Regisztráció Blogot indítok
Adatok
TothJanJ

0 bejegyzést írt és 404 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ma 74 éve lőtték a Dunába magyar nyilasok Richter Gedeont, a magyar gyógyszergyártás atyját. Richter azután is bejárt dolgozni, amikor 1942-ben a Horthy-rendszer zsidótörvényei alapján kitiltották a saját gyárából. Sorsát azért is érdemes megjegyezni, mert a cinikus Orbán Viktor szerint a cég…..
TothJanJ 2019.01.02 10:18:41
@Muad\\\'Dib: Elek Gábor matematikus egész nyugodtan vállalhatja a felelősséget az írásaiért. Ha ennek meglenne a kultúrája sokkal kevesebb mocskolódás, hazudozás meg trollkodás lenne a neten.
    A helyzet az ugyanis, hogy a CEU nem halt meg, hanem élni fog, mégpedig sokkal jobban, mint eddig. Elköltözik egy olyan nyugati fővárosba, ahol tárt karokkal fogadják, biztosítanak számára mindent, ami a kiváló működéshez szükséges, hiszen tudják, hogy Bécs rengeteget fog profitálni ebből a…..
TothJanJ 2018.12.12 07:53:02
@közösperonos átszállás: A kormany is igy fogja fel szvsz, csak ok ertek- ideologia- es karakterkivitellel is szamolnak. Lenyegeben azt mondjak, hogy tobbet er ezt -politikailag aktiv, szabadelvu, hatalomkritikus, nemzetkozi halozatokba beagyazott, es ezen ertekeket / tulajdonsagokat tovabbterjeszteni kepes emberek kineveleset, fuggetlenul minden mastol amit meg ott kapnak- megszuntetni, mint megtartani minden egyebbel egyutt, amit mas teruleteken nyujtani tud az orszagnak.
Legalábbis ez derül ki legutóbbi nyilvános állásfoglalásukból, mely – látszólag – az Akadémiai Doktori kinevezésekről szól. Pedig dehogy. Azt, hogy a 2018-as tavaszi választások után a kormány egyik első dolga az értelmiség körében végzett tarvágás lesz már sokan rebesgették tavaly ilyenkor is. És…..
TothJanJ 2018.12.12 07:04:22
Szerintem azt kellene rendesen terjeszteni, hogy a professzori (egyetemi tanári) cím végső soron nem a tudományos teljesítménytől függ, ez megvalósítható alacsonyabb hatalmi szinten is. A kifejezések kiüresítése ellen vagy feltöltéséért harcolni még állami, vagy transznacionális vállalati szinten is hatalmas meló és több éves építkezés. Az MTAnak énszerintem az volna a hatékony állásfoglalása, hogy ha kivonulna az egyetemi tanári/professzori címek legitimálásából, pl. összeférhetetlenné tenné az akadémiai tagságot és az MTA doktori címet az egyetemi tanári/professzori kinevezéssel mindaddig, amíg ez a nemzetközi standerdekhez való mérés és a minisztériumi döntések alapján adományozott kinevezés megszüntetése nem teljesül. Hamár csinálni szeretne valamit; ezt ugyanis teljesen a hatalmában áll megtennie, saját magára vonatkozna. Namost csodák csodája, ezt a tagok valószínűleg nem szavaznák meg és a vezetés belebukna egy ilyen kísérletbe, azért, mert a legtöbbjüknek kellene az a pénz és nem mondana le a professzori bérről, és a helyett hogy kilépnének az MTAból inkább befoglalnák. Ha viszont ez a helyzet, akkor az MTA tagságilag lényegében azt mondja, hogy amíg megkapom azt a 3-400ezer forintot havonta addig nem érdekel, hogy a klubbnak amiben vannak hogyan változnak a felvételi szabályai. És ezt ők maguk mondják, most is, meg tegnap is, és holnap is ezt fogják.
Abban már sajnos nincs semmi meglepő, hogy a (kizárólag) adóforintokból élő magyaridők nevű szenny pártlap válogatás nélkül nekimegy mindennek, amire a főni szemet vetett. Ezidőtájt pedig a főni épp a tudományra vetett szemet úgy általában, és a tudósok által hosszú ideje lakott épületekre úgy…..
TothJanJ 2018.08.20 16:19:11
@harmadikszem: Mégiscsak terjedni fog, mert az újabb területet igazgatni kell és gondoskodni a pénz begyűjtéséről és megfelelő irányba mozgatásáról, ehhez új kisfőnökök, új keretlegények, új bedolgozók kellenek, ingyen vagy minimálbérért pedig senki nem csinál semmit vagy max az 5.-6. szint körültől lefele a láncban. Nem lehet horizontális terjeszkedés nélkül csinálni ezeket.
Akármilyen baráti társaságba kerül az ember, egy idő után biztosan szóba kerül a gyermekkor és a fiatalkori élet. A beszélgetés rögtön át is csap a serdülőkori csíntevések irányába, majd a társaság egyik tagja egy hasonlattal rögtön rákontrázik a történetekre és szembe állítja a mai világ fiataljait…..
A hét híre semmiképp nem lehet más, mint a Hír Tv Fideszes bekebelezése. Egyáltalán nem óhajtanám lekicsinyelni a dolog jelentőségét, hiszen végeredményben az egyik utolsó nem-fideszes nem-mészároslőrinc nem-orbánviktor televízió került ezzel a mellé a tucatnyi közpénzből működő propagandatelevízió…..
TothJanJ 2018.08.06 15:08:57
@harmadikszem: én nem éltem a kommunizmusban nem tudom hogy az milyen lett volna ebben a technikai környezetben. De azért van egy sejtésem csak nem az oroszokra nézek közben hanem a kínaiakra. A komplett magyar médiakörnyezet ma sokkal kevésbé egyoldalú (plurálisabb), mint a komenyizmusban, mert ott minden hozzáférhető médiafelület, a minimális elérésű szamizdatlapok, mega talán egy fokkal hatékonyabb kalózrádiók kivételével állam(párt)i irányítás alatt volt. Most nem így van, pl a te blogod sem kormányblog és még úgyahogy mérhető is, hogy egy posztod hány olvasóhoz jut el. A DKT nézettségi listákon nézd meg a hírmédiát, az állami vagy államhoz köthető oldalak jelenléte igen sovány. Azok a jellemzően idősebb és/vagy vidéki emberek vannak bajban akik nem a netről (nem ideértve a gettósodott szocmédia hálókban megosztott "híreket") tájékozódnak, vagy csak olyan helyről olvasnak ott is amiről előre tudják, hogy nem fog csalódást okozni. A balga nép érdekes módon pont a neten, kormányoldalakon és kormánytól független oldalakon tud örülni a HírTV visszafideszesítésének.
       Amikor az ember azt hiszi, hogy a dolgok már nem lesznek érdekesebbek....      A Corvinus esete a Sátánnal című poszt kommentelői okosítottak ki arról, hogyan is működik a társadalmi kommunikáció tudományban a publikációk értékelése.      Van egy lista a…..
TothJanJ 2015.12.30 13:34:05
1. jatds research note peer review: komejournal.com/files/SilvaKOMEappendix.pdf
2. jatds peer review www.scribd.com/doc/294281823/masik-s
3. jatds-dobranszki opinion article editorial review www.scribd.com/doc/294281920/review-s-d

Mellékesen megnézhetik a Web of Science-ben ezt a "bolondériájával valóban világhírre szert tevő bácsi"-t. Meg még valakinek a kurva anyját is, azt.
TothJanJ 2015.12.31 10:25:06
@mavo: 1 bírálat közzétételére kaptam meg minden érintett hozzájárulását, a másik kettőnek a válaszait nyugodtan megpróbálhatják elkérni a szerzőtől.
TothJanJ 2018.08.04 08:20:00
A folyóiratról mindeddig ez volt magyar nyelven az egyetlen érdemi poszt, sajnos kb. az összes magyar PhD hallgató, kolléga, bizottsági tag stb. ezt találja meg amikor utánanéz. Azért sajnos, mert régi, rosszindulatú és hamis színben tünteti fel a KOME-t. Ez most valamennyire kiegyenlítődik egy aktuálisabb cikkel; aki már idáig legörgetett az olvassa hozzá ezt is:

24.hu/kozelet/2018/08/03/mintha-az-orvosnak-megmondana-a-miniszter-milyen-terapiat-javasol-csontrak-eseten

Itt elmondunk -kollégámmal, Demeter Mártonnal, az MTA nehéz helyzetére és néhány egyéb méltánytalanságra adott reflexión túl- pár alapvető infót a lapról és a nemzetközi beágyazottságáról.

(vincent & törzsközönség: tekintettel a korábban történtekre semmi egyebet nem kívánok hozzátenni sem a bloghoz sem a hozzászólásokhoz. Ez a hsz szeretném, ha itt maradna, azért, hogy ha valaki új információként olvassa a fenti cikket, az tudjon máshonnan is tájékozódni.)
  Mivel én kétszer 15 is simán elmúltam, ezért az e cikkben bemutatott jelenségek teljesen rejtve lennének előttem, ha nem dolgoznék alapvetően fiatalok között. Mivel viszont igen, ezért eljut hozzám sok minden, aminek nagyon nem kéne. Itt arról van szó, hogy bizony létezik generációs szakadék, és…..
  Ebben a bejegyzésben, a megtévesztő cím ellenére, nem Feldmár András vagy szabó péter örökbecsűit fogom elemezni, hanem egy nagyon konkrét kérdést igyekszem boncolgatni. Az van ugyanis, hogy egyre több lelkes állatszerető ember megosztásait látom az üzenőfalamon, akik 2018-at a húst nem evés…..
TothJanJ 2018.01.21 10:35:35
Huhh kicsit lekéstem a posztról pedig izgi. Ritkán látok olyat amivel semennyire nem értek egyet, még nem tudom hogy ez olyan-e de miközben írom ki fog derülni (mmint a magam számára is).

Az érvelésed vázlata a kövi:

Van a tehén, amit/a tejét ha az ember nem eszik meg, akkor nem marad hasznos az ember számára, az ember nélkül pedig pusztulásra vannak ítélve és ki fognak halni. Aki nem akar tehenet/tejet enni, az közvetve a tehenek kihalását akarja, és jobb a tehénnek jó körülmények közt élnie pár évig és utána hasznosulnia, mint egyáltalán meg sem születnie

Ad 1. a tehén ha nem táplálék attól még hajthat hasznot az embernek, pl. trágya-mezőgazdaság, trágya-biogáz, hagyomány-pszicho. kiegyensúlyozottság oldalon (ahol a tehén szent szimbólum, ott súlyos válságot okozna és kuturális-lelki válsághoz vezetne az eltűnése), Nyilván a husi-tej az egy jelentős szelete ennek a haszonnak és sok helyen nem érné meg tartani ha nem lenne , onnan eltűnne, máshol viszont a kulturális beágyazottsága miatt akkor is megmaradna ha csak szimbólumként lenne haszna.

Ad2 a "gondos őrzés", "jó körülmények közt" élés a szarvasmarha-populáció egy jelentős részére nem igaz, mert a húsfogyasztási igén rohamos növekedése, az állattartás mint jövedelemforrás az egyes ember számára, a zöldlegelők és egyáltalán az állattartáshoz használt szabd terület csökkenése (és a megnövekedett igény miatti drágulása) és még egy pár faktor (profitorientáltság és a munkavégzés elszemélytelenedése jut még eszembe) oda vezet, hogy az állatok egy részét nagyüzemi körülmények közt termesztik, szarrá lövik növekedéshormonokkal és az életüknek semmi köze a romantikus alpesi legelőkön futkározó, pántlikás tehenészlányok által reggelenként megfejt példányokéhoz. A technikai lehetőségek, az elidegenedés és a kapzsiság sajátos kombinációja miatt ma egy olyan állítás, hogy általában a haszonállatok élete jobb, mint ha meg sem születtek volna szerintem egyértelműen téves. Nem fogok antropomorfizálni, de milyen lenne már haszonembernek születni; azzal a tudattal hogy az életed értelme az, hogy egy felsőbbrendű fajt mondjuk az ondóddal/anyatejeddel táplálj, és a húsoddal ha nekik már csak úgy éri meg mert kiapadsz, hát az emberként elviselhetetlen lenne, nyilván nem azért mert tudnál kreatívabban és intellektuális képességeidnek megfelelőbben is hasznosulni, hanem mert szabad emberként érdemes élni csak. Az állatok ebbe olyan nagyon nyilván nem tudnak belemerülni, de "ha én tehén lennék", ez pl. előbb jutna eszembe mint amit írsz az utcsó bekezdésben, és nem mondanám hogy jobb mint meg sem születni.
Van egy könyv, amelyből, túlzás nélkül állíthatom, megérthető a teljes Orbán rendszer működése, és az is, hogy miért fog még nagyon sokáig működni. Ez a könyv némiképp meglepő módon egy, a klasszikus szocialista rendszerek strukturális leírását tartalmazó munka, amely először angolul jelent meg…..
TothJanJ 2017.12.31 14:28:18
"Az élet gyakorlatilag minden szegmensében – kivéve a multinacionális vállalati szférában és a globális kreatív iparban – egyedül a bürokráciában van lehetőség az előmenetelre."

Nem így van szerintem (a szerkezettel nem vitatkozom csak a felosztásával). Úgy van, hogy egy bizonyos sáv feletti befolyást és pénzt nem tudsz a bürokrácia hozzájárulása vagy passzivitása nélkül megszerezni amennyiben csak a rendszeren belüli erőforrásokra támaszkodhatsz. Én azt gondolom, hogy ez a bizonyos szint gazdaságilag jóval az individuális jólét felett van, befolyásilag van elég alacsonyan. A posztszoc állam azokat kontrollálja erősebben akik közéleti alakító erőt akarnak gyakorloni vagy szerezni, illetve az ilyen szakmákban tevékenykedőket érdemes monitoroznia, mérlegelnie; náluk a gazdasági erő is alacsonyabban lesz. Másrészt azokat, akik ezt a kontrollt rendszeren kívül erőforrások bevonásával akarják semlegesíteni. Értsd a büro nem fogja csesztetni a hidegburkoló vállalkozót, a programozót, a grafikust, a zöldségest stb. aki tetszőleges mellékesekkel összeszedi magának a minimálbér 3-4szeresét vagy még többet. Azokat fogja csesztetni, akik a jövedelmüket vagy a befolyásukat számukra stratégiailag érzékeny módon akarják fejleszteni, lásd pl. civil szervezetek külföldi támogatása (nyilván tökmindegy, hogy mi van a "civil" címke mögött, funkcionálisan nézve nekik az a fontos, hogy közélet, közvélekedés-befolyásoló tevékenységet végeznek-e vagy sem, értékütközéssel vagy sem). Ami nem ilyen, azokat nevezzük mondjuk "tűrt" karrierpályáknak, bár nem akarom a bejegyzés általános hangulatát erősíteni.

Egyszerűbben és blikfangosabban, politikai részvétel alapján a legnagyobb szarban ma Magyarországon a rendszeren kívüli erőforrásokkal vagy erősen piacképes szaktudással nem rendelkező tudatos, pofátbefogninemhajlandó állampolgár van ma (akinek előbbi vagy utóbbi van, az szerintem nagyjából nyugodtan vehet részt a közéletben, amíg nem nő túl nagyra). De a szabálykövető bürokrata is elég nagy szarban van, hiszen teljesen kiszolgáltatott, minden tapasztalata a büroban belüli játékra érvényes, nem csúszhat meg, nem tehet olyat amivel kiírná magát a közegből, mert azon kívül életképtelen. Továbbá ha a büro elég hosszú ideje jelen van már a maga egyébként tényleg viszonylag egyszerű és kiszámítható környezetével, akkor nem tudod anélkül eltakarítani, hogy az a 2 millió ember ne legyen egzisztenciálisan sarokba szorítva, ami meg szintén viszonylag ritkán ad békés átmenetre lehetőséget. Ezért is teljesen ésszerű és biztonságos az, hogy a neten írogatnak meg kommentelnek rezsisziszis meg orbánlopik, meg rohaggyá meg rezsimszolga posztokat, ez a szelep, a rendszer beállt és stabil.
TothJanJ 2018.01.01 12:33:26
@rasztaszív: hú nem szabadott volna hsz története néznem.
  Hála a modern magyar nyelvészet fejlődésének de különösen annak, hogy a nyugati típusú nyelvészlobbi már nem tudja globálisan megakadályozni, hogy a valóságot tükröző tudományos eszmék is elterjedjenek sőt felül kerekedjenek a liberális mocskon, egyre több és több történelmi tény találja meg…..
Kicsi, kövérkés, és hasonlóan kommunista is, hiszen azért annyira ciki video üzenetet, mint amit ma posztolt a reptérről a t. választópolgároknak én nem nagyon tudok mástól elképzeli, mint szocialista párttitkártól. Történt ugyanis, hogy a miniszterelnök szó szerint ezt találta…..
TothJanJ 2017.12.15 07:56:04
@harmadikszem: itthon egymásnak mindig is lehetett, de ahhoz azért kéne már az az energiacella hogy Brüsszelben az EP kérdezz-feleleken is meg lehessen csinálni.
Talán még sokan emlékeznek Soproni Ági, az egykor népszerű színésznő rejtélyes eltűnésére, majd sokkoló megkerülésére. Ahogy arról a korabeli sajtó nagy részletességgel beszámolt, a színésznőt saját kamasz fia ölette meg egy barátjával, majd a holttestet egészen bizarr módon próbálták…..
TothJanJ 2017.12.01 23:23:07
@harmadikszem:

Lehet, hogy nem tud felnőttként élni és viselkedni, de attól még konszenzuálisan (nem gyerekpszichológusi meg neurobiológusi, hanem általános társadalmi ~) felnőtt. Jogilag biztosan felnőttként kezeli a társadalom, az elvárások szintjén is, ez kihat arra is hogy ő hogyan tekint magára. Az az ember amúgy a gazdasági önállósodás útján próbált haladni kevesebb sikerrel (mobilokkal ügyeskedett és nem arról volt szó hogy beült büfé-ruhatár szakra az egyetemre 5 évre), plussz elég felnőttesnek hangzó céljai voltak amiknek az eléréséért hajlandó volt tenni is (nem cinizmus, szörnyülködés). De inkább az van, hogy én azt gondolom, hogy aki kalkulálva tud dönteni egy másik ember életének az elvételéről, az egy rohadt nagy felnőtt döntés, aki ezt a döntést egy kellően részletes mentális tevékenység után meg tudja hozni az hopp, akkor is ott helyben belépett a felnőttkorba ha előtte a saját két kezemmel cseréltem ki a szaros pelenkáját.
TothJanJ 2017.12.15 07:52:04
@harmadikszem: Az semmi, a mi gyerekeinket már ők fogják tanítani. Az lesz az óra, hogy nézzünk youtube videókat 5perces sztorizgatásokkal összekötve; és már ma is van ilyen mint volt alkalmam megtudni.
  Egészen elképesztő méreteket ölt a hatalmi koncentráció minálunk: egyazon ember hithű fideszes politikusból könnyen lehet legfőbb ügyész, majd egyetemi professzor. Én most erre az utóbbira koncentrálva jegyzem meg, hogy Ezeknek már semmi sem szent. Az ugyanis láthatólag nem zavarta meg…..
TothJanJ 2017.12.07 19:22:34
@harmadikszem: Ázsia egy (szerintem elég jelentős) része lufi, játszani megtanultak, de szerkezeti transzformáció, szemléletváltás, tudásfelhalmozás az nincs.
TothJanJ 2017.12.08 10:54:48
@harmadikszem: Ázsia abban is tör felfele hogy egész konkrétan tavaly bevásárolták magukat a Web of Science-be. (A kanadaiak 2016-ban magántőke-befektetési alapoknak eladták a Web of Science-et is tartalmazó Intellectual Property and Science üzleti divízióját. 2 új tulaj van, a szintén kanadai Onex Co. és a Baring Private Equity Asia, ami egy Hong-Kong-i bejegyzésű, de pán-ázsiai transznacionális vállalat, na az ő közös bizniszük a Clarivate Analytics). Ez amúgy érdekes és fontos is, hiszen így az egyik etalon indexáló szolgáltatás aminek a mérőszámaitól rangsorok, támogatások, szerződések és karrierek függnek kikerült a kizárólagosan nyugati érdekkörből, amiben eddigi története során folyamatosan tartózkodott. Nagy kérdés hogy várható-e ettől kiegyenlítődési folyamat az angolszász/anglofón-centrikus tudománytermelésben (szvsz igen, illetve kölcsönösen, ennek a jele a bevásárlás, lásd még sokkal nyersebb formájában a szaúdi shoppingolást), illetve hogy le tudod-e ezt választani vagy súlyozni a tulajdonosi szerkezet átalakulásával (szvsz esélytelen, de ha adna rá valaki egy vastagabb grantet megpróbálnám mert amúgy tök izgalmas téma lenne).
TothJanJ 2017.12.08 14:48:50
@harmadikszem: Abból lehet átalakulás, ha a WoS elkezd relaíve több nemanglo országbeli folyóiratot befogadni és ha megnézed az éppenhogy csak a befogadási küszöböt megugró nemanglo régiós folyóiratokat eléggé szeretik az ugyanabban az országban dolgozó szerzők.
Ha szétnézünk a blogok piacán, akkor azonnal észre fogjuk venni, hogy elég sokféle van belőlük. No, itt most nem a tematikus sokféleségre kell gondolni, az ugyanis eléggé magától értetődik, hogy valaki erről ír, más meg arról. A sokféleség szempontjából most a blogger szándékai sem fontosak (pedig…..
TothJanJ 2017.12.05 21:06:03
Szerintem egy halom másféle van még.

Autoblogok. Emberi közreműködés nélkül vagy minimális ~el készülő de valamilyen előnyt (adsense bevételt, forgalomátirányítást, visszalinkeket stb.) adott piaci szereplőnek generáló blog.

Aktivista blogok. Azért születnek, mert a szerzőjük konkrét társadalmi célok eléréséért "csinálni akar valamit" a virtuális térben. Ennek lehet egy altípusa a házigazda blog, a legtöbben azonban nem értelmezhetőek ezek a "párbeszéd" meg "kommunikációs partner" dolgok. Pénz nincs belőle, csak a szerző megelégedése. (önelégültsége? rossz felhangja van, de szerintem ez a pontosabb, mert a saját igényeit elégíti ki a blogolással)

Propaganda blogok. Hasonló az aktivista bloghoz, de szervezetten, tervszerűen és nem egyénileg vannak társadalmi céljaik, és ezt az olvasók véleményének alakításával akarják elérni. Az aktivista blogokkal ellentétben a blogger személye itt sokkal kevésbé érdekes, szóval bár pénze lehet (általában van is) belőle, mégsem esik a hordószónokba; a hordón nem ő áll, hanem egy kormány, egy vállalat, egy érdekcsoport stb. a blogger meg inkább egyfajta content manager.

Missziós blogok. A blogger evangelizációs (térítő, felvilágosító, népművelő..) céllal csinálja egyfajta hivatástudatból. Pénze nincs belőle (nem azért csinálja, hogy eladja a saját kencéit vagy a következő ezós előadását, vagy hogy megtöltse a templomot vasárnaponként)
A napokban került a kezembe a Tempus Közalapítvány által kiírt Campus Mundi ösztöndíjpályázat legfrissebb felhívása, amely felsőoktatási hallgatók számára államközi egyezmények keretében megvalósuló külföldi részképzést támogat. Sok más hasonló programmal ellentétben ez az a típusú ösztöndíj,…..
TothJanJ 2017.11.27 13:32:42
@harmadikszem: Akkor félreértettem; ezek szerint neked az államközi egyezmények meglétével vagy nem-meglétével van bajod, szerintem elsősorban az a fontos, hogy a diákok miből milyen értékelési rendszer szerint és mennyi anyagi támogatással választhatnak külföldi kitekintéseket. De a kérdésre:

Teljes archívum 2014-15ig tka.hu/palyazatok/3021/palyazati-dokumentumok#6214

Ténylegesen keleti túlsúly van, elszórva vannak európaibb felsőoktatási államköziek, franciákhoz, szlovénekhez, csehekhez pl., de ugye világosak az okok? Hogy a szóbaállás feltétele a hozzánk képest magasabbaktól vagy valami elég pénz vagy egyéb előnyök; amiket azon a szinten ahogy azért nyugaton megmozdítsák a fülük botját is valszeg akkor is éppenhogycsak tudnánk produkálni, ha nagyon erős lenne rá a politikai szándék, és gyenge sincs. A hozzánk képest alacsonyabbak ellenben pont azért állnak szóba velünk, amiért nekünk is keresnünk kellene a hozzánk képest jobban pozicionált felsőoktatási intézményeket. Részükre mi vagyunk a presztízshely, az "európai ország", és persze hogy tolonganak hogy államközi egyezményeket kössenek az Ájrópa-Hángörivel, és mi ezt meg is csináljuk velük, mi nem nézzük büdösbogárba őket (mint esetleg minket nyugateurópában néhány szakterület kivételével tudományosan vagy felsőoktatásilag, nagyon csúnya előfeltételezés bizony, meg kényelmes is, de nem minden alapot nélkülöző az is biztos).

Szóval, ja, törekedni kellene államközi egyezményeket kötni szerte a világon mindenhol, van ahol könnyebb van ahol nehezebb, az is lehet hogy leszarják a nyugatot az is lehet, hogy miután 6odszorra is csak cérnakesztyűben fogtak velünk kezet 7edszerre már nem toljuk oda a turáni pofánkat na; hanem arra orientálódunk amerre van fogadókészség.
Az abúzusok témája – nagyon helyesen – egyre inkább reflektorfénybe kerül, a vélemények azonban – nagyon helytelenül – egyre inkább polarizálódnak, nem sok esélyt adva annak, hogy ezek a társadalmi viták belátható időn belül valamiféle nyugvópontra kerülnek. Jelenleg leginkább a művészeti…..
Rendkívül ígéretes programmal jelentkezett a Momentum, talán a szó szoros értelmében, hiszen néhány pontjuk erőst’ úgy tűnik, lehetetlenségre referál.  Ezek közül kiemelnék most egyet, amelyik a legjobban szúrja mindhárom szememet: mégpedig a csúcsegyetemmel kapcsolatban. A momentum ugyanis többek…..
TothJanJ 2017.10.16 19:46:45
Nem olvastam a Momentum programját (nem is fogom a teljeset mert, nahagyjuk) de pl. ez a programpontjuk reaktív; tök egyértelműen arra referál, hogy a közelmúltban behorgonyozták mind a magyar egyetemeket mind a kiválóságuk kérdését a közbeszédbe, kb. a CEU-üggyel kezdve. Amire ugye az egyik ellentémaként az indult, hogy de hát a nemzetközileg legelismertebb magyar egyetemet akarják megszüntetni, akkor kormányrészről a melldöngetés hogy de nekünk célunk/mi csinálunk top magyar egyetemet, és ahogy ez görgött tovább és görög most is. Momókáék persze hogy rácuppantak, hát azt nem lehet hogy mindenki arról beszél nekik meg nincs hozzáfűznivalójuk, rögtön ígérnek egy ütőset.

Amúgy nagy mértékig egyetértek azzal amit írsz a megvalósítási folyamatról, a momentum-releváns következtetésekre annyi alternatívát tudok mondani, hogy se nem tudják, se nem nem tudják; azt tudják, hogy ez most egy valamennyire jelentő téma ezért mondani kell valami jól hangzót benne, de hogy meg lehet-e csinálni és hogyan, azt valószínűleg nem is tudják és nem is érdekli őket; majd akkor foglalkozunk vele ha odaérünk-alapon.

Egyébként én rögtön két másik utat is tudok arra, hogy legyen top100 egyetemünk, az első az, hogy csinálsz egy saját minősítő rendszert amiben a mi egyetemünk a legjobb (nem kell megállni a top 100nál, micsoda kishitűség). Ezt tök reálisan meg lehet csinálni, hát most mi , MTMT és MTA-folyóiratlista is van, miért ne lehetne egyetemlista is.

A másik, hogy venni kell egyet (létrehozni egy Uni. of Siriust, és visszautasíthatatlan ajánlatokkal belevásárolni már bizonyított nagy koponyákat, komplett műhelyeket, laborokat, eszköz- és szoftverparkot stb.), most hirtelen nem tudom hogy az éves magyar GDP elég lenne-e elkezdeni, de hát Románia is visszafizette az államadósságát valamikor nemisolyanrégen az utolsó fillérig, csak akarat kérdése az egész. Ennyit viszont nem ér meg szerintem.

A másik, hogy
Mint arról szinte a teljes ellenzéki sajtó beszámolt, ma felmondott az Origo teljes filmrovata, miután a portál egy roppant gyenge színvonalú, kritikának álcázott propagandacikket jelentetett meg a filmrovatban a szerkesztőséggel való egyeztetés nélkül. A szerkesztőség a cikket és az eljárást is…..
TothJanJ 2017.10.12 19:55:12
@harmadikszem: Ezt a részét nem tudjuk és valóban sok találgatásra ad lehetőséget. Amennyire a szerkesztőségeket ismerem, a "tudtunkon kívül" itt egyetlen embert zavarhat (őt viszont kell, hogy zavarja) és az a rovatvezető, a többieknek sem a beleegyezése sem a tudomása nem kell ahhoz, hogy egy tetszőleges tartalom megjelenjen abban a rovatban ahol egyébként az ő írásaik is. Ha nem tetszik valami akkor utólag igen, fel lehet állni, de nem azért, mert a tudtukon kívül jelent meg valami, hanem mert nem vállalnak közösséget a tartalommal. A rovatvezető más, a rovatvezető már azért is felállhat, hogy megkerülik, függetlenül attól, hogy milyen tartalommal kerülték meg az ő kapuőrségét.

Egyébként a tartalom miatt, ha csak az lenne, én túlzónak érezném ezt a reakciót. Ok kritikának nem kritika, és legalább olyan vonalas mint amennyire ezt a vizsgált filmekről állítja, de még 1X ez nem ritka a mostani magyar portálokon, lassan már mindenbe orbán vagy antiorbán megy. Egyáltalán nem meglepő módon azok a csapatok pusztán újságírói vagy etikai okok miatt nem állnak fel, vagy nem verik az asztalt ahol ez a beoltás a saját értékrendjükkel és/vagy elfogultságaikkal nem konfliktusos hanem konvergens, az origohoz is be fog ülni egy olyan csapat akinek ez a vonal meg fog felelni, itt plurális hírszolgáltatás van, a hazai piacnak most már a nagy többsége így vagy úgy de pártos, és ez meg is látszik.

A konkrét folyamat és felelősségvállalás -a főszerk. pl. oda és azt tesz ki ahova és amit akar, ha ő azt mondja, hogy na Bordács fiam ez egy jó anyag kirakjuk, akkor ő megnyithatja az origo admin felületét és belerakhat vagy kitörölhet akárhonnan akármit. A rovatvezetők ugyanezt a saját rovatukon belül, a mezei újságírók a rovaton belül a saját cikkeikkel, de már itt is van olyan, amikor pl. a saját élesített cikküket nem tudják visszavonni, vagy vannak olyan cikkek is amiket megírnak, beletesznek egy közös kalapba prioritásjelzővel, és a rovatvezető manuálisan engedi ki. Tehát ha Bordács írt egy cikket, feltöltötte a közösbe (a filmrovat várakozó cikkei közé), akkor pl. a főszerk és a rovatvezető is élesíthette onnan egymástól függetlenül. Vagy ha Bordács olyan hozzáférést kapott és olyan cikket írt, hogy előmoderáció nélkül élesítheti (ilyenek is vannak, ezért tud normálisan működni egy rovat, mert így pörögnek ki folyamatosan a cikkek, és e mellett van a manuális csap cikkek egy más halmazára), akkor a rovatvezető nem volt megkerülve, hanem kész helyzet elé állították, és esetleg amikor törölni akarta vagy szólt, akkor szóltak rá fentről hogy nem, ez marad, és erre dobbantott. Szóval ez szerintem 99% hogy főszerk munka, aki Gábor László jelenleg (tökérdekes az is, hgoy felelős szerkesztők nincsenek most az Origo impresszumában felsorolva, ami nekem azt mondja, hogy GLhez van központosítva minden)
TothJanJ 2017.10.14 16:13:15
@harmadikszem: azé írnak jóvicc. Abból a pár tízezer emberből aki megtekinti az indexre kinyomott posztokat pár ezer biztos olvassa amit mondani akar.
  Most szombaton rém kellemetlen cikk jelent meg rém kellemetlen helyen: Csontos János a Magyar Időkben kísérelt meg ritka aljas karaktergyilkosságot Bajomi-Lázár Péter egyetemi tanár ellen. Nyilván az ilyet nem érdemes túl komolyan venni (milyen hely má’ a magyaridők???) de azért jelként érdemes…..
TothJanJ 2017.10.10 10:51:10
@harmadikszem: zsidóul van!!!! a soros nyelvén!!! aki gonosz!!!
TothJanJ 2017.10.11 16:59:17
@TothJanJ: további aranyosság, hogy a sztorit először nem a magyaridők vagy az origo közölte, hanem kapaszkodjmeg a Robert E. Field + Richard Field-féle Budapest Beacon. Megvolt a konf, a BB meg rögtön másnap leadta ezt:

hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/ha-lenne-kormanyvaltas-videki-sajto-akkor-meszaros-es-vajna-kezeben-van-media-es-politika-viszonyarol-vitatkoztak/

"Nem biztos, hogy tömegigény van a kiegyensúlyozott újságírásra. Nem biztos, hogy egy, a kormánnyal nem szimpatizáló újságolvasó számára érdekes, mit írt a néhai Seszták Ágnes „vagy a sajnálatos módon még élő Bayer Zsolt” – emelte a tétet Bajomi-Lázár."

Emelte a tétet, hát az biztos.
TothJanJ 2017.10.11 19:33:07
@harmadikszem: Az origo pl. biztosan a BBről vette az anyagot csak nagyon korrekten nem hivatkozták le őket mert olyat újságíró nem csinál (használják az "emelte a tétet" szófordulatot, és említik, hogy Szegő P. tudósított a konferenciáról -aki a BBs cikket jegyzi). A Pesti Srácok vagy tudatosan hazudva vagy gondatlanságból az Origot tartja primer forrásnak ("Ahogy arról az Origo elsőként beszámolt, a BGE-n és a Soros-egyetemen is tanító Bajomi-Lázár gusztustalan kijelentést tett Bayer Zsolttal kapcsolatban.") és belőle is dolgozik, a PS cikkben is említik Szegő P.t mint beszámolószerzőt.

Szóval itt az origósoké az első kő, mert lényegében leloptak egy hírt a BBről, arról a BBről ami a hátterét nézve egész biztosan nem kormánybarát, de valamiért fontosnak tartották kiemelni BLPnek ezt az elszólását, szerintem inkább csontot a saját olvasótábornak alapon, meg hümmögve-nevetgélve, és ezt pörgették meg a kormányos blogokban meg portálokon, hogy a mi zsoltinkat aztán ne merészeljék, mert a BB az már nem egy szűk szakmai konf azért.
Egészen vicces levelet sikerült írnia annak a Rákay Philipnek, akiről még a Wikipedia is csak Orbán Viktor személyes Kellér Dezsőjeként emlékezik meg: Fidesz-főtanácsadó, aki „Politikai karrierjét elindítandó, nyíltan vállalta Fidesz-szimpátiáját, rendszeresen megjelent a Fideszes gyűléseken és…..
TothJanJ 2017.09.30 08:15:38
Még sok évvel ezelőtt kaptam egy lehetőséget, hogy menjek a Szabadság tér '89-be szakérteni. Corvinusos doktoranduszként egyrészt nagyon örültem a lehetőségnek, másrészt el nem tudtam képzelni hogy miért lennék hiteles egy ilyen műsorban mikor soha nem foglalkoztam a rendszerváltáskori magyar vagy akár kkelet-európai társadalommal, politikával, semmivel. De gondoltam semmi gond, végül is CVn jól mutat, nem olyan idegen téma mint mondjuk a polimeralapú gyógyszerek engedélyezésének hatása a '98 as ugandai választásokra szóval miért ne. Megvolt a téma, megírtam hogy mit szeretnék mondani róla, leleveleztük (nem közvetlen Philippel, hanem neki volt egy M1es megbízottja aki megkereste a mentoromat aki megkeresett engem vagy valami ilyesmi) mindenki boldog volt. Szerződéskötés. Mondom nem kell pénz (nem is adtak volna), nem kell semmi, egy kikötésem van, a végső vágott anyagot benne az én részemmel, ami műsorba kerül, azt szeretném előtte látni, hogy kikkel szereplek együtt, milyen a képi világ és a narráció szóval a kontextus (erről ugyanis semmit nem lehetett még tudni akkor, mert nem került egy rész sem adásba) és jóváhagyni. Hát, mondják, az ilyet csak nagyon nagy emberekkel csinálják, és ők nem tudják vállalni azt, hogy a részenként 3-4 beszélgetőnek vétőlehetősége legyen a végső anyagra amivel dolgoztak. Semmi probléma mondom, akkor majd találnak mást; nyilván találtak is, simán minden ujjukra. Akkor eléggé rágtam magam rajta hogy esetleg mégis hagyni kellett volna, de most visszanézve jó döntés volt.
Természetesen a szeptember csak ürügy arra, hogy ismét felvessük az alternatív kontra hagyományos iskolák közti különbségek kérdéseit, hiszen a szülők ezt a döntést legalább hónapokkal, de sokszor évekkel korábban elkezdik fontolgatni. A legtöbb szülő temérdek ismerettel rendelkezik arról, hogy…..