Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zsu zsu

44 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Kapolcs, Művészetek Vögye, 2021. Ellenállhatatlan meghívás érkezett Silye Juli képzőművésztől, aki évek óta a Tűzoltószertár "királynője", hogy lenne-e kedvem csatlakozni a TRANSZGENERÁCIÓS EFFEKTUSOK témájához. Így indult az együttműködésünk és teljesedett ki július 24-én egy workshop keretében,…..
  Örökké aktuális téma. A címben feltett kérdésre mindannyian tudjuk a választ: legjobb, ha értelmünk és érzelmeink egyensúlyban, jól működő kapcsolatban vannak. Azaz szorongáskeltő, érzelmileg megterhelő helyzetekben is képesek maradunk a saját értékrendünk szerinti gondolkodásra és cselekvésre...
  Egy nagyon egyszerű gyakorlat következik, - magam csak stressz-diagrammnak nevezem -, ami segít abban, hogy pontosan meghatározzuk, mi az, ami „nem kerek” számunkra, ami nyugtalanít, tehetetlenséggel tölt el, épp olyan észrevétlenül fogyasztva energiánkat, mint egy égve hagyott lámpa...
  Mi van akkor, ha észleljük magunkon vagy egy hozzátartozónkon a koronavírus tüneteit? Vagy felhív bennünket ugyanezzel a hírrel egy barátunk, rokonunk, munkatársunk, kliensünk? Ebben a cikkben nem az egészségügyi teendőkről lesz szó, hanem arról, hogy mi játszódhat le bennünk és mit tudunk ezzel…..
  Ez az írás azoknak szól, akik otthoni karanténban vannak. Egyedül, vagy éppen folyamatosan együtt a családtagjaikkal. Mindkét állapot más típusú nehézségeket hozhat. Mindkét állapotban felborulhat az érzelmi egyensúlyunk, aminek valószínűségét növelheti, ha nem tudjuk pontosan, hogy meddig áll…..
A légzés, a szívműködés és az immunfunkciók összefüggésben vannak az érzelmi állapotunkkal, a gondolatainkkal. A szervezetben az autonóm idegrendszer révén a szívműködés és légzés közvetlen kapcsolatban áll a magasabb szintű agykérgi funkciókkal és a társas kapcsolatok során bennünket érő…..
    Egy olyan egyszerű érzelemregulációs gyakorlatot szeretnék bemutatni, ami hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy a napi gondok mellett, akár komolyabb stresszhelyzetben is képesek legyünk átmenetileg megnyugodni és ezáltal tehermentesíteni egy rövid időre a szervezetünket a stresszhatásoktól...
Egy olyan technikát szeretnék bemutatni, amely hasznos részévé válhat stresszkezelési eszköztárunknak. Készítsünk inspirációs naplót! Bár napi, vagy heti szinten figyelmet igényel, mégsem kíván jelentős erőfeszítést, és kifejezetten jó hatást gyakorol kedélyállapotunkra...
A Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállítása egy székely lány sorsán keresztül mutatja be, milyen „választási lehetőségei” voltak a XX. század derekán egy egyszerű, faluról származó fiatal, közép-kelet európai nőnek. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum időszaki kiállítása, 2017. november 30. –…..
A mai blogbejegyzésben egy olyan imaginációs technikát szeretnék bemutatni, ami enyhülést nyújthat nehéz, negatív érzések megélésekor. Hozzásegít a test ellazulásához és az így keletkező nyugalom, biztonságérzet megtapasztalása kiindulási pontja lehet a testi-lelki regenerációnak...
Egy olyan rövid gyakorlatot szeretnék bemutatni, aminek elsajátítása, alkalmazása kifejezetten jó hatással van az idegrendszerre: megnyugvást okoz, pihentet, s ezáltal a stresszhatások csökkentésére kiválóan alkalmas. Rendszeres gyakorlása ellenállóbbá tesz a napi hajtás során fellépő…..
  A halálról manapság nagyon keveset beszélünk, csak ha muszáj, és csak annyit, amennyit éppen szükséges, de még akkor is szeretjük magunkat abban a hitben ringatni, hogy ez sem velünk, sem a közeli hozzátartozóinkkal nem történik meg, legalábbis belátható időn belül. A halál tabutémává vált,…..
Számos művészetterápiás technika létezik, ebben az írásban a kollázskészítésről lesz szó. A kollázs olyan alkotás, ahol különböző képeket, fotókat vagy más típusú alapanyagokat (Pl. szövet, termések, apró tárgyak, stb) használunk a mű elkészítéséhez. Vajon mit mutat meg, mit mesél rólunk egy…..
  Két jó dolog találkozásából keletkezett egy harmadik, egy más minőség. Egy adag pszichológia és pár csepp kreativitás, vagy épp fordítva?! A két összetevő egymást erősítve sokszorozza meg a hatást, ez a kreatív pszichológia!..
Csíkszentmihályi Mihály, a neves magyar származású pszichológus hosszú éveket szentelt annak, hogy sikeres, kiemelkedő teljesítményű személyek életét, jellemzőit vizsgálja. 2009-ben magyarul is megjelent kreativitásról szóló könyve, melyben egy újszerű elgondolást ismertet: a kreativitás…..
  "Nem olyan rég kezembe került egy felnőtteknek szóló színezőkönyv a könyvesboltban, telis-tele gyönyörű, aprólékos mintákkal, szimbólumokkal. Nagyon megtetszett és rendkívül nagy késztetést éreztem arra, hogy nekiálljak és színezzek…Olyan érzéseket hívott meg bennem így felnőttként, amit…..
A látvány szavakkal átadhatatlan, meg kell nézni. Be kell állni a több kilométernyi összekötözött piros fonalgomolyag és a húszezer darab kulcs alá. Három szobányi emlékszőttes...
zsu zsu 2016.05.30 11:46:31
@patkányarcúáginéni: Igaza van, köszönöm, hogy szólt, javítottam.
…és kaptam egy függőt. Pontosabban egy Zsolnay-tetőcserépdarabból Váradi Vivien iparművész által 2011-ben készített gyönyörűséget. Persze nem kaptam meg valójában, csak virtuálisan. Ugyanis az éppen aktuális öltözékem színeit elemezve a kiállításnak ez a műtárgya passzolt hozzám leginkább...
Mitől függ, hogy milyen érzés keletkezik bennünk?   Amíg a dolgok számunkra kedvezően alakulnak és a körülményeink is viszonylag kellemesek (belül vagyunk a tolerancia-ablakunkon), addig alapvetően jól érezzük magunkat, mondhatni kiegyensúlyozottak vagyunk. Amikor azonban akaratunk, elképzeléseink…..
A művészetterápiák – képzőművészet, zene, tánc/mozgás, dráma, kreatív írás – támogatják az önszabályozási (szelf-regulációs) folyamatokat, fontos segítséget jelenthetnek a stressz okozta problémák vagy a poszttraumatikus állapok rendeződésében, a felépülésben. Ez az írás arról szól, hogy milyen…..
Ezt a kiállítást minden korosztálynak szívesen ajánlom. A felnőttek számos irodalom- és kultúrtörténeti ismeretet szerezhetnek vagy eleveníthetnek fel a sárkánymítoszok, legendák világából, remek képzőművészeti alkotásokkal illusztrálva.  A gyerekek (vagy a játékos kedvű felnőttek) pedig interaktív…..
Különleges, titokzatos, kifinomult, játékos. Ezek a szavak jutnak eszembe először a Gendzsi herceget, illetve a 11. században róla íródott és ma is alapkőnek számító műalkotást és annak utóéletét bemutató kiállításról. Az élmény teljességéhez hozzátartozik, hogy a tárlatvezetést a kurátor, Dénes…..
Korábbi írásaimban röviden ismertettem, hogy kísérletileg is igazolható a képzőművészet stresszcsökkentő hatása, illetve ezzel kapcsolatban egy érdekes traumafeldolgozási metódust is bemutattam. Most olyan könnyen kivitelezhető technikákra szeretném felhívni a figyelmet, amelyek amellett, hogy a…..
Mindaddig, amíg 1980-ban hivatalosan is elismerték a poszttraumás stressz betegséget, mint pszichés zavart (DSM-III), számos egyéb névvel illették ezt a harcok, ütközetek (és más traumatizáló események) után létrejövő szorongásos állapotot, amely rémálmokkal, emlékbetörésekkel, gyakran a normál…..
Utcai művészet, street art, köztéri művészet, public art, graffiti, urban-art – néhány kifejezés arra a jelenségre, amely napjainkra  a tömegkultúra részévé vált, s most már nemcsak az utcán, de a múzeumok falain is megtalálható. Ennek az írásnak nem célja, hogy bevezessen a történeti előzményekbe,…..