Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bachorecz Ferenc

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az egyházak nagyon sok mindenről nem beszélnek. Mi pedig – a hívek – elnézzük, megengedjük és fenntartjuk ezt a helyzetet. A kimondatlan problémák köztünk ülnek a padsorokban. A vallási bántalmazás (angolul: spriritual abuse) az egyik ilyen tabu, amelyik számos gyülekezetben felüti a fejét, mégis a…..
Bachorecz Ferenc 2016.02.23 19:49:31
Lelki bántalmazás az egyházban? Komoly és valóban észrevétlen károkat lehet okozni, nem egyszerűen a lélekben, hanem a hitben. Velem fordult elő, hogy miután kiskoromtól kezdve a gyülekezeti életben neveltek, gyorsan hozzászoktam a gyülekezeti aktív élethez, patetikusan a szolgálathoz: énekkel, zenéléssel, adománygyűjtéssel, takarítással, idős testvérnek történő bevásárlással, ami éppen jött. Diploma után vidéken szereztem egy akkor számomra vágyott munkát és állást, feleségemmel gyorsan odaköltöztünk. Az ottani gyülekezetben próbáltunk beilleszkedni, de amikor - tán egy fél év után - úgy gondoltam, hogy itt az ideje, hogy ne csak konzumáljak, hanem felajánljam a szolgálatot, valahogy egyszerűen mindig kihagytak. Nagyon rosszul esett, annyira, hogy azóta is töröm rajta a fejem, mi lehetett a baj, mit tehettem, ami miatt kirekesztettek. Nem jöttem rá. Ma ott tartok, hogy a legritkább alkalommal megyek templomba, vagy gyülekezetbe.
A másik egy még pikánsabb ügy, mondhatjuk, hogy egyházi belső ügy, pedig szerintem nem az. A lelkészek lelki gondozásáról van szó, pontosan arról, amit Laborczi Dóra éppen csak súrol, bár, ha már tabukat döntögetünk jó lenne ebben is tiszta vizet önteni egyszer a pohárba, vagy legalábbis kibeszélni. Mi történik azokkal a lelkészekkel, akik - akár a szolgálat miatt - maguk is megsérülnek? Két ilyet is átéltem, az egyik lelkész elvált a feleségétől. A reakció erre az volt, hogy - bármely jól végezte korábban a szolgálatát (noha nem az én tisztem eldönteni, de én így láttam) elhelyezték egy olyan kis gyülekezetbe, amely nem volt képes eltartani Őt. Egy ideig a nyugdíjas anyukája támogatta anyagilag. Hogy mi lett vele később, nem tudom, magam is kíváncsi volnék rá. A másik lelkész esete sem rózsásabb: a szolgálatot egyedül végezte, lelki sérültek között. Miután maga is megbetegedett, inni kezdett, tönkrement. Próbált kijönni belőle, de amikor ismét jelentkezett szolgálatra, akár felügyelet mellett is, akármilyen - nem csak lelkészi - munkát akart vállalni, nem kapott lehetőséget, szolgálati szándékára a lelki gondozás az volt: "Ha gondolod, tudunk neked a hűvösvölgyi szeretetotthonunkban egy elhelyezést biztosítani." Róla tudok, azóta teljesen szétesett, még betegebb lett, járja a kórházakat, stroke-ot kapott, leszázalékolták, tönkrement.
Szóval érdekesnek tartanám egyszer arról olvasni, hogy a pásztorok sérüléseit ki gyógyítja meg?
Anyának lenni, gyermeket szülni – Istentől kapott lehetőség vagy emberi elvárás szerinti kötelesség? Nehéz válaszolni azokra a kérdésekre, amelyek a bibliai családokról szóló történetek etikai tanulságait firtatják. A vélemények kereszttüzében mégis érdemes végignézni azokat a különleges…..
Bachorecz Ferenc 2016.01.13 11:50:52