Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hami

117 bejegyzést írt és 739 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1526. augusztus 29.: az Oszmánok szerencsenapja – a középkori Magyar Királyság bukása A magyar határon álló Nándorfehérvár (a mai Belgrád) vára alatt 1526. július 10-én zuhogó esőben vette kezdetét az Oszmán Birodalom uralkodójának, II. Szülejmán szultán hadiszemléje.…..
hami 2008.10.23 13:58:14
hami 2015.11.07 11:32:18
@tit.joey: @pimpalini: Hogy ti miben hisztek, az egy dolog. Hunyadi román származása ettől függetlenül magyar történészkörökben is elfogadott tény. Ettől még - mint a magyar király hűbérese - magyar nemes is volt.
Bár a selejtezősorozat kezdetén aligha gondolta bárki is, hogy az ötödik kalapból sorsolt ellenfél elleni mérkőzés kulcsfontosságú lesz, az előző forduló után már tisztán látszott, hogy ezen a megnyújtott hétvégén lényegében eldől a magyar válogatott sorsa, legalábbis…..
Mikor már azt hittük, Ian McShane leigazolását semmivel sem tudja überelni az HBO, az Entertainment Weekly bombaként robbantotta a hírt (amit azóta természetesen átvett a fél internet, úgyhogy mi sem titkolhatjuk tovább), miszerint a 86 éves színészlegenda, Max von Sydow is…..
hami 2015.08.04 12:22:30
A népnyelv által gyakran sörhasnak nevezett kisebb-nagyobb pocak leginkább a férfiak visszatérő problémája. A legtöbb embert csak a látványa zavarja, ezért próbál megszabadulni tőle, de fontos tudnod, hogy a pocak eltüntetése az életedet is megmentheti! A hastájéki zsírtömeg…..
hami 2015.07.24 18:23:33
@chepunk: azért nem eszik, mert azon az éghajlaton nehezen tárolható. elterjedni meg akkor terjedt el, amikor elkezdtek takarmányt termeszteni, mint pl. a kukorica, vagy a krumpli, a disznót ugyanis nem tudod legeltetni (maximum makkoltatni).
A hétvégén elindult az M4, a közmédia sportcsatornája, aminek az egyik húzóprogramja a stadionépítésekkel, TAÓ-s pénzekkel és állami hirdetésekkel megsegített magyar labdarúgó első osztály mérkőzései. Az csak egy dolog, hogy a harmadik új (most vegyük ide az M1 és az M2…..
Blogunknak már az alapításkor deklarált célja volt a médiában megjelenő, háborúkhoz és konfliktusokhoz kapcsolódó, az elmebaj határát súroló "szakértői vélemények" elleni fellépés (lásd "Fassság!" rovat). Sajnos sokak szerint a biztonságpolitika olyan, mint a magyar…..
Először azt gondoltam, mikor decemberben a gyerek elkezdte elhagyni a napközit, hogy csak nem vagyunk hozzászokva az itthoni leckeíráshoz, azért tart ez egész délután.  Gondoltam, 1-2 hónap, és belerázódunk. Ehhez képest a gyereknek rengeteg a leckéje, egész délután tanul, este…..
hami 2015.05.02 15:56:42
@midnight coder: Ez elméletben jól hangzik, csak azóta, hogy te iskolába jártál (kb.) az óraszámok a legtöbb tárgyból csökkentek, ellenben a tananyag meg nőtt.
A Vezúv által betemetett természettudós, idősebb Plinius óta élénken foglalkoztatja a kutatókat a Gibraltári-szoros kialakulása. Plinius szerint a szorost a helybéliek Herkules oszlopainak nevezik, és azt hiszik ő ásta azt a csatornát, melyen a tengervíz, mely addig ki volt zárva a…..
hami 2015.05.01 11:01:14
@humániákus: Nekem így is tökéletesen érthető volt. Szabadidőben, pusztán szórakozásból írt blogoknál nem problémázni kell a helyesíráson, hanem felajánlani, hogy segítesz lektorálni.
A muszlimok csak rosszat kaptak Európától, ezért nem csoda, hogy haragszanak a kereszténységre, ha egyszer merő tévedésről az összes európait kereszténynek nézik – jelentette ki egy iszlámról szóló keddi beszélgetésen Maróth Miklós akadémikus, Sulok Zoltánnal, a…..
hami 2015.04.23 12:02:54
@maxval bircaman szerkesztő: Ez ebben a formában igen erős leegyszerűsítés, és nem is igaz.
hami 2015.04.23 12:04:15
@klacus: De ez az érvelés, különösen a keresztesháborúkra hivatkozás (ami ugye eleve reakció volt egy muszlim terjeszkedésre) igen gyakran előfordul indoklásként muszlim részről is. Tény persze, hogy vannak recens események is, amelyekre lehet hivatkozni.
hami 2015.04.23 19:31:13
@dr. mesterseges szinezek: Ezek az un. arab tudomanyos alapok a gyakorlatban tobbnyire kereszteny, vagy zsido tudomanyos alapokat jelentenek, csak ezek az emberek arab uralom alatt eltek. Sivatagi nomadokbol nem valt egy evszazad alatt civilizalt, tanult nepseg.
Mindannyian szeretünk hébe-hóba kizökkenni a stresszes mindennapokból, erre pedig kiváló lehetőséget nyújt az utazás; különösen, ha valami egzotikus úti célt választunk. Van azonban jó néhány hely a világon, amit tanácsosabb elkerülni, de legalább alaposan megfontolni az…..
Közép-Amerika meghódítására Panamavároson keresztül vezetett az utam. A spanyolok, az Inkák leigázására használták ezt a Csendes-óceán partján 1516-ban alapított központjukat. A sikeres hódításokat követően az új gyarmatokról ezen a városon keresztül áramlott a rengeteg…..
Valaki azt mondta az otthonszülésről, hogy...., az újságban azt írták a családon belüli erőszakról..., úgy hallottad, a meleg párok...? Válaszolj tíz kérdésre, és tudd meg, hogy jól tudtad-e?  A kvíz indításához kattints a képre! Hogy hány kérdésre…..
Hogyan politizál és miként uralja Oroszországot Vlagyimir Putyin? Kik biztosítják a hatalmát és kik a szavazói? Miért vonzó mindez sokak számára Magyarországon? Milyen folyamatok húzódhatnak az ukrán válság és a Nyemcov-gyilkosság mögött? Sz. Bíró Zoltán történész,…..
hami 2015.03.26 11:04:52
@Bloodscalp: Sz. Bíró evidenciaként kezel olyan dolgokat, amelyek amúgy nem azok. Ezen kívül sok új információt nem tudunk meg az interjúból.
hami 2015.03.27 09:32:50
@Bloodscalp: Evidenciaként kezeli, hogy Putyinék elcsalták a legutóbbi választásokat, illetve azt, hogy a parlamenti ellenzék nem is igazi, csak a parlamenten kívüli liberálisok.
hami 2015.03.27 22:57:55
@Bloodscalp: Nem az a kérdés, hogy szerintem milyen, az a kérdés, hogy Sz. Bíró miért kezeli evidenciaként az állításait.
Oda Nobunaga méltán érdemelte ki Japán egyik legtökösebb arcának címét. Már azzal is bekerült volna az élbolyba, hogy egy 3 000 fős sereggel legyőzött egy 25 000 harcost számlálót, de itt nem állt meg. Megállította  a buddhista harcos szerzetesek kicsivel kevesebb, mint 1 000…..
hami 2015.03.12 18:37:19
@Spidy.hu: köszi a dícséretet
hami 2015.03.13 11:31:01
@billy reed: Nem én vagyok a szerző, én a toriblog feldícsérését köszöntem meg.
A Jobbik, az LMP és a PM nem támogatja, hogy az Iszlám Állam elleni küzdelemben Magyarország harcoló alakulatokkal is részt vegyen. Az Együtt, a DK és Fodor Gábor viszont támogatják a fellépést, ahogy a Fidesz és a KDNP is. A szocialisták a hírek szerint kivárnak, de lehet, hogy…..
hami 2015.03.11 12:12:12
@Virág et.: Nem teljesen igaz, hogy ne lenne szövetségese, az az ideológia, amit az IA képvisel, az délről jött - Szaúd Arábiából. Az sem lehetetlen, hogy az anyagaiak is, ami fenntartja őket. Éppen ezért pikáns a helyzet, ugyanis jelen pillanatban Szaúd Arábia az USA legfontosabb szövetségese a térségben.
hami 2015.03.12 11:42:54
@fehérfarkas: Persze a szaúdi állam jó szövetségeshez méltóan rendez időnként egy bombázást - ami mint azt legalább a hezbollah elleni izraeli háború óta tudjuk - nagyjából semmit nem ér gerillák ellen. Ezzel szemben állnak olyan dolgok, hogy a legnagyobb terrorista mozgalmakról általában ki szokott derülni, hogy jellemzően a szaúdiaktól pénzeli őket valaki. (Volt olyan is persze, hogy egy másik öbölbeli monarchiából kaptak pénzeket, de ez a ritkább). Nyilván nem a királyi család, mert akkor nagyon kilógna a lóláb. Az ISIS, Al - Kaida és hasonszőrű szervezetek ideológiai alapját a vahabiták jelentik. A nyugat európai országokban élő muszlimokat jellemzően a szaúdiaktól érkező vahabita imámok tüzelik fel. Persze szép dolog az, hogy az ilyen dolgokat elítélik mértékadó muszlimok. A jobbik is el szokta ítélni időnként az antiszemitizmust..

Szaúd Arábiára visszatérve, vagy az a helyzet, hogy az állam nem ura a helyzetnek, ezért a sok onnan érkező anyagi és ideológiai támogatás a szélsőségeseknek. Vagy pedig maga a kormányzat is kétszínű politikát folytat - ami lássuk be, egyáltalán nem idegen a muszlim világtól.

A muszlim szélsőségességet nem lehet azzal lesöpörni, hogy egy törpe kisebbség sajátja. Az ISIS konkrétan nem véletlenül ellenőrzi gyakorlatilag Szíria és Irak szunnita területeit, hanem mert valós támogatottság van mögötte. Ez lehet, hogy passzív, de ha nem lenne, nem lennének sikeresek. A talibán is ezért volt képes ellenőrizni Afganisztán területének 99%-át. Ezért lehet képes hamarosan a boko haram is ellenőrizni Nigériában a kanurik lakta területeket. Ennek persze megvannak a társadalmi okai. A muszlim szélsőségességet visszaszorítani úgy lehet, ha az ideológiai alapjait képező vahabizmus (azaz Szaúd Arábia) ideológiai terjeszkedési lehetőségeit korlátozzuk, vagy szüntetjük meg. Ez Szaúd Arábia jelenlegi berendezkedésének szétcseszését jelentené, ami viszont nem fog megtörténni, mert USA szövetséges. Esetlegesen az gyengítheti őket, ha kénytelenek lesznek a saját szomszédságukra koncentrálni Irán miatt. (szunnita - sííta háborúk) Ez történik most gyakorlatilag Irakban.
hami 2015.03.13 09:08:36
@fehérfarkas: Azt én nem vitatom amit írsz, csakhogy ez csak a történet egyik része. A másik meg az, hoyg egy adott csoport a kialakuló káoszban a vahabiták által inspirált szélsőségesekben találta meg a helyzetükön javítani képes politikai erőt. Afganisztánban a tálibok pastuk, az északi szövetség pedig tadzsik, vagy üzbég. Szíriában Asszad Alavita, és emellett a drúzok és keresztények támogatását élvezi, az ISIS ugye szunnita. Irakban ugyanezek a siítákkal, és a kurdokkal harcolnak. Nigériában a boko haram kanuri, és áll szemben a területükre betelepült keresztény ibokkal, meg a a környékükön élő többi muszlim népséggel is. A vahabiták térnyerése ezekben a válsággócokban talán magyarázható azzal, hogy a többi szunnita gyökerű politikai irányzat végső soron elbukott. Mind a világi alapú mozgalmak, (mint a baath párt Irakban), mind a mérsékelt vallásos irányzatok, az amerikabarát mozgalmakat meg a többség nyilvánvalóan bábnak tekinti.
Lehet azt mondani persze, hogy az USA baszta szét ezeket az országokat (Afganisztánt kivéve, bár abban is volt szerepük) - és ez jogos is - de a hatalmi vákumba ideológiailag a szaúdiak vonultak be. Ez az igazi probléma. Ráadásul olyan helyeken, mint pl. Bosznia, vagy Koszovó, Macedónia is jelen vannak. (Albániában érdekes módon nem igazán).
Ha a szélsőséges iszlámot meg akarjuk szüntetni, akkor az ideológiai hátterét kell, az pedig Szaúd Arábia. Az USA egyik legfontosabb szövetségese...
Egy picit a demokratikus Oroszország reménye is meghalt szombat hajnalban. Döbbenetes leszámolás Moszkva közepén. Péntekről szombatra virradó éjszaka, Moszkva központjában, nem messze a Kreml épületétől négy golyóval kegyetlenül meggyilkolták Borisz Nyemcov orosz ellenzéki…..
Első bejegyzésünkben egyik közeli baráton történetét ismerhetitek meg. Amikor elmeséltem neki a fejemből hirtelen kipattanó ötletet, hogy egy ilyen blog létrehozásával kacérkodok, felajánlotta, hogy részletesen leírja mindazt, amin ő és a családja keresztül mentek az évek…..
hami 2015.02.10 18:50:58
@pythonozok: Az egyéni sorsok más szintet jelent, mint a társadalom szintje. Ha ez keveredik, abból keletkezik olyasmi, mint a fél millió rokkant, ami teljesen nyilvánvalóan azt jelenti, hogy a nagy többségük kamurokkant. Az elesett emberek segítését nem a társadalom szintjén kell kezelni, mert azon a szinten nem lehet. Erre ott a szűkebb - tágabb család, a barátok, ismerősök, és ráadásul nem elsősorban azt jelenti, hogy pénzt kell nekik adni. Jézus is megmondta, nem halat kell az embereknek adni, hanem halászni kell őket megtanítani.
hami 2015.02.10 21:51:08
@pythonozok: @WiteNoir: Seggfejnek lenni része annak, ha valakibe "sok empátia szorul?".
hami 2015.02.10 21:52:29
@pythonozok: Az empatikusság része, hogy a másik anyját emlegeted?
Kevesen ismerik Szübőtejt, a mongolok legendás hadvezérét, aki nélkül nem jöhetett volna létre a Mongol Birodalom. Dzsingisz kán legkiválóbb hadvezéreként egész népeket hódoltatott be, miközben játszi könnyedséggel irányított egymástól több száz kilométerre lévő…..
Tolkien megteremtett világát nem győzöm dicsérni, hiszen annyira összetett, annyira szerteágazó, hogy szinte minden egyes négyzetcentiméterén találhatunk valami újdonságot, valami olyat, ami lenyűgözi az embert. A mozifilmeknek hála pedig a legtöbb dolog életre is kelt a…..
hami 2015.01.13 17:35:28
@Blobov: Na én viszont a filmeket nem láttam :)
„A gyilkosok »kultúráját« provokálni véleményem szerint iszonyatos játék. Az amúgy is jelen levő veszély olyan szintre emelése, ami egyszerre értelmetlen és elviselhetetlen.”Nem kellett három nap sem, hogy a francia szatirikus lap munkatársainak kivégzése után kialakult…..
hami 2015.01.12 18:13:15
@capacete: This figure, cited in the book Pedophiles and Priests by non-Catholic scholar, Philip Jenkins, is from the most comprehensive study to date,
hami 2015.01.12 18:13:42
@capacete: remek, ennek mi köze van a CH-hoz, és a szólásszabadsághoz?
hami 2015.01.12 19:07:57
@capacete: Te most tulajdonképpen mit akarsz mondani? Mert arra, amit a reggeli hozzászólásaimban elsősorban mondani akartam, egy kukkot nem reagáltál, csak a pedofil papokon rugózol. Téged is molesztáltak? Vagy miért ennyire szívügyed?

Egyfelől még a téma lényegéhez (CH, sajtószabadság) nem kapcsolódó pedofil papos megjegyzésem lényege sem az volt, hogy most magasabb e a pedofilok aránya, vagy nem, hanem az, hogy amúgy ez a szókapcsolat is sértő - amennyiben folyamatosan emlegetik - a nem pedofil papokra, akik viszont nyilvánvalóan döntő többségben vannak a pedofilokhoz képest.

Másfelől nagyon jól tudod, hogy nincsenek a tudományosság alapvető feltételeinek megfelelő tanulmányok a témában, tehát ilyet elvárni egy közéleti témával kapcsolatos vitában eleve értelmetlen.

Harmadrészt ha te úgy gondolod, hogy nem igaz az állításom (miszerint nem szignifikánsan több a pedofilok aránya a papok között), akkor cáfold meg te. Még linket is kerestem neked, pedig nem hiszem, hogy a google-t ne tudnád használni. Ha továbbra is a témán akarsz pörögni, akkor nekiállhatsz cáfolatot keresni.

Részemről, ha te most továbbra is lényegtelen dolgokba akarsz belekötni, akkor itt befejeztem, mert az értelmetlen kötözködés az nem vita, engem pedig az ilyesmi nem szórakoztat. Sajnos a blogok hozzászólóinak 90%-ával nem lehet értelmes, előremutató vitát folytatni, ahol mindkét fél fogékony a másik érveire.
Kedves olvasóinknak összeállítottunk egy kis szótárat annak érdekében, hogy könnyebben ki tudjanak igazodni a magyar fociból élő riporterek, edzők, játékosok, szakemberek és újságírók által teremtett világban. Ez a világ szövevényes, tele csapdával és buktatókkal, azonban…..
hami 2014.05.04 20:24:06
Bérelni, vagy vásárolni? A válság előtt nagyon sokak számára egyértelmű volt a válasz: vásárolni!- ezt a nagyon magas tulajdonosi részarány is jól mutatja a magyar lakáspiacon. A lakásárak csökkenésével, a deviza alapú hitelek törlesztő részleteinek megugrásával azonban…..
hami 2014.04.16 12:49:10
@Szayan: azért tömjed a más zsebét, hogy ha mondjuk a környék lepusztul, az ingatlanod a felét éri annak, amikor megvetted, vagy csak onnan 50km-re kapsz munkát, akkor ne okozzon nehézséget elköltözni.
hami 2014.04.16 13:11:37
@Kivlov: szerintem meg sokkal értelmesebb és kényelmesebb odébbköltözni 50km-rel egy másik albérletbe, mert az idő pénz. saját lakást meg nem fogsz tudni elcserélni olyan egyszerűen. ha egyáltalán. napi 2 óra munkába - odavissza járást ezzel megspórolni igenis megéri.
a bútoros logikádat meg maximum te érted, én nem, hogy mi köze van a lakáshoz.
hami 2014.04.16 13:31:08
@Kivlov:
- nem magasak az albérleti díjak, már 15 éve kb. azonos szinten vannak.
- hiteltörlesztéssel kapcsolatban mások már leírták, hogy ott meg a kamatra fizetsz irreálisan sokat
- ne hagyjuk, hogy távlatban mennyit ér a lakás, mert igen kevés hely van az országban, ahol van egyáltalán normális ingatlanpiac. nagyonis reális veszély az, hogy mire kifizeted a lakásod, az eladhatatlan lesz, vagy csak nagyon áron alul tudod eladni.

lényeg a lényeg, lakásvásárlással odakötöd magad évtizedekig, (feltéve, ha hitelre veszed, de a nagy többség igen, mert nincs megtakarítása) miközben egy albérletben rugalmas vagy, az, hogy többet kell rá költened, meg relatív, az időmegtakarítás, és egyéb dolgok közvetett bevételként jelentkeznek.

nyilván vannak bizonyos esetek, amikor kénytelen vagy lakást venni, pl. ha családot alapítasz, és gyerekeid születnek, mert gyerekkel nemigen fogsz találni albérletet. más esetben viszont lakást venni kidobott pénz.
Nehéz elképzelni, hogy egy emberi hajszál méretével vetekedő kristály hogyan képes átírni eddigi ismereteinket Földünk korai történetéről. Mégis ez történt. Egy Ausztráliában talált aprócska cirkon kristály a maga 4,4 milliárd évével vált az eddig ismert legidősebb…..
hami 2014.03.17 22:32:16
@Tranquillius: korántsem. csak populárisabb témák kellenek, és legyen benne pina.
2014. március 16-án játszották az angol labdarúgó-bajnokság első osztályában a Manchester United - Liverpool rangadót. Rég nem volt arra példa, hogy a Pool esélyesként érkezhessen az Old Traffordba, de ezúttal így volt, és a vendégek meg is nyerték a mérkőzést 0-3 arányban.…..