Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Róka Béla

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A közelmúltban újra az érdeklődés előterébe került a Naprendszeren túlról érkező 1I/2017 U1, ismertebb nevén az 'Oumuamua. Az első ismert intersztelláris eredetű objektumot felfedezését követően egy ideig üstökösként tartották számon, habár a megfigyelések több furcsaságot is mutattak. Ilyen volt…..
Róka Béla 2021.04.26 03:15:22
► „…kozmológiával foglalkozott, vagyis a szakterülete irreleváns.”

Én, azért óvatosabb volnék annál, semhogy egy, amúgy nyilvánvalóan magas intellektusú, és ennek okán széles-látókörű ember meglátásairól – még ha azok nem is kapcsolódnak a szűkebben vett szakterületéhez – olyan sommásan fogalmazzak, hogy azok a meglátások a szakterülete felől nézve, „irrelevánsak”… Ez a fajta megközelítés nagyon úgy hangzik, mint amikor valaki a tudományos fensőbbségesség elefántcsonttornyából kikandikálva nézi le a zseniális gondolkodót, csak, mert annak egy Phd-val kevesebbje van. (Esetleg tán, nem is rendelkezik egyetlen-eggyel sem…)
Ilyen alapon, Giordano Bruno egy névtelen senki volt, aki megérdemelte a máglyahalált, mert hozzá-nem értőként beleütötte az orrát a vatikáni nagyokosok dógába!… Holott Bruno volt az emberiség kultúrtörténetének egyik legnagyobb alakja! A mesterműve pedig – nevezetesen: ’A végtelenről, a világegyetemről és a világokról’ –, szerény véleményem szerint, nagyobb hatású, mint a Szent Biblia! (Rám legalább is, nagyobb hatást gyakorolt…)
De történelmi korszakban hozzánk közelebbi példákat is említhetek.
● Itt van plédul: Stephen Hawking, aki ugyan „szakmája” szerint, elméleti fizikus volt, de éppen úgy tisztelték véleményét az emberi faj szétáradásának szükségességéről a Kozmoszban, mint ahogyan nem szólták le azért se, ha a mesterséges intelligencia nyakló-nélküli használatára hívta fel a figyelmet.
● Gondolom, Carl Sagan neve sem nóvum előtted: ő több „szakmában” is kitüntette magát. Ámde van egy könyvecskéje – „Az Éden sárkányai” –, amelynek megírására, egyetlen ’profession’-je sem adott számára igazi „jogalapot”, ám műve, mégis világsiker lett! Mi több, nem csak az evolúció-kutatók ismerték el, de a paleontológusok sem húzták a szájuk szélét… (A laikus olvasók millióiról, már nem is beszélve…)
● Harmadikként, Stanislaw Lem-et hozom fel. Nnna, neki aztán tényleg nem lett volna „joga”, erős kijelentéseket tenni DRÓN-SEREGEK HADÁSZATI FELHASZNÁLÁSÁNAK TEMATIKÁJÁBAN!... Ám, az 1980-as évek közepe táján(?), mégis megtette! (Igaz, talán nem drónnak nevezte a „mütyűröket”, amikről értekezett…) Viszont olyan szakmaisággal tette, mint egy vezérkari stratégiai elemző…
És mit látunk ma?.. Nincs 2 napja, hogy azt olvasom az msn.com-on, hogy úgy, az U.S.A., mint Oroszország és Kína, DRÓN-SEREGEK HADÁSZATI BEVETHETŐSÉGÉT TERVEZI!

► Azt mondod: semmi okunk bármiféle trendet látni az események mögött…
Nos, ha csak ’vizesnyolcasok’ kutakodnának az égbolton, meg a ’marihuána-kereskedők szakszervezete’ jelentené ki, hogy az évszázad végére bizonyságot találnak E.T. létezésére az Univerzumban, akkor azt mondám: rendben! De a jelek szerint, nem ez a helyzet…
Azt persze, nem állítom, hogy a ’kis zöld emberkék’ itt vannak a csillagászati szomszédunkban, de nyilvánvalóan jobb, ha arra törekszünk, hogy mennél előbb bizonyságot nyerjünk a dolgot illetően, mint sem hogy felkészületlenül érjen bennünket egy durva meglepetés!...
Róka Béla 2021.04.26 15:54:53
Most már rövidebbre fogva. (Merthogy nyilvánvalóan te sem arra vagy berendezkedve, hogy a velem való kvaterkázást az évezred végéig folytasd...) ;-)

Szóval: amerikai filmekben szokott elhangozni a következő – nem túl derűlátó – kérdés, amikor éppen valami eszement katasztrófa van kibontakozóban: „Mik az esélyeink...?”.

Nos, ezt a kérdést most több vonatozásban is felteszem neked. Tehát…:
1. Mik az esélyeink (szerinted) arra, hogy ennek az évszázadnak a végére valóban felfedezünk egy földönkívüli civilizációt…? (Feltéve, hogy még nem pusztították ki önmagukat…)
2. Mennyi esély van rá (szerinted), hogy cca. 200 fényéven belül vannak. (Ha léteznek még…)
3. Mennyi esély van rá (szerinted), hogy technológiailag fejlettebbek, mint mi, és rendelkeznek a „könnyed” csillagközi utazást lehetővé tévő „szent Grál”-al – a Warp-hajtással…?
3.1. Egyáltalán: mennyi realitása van (szerinted) az Alcubierre-féle warp-hajtómű megvalósításának…?
4. Mennyi esély van rá (szerinted), hogy előbb fedeznek fel minket, mint mi őket, és nem akarják „szanálni ” a civilizációnkat, amint ideérnek…?

És most figyelj, mert most jön a „legádázabb” kérdés-csoport…!
5. Mennyi esélye van az emberiségnek arra (szerinted), hogy az elkövetkező 50 évben ne pusztítsa ki magát a Földről…? (Az önmegsemmisítés „mikéntje”, most érdektelen, merthogy jelenleg nem győzünk válogatni belőle...)
6. Mennyi esélye van annak (szerinted), hogy egy szűkebb földi embercsoport – elkerülni szándékozván az esetleges végpusztulást –, egy multigenerációs űrbárkával elinduljon a mélyűrbe…? (A Naprendszeren túli mélyűrbe, persze…)
6.1. Egyáltalán: mennyi realitása van (szerinted) annak, hogy az elkövetkező 20-30 évben az emberiség űrhatalmai (esetleg több multi-milliárdos is) összefog, és megépítenek egy (vagy inkább, 3…), a belsejében a földi bioszférát a lehető legoptimálisabb mértékben megvalósító technológiával kialakított, többgenerációs űrbárkát…? (Mindegyikben, minimum 10 000 fővel a fedélzeten…)
7. Van-e esélye annak egyáltalán (szerinted), hogy legalább az egyik ilyen űreszközzel, akár két galaxis közötti távolságot (és utazási időt is…) át lehessen hidalni…?

Szóval: mik az esélyeink…?

Igen megtisztelnél (már, csak időtakarékosság okából is…), ha egy 0-tól 10-ig terjedő skála szerint válaszolnál, éspedig abban az értelemben, hogy a nagyobb valószínűségekhez rendelnéd a magasabb pontszámokat.

Előre is köszönöm!

Bye!
A sorozatgyilkosok világa rendkívül félelmetes és misztikus hely legtöbbünk számára. Az a legijesztőbb bennük, hogy életük nagy részében átlagemberként viselkednek, úgy élnek és dolgoznak, mint Ön vagy én. Csak akkor bújik elő bellük gyilkos ösztönük, amikor már késő. A most következő fotók…..
Mitől is jó egy testőr, és milyen képességek kellenek ahhoz, hogy ezt a szakmát valaki magas szinten tudja űzni? Erre a kérdésre igyekszik rávilágítani ez az írás. A személyvédelem az élőerős biztonsági szakma egyik speciális ága, amiről sok mozifilm készült, és a legtöbb embernek is nagyjából…..
Róka Béla 2019.10.27 20:25:40
@Executive Services: Már a blog címe is — a legenyhébb kifejezéssel élve is — NAÍV!... (Ennek okán már nem is láttam érdemesnek elolvasni a cikket..)

Egon Bahr óta tudjuk (egy VALÓBAN profi biztonságtechnikusnak már Bahr előtt is tudnia illett), hogy: „A biztonság csak a múltban abszolút, a jelenben relatív, és a jövőben kiszámíthatatlan.”.

Aki viszont Bahr fent idézett — egyébiránt meglehetősen közismert — bonmot-ja után is olyan címet mer adni egy biztonságtechnikával foglalkozó blognak, hogy "Abszolút biztonság", az jobb, ha felhagy a szakmával...
Róka Béla 2019.10.27 20:31:05
@Executive Services: Tartok tőle, hogy az "Executive Services" rejteknév mögül válaszoló, még csak NEM IS ÉRTETTE, mire is utalt tulajdonképpen 'dr. mesterséges színezék'!...

(Sajnálatos, de ezzel is csak azok meglátását erősíti, akik szerint a testőrök, pusztán csak izomagyú vizesnyolcasok...)