Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Viktória Lizer

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Gyerekvállalás miatt 3 éves cicánknak keresünk SOS új gazdát!" - olvasni egyre több helyen. Na de miért kell félteni a gyereket a cicától? Megeszi? Elveszi a játékát? Elárulom: nem kell félteni. Mint oly sok esetben, a hiba nem a macskában, hanem bennünk, emberben van. Összefoglalom most,…..
Viktória Lizer 2018.01.29 12:47:09
Kedves macskafogó! Most jön a beszámolóm :)
Áprilisban született meg a kislányunk eléggé aggódtam, hogy hogy fognak a macskák viselkedni milyen lesz a kapcsolatuk, de úgy néz ki eddig minden rendben. 4 napot töltöttünk a kórházban, addig a férjem minden nap mikor hazament a gyerek levetett ruháit szaglásztatta velük.
Mikor hazajöttünk Kyra aki csak engem fogad el, amikor meghallotta a hangomat szinte el sem akarta hinni, hogy én vagyok, itt vagyok, hazajöttem úgy rohant hozzám (a macskák is gazdafüggők:) utána napokig le nem lehetett vakarni rólam.
Na aztán jött a nagy bemutatkozás még a bébihordozóban volt a baba leraktuk és úgy szaglászhatták ismerkedhettek. Az első nagyobb sírásnál, menekült ki a szobából mindkét macska, nem nagyon foglalkoztak vele igazából néha odajöttek megszaglászni, szerencsére semmi féltékenység nem volt a részükről.
Telt az idő, mostanában kezdett el kúszni a baba, a cicákat szívesen megtépné, na de ők ezt nem hagyják általában megvárják míg odakúszik hozzájuk és abba a pillanatba el is mennek előle :D érdekes módon a fiú cicától Riddicktől jobban féltettem, mert annak idején engem csak úgy véresre harapott …, de pont, hogy az ellenkezője történik a lány cica Kyra volt hogy odacsapott a kezére mikor a gyerek hozzáért, de azóta rájött jobb elmenni. Riddicknél meg odamegy néha volt hogy jól belé is markolt úgy hogy tiszta szőr lett a keze, de ő inkább csak arrébb ment épphogy, egy kicsit.
Nyilván az ilyen dolgokra egy kisgyereknél, két macskánál figyelni kell, arról nem is beszélve hogy mi panelban lakunk csak benti cicák így minden reggel azzal indítok hogy porszívózás felmosás! Ez nagyon fontos a baba miatt kúszik mászik, szájába vesz még mindent, úgyhogy nagy nagy felelősség két macska egy gyerek, igen többletmunkával is jár, de semmi pénzért nem mondanék le róluk egyik macsekról se hiába undok épp az egyik, vagy felkelt hajnalban. De ha másmilyen problémák lennének gyerek-cicákkal akkor is azon dolgoznék hogy megoldjam, mert megválni „kidobni” nem fogom, mert szeretem a cicáimat :)
Olvasod a blogot, de van olyan kérdésed, amire még nem kaptad meg a választ? Nosza, tedd fel a kérdést, és én megpróbálok válaszolni rá! Vagy kommentben, vagy akár egy teljes bejegyzésben! Kérdésre tehát fel! Üdv, Macska-fogó LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, ha tetszett egy cikk, vagy rendszeresen…..
Viktória Lizer 2016.04.20 17:27:40
@Macska_fogó: Én inkább Kyrában látok változást, hogy most jobban fújkálja a kicsit. Riddicket semmi nem zavarja én legalábbis Én inkább Kyrában látok változást, hogy most jobban fújkálja a kicsit. Riddicket semmi nem zavarja én legalábbis úgy látom, hogy nem fél semmitől nagyon játékos a játékával is tombol, meg Kyrával is játszik van hogy Riddick kezdeményezi a játékot és ilyenkor szokott az lenni hogy Kyra elhárítja és nagyot fúj rá, valamikor meg megy a fogócska. De van hogy Kyra kezdi el kergetni és birkóznak aztán futnak tovább. Ez a része nem tűnik annyira durvának nekem.
Riddick ok nélküli harapásán kívül én normálisnak látom a macsekot.

Hajnalban van hogy az én fél szobámba kerül mind a két macska bezárásra (2-3 órát jelent) semmi vita nincs köztük akkor egyáltalán Riddick is lenyugszik, van hogy mászkál, vagy egymás mellett ülnek az ajtó előtt és várják hogy kinyissák. Ilyenkor egyáltalán nincs fújás, és támadás egyikük részéről se. Változó az alvásuk is ki milyen magaslaton helyezkedik el, van hogy Kyra van magasabban van hogy a Riddick.

Ma reggel olyan volt hogy a széken feküdt a Kyra az ablak mellett félig nyitott szemmel Riddick felment a párkányra és ahogy közeledett felé, hallottuk hogy Kyra morgott de szinte rá se nézett.

Viszont mikor Riddicket vittük ivartalanítani akkor Kyra egész nap nem aludt mert őt kereste, állítólag nyugtalan volt végig. Ezért sem tudom hogy esetleg mi változhatott Kyrában.

Azt most kitaláltam hogy újra veszek szagmintát a Riddicktől és Kyra tálja alá rakom. Régebben az összeszoktatás résznél kértem tanácsot tőled és legutolsó válaszul azt írtad, hogy két kiegyensúlyozott cicám van, ami persze lehet hogy változott, csak nem tudom hogy mi történhetett… Riddick 1 hetes volt mikor találtuk és ügyesen összeszoktak. Igaz inkább Kyrát viselte meg jobban a jövevény érkezése meg kellett szoknia. Vérre menő verekedések egyáltalán nem voltak.

A lakással kapcsolatban 3 szoba közül 1 szobán van csak ajtó a többin nincs. Ez így egy kicsit problémás hogy majd különzárjam őket mert az egyik egy nagy területet birtokol, míg a másik csak egy fél szobát. Az viszont megoldható hogy 1 nappal később vigyem oda az egyik macskát, csak kérdés melyikkel kezdjem :)

Próbáltam minden információt leírni, elnézést ha túl sokat írtam volna :)
Viktória Lizer 2016.11.03 10:49:05
Kedves Macskafogó!

Felmerült egy újabb probléma a cicáimmal. Kyra lány 2,5 éves Riddick 1 éves fiú ivartalanított cicák. Riddick 1 hetesen került hozzánk Kyra egész jól befogadta. Nemrégiben elköltöztünk mivel Kyrát dominánsabbnak véltük az előző helyen, így Riddicket hoztuk előbb felfedező útra (2-3 óra eltérés volt a kettő között) Riddick nagyon félős volt, elbújt Kyra azonnal felfedezte a terepet. Mind a ketten megszokták az új helyet jól viselkedtek egymással nem volt semmi gond, azonban 1-másfél hónapja észrevettem hogy Riddick egyre többet bántja, szekálja Kyrát. Talán azzal látom összefüggésben, hogy akkor zártuk be az erkélyt és nem nagyon mászkálhatnak oda ki csak ritkán.
Szóval a bántások, amint meghallja hogy Kyra bemegy a vécére Riddick abban a pillanatban ott terem és várja hogy kijöjjön és megtámadja. Vagy ha csak elmegy mellette akkor is hátba támadja többször láttam hogy ilyenkor Kyra a földre háttal lefekszik és úgy védekezik ez nem tudom mit jelent gondolom behódol vagy jobb pózt vesz fel a támadás ellen.
Hiába szólok Riddickre ilyenkor pont nem érdekli nem is figyel rám, próbálom ellökdösni a mellkasánál vagy ráhúzok a fenekére az talán hatásosabb a lökésnél ugyanis ugyanúgy visszajön és látni rajta hogy meg akarja támadni. Nem tudom hogy mit kéne csinálnom, hogy erről leálljon mindezek előtt meg engem támadott meg harapott meg véresre, úgy hogy például én már lefeküdtem aludni és odajött sunyin és megharapott, vagy játszott magába én ültem a széken egyszer csak odajött a gonosz tekintetével és hiába szóltam rá, fújtam rá, el is mentem de követett addig csiki-csukizott míg meg nem haraphatott. Nem tudtam leszoktatni róla akkor állt le erről nagyjából mikor a Kyrát elkezdte jobban szekálni. Az érdekes hogy a páromnál ilyeneket nem csinált soha nem harapta így meg játékból se, pedig nem ő gondoskodik róla én foglalkozom velük adom a kaját, almot tartom tisztán stb.
A macskák van hogy együtt alszanak, fél méterre se egymástól a kanapén. Ha felvágottat (nekik ez a jutalomfalat) adok minden esetben Kyra kap előbb, ha csak neki adok (mert tudom, hogy nem fogja megenni mindet) ilyenkor Riddick ott várakozik türelmesen amíg Kyra ott nem hagyja, és csak ezután megy oda Riddick megenni a maradékát. Nagyon ritkán volt az hogy „csórt” Kyrától amit egyébként Kyra nem bánt egyáltalán. Egymás mellett van a tányérjuk és egymás mellett is esznek.

A két macska szokott még fogócskázni, de már egyre ritkábban. Kyra nyugisabb nem igazán igényli a játszást, Riddick inkább magába játszik.
Próbáltam minden hasznosabb információt leírni, előre is köszönöm a választ!
Az utóbbi időben többen kérdeztétek, mit tegyetek, ha máshová költöztök a cicátokkal. Én az utóbbi 2 hónapban háromszor is "váltottam teret" az állatokkal, így volt alkalmam élesben tesztelni az alábbi módszert. A legfontosabb ismét, hogy ismerd a macskád/macskáid. A cicák ugyan territoriális…..
Viktória Lizer 2016.07.17 09:58:51
Sziasztok!
Már több kérdésem is volt cica témában és jó tanácsokat kaptam, de sajnos most felmerült egy újabb! Sikeresen elköltöztem a két cicámmal. A fiatalabb Riddicket előbb hoztuk át a lakásba a háló szobában engedtük ki ő rögtön el is bujt és csak este kezdett kimerészkedni a szobából. Kyrát az idősebbet rá 2 órára hoztuk át szintén a hálóban engedtük ki ő azonnal elkezdett felfedezni ment járt körbe az egész lakásban (farka felágaskodott).
Ahogy telt az idő úgy olyan jól be is lakták a cicák a lakást, az előző lakáshoz nagyobb lett a terük pedig kisebb lakásba költöztünk. Én úgy látom, hogy a két macska kapcsolata még jobb lett mint volt.

Azonban mostanában Kyra elkezdett szökdösni, és az a baj, hogy nálunk a lépcsőház teljesen nyitott körfolyosó amihez nem sok kell hogy az utcára kijusson. Van, hogy beáll a bejárati ajtó elé és elkezd nyávogni, hogy engedjük ki és kaparja is az ajtót. Régen a másik lakásban is csinált ilyet ez inkább „tini” korában volt, aztán arról sikerült valahogy leszoktatni vagy lenyugodott.

Akkoriban vettem neki hámot és az utcára is levittük, de ott meg nagyon félt és nem sokat de mászkált. Ezért egy két alkalom volt hogy levittem utcára mert nem lett lent bátrabb.
A folyosóra mikor kiment elkaptam a nyakánál kicsit megrángattam 1-2 a fenekére húztam és elengedtem a lakásba.

Mikor most kiszökik elrohan 5 métert és megáll (szerencsére) így el tudom kapni.
Feltettem rá a hámot, és kimentem vele a folyosóra, és azt veszem észre hogy fedezne fel mert jó sokáig elment és ment is volna még tovább ha engedtük volna. De szerintem ez nem megoldás hogy néha kiviszem a folyosóra sétálni ugyanúgy kiszökhet ettől függetlenül póráz nélkül...

Erre szeretnék valami megoldást találni mert kiengedni az utcára nem szeretném! Előre is köszönöm a választ.
A sorozat első részében az előkészületekhez adtam tanácsokat, most arról írok, hogyan szoktassunk össze cicákat...
Viktória Lizer 2015.09.28 09:17:56
Szia!

Azzal a problémával fordulok hozzád, hogy van egy 1 éves ivartalanított lány cicám Kyra. Tavaly kapott oltás mindenre olyat ami kinti cicáknak jó, idén júliusban nem vittem vissza emlékeztető oltásra, mivel panel macska, nem megy ki sehova csak a lakásban van és nem érintkezik más álattal.

Jelleme: Elég undok, csak engem fogad el arra hogy simogassam, de van hogy engem se ha olyan kedve van ilyenkor eldobja magát a földön és mintegy földharcot vív hogy ne tudjam megsimogatni elkapja a kezem, van hogy kicsit megharap és utána megnyal, de ha nagyon nem akarja akkor nagyon megharap.

Reggelente csak hozzám jön bújni hogy simogassam. ilyenkor fésülni is szoktam.

Játéknál nem mindig megtámad megharap látványosra (karmait vágom). Nem mindig csinálja ritkán csak. Mikor megharap odamegyek hozzá és leszidom és mutatom neki hogy mit csinált. Úgy tűnik érti mikor leszúrom mert úgy néz..
Én nagyon sokat beszélek hozzá, kedvesen meg persze mikor leszúrom akkor más hangon. Én ismerem mikor hogy néz, hol a határ, ő ismeri a hanglejtéseimet és ő is tudja hol a határ.

A páromat nem szereti nagyon fél tőle! Kicsi korába ő vitte el oltásra, az utolsó oltásnál szintén férfi orvos nagyon durván fogta le állítólag és oltotta be azóta fél a páromtól is. Látszik a szemén hogy mikor közelit hozzá fél, (pupillák a közeledésére teljesen kitágulnak, ha hátrébb megy összeszűkül azonnal) ha a kezével közelit hozzá vagy fúj és arrébb megy, vagy rámar nagyon durván.
Mikor a párom nem alszik nálam (még nem élünk együtt) akkor az ő párnáján, vagy takaróján szokott aludni.

A napokban találtunk egy kiscicát szerintem ezen a héten lesz 3 hetes, orvos még nem látta tápszerezzük (tetőn találták két fal közé volt beszorulva valószínűleg az anyja bejtette oda és nem tudta kihozni)

Kyrának mutattam a kezemből a fenekénél megszagolta, de mikor szembe került vele akkor ráfújt és hátrébb ment.
van egy kis doboz amiben tartom a picit volt hogy Kyra ott figyelte a füleit előre hegyezte, a kezével megbökte mintha nem tudná hogy mi az...
Szóval hol így áll hozzá, hol úgy vagy megfújja vagy nem törődik vele mikor mutatom neki csak megszagolja a fenekét mikor odatartom neki.
nem nagyon érdekli egyenlőre a picike, de szeretném ha összeszoknának.

Nem tudom hogy a pici termeli -e már ezt a mirigyét a bajszánál egy sapkával megsimogattam és Kyra étele alá raktam. Nem tudom mennyire vette át a pici szagát.
Azzal is próbálkoztam hogy Kyra szőrét amit kifésültem hozzásimogattam a kicsihez de nyilván többen fogdossuk így Kyra szaga hamar elmegy róla..

Előre is köszönöm a tanácsokat, minden megpróbálok majd megtenni hogy a macskáknak jó legyen!
Viktória Lizer 2015.11.18 07:43:57
@Macska_fogó: Kedves Macskafogó!

Sikerült felnevelni és összeszokatni a kiscicát amit találtunk a nagy másfél éves cicánkkal Kyrával. A kicsi fiú (Riddick) és most olyan 6 hetes. Mi folyamatosan szoktattuk hozzá a nagyhoz néha fújt rá a nagy volt amikor nem foglalkozott vele, de volt olyan is hogy mikor a kicsi odament hozzá helyből elugrott mintha félt volna tőle. Ez mára megváltozott egész jól meg vannak egymás mellett (egy szobában aludnak, egymás mellett esznek, evéssel nincs gond).

Viszont, van olyan eset a játék idejükben hogy Kyra vastag farokkal kergeti a kicsit, néha megharapja a hátánál akkor a kicsi nyávog mert fáj neki (ez nagyon kevésszer fordult elő, inkább csak a vastag farokkal kergetés van)

Az lenne a kérdésem, hogy ez a vastag farokkal kergetés mennyire jó vagy mennyire rossz. Mert a nagyon nem látom hogy most mérges lenne rá, csak egyszerűen szerintem játékból kergeti a fülét se húzza hátra.

Ha úgy látom hogy esetleg nagyot ütne rá a mancsával a kicsire, vagy csúnyán néz rá azonnal rászólok a nagyra, volt olyan is hogy odaütöttem neki, vagy ellöktem, ráfújtam.

Néha látjuk hogy a kicsi fél tőle, de van amikor meg a kicsi megy oda hozzá játékosan oldalrol megüti a kicsi mancsával, vagy ráugrik és Kyra ilyenkor nem foglalkozik vele.

A másik kérdésem a kicsi játszik egy kisegérrel és játék közben folyamatosan morog, ilyet még nem láttam ez normális, vagy miért van az hogy morog? De csak ennél az egy egérnél pl labda közben nem.

Előre is köszönöm a választ :)