Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ambrus Attila

26 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kultúrpart A példaadás erkölcse 2011.11.25 09:49:00
Kovásznán felavatták Fábián Ernő szobrát. A legtalálóbb méltatás Sógor Csaba EP-képviselőjé volt, aki szerint ma is Fábián Ernőhöz hasonló széles látókörű, tettrekész emberekre van szükségünk, akik a példaadás erkölcsével hatni tudnak egy nemzet, egy közösség…..
Kultúrpart Vers él a szívükben 2011.11.12 10:46:00
A tizenévesek nem csípik az iróniát. Halálkomolyan veszik a szerelmet, fájdalmat, halált. Legalábbis azok, akiknek vers él a szívükbenA múlt hét végén meghívtak – az Erdélyben lassan egyedüli nemzetközi – vers- és énekmondó verseny döntőjének zsűrijébe. Mit…..
Mi vezetett azoknak a vesztéhez, kiknek nyomait az autópálya építői megtalálták? És merre forog a történelem kereke?Olvasom, hogy a dél-erdélyi autópálya építése közben, az Arad megyei Pécska határában egy ötven sírból álló avar kori temetőt tártak fel. Kerámiaedények…..
Kultúrpart A király beszéde 2011.11.01 10:55:00
Olvasom Mihály román király születésnapján elmondott beszédét. Nem válok monarchistává, de a kelet-európai, posztszocialista köztársaságeszme még károsabbnak tűnik. Az iskolában Petőfi versét tanultam: „Szivöknek minden porcikája rossz,/ Már anyja méhéből gazságot…..
Kultúrpart Újjászületés 2011.11.01 09:12:00
A reformáció nem újítás, hanem visszahelyezés az alapokra Reformáció ünnepén megtelnek Európa protestáns templomainak a padjai. De vajon keresztény-e Európa? Azzá vált-e a reformációnak hatására? A felszínes válasz: az. Ha azonban az elmúlt fél évezredet megvizsgáljuk, be…..
A többnemzetiségű Városról többnyire csak németül írtak, ha magyar író vallott róla, lesújtó volt a véleménye. Most szép vallomást olvastam magyarul Brassóról, szerzője emigráns, aki huszonöt éve vándorolt ki Izraelbe.Nem értette a szórványmagyarság lelkiállapotát a…..
Kultúrpart Damoni felvetés 2011.10.18 00:24:00
Az igazi oktatás belső gazdagsággal ajándékoz meg. A primitív oktatás olyan világra készít fel, ahol mindenki mindenkinek vetélytársa. Meghökkentő következtetést von le William Damon, a Stanford tanára a Hoover Intézet honlapján: a tehetségnek iskolán kívül van a helye!…..
Nem a túlfűtött szerb politikusé, hanem az egyszerű svéd költőé lett az idei Nobel-díj. Olvasom, hogy valakik bolondját járatták a szerb nacionalistákkal, a nacionalista sajtóval: elhitették, hogy Dobrica Cosic nyerte az idei Nobel-díjat, a Szerb Tudományos és Művészeti…..
Kultúrpart A szabadság ára 2011.10.06 12:56:00
Lapozom Kovách Géza aradi helytörténész Az emlékező város című könyvét. Olvasom a szerző dedikációját: "Nem gyásznapnak, a hálaadás napjának kellene lennie!"Azt Kovách Géza pillanatig sem tagadta, hogy fejet kell hajtanunk a szabadságnak aradi vértanúi előtt, akik a halált…..
Kultúrpart A gyémánt betű 2011.10.05 01:55:00
Az urikányi református templomban a lelkész az evangélium szavait idézi: Nemde öt verebet meg lehet venni két filléren? És egy sincs azok közül Istennél elfelejtve.Abban az időben egy fillér volt két veréb, aki négyet vett, az ötödiket ingyen kapta. Ám Isten azt az egyet is…..
Kultúrpart Olvasóder 2011.04.08 18:40:00
A Historia című román nyelvű történelmi magazin idézi Nicolae Ceauºescu beszélgetését a szovjet elvtársakkal. A diktátor zseniális tömörséggel fogalmazza meg a szocializmus vezérelvét: „Amikor velem beszélsz, halgass!” Most kellene lemondanom az újságírásról.…..
Kultúrpart Olvasóder 2011.04.06 00:24:00
Három nap alatt két ízben is szembesültem azzal, hogy komor politikusok, sótlan diplomaták, értetlen kormányszakértők és a hozzájuk csapódott újságírók az eiron és az alazon, az ironizáló agyafúrt kópé és az ostoba fickó azonnali elítélését követelték, illetve…..
Kultúrpart Inga 2011.03.23 09:30:00
Az erdélyiek sokkal nagyobb arányban olvassák a különböző sajtótermékeket, mint a magyarországiak. Csokonai Vitéz Mihály a 18. század végén írt egy vígjátékot egy költőről, akit az adósok börtöne fenyeget, a társadalomról, ahol az olvasás szégyenletes kór, a kultúra…..
Leiterjakab okozott a napokban kis híjján diplomácia botrányt. Történt még 1863 őszén, hogy a Magyar Sajtó című lap munklatársa, Ágai Adolf írt a francia Felix Nadar Le Géant nevű léghajójának első útjáról. Az újságjró azonban a párizsi helyszín helyett otthonról,…..
Kultúrpart Olvasóder. 2011.03.19 11:56:00
„Inségidőkben külhonra tör a horda, Öreg szabály, talán már Róma óta, Más faj (vallás, bőrszjn egyre megy) Kell, hogy bűnbakot áldozzon a csorda.” Születésnapi ajándék: Vári Attilával sétálunk Brassó belvárosában, majd betérünk a Corona vendéglő…..
Kultúrpart Olvasóder 2011.03.16 10:02:00
Rájöttem, a velünk, körülöttünk történő események mélységükben csupán olvasással, jegyzeteléssel érthjetőek meg. Költöztünk. Több héten át. Új székházban a Brassói Lapok szerkesztősége. Az egykori Budapest szálló épületében. A költözés ideje alatt nem volt…..
Kultúrpart Olvasóder 2011.03.03 06:57:00
Felelősségi nyilatkozat. Színház és irodalom. Nem ilyen lovat akarnak. Ideje volna, hogy a vajdasági magyar újságírásban letisztázzunk néhány kérdést – írja a Magyar Szóban Klemm József, a Vajdasági Magyar Újságíró Egyesület alelnöke. Kezdi talán a legvitatottabbal:…..
Kultúrpart Olvasóder Február 24 2011.02.24 16:26:00
Mátyáskálódás. Baász 70 . Újhumanizmus ganaja. Olvasom, hogy mintegy háromszázan vettek részt tegnap Kolozsváron a Mátyás király-szoborcsoportnál szervezett ünnepségen, amelyen megkoszorúzták a nagy király születésnapja alkalmából Fadrusz János-műalkotást. A szervezők a…..
Mi tagadás megfeledkeztem a történelmi esemény évfordulójáról. Ahogyan Erdély szerte megfeledkeztek. Cak most jutott eszembe, amikor olvasom a Szabadságban, a február 18.-i lapszámban, hogy januárban kilencvenedik évfordulóját töltötte a Kiáltó Szó, Kós Károly kiáltványa.…..
Hungrish-bugris. Antipolitika és antisztár. Olvasom, hogy a hamarosan világnyelvvé váló globish szókincse négy A4-es oldalon elfér, a nyelvtani szabályoknak még ennyi hely sem kell, mivel nyelvtani szabályai nincsenek. A globish nem egy mű- vagy kevert nyelv, hanem maga a meztelen…..
Kultúrpart Olvasóder Február 22. 2011.02.22 16:44:00
Bagoly a verébnek. U-forduló. Ó, Arábia, Arábia! Olvasom a Krónikában és a mure.ro-n, hogy a Communitas Alapítvány támogatásával, a Sapientia EMTE és a Babes Bolyai Tudományegyetem kommunikáció szakos tanárainak és diákjainak együttműködésével elkészült az első romániai…..
Ultikulti. Vigyáznak a könyvre. Sajtórendőrség Fábián Ernő Kriterion Kiadónál nemrégen megjelent naplóját (Naplójegyzetek 1980-1990) szemlézi Bíró Béla az Új Magyar Szóban. A kiváló szerző éles szemmel és kiapadhatatlan kíváncsisággal követi a napi eseményeket, s…..
Sajtórendőrség. A gerillaharcos és a közértes. Győzike és az őzike. Komoly, tekintélyes erdélyi napilapunk vezércikkében találtam: szemkiverő ***k, nemzetáruló ***sok, országrontás nagy haszonélvezői, profithajhászok, rendszert vezérlő főtolvajok, elég nagy marhaság, de…..
Kultúrpart Olvasóder Február 15 2011.02.17 17:08:00
Steriletikett. Több mint posta. Mamagyar. Elvárhatjuk-e a művészektől, az íróktól és az értelmiségtől, hogy a zavaros időkben erkölcsi útmutatóink legyenek, vagy jobb ha a társadalmi és politikai ügyeket a választott politikusokra hagyjuk?Nyolcvan évvel ezelőtt Julien Benda azt…..
Kultúrpart Olvasóder Február 14 2011.02.15 15:09:00
Valentine-talanítva. Lakájos-lakélyes sajtó. Ki nyert ma? Barátom (ama ritka emberfajtából, aki ma olvas) mondja, nem csak az a baj a sajtóval, hogy nem tudja fülön csípni a Nagy Manipulátor(oka)t!Sokkal nagyobb vétsége, hogy bevonul egyik vagy másik politikai szekértáborba, ahol a…..