe a tömeggel; juss ki egy sötét, tucc-tucc zajos szobából, stb.) és ezek mind jó próbálkozások, de ... A szemembe pont a Kravos "mester" fiúk voltak akik egy kicsit levitézlettek, amihez jól értettek az egy lehengerlő típusú támadás kombó indítása, de arra már nem volt megoldásuk, amikor a kombójukat szépen megkontrázták, nem voltak rá felkészülve, sem mentálisan, sem fizikálisan! Azok a srácok voltak jók közöttük, akik korábban valamilyen más küzdősportban/harcművészetben egy csomó időt eltöltöttek... Szóval ez egy kicsit róka fogta csuka.

Az itt következő rész szigorúan csak a saját véleményem, amit az eddigi tapasztalataim alapján alakítottam ki:
Számomra az ideális "Harcművészeti" oktatásnak az alábbiak szerint kellene felépülni (nálam így is épül fel):
1, Tradicionális rendszerben az alapok elsajátítása
Sokan a küzdősportokban túl hamar tanulnak meg sok mindent és sokszor évek múltán is az alapokat kell javítgatni újból meg újból

2, Sport környezetben a küzdelem oktatása
A tradicionális rendszerek 1-2-3 kombinációk védésére/kontrázására vannak felkészülve, de csak egy sorozatra, ha az nem jön be akkor teljesen szétesik a küzdelem a számukra, sokszor nem érzik, hogy mennyire lyukasak, hiányoznak a küzdelmi reflexek, az elmozgás, a helyes távolság és ütem érzékelés, a súlypont játék, stb. A kesztyűs küzdelem sokoldalú képesség fejlesztéssel jár, amit sok tradicionális rendszer sajnos kidob az ablakon. Amikor meg mégis belép valaki a szorítóba az első két bekapott pofon után már látszik rajta, hogy fél a kesztyűtől...

3, Visszatérés a tradicionális rendszerekhez
Sok sportoló nem tud mit kezdeni magával miután kiöregedik és nem akar edző lenni, nincs igazán perspektíva a számukra, itt viszont tanulhat egészség megőrzést, filozófiát, illetve "halálos technikákat" is.

A tradicionális rendszerekben a gond azzal van, hogy sokan végigcsinálják az 1 lépést, majd nagyvonalúan átugorják a 2 lépést és tanulják a "halálos" technikákat, amikor még egy gyengébb kaliberű boxoló fejét sem képesek kesztyűvel eltalálni... és ezzel nevetségessé teszik a stílust.

A sportolói oldal viszont megreked a 2 szinten és úgy érzi már mindent tud, ezzel az egyik baj az, hogy az utcán is az idegpályákra beégetett technikával akarnak "sportszerűen" győzni, a másik inkább mentális, hogy a kiöregedést nehezen tudják kezelni (mert a szívük mélyén mindig 18 évesek maradnak).

Továbbra sem hiszem, hogy létezik egy ultimate "rendszer", ami mindenre tudja tutit. Szükség van a keresztbe edzésekre mindenkitől lehet valamit tanulni és erre kiváló terep az MMA-s környezet és az is igaz, hogy gyakorló küzdelem szempontjából sokkal bevállalósabbak az MMA-s gyakorlók, mint sok tradicionális klub. Ettől függetlenül mindegyiknek van létjogosultsága a mai modern társadalomban.