Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kreatív pszichológia

77 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mosolygó Alapozó torna 2018.11.10 17:40:12
Mozgásfejlesztő foglalkozást tartok kicsiknek és nagyoknak 5 éves kortól. Játékos formában fejleszti a csecsemőkori mozgások és a nagymozgasok, mondókák, versikék, énekek segítségével a gyermek idegrendszerét, így járul hozzá az egészséges fejlődéshez és az iskolai problémák megelőzéséhez, vagy…..
Amikor egy gyermek rendszeres gyakorisággal sok apró stresszélményt halmoz fel, akkor ez az állandó stresszmintázat a kumulatív stresszreakció kialakulásához vezet! (K.J. Payne) Milyen tünetei vannak a kumulatív stresszreakciónak? A leggyakoribb tünetek a felfokozott éberség, idegesség, a…..
A szülésfelkészítő tanfolyamok egyre elterjedtebbek, és természetesen hasznosak is, hisz a szülés élménye meghatározó egy nő, pontosabban egy pár életében. Egy szülésre lehet készülni, de ami ott történik a „gyakorlatban”  az garantáltan más lesz, mint az elmélet a felkészítésen.  Ha a várandósság 9…..
A pszichológiai konzultáció célja, hogy élethelyzetek, konfliktusok (másokkal – vagy önmagával – kapcsolatban), normatív krízisek (pl. kamaszkor,klimax) megértésében és megoldásában segítsen...
  Vajon miért van az, hogy egy nehéz pillanatban egy ölelés többet jelent az okos vigasztalásnál és miért gyógyítja hatékony az anyai puszi a lezúzott térdet? Van-e jó és rossz érintés? ..és vajon mennyi simogatásra van szükségünk ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a világban?..
Korábbi írásaimban a pszichológiai immunrendszert alkotó olyan tényezőket mutattam be, mint a racionális gondolkodás, a kontrollérzés, vagy a koherencia. Az öntisztelet szerepe is kiemelkedő, ami önmagunk „gondozását”, az önjutalmazást jelenti. A pszichológiai immunrendszernek azonban az is fontos…..
Az önzés a mi kultúránkban egyértelműen negatív csengésű, rosszízű fogalom. Önzőnek tartjuk, aki csak magára gondol, önös érdekeket tart szem előtt, saját céljaira figyel és más szempontjai, érdekei nem érdeklik. Önzés és önzetlenség Az önzés tehát erkölcsileg nem elfogadható viselkedés és…..
Pszichológiai immunrendszerünk egyik alappillérét jelenti gondolkodásmódunk, az ahogyan a világot, külső környezetünket  észleljük felfogjuk és értelmezzük. A gondolkodás bizonyos jellegzetességei segítenek abban, hogy  megküzdjünk nehéz élethelyzetekkel. A gondolkodási hibák ezzel szemben még a…..
A médiában és a közbeszédben is egyre gyakrabban tűnik fel a „Lépj ki a komfortzónádból!” felhívás. Sőt sokan már újévi fogadalomba foglalják, hogy kilépnek ebből a zónából, akármi legyen is az, mert ott várnak a felemelő új lehetőségek, a siker, meg a csillogás…vagy mi?..
Elfoglalt ovisok, agyonhajszolt iskolások, alvászavarral küzdő egyetemisták. Már nem csak felnőttek körében gyakori a túlterheltség, kapkodás és az állandósult időhiány, lassan egy gyermeknek is hosszasan kellene lapozgatnia nem létező határidőnaplójába, hogy egy szabad fél órát találjon.  A…..
Könyvek, blogok  és újságcikkek tömege foglalkozik a gyermeknevelés, az anyaság témájával. Érdeklődő szülő  -vagy leendő szülő - mindent megtudhat a gyermek „működéséről”, a hogyanokról és miértekről, olykor szinte használati útmutatót is kínál egy-egy szerző. A tökéletes gyermeknevelés…..
Míg régen dr. Spock könyve mindenre megadta a választ, az édesanyáknak szóló Internetes felületek, magazinok elterjedése óta egyre több azon kritériumok és feltételek száma, melyek a „jó anyaságra” vonatkoznak. Ennek megfelelően egyre több jó anya érzi alkalmatlannak, olykor bűnösnek önmagát.…..
Mit tennél akkor, ha a párod- akivel évtizedek óta együtt élsz - elhanyagolna, nem törődne veled és semmibe venné az igényeidet? ..
Arról már sokat olvashattunk, hogy érzelmi állapotunk, és a stressz hatással van a táplálkozásunkra, és az emésztésünkre, sőt az immunrendszerre is. Vajon ez a hatás fordítva is igaz? Elképzelhető, hogy táplálkozásunk és bélrendszerünk működése befolyásolja az agyi folyamatokat, ezáltal hatással van…..
A stressz szitokszóvá vált és lassan nem találunk olyan betegséget, amelynek kialakulásában - legalább részben - ne tartanánk felelősnek! Így - ha áttételesen is - a leggyakoribb haláloknak tarthatjuk! Érdekes ellentmondás azonban, hogy ha nem működne a stresszreakció, akkor könnyen lehet, hogy az…..
Napjainkban a tudatos táplálkozás egyre nagyobb hangsúlyt kap - látszólag. A tudatosság azonban sokszor csak kalóriatáblázatokban, női magazinok címoldalán, vagy aktuális táplálkozási divatok népszerűségében mutatkozik meg...
Szinte mindnyájunk fejében vannak tervek, vágyak, elképzelések, melyeket szeretnék elérni, megvalósítani. Ezek vonatkozhatnak a munkára, a magánéletünkre, vagy akár önmagunkra is. Olykor javítani szeretnénk valamin, ami így, vagy úgy, de működik, és persze vannak irreális – csodaváró – vágyak,…..
Előző írásomban a gyermekkori elhízás gyakoriságáról, okokról és következményekről írtam. A gyermekkori elhízás hátterében a mozgásszegény életmód, az egészségtelen és hizlaló ételek térhódítása, az érzelmi tényezők és az evéssel kapcsolatos hibás attitűdök állnak. Amennyiben a gyermekkori…..
  Mi az a pszichológiai immunrendszer? Ahogy az immunrendszer védi testünket a vírusokkal, fertőzésekkel szemben, úgy védi lelkünket a stressz, krízisek káros hatásaitól a pszichológiai immunrendszer!..
A gyermekkori elhízás egyre komolyabb probléma: Amerikában a 2-5 éves gyermekek 13,9%-a, a 6-11 évesek 18,8%-a és a 12-19 éves serdülők 17,4%-a túlsúlyos, de Magyarországon is egyre aggasztóbb a helyzet!..
A csodadiéták fél éven túli sikeressége 5% alatt van. Ami ennél is rosszabb hír, hogy azok közül, akik fogyókúra címen élettani kísérletet folytatnak a saját testükön 2-3 év alatt akár 2-3 kilóval is nehezebbé válhatnak! Mindezek ellenére a mai napig folyamatosan nő a már iparágnak számító fogyókúra…..
Kreatív pszichológia 2017.10.08 13:38:50
@Valóság nevű unokahúgotok: Tisztelt Hozzászóló! Közel sem gondolom, hogy nem lehet lefogyni, sőt! Azt azonban nem gondolom, hogy a túlsúllyal küzdők gyenge jellemek lennének! Meggyőződésem ugyanakkor, hogy a tartós fogyás nem koplalással érhető el, hanem tartós étel és életmódváltással, illetve sok esetben a pszichés tényezők megértésével és változtatásával!
A szigorú korlátozáson és önsanyargatáson alapuló diéták fél éven túli sikeressége 5% körül van. Előző írásomban összegyűjtöttem néhány okot – a teljesség igénye nélkül – hogy milyen tényezők állnak a háttérben. Mindezek ellenére a fogyókúra iparág sikere töretlen! Vajon miért „veszünk be” minden új…..
Mosolygó PSZICHODRÁMA GYEREKEKNEK 2017.09.18 22:41:08
A gyermekpszichodráma egy önismereti, személyiségfejlesztő és terápiás célokra kifejlesztett csoportmódszer. Az órák során általában két felnőtt vezetésével 5-6 hasonló életkorú gyerek játszik együtt...
  Mi az oka annak, hogy bizonyos stresszhelyzetek, életesemények egyes embereket nagy megviselnek, míg mások könnyen veszik az akadályokat? Ennél talán még érdekesebb a kérdés, hogy ugyanazok a helyzetek egyszer a krízisállapotig juttatnak valakit, míg máskor ugyanaz az ember játszi könnyedséggel…..
Előző írásomban a társas allergia jelenségéről és kialakulásáról írtam. Tökéletes párkapcsolat ugyan vélhetően nem létezik, egyes párok mégis jól tolerálják egymás – akár zavaró – szokásait, tulajdonságait, míg mások jelentéktelennek tűnő problémákon is rendszeresen civakodnak. Vajon miben…..